Ρωσικός Τύπος: Ο Ερντογάν δεν ενημερώνει τη Ρωσία για τις επιχειρήσεις στη Συρία

Nezavisimaya Gazeta

Η Ρωσική Ομοσπονδία προετοιμάζεται για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό και σε άλλα πετρελαϊκά προϊόντα. Την Τετάρτη, η G7 θα ανακοινώσει το ανώτατο ορίο τιμής. Νωρίτερα, συζητήθηκε όριο από 40 έως 60 $, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένα όριο κοντά στα 65 $. Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα δεν αναμένουν προβλήματα με τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου ή την ασφάλιση τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον δικό της στόλο για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, μεταξύ άλλων μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής προς την Ασία, στο μέλλον.

Τον Οκτώβριο, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters. Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ρωσία έστειλε το πετρέλαιο της στην Κίνα μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν θα χρειαστεί να αντιδράσει στους περιορισμούς στις θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου της σε τρίτες χώρες, καθώς η μειωμένη τιμή του πετρελαίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το δυνητικό ανώτατο όριο τιμής. Και οι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι χώρες που θα συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου θα αποκοπούν από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Alexander Potavin, αναλυτή της Finam, το θέμα του πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Μόσχα στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένο. “Οι τρέχουσες τιμές σχεδόν συμπίπτουν με το ανώτατο όριο τιμών που προτείνει η Δύση. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να πούμε σε όλους ότι η Ρωσία πουλάει με επιτυχία το πετρέλαιο της, παρά τις διεθνείς κυρώσεις”, είπε. Δεδομένου του τεράστιου στόλου πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιούν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν, οι καταναλωτές είναι απίθανο να αισθάνονται έλλειμμα στις αποστολές πετρελαίου εν μέσω των περιορισμών, και αυτές οι χώρες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στην προστασία των θαλάσσιων διαδρομών και στην ασφάλιση φορτίου και να αντισταθμίσουν πιθανές απώλειες, εξήγησε ο Πόταβιν.

Σήμερα Τρίτη, το Καζακστάν θα φιλοξενήσει νέο γύρο συνομιλιών της Αστάνα για τη Συρία. Στη συνάντηση, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η συριακή αντιπολίτευση θα συζητήσουν την επιχείρηση Νύχι-Ξίφος του Ερντογάν, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Αυτή η στρατιωτική καταστολή των κουρδικών ένοπλων σχηματισμών έχει λάβει ορισμένα χαρακτηριστικά, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι θα τη διεξήγαγαν ενώ θα κρατούσαν τη Μόσχα ενημερωμένη όσο το δυνατόν λιγότερο και σε στενότερη επαφή με τη σύμμαχο της Ρωσίας, τη Δαμασκό.

Εν μέσω αναφορών ότι η Άγκυρα πρόκειται να συντονίσει την επιχείρηση Νύχι-Ξίφος της με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αρκετά σημαντικές δηλώσεις σε πτήση προς το Κατάρ για να παραστεί στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA. Μια μέρα μετά την τελετή, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο ηγέτης της Τουρκίας είπε ότι δεν θα ενημερώσει ούτε τη Ρωσία ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα προγραμματισμένα πλήγματα σε στόχους στη Συρία και το Ιράκ. «Δεν έχουμε συζητήσει την επιχείρηση ούτε με τον κ. Μπάιντεν ούτε με τον κ. Πούτιν, αφού τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν γνωρίζουν καλά τη θέση της Άγκυρας και το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε χτυπήματα στην περιοχή ανά πάσα στιγμή», είπε ο Ερντογάν. «Η Τουρκία θα πάρει τις δικές της αποφάσεις για τα βήματα που πρέπει να κάνει», επέμεινε.

Εμπειρογνώμονες μεταξύ αυτών και απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί, είπαν επανειλημμένα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία και άλλες δυνάμεις φέρεται να παρεμποδίζουν μια πιθανή εξομάλυνση με τον Πρόεδρο Άσαντ στη Δαμασκό. Τίθεται το ερώτημα εάν η ίδια η επιχείρηση και η συγκρουσιακή ρητορική του Ερντογάν θα μπορούσαν να απειλήσουν τις θέσεις της Ρωσίας για μια μετασυγκρουσιακή διευθέτηση.

Σε συνέντευξή του στη Nezavisimaya Gazeta, ο ειδικός του RIAC Kirill Semenov αμφέβαλλε ότι οποιοσδήποτε ενισχυμένος συντονισμός μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση του Ερντογάν κατά των Κούρδων θα έβλαπτε τη Μόσχα. «Δεν θα ήταν καθόλου ωφέλιμο για τη Ρωσία να ελέγχει κάθε συριακή διαδικασία δεδομένων των συνθηκών», είπε ο αναλυτής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μόσχα επιδιώκει μια προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, γιατί έτσι η Ρωσία θα απαλλαγεί από κάθε ευθύνη για αρκετές από τις εξελίξεις στη Συρία, εξήγησε.

Kommersant

Τη Δευτέρα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Καζακστάν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev συγκέντρωσε το 81,31% των ψήφων. Ο Τοκάγιεφ, ο οποίος θα κυβερνήσει τώρα μέχρι το 2029, έχει δεσμευτεί πρόσφατα να οικοδομήσει ένα δίκαιο Καζακστάν και να ακολουθήσει μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, η Αστάνα είχε την πρώτη της σύγκρουση με τη Δύση και όχι με τη Ρωσία μετά την προεδρική κούρσα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν έδωσε μια άνευ προηγουμένου σκληρή απάντηση στην κριτική του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, το οποίο έδωσε αρνητική αξιολόγηση για την καταμέτρηση ψήφων και επέμεινε ότι ορισμένοι παρατηρητές δεν κατάφεραν να επιθεωρήσουν ανοιχτά την ψηφοφορία.

Η αντίδραση κατά του ODIHR δε βοηθά στη μετατροπή της πολιτικής πραγματικότητας στο Καζακστάν. Ο Τοκάγιεφ διατήρησε την εξουσία και μάλιστα την εδραίωσε περαιτέρω, και τώρα αναμένεται να δράσει για να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του. Ο Alexander Gabuev, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε στην Kommersant ότι η οικονομία της χώρας αυτή τη στιγμή περνάει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. “Αυτό οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και λόγω της επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης, επομένως η χώρα πρέπει να βρει νέα έσοδα από τον προϋπολογισμό”, κατέληξε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...