Ρωσικός Τύπος: Ο Ερντογάν θα επισκεφτεί την Ουκρανία – Ινδία και Κίνα αγοράζουν ρωσικό άνθρακα που απορρίφθηκε από την ΕΕ

Πολιτισμός - Μουσεία - Ρωσία - Ερμιτάζ
Το μουσείο Ερμιτάζ

Izvestia

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Λβοφ στις 18 Αυγούστου, όπου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Ο Ερντογάν μιλΆ συχνά στο τηλέφωνο με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους ενώ πρόσφατα πέταξε στο Σότσι για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτή τη φορά, η Ουκρανία και η Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη καθώς και τις συμφωνίες όπλων, γράφει η Izvestia. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν θα συζητήσει επίσης με τον Ζελένσκι τις σχέσεις Τουρκίας-Ουκρανίας που έχουν φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο.

Η Μόσχα είναι επιφυλακτική για τη φιλία μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου. Ο Ερντογάν δηλώνει συνεχώς ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανία ως μία από τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας και ως χώρας που έκλεισε τα στενά για τη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η Τουρκία επιδίωξε να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου», εξήγησε στην Izvestia πηγή από τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους.

Vedomosti

Η Ρωσία μπόρεσε να ανακατευθύνει όλες τις ποσότητες εξαγωγών άνθρακα που απέρριψε η ΕΕ προς την Κίνα και την Ινδία τον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις στο εξωτερικό παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επισκόπηση εμπειρογνωμόνων από το Κέντρο Ενεργειακής Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις τιμών ρεκόρ επέτρεψαν στους Ρώσους προμηθευτές να αντισταθμίσουν την έκπτωση στις παραδόσεις στις ασιατικές αγορές, γράφει η Vedomosti.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραδόσεις ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ θα μπορούσαν να είναι 3 εκατ. τόνοι χαμηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά η πτώση «αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανακατεύθυνση των όγκων προς την Ανατολή – στην Ινδία και την Κίνα». Οι συνολικές παραδόσεις στην Ανατολή θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2,8 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kpler, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού άνθρακα τον Ιούλιο αποδείχθηκε ότι ήταν η Κίνα, όπου είχαν παραδοθεί 6,7 εκατ. τόνοι δια θαλάσσης και η Ινδία με παραδόσεις 2 εκατ. τόνων.

Σύμφωνα με τον Kirill Rodionov, εμπειρογνώμονα από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογιών στο Σύμπλεγμα Καυσίμων και Ενέργειας, θα είναι δυνατό να αξιολογηθεί η επιτυχία αυτής της εξαγωγικής αναδιοργάνωσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι υποδομές και οι περιορισμοί εξαγωγών θα έχουν ολοκληρωθεί.

Ο επαναπροσανατολισμός των εξαγωγών προς την Ανατολή, θα είναι δύσκολος λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν ανακοινώσει σχέδια για εγκατάλειψη του ρωσικού άνθρακα. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι δυνατότητες για αυξημένες εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα και την Ινδία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Ο αναπροσανατολισμός των εξαγωγών, σύμφωνα με τον Καλάτσεφ, θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Ινδίας να αυξήσει τις αγορές ρωσικού άνθρακα και να παράσχει φορτηγά χύδην για τη μεταφορά του.

Izvestia

Οι εκλογές για το Κογκρέσο έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα υποφέρει από τις συνέπειες της τρέχουσας εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής του, ενώ η άνοδος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενδέχεται να πληγεί από την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις και την ομοσπονδιακή έρευνα κατά του πρώην προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, γράφει η Izvestia.

Εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίσει αυτές τις εκλογές, η χώρα θα αντιμετωπίσει αλλαγές τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική της πολιτική, γράφει η Izvestia. Πρώτον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Eduard Lozansky, αυτές οι αλλαγές θα έχουν αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να υιοθετήσουν πιο σκληρή γραμμή στις σχέσεις τους με άλλες χώρες. Έχοντας αυτό κατά νου, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί επί του παρόντος να αναστήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένονται αλλαγές στη θέση της χώρας απέναντι στη Ρωσία. Ο Λοζάνσκι είπε στην Izvestia ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι το μόνο θέμα όπου συμπίπτουν οι απόψεις των συντηρητικών και των φιλελεύθερων. Έτσι, όταν πρόκειται για νέες αντιρωσικές κυρώσεις, και τα δύο στρατόπεδα συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα.

Nezavisimaya Gazeta

Η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βιετνάμ για την παραγωγή ρολογιών και υπολογιστών MacBook. Επιπλέον, ο τεχνολογικός γίγαντας μεταφέρει μέρος της διαδικασίας κατασκευής του iPhone σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Τα δυτικά μέσα συνδέουν αυτό με μια πιθανότητα πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Οι άνευ προηγουμένου στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου στα στενά της Ταϊβάν έχουν αλλάξει το status quo. Η εισβολή στο νησί δεν θεωρείται πλέον αδιανόητη και οι αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζουν σχέδια εκκένωσης.

Ακόμη και πριν κλιμακωθούν οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο, οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δέχονταν πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να διαφοροποιήσουν τους επιχειρηματικούς εταίρους τους αντί να προσηλωθούν στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας και Σύγχρονης Ασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Alexander Lukin είπε «Ξένες εταιρείες άρχισαν να φεύγουν από την Κίνα εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Οι μισθοί των Κινέζων εργαζομένων έχουν αυξηθεί, όπως και το κόστος της εργασίας. Οι μεγάλες πόλεις έκλεισαν για μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ταϊβάν παίζει επίσης ρόλο. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, οι επενδύσεις στην Κίνα θα γίνουν επικίνδυνες, αλλά μια στρατιωτική σύγκρουση είναι ακόμα απίθανη. Εάν οι ΗΠΑ αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα, όπως έκανε με τη Ρωσία, θα βλάψει τον εαυτό της. Οι κινεζικές τράπεζες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές για αγαθά, αρνούμενοι την πρόσβαση των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα».

Η αμερικανική πολιτική βασίζεται επίσημα σε αξίες και ιδανικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι προκλητική. “Οι Αμερικανοί δεν εξετάζουν τις επιπτώσεις τέτοιων πολιτικών. Πόσο καιρό θα το ανέχεται η Κίνα; Δεν έχουμε ιδέα”, πρόσθεσε ο ειδικός.

Η ιαπωνική κυβέρνηση συμβούλεψε τις εταιρείες να μην αποσυρθούν από ενεργειακά έργα στη Ρωσία λόγω της επείγουσας ανάγκης της Ιαπωνίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εταιρείες από την Ινδία και την Κίνα θα ήταν πρόθυμες να αγοράσουν τις μετοχές των ξένων που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ενεργειακή δραστηριότητα στη Ρωσία.

Η Ιαπωνία έχει προθεσμία έως τις 4 Σεπτεμβρίου για να δώσει επίσημη απάντηση σχετικά με τη συμμετοχή της στο έργο Sakhalin-2, σύμφωνα με τον πρόσφατα διορισμένο υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura, ο οποίος ζήτησε από τις εταιρείες να εξετάσουν μια θετική απάντηση σχετικά με τη συμμετοχή στο έργο.

Εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από τη Nezavisimaya Gazeta δεν βλέπουν προβλήματα με την πιθανή αλλαγή των συμμετεχόντων στο έργο Sakhalin-2. Οι ιαπωνικές εταιρείες θα παραμείνουν στο έργο επειδή η Ιαπωνία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το 8-9% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη χώρα, πιστεύει ο κορυφαίος ειδικός στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Stanislav Mitrakhovich. “Σε έσχατη λύση, η πώληση LNG σε άλλους αγοραστές στην Ασία θα είναι εύκολη, υπάρχει καλή ζήτηση για αυτό το προϊόν και η Ιαπωνία το κατανοεί αυτό. Θα ήταν προτιμότερο το μερίδιο της Shell να πάει τελικά σε Κινέζους ή Ινδούς επενδυτές, αντί να πάει απευθείας σε οποιονδήποτε Ρωσική εταιρεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Finam Σεργκέι Κάουφμαν, η ρητορική της Ιαπωνίας μέχρι στιγμής δείχνει το ενδιαφέρον της χώρας να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο έργο, παρά τη μεταφορά του διαχειριστή του έργου στη ρωσική δικαιοδοσία και την απαίτηση να μεταβεί σε πληρωμή μέσω ρωσικής τράπεζας.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...