Ρωσικός Τύπος: Ο ΔΟΑΕ θα παραμείνει στο εργοστάσιο του Ζαπορόζιε – Η ουγγρική εταιρεία Obscure αναμένεται να πάρει το μερίδιο της Shell στη ρωσική JV

Izvestia

Ο ΔΟΑΕ, η αποστολή του οποίου έφτασε στον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε (ZNPP) την 1η Σεπτεμβρίου, σχεδιάζει να εξασφαλίσει τη μόνιμη παρουσία του στις εγκαταστάσεις. Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, αυτό θα συμβάλει στη διακοπή του βομβαρδισμού του πυρηνικού σταθμού, γράφει η Izvestia. Η τοπική στρατιωτική-πολιτική διοίκηση είπε στην εφημερίδα ότι η μόνιμη αποστολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρία άτομα που θα εργάζονται εκ περιτροπής.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίσκεψη του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο του Ζαπορόζιε συνεχίστηκαν όλο τον Αύγουστο. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι επιθεωρητές έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η αποστολή έφυγε από το Κίεβο νωρίς το πρωί στις 31 Αυγούστου και μέχρι τα μέσα της ημέρας είχε φτάσει στο Ζαπορόζιε με σκοπό να επισκεφθεί το εργοστάσιο την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιθεωρητές έπρεπε να περάσουν από πολλά σημεία ελέγχου, να διασχίσουν τη γραμμή επαφής και να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος. Άλλος ένας γύρος κλιμάκωσης σημειώθηκε στο Zaporozhye αυτή την ημέρα.

Οι επιθεωρητές χρειάστηκαν λίγο περισσότερες από τρεις ώρες για να επιθεωρήσουν τον σταθμό την πρώτη μέρα. Μέρος της αντιπροσωπείας, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του NPP, αποχώρησε και οι υπάλληλοι του ΔΟΑΕ παρέμειναν εκεί. Η αποστολή θα παραμείνει στο εργοστάσιο του Zaporozhye μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Σκοπεύουν να ανακοινώσουν τα ευρήματά τους σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνιμη παρουσία αντιπροσωπείας στο ZNPP. “Η ιδέα του ΙΑΕΑ να έχει μόνιμη παρουσία στο ZNPP φαίνεται θετική και ενθαρρυντική”, δήλωσε στην Izvestia ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γκριγκόρι Καρασίν.

Kommersant

Μια ελάχιστα γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία, η Wellnord, διεκδικεί το μερίδιο της Shell στην κοινοπραξία Salym Petroleum Development με την Gazprom Neft, ανέφεραν πηγές στην Kommersant. Οι ιδιοκτήτες του δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Wellnord χρησιμοποιούνται από μια σημαντική επιχείρηση πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Σύμφωνα με πηγές της Kommersant, πρόκειται για δομή με συμμετοχή Ρωσίας και Ουγγαρίας. Η Salym Petroleum έχει ήδη εγγραφεί εκ νέου στη ρωσική δικαιοδοσία και η Shell έχει αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και μηδενίζει την αποτίμηση των μετοχών της.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο της εταιρείας, η Wellnord είναι έτοιμη να εξαγοράσει ένα μερίδιο για 150 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληγεί από κυρώσεις.

Παρά τις κυρώσεις, η Ουγγαρία προσπαθεί να διατηρήσει επαφές με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για μη περιορισμούς στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου και είναι επίσης το μόνο μέλος του μπλοκ που λαμβάνει πλήρως φυσικό αέριο βάσει σύμβασης με την Gazprom.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή Dmitry Kasatkin, η συνεργασία της Wellnord μπορεί να βοηθήσει την Gazprom Neft να εισέλθει σε νέες αγορές πωλήσεων. Δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα οι μέτοχοι της Wellnord να συνδέονται με Ρώσους παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Gazprom Neft, η οποία έχει εμπειρία στην Ουγγαρία. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας, πιστεύει ότι η συμμετοχή του εταίρου μπορεί να αποτελέσει παραθυράκι για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Ρωσία.

Vedomosti

Η ζημιά που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχεται σε 6,22 τρισεκατομμύρια πολωνικά ζλότι (1,32 τρισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski. Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 (ημερομηνία της γερμανικής επίθεσης στην Πολωνία), παρουσίασε μια έκθεση με υπολογισμούς σε μια επιτροπή συμπολιτών του – μελών του Sejm. Σύμφωνα με τον Kaczynski, αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση που μπορεί να αυξηθεί. Εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι η Γερμανία θεωρεί ότι το ζήτημα έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό και μπορεί να εκνευριστεί εάν συνεχιστούν οι ισχυρισμοί.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την 1η Σεπτεμβρίου ότι το ζήτημα των επανορθώσεων στην Πολωνία είχε επιλυθεί όταν η Πολωνία και η ΕΣΣΔ το 1954 απέρριψαν πρόσθετες αποζημιώσεις και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να το εξετάσει ξανά.

Σύμφωνα με τον Alexander Kamkin, το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει εδώ και καιρό. Η Γερμανία δεν θα λάβει στα σοβαρά τις αξιώσεις της Πολωνίας για περαιτέρω αποζημιώσεις, επειδή όλες οι εδαφικές και οικονομικές διαφορές έχουν ήδη διευθετηθεί και δεν υπάρχουν νομικοί δίαυλοι για την είσπραξη νέων αποζημιώσεων.

Το αίτημα για περισσότερες αποζημιώσεις δεν είναι μια κυρίαρχη πολωνική άποψη, αλλά είναι μέρος της πολιτικής πορείας των συντηρητικών, δήλωσε στην εφημερίδα ο Stanislav Kuvaldin, ερευνητής στον τομέα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο IMEMO RAS. Η ιδέα των αποζημιώσεων είναι πολιτικά επωφελής για το κυβερνών κόμμα, αλλά οι αξιώσεις κατά της Γερμανίας είναι ασυνήθιστες από μόνες τους.

Η συζήτηση μπορεί να είναι αρκετά ακίνδυνη, εφόσον υφίσταται αποκλειστικά στην εσωτερική πολιτική αρένα της Πολωνίας. Εάν οι ηγέτες του Νόμου και της Δικαιοσύνης συνεχίσουν να αναζητούν χρήματα από τη Γερμανία, οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών εθνών θα αποδυναμωθούν, σύμφωνα με τον ειδικό.

Nezavisimaya Gazeta

Οι επικεφαλής οικονομικών της G7 θα αποκαλύψουν σχέδιο για την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου. Στόχος να διατηρηθεί η τιμή του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 40 και 60 δολαρίων σε αντάλλαγμα για νόμιμη μεταφορά και ασφάλιση. Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε ότι η Ρωσία απλώς θα αρνηθεί να πουλήσει το πετρέλαιο της σε αυτές τις τιμές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το αμερικανικό σχέδιο για άσκηση πίεσης στη Μόσχα είναι πιο πιθανό να αποτύχει επειδή οι εισαγωγείς διστάζουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Επιπλέον, η αναστολή των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου αυξάνει την προοπτική να εκτοξευθούν οι παγκόσμιες τιμές στα ύψη.

Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σοβαρό διχασμό εντός της G7, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην πείθονται ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πειστούν η Κίνα και η Ινδία να ακολουθήσουν την πρόταση.

Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, ακόμη και αν εγκριθεί από την G7, δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον όγκο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, πρόσθεσε ο ειδικός.

“Οι δύο χώρες Ινδία και Κίνα μπορούν να λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές. Δεν χρειάζεται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με την G7”, πρόσθεσε ο κορυφαίος ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Stanislav Mitrakhovich.

«Μέχρι στιγμής, μιλάμε μόνο για επτά χώρες που ούτως ή άλλως δεν αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο», πιστεύει ο ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research, Νικολάι Βαβίλοφ.

Izvestia

Μέχρι το τέλος του έτους, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί 12-15 φορές από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με πρόβλεψη του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Με βάση τα στοιχεία από το ανταλλακτήριο Nord Pool, τον Ιανουάριο η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν περίπου 90 ευρώ ανά MWh και τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές η τιμή αυτή αυξήθηκε σε περίπου 1.000 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2022, θα μπορούσε να φτάσει τα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Izvestia σημείωσε ότι στους παράγοντες περιλαμβάνουν την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, την έλλειψη προμήθειας άνθρακα από τη Ρωσία λόγω κυρώσεων και την ανεπαρκή απόδοση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ηλιακά πάνελ και αιολικά πάρκα). Οι ειδικοί δεν αποκλείουν πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν λόγω σημαντικών αυξήσεων τιμών στην Ευρώπη.

“Το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και η πιθανή μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου το χειμώνα είναι οι κινητήριες δυνάμεις της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Αξίζει να θυμηθούμε το σενάριο με την επισκευή των στροβίλων για το Nord Stream 1, καθώς η Γερμανία και ο Καναδάς δεν μπορούν να βρουν τον μηχανισμό για την επιβολή των κυρώσεων», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Αξιόπιστων Συνεργατών Αντρέι Ρομάντσουκ.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζεται άμεσα με την τιμή των ενεργειακών πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή της – οι περισσότεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στις χώρες της ΕΕ λειτουργούν με φυσικό αέριο, καθώς σταδιακά εγκατέλειψαν την κατανάλωση άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την ατζέντα ESG, σημείωσε ο Τσέρνοφ αναλυτής της Freedom Finance Global Vladimir.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...