Ρωσικός Τύπος: Ο Ερντογάν διατηρεί την εξουσία με νίκη στο δεύτερο γύρο – Μπάιντεν και Μακάρθι προσπαθούν να αποφύγουν την χρεοκοπία

ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με διαφορά 4% για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Παρόλο που η αντιπολίτευση είχε μια ιστορική ευκαιρία να πάρει την εξουσία, ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά ως πρωθυπουργός ή πρόεδρος εδώ και 20 χρόνια, κατάφερε να κερδίσει μετά από μια σκληρή μάχη. Ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έλαβε σημαντική ώθηση από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και από την έλλειψη χαρίσματος του αντιπάλου του. Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας δεν θα υποστεί σοβαρές αλλαγές.

Ο ειδικός για την Τουρκία, Yury Mavashev, δήλωσε στην Kommersant ότι δεν θα έπρεπε να αναμένονται ξαφνικές αλλαγές σε καμία περίπτωση όσον αφορά τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία. Ωστόσο, η νίκη εγγυάται αυτόματα ότι το προηγούμενο επίπεδο διμερών δεσμών θα διατηρηθεί, τουλάχιστον στην αρχή. «Τουρκία και η Ρωσία έχουν συμφωνίες για την ενέργεια που εκτείνονται για χρόνια στο μέλλον. Ωστόσο, στην ουκρανική πίστα μπορεί να υπάρξουν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ρωσική πλευρά. Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου καθιερώθηκε και, φυσικά, κανείς δεν πρόκειται να το βγάλει από την πρίζα. Και μια άλλη έκπληξη, που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έκπληξη, θα είναι ότι η Άγκυρα θα δώσει τελικά τη συγκατάθεσή της στην επέκταση του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει τη Σουηδία. Ενώ ο Kilicdaroglu υποσχέθηκε να υποστηρίξει την επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα είναι ο Ερντογάν που θα επεκτείνει στην πραγματικότητα τέτοια υποστήριξη», κατέληξε ο ειδικός.

Η επανεκλογή του Ερντογάν ήρθε από την επιθετική ρητορική του προέδρου προς τους αντιπάλους του, είπε ο μελετητής Ανατολικών Σπουδών Ruslan Suleymanov στο Vedomosti. “Η προπαγάνδα έπαιξε το ρόλο της. Πρέπει να καταλάβουμε ότι περίπου το 90% όλων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία ανήκουν στον στενό κύκλο του Ερντογάν. Μέσω αυτών, ο πρόεδρος προώθησε την ατζέντα του στους ψηφοφόρους και εκμεταλλεύτηκε την απειλή της τρομοκρατίας στη χώρα στην περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο ειδικός.

Αυτή τη ρητορική δεν ακολούθησε ο Ερντογάν στο παρελθόν, λέει ο Ikbal Durre, αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. “Ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα, το οποίο είχε αποτέλεσμα. Τώρα, χρησιμοποίησε εναντίον του τη συνεργασία της αντιπολίτευσης με τους Κούρδους”, σημείωσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάνοφ, ο Ερντογάν θα μπορούσε να επαναφέρει τη διαδικασία τροποποίησης του ισχύοντος συντάγματος για να δώσει στον εαυτό του ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. Την ίδια στιγμή, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να βαθαίνουν στην Τουρκία, σημείωσε ο ειδικός. “Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Ερντογάν δεν μίλησε πολύ για την οικονομία· αυτό είναι ένα θέμα όπου δεν παρουσίασε ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα. Και τώρα δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Νομίζω ότι στο μέλλον η οικονομική κρίση θα οδηγεί σε πολιτική αστάθεια. Ακόμα και με όλες τις εξουσίες της, η θέση της ηγεσίας θα αποδειχθεί μάλλον κλονισμένη», κατέληξε ο ειδικός.

Vedomosti

Ο Κέβιν Μακάρθι, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ της 27ης Μαΐου τοπική ώρα ότι είχε καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την αποτροπή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Το κείμενο της συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν έτοιμο έως τις 28 Μαΐου και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα το ψηφίσει πιθανότατα στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με τον McCarthy, η συμφωνία προβλέπει «ιστορικές μειώσεις στις δαπάνες» και «μεταρρυθμίσεις που θα βγάλει τους ανθρώπους από τη φτώχεια».

Ο Μακάρθι και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση πέτυχαν το επιθυμητό σενάριο για την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, δήλωσε ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αλεξέι Ναούμοφ. Αρχικά, ο Μπάιντεν ήθελε να το θέσει χωρίς προϋποθέσεις και μόνο στη συνέχεια να συζητήσει τις μειώσεις δαπανών ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν αυτόν τον δρόμο. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να παρατείνουν το ανώτατο όριο χρέους όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να δείξουν ότι ο Μπάιντεν είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την διακυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, αποφεύγουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους για την πρόκληση χρεοκοπίας καθώς μια τέτοια έκβαση θα προκαλούσε ζημιά στις αμερικανικές εργατικές οικογένειες. Ο ειδικός πιστεύει ότι ενώ ο Μπάιντεν μπορεί να έχασε την αντιπαράθεση, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν όλα όσα ήθελαν.

Ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών, σημειώνει ότι μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η κρίσιμη κατάσταση στις ΗΠΑ θα μετακινηθεί από το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό πεδίο στην πολιτική και νομική σφαίρα. Η χώρα έχει ξεπεράσει την κρίση μιας διαφαινόμενης χρεοκοπίας, αλλά οι πολιτικές συνέπειες από τη συμφωνία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί ξεπέρασαν τον ΜακΚάρθι και τους Ρεπουμπλικάνους επειδή το ανώτατο όριο αυξάνεται για δύο χρόνια κάθε φορά. Το ποσό της προβλεπόμενης αύξησης στο ανώτατο όριο του χρέους δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ειδικός πιστεύει ότι η αύξηση του πλαφόν του χρέους θα εγκριθεί εύκολα από τη Γερουσία, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπερψηφίσει το έγγραφο δικομματική πλειοψηφία. Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να μην υποστηρίζουν τον Μακάρθι, αλλά οι Δημοκρατικοί θα αναπληρώσουν τις ψήφους τους. Ο Μπάιντεν μπορεί επίσης να υποστεί κάποια ζημιά επειδή ενίσχυσε τη θέση του από την άποψη των Δημοκρατικών συνολικά, αλλά όχι με την ισχυρή αριστερή πτέρυγα του κόμματος λόγω των συμφωνηθέντων περιορισμών στην κοινωνική πρόνοια για τις πιο μειονεκτούσες κοινωνικές τάξεις σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού για το Στρατό, καταλήγει ο ειδικός.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ρωσία συνεχίζει τα νυχτερινά χτυπήματα στην Ουκρανία. Τη νύχτα της Κυριακής, το πιο μαζικό χτύπημα στο Κίεβο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκε από πολλά κύματα drones. Σύμφωνα με την αεροπορία της Ουκρανίας, 54 drones καμικάζι εκτοξεύτηκαν στην πρωτεύουσα. Δεν υπήρξαν επίσημες αναφορές για το ποιοι στρατιωτικοί στόχοι χτυπήθηκαν. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να θεωρηθούν ως χτυπήματα της Ρωσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων του αντιπάλου, δεδομένης της ετοιμότητας του καθεστώτος του Κιέβου να ξεκινήσει μια αντεπίθεση.

Τα μέσα ενημέρωσης συζητούν μια έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στο Royal United Services Institute (RUSI) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελέτη, με τίτλο «Ρωσικές τακτικές κατά το δεύτερο έτος της εισβολής της στην Ουκρανία», είναι αφιερωμένη στην προσαρμογή των ρωσικών στρατευμάτων και όπλων στη μάχη. Αναφέρεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει πάρει κάποια μαθήματα και έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους τομείς. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό φαίνεται στον τρόπο οργάνωσης της μάχης χωρίς εκτεταμένες προόδους από τα μετόπισθεν και στη χρήση πυροβολικού που χρησιμοποιείται πιο ορθολογικά και με ακρίβεια, καθώς και στην αποτελεσματικότερη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι συντάκτες της έκθεσης RUSI καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, μακροπρόθεσμα, η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία είναι η κατάσταση όπου κάποια τρίτη χώρα παρέχει στη Ρωσία την ευκαιρία να δημιουργήσει πρόσθετες βιομηχανικές δυνατότητες για την παραγωγή πυρομαχικών. «Με άλλα λόγια, η στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία από την πλευρά, ας πούμε, της Κίνας, τρομάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους Βρετανούς», καταλήγει ο πολιτικός επιστήμονας και πρώην μέλος της Βερχόβνα Ράντα (ουκρανικό κοινοβούλιο) Όλεγκ Τσάρεφ.

Kommersant

Η απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ένα σημαντικό ασιατικό “premium” στην αγορά LNG για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, ένα μέρος των παραδόσεων spot ενδέχεται να ανακατευθυνθεί στην Ασία, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη σταδιακή σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών τιμών. Ωστόσο, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία παραμένει απροσδιόριστη: η Κίνα δεν αυξάνει τις αγορές spot LNG φέτος, ενώ άλλες αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, θα ενισχύσουν τις εισαγωγές τους μόνο εάν οι τιμές μειωθούν περαιτέρω.

Ο Michal Meidan του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES) πιστεύει ότι οι Κινέζοι έμποροι ενδέχεται να αυξήσουν τις αγορές spot για να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πριν από το χειμώνα, δεδομένων των σχεδίων της Κίνας να διπλασιάσει τον όγκο της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου έως το 2025. Ωστόσο, οι τιμές θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλές ενώ οι κινεζικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες τους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια καθώς και με προμήθειες που δεν παραδόθηκαν το 2022. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει ξαφνικό έλλειμμα το καλοκαίρι ή πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ζήτηση για φυσικό αέριο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία παραμένει μειωμένη και δεν είναι αρκετά σαφές πόσο χαμηλά θα πρέπει να πέσουν οι τιμές προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση μετά το σοκ τιμών του 2022. Οι εξαγωγές παραμένουν εξαιρετικά κερδοφόρες για τα εργοστάσια LNG των ΗΠΑ, χάρη στην κατακόρυφη πτώση των εγχώριων τιμών του φυσικού αερίου.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...