Ρωσικός Τύπος: Ο Ερντογάν θέτει τελεσίγραφο στη Δύση – Η ουδέτερη Μολδαβία περιμένει όπλα ΗΠΑ-ΗΒ

Πολιτισμός - Μουσεία - Ρωσία - Ερμιτάζ
Το μουσείο Ερμιτάζ

Izvestia

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο είναι αντίθετο σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας. Το Κίεβο δεν αρνείται ότι απορρίπτει τον διάλογο. Πιστεύουν ότι οποιαδήποτε συνομιλία με τη Ρωσία είναι δυνατή μόνο αφού αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος. Την ίδια στιγμή, τρίτες χώρες προτείνουν σχέδια για την επίλυση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η Izvestia, υπάρχουν προϋποθέσεις για μια διευθέτηση, ωστόσο, έως ότου επιτευχθούν οι στρατιωτικοί στόχοι, οποιαδήποτε πραγματική ειρήνη αποκλείεται.

«Η ρωσική πλευρά ζητεί διαπραγματεύσεις τουλάχιστον για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί, γενικά, όλοι πρέπει να λένε ότι αγωνίζονται για ειρήνη με κάποιο τρόπο. Και δεύτερον, η σύγκρουση έχει φτάσει σε ένα στάδιο όπου, ανεξάρτητα από στρατιωτικά σχέδια, είναι ήδη απαραίτητο να σκεφτούμε την έξοδο από τη στρατιωτική φάση και αυτό είναι δυνατό μόνο με αμοιβαία συναίνεση», δήλωσε στην Izvestia ο Διευθυντής Έρευνας του Valdai Discussion Club και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, Φιόντορ Λουκιάνοφ. “Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό για τη ρωσική πλευρά να τονίσει ότι υποστηρίζει συμφωνίες που θα καταστήσουν δυνατό τον καθορισμό της γραμμής και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Απλώς αυτή η γραμμή δεν είναι ακόμη ορατή”, πρόσθεσε.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην παρούσα φάση, το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί. Ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, απέρριψε νωρίτερα κάθε εδαφική παραχώρηση και απέρριψε εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ δεν λαμβάνει αποφάσεις. Αυτό γίνεται από τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, τον Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Αντρέι Γιέρμακ, τον Υπουργό Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, το Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξέι Ντανίλοφ, καθώς και ξένους συμβούλους του προέδρου», πιστεύει ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο MGIMO, Alexey Tokarev.

Η κοινότητα των ειδικών πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για διαμεσολάβηση αυτή τη στιγμή, γράφει η Izvestia. “Όλες οι δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν στρατιωτική επιτυχία. Σε αυτήν την κατάσταση, η διακοπή των εχθροπραξιών από στρατιωτική άποψη είναι επιζήμια. Κάθε είδους επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο Λουκιάνοφ.

Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, μια πυρηνική ομπρέλα, ενώ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν η Κίνα επιτεθεί στο νησί, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη του επίσκεψη στις δύο χώρες της Βορειοανατολικής Ασίας. Επιπλέον, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ξεκίνησε το Οικονομικό Πρόγραμμα Ινδο-Ειρηνικού στο Τόκιο, το οποίο στοχεύει να χωρίσει τις ασιατικές χώρες από την Κίνα.

Η Νότια Κορέα άκουσε αυτό που ήθελε, δηλαδή την διαβεβαίωση των ΗΠΑ για την ετοιμότητά της να διασφαλίσει την ασφάλεια του ασιατικού έθνους με τη βοήθεια «ενισχυμένων αποτρεπτικών δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών δυνάμεων, γράφει η Izvestia. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ο Μπάιντεν στους συμμάχους του στο Τόκιο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Τόκιο, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ταϊβάν. Εάν το νησί δεχθεί επίθεση από το Πεκίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν στρατιωτικά για να το προστατεύσουν, διαβεβαίωσε. Με αυτά τα λόγια, σημείωσε ότι η ευθύνη της Ουάσιγκτον για την τύχη της Ταϊβάν έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή υπό το πρίσμα των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τίποτα ουσιαστικά νέο δεν συνέβη, είπε στην εφημερίδα ο Διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο HSE Vasily Kashin και σημείωσε ότι και οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν επίσης δηλώσει την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν την Ταϊβάν με στρατιωτικά μέσα. Ταυτόχρονα, στην πράξη, η ικανότητα των ΗΠΑ να παρέχουν αποτελεσματική στρατιωτική βοήθεια στο νησί έχει έρθει αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερους περιορισμούς, ειδικά υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη αναγκασμένες να αναπτύξουν επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, να ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, να εξαντλήσουν μέρος των αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού της και ακόμη και να αναβάλουν την παράδοση ορισμένων τύπων όπλων στην Ταϊβάν», εξήγησε ο ειδικός.

Εν τω μεταξύ, παρ’ όλη τη μαχητική ρητορική του, ο ίδιος ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν αναμένει να συμβεί μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της Ταϊβάν και τα ζητήματα ασφάλειας επισκίασαν κάπως έναν από τους κύριους στόχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ασιατικής περιοδείας του Μπάιντεν, ο οποίος είναι να βάλειτους συμμάχους του σε μια οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα. Στις 23 Μαΐου στο Τόκιο, ο Μπάιντεν παρουσίασε τελικά το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF), έναν νέο μηχανισμό για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε τέσσερις τομείς (αλυσίδες εφοδιασμού, ψηφιακή οικονομία, καθαρή ενέργεια και επενδύσεις σε υποδομές). Ο κύριος στόχος του είναι η συνεργασία στο εμπόριο και την οικονομία σε αντίθεση με την εξάρτηση της Ασίας από την Κίνα.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σκληρές κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, συζητεί την άρση του βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία με την προϋπόθεση αλλαγής στην πολιτική της Δύσης έναντι της Άγκυρας, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Η εφημερίδα σημείωσε, ωστόσο, ότι η θέση του Ερντογάν μπορεί να μην είναι η ισχυρότερη, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση με τη Δύση.

Η ρητορική του Ερντογάν ήταν πολύ σκληρή. Κατηγόρησε πολλά κράτη που απέσυραν τα συστήματα αεράμυνας από την Τουρκία και δώρισαν όπλα σε «τρομοκράτες» -δηλαδή το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους Σύρους συμμάχους του- δωρεάν. Ο Ερντογάν παρουσίασε τη λίστα με τις αντιπαραθέσεις του κατά της Ευρώπης, εκτός από τα προβλήματα με τους συμπολίτες του να λαμβάνουν βίζα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επεσήμανε επίσης πώς οι «τρομοκράτες» μπόρεσαν να λάβουν εύκολα άσυλο στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ τόνισε την παρανόηση της θέσης της Άγκυρας κατά τον πόλεμο του Καραμπάχ το 2020, καθώς και τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά έχει παραδώσει ένα τελεσίγραφο στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κυρώσεις κατά της χώρας του ούτε μεροληψία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Μέχρι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, η Τουρκία δεν θα άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κορυφαίος ερευνητής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) Viktor Nadein-Raevsky δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Ερντογάν γενικά δεν έχει μόνο έναν στόχο όταν θέτει όρους. “Το πιο σημαντικό πράγμα για αυτόν σε αυτήν την περίπτωση είναι να επιδείξει τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον Ερντογάν να εδραιώσει τη θέση της χώρας του ως παγκόσμια δύναμη, της οποίας η θέση λαμβάνεται υπόψη”, είπε ο ειδικός.

Ωστόσο, η στάση του Τούρκου ηγέτη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σταθερή και άτρωτη στις πιέσεις επί του παρόντος, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Η αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και της Δύσης θα γίνει σε ένα δύσκολο εσωτερικό πολιτικό υπόβαθρο για τον Ερντογάν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να αποσυρθεί το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κόμμα των Σοσιαλιστών της Μολδαβίας καταδίκασε τα σχόλια του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την πιθανή προμήθεια όπλων στη Μολδαβία από χώρες του ΝΑΤΟ. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας Vitalie Marinuta είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι η ΕΕ θα ήταν επίσης έτοιμη να προμηθεύσει τον μολδαβικό στρατό με όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να αποκρούσει μια πιθανή επίθεση από τη Ρωσία. Πιστεύει ότι ένας τέτοιος κίνδυνος είναι υπαρκτός και ότι είναι καιρός η Μολδαβία να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας.

Εκπρόσωποι του ΗΒ και των ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια στη Μολδαβία. Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, μίλησε για αυτό σε συνέντευξή της στην Telegraph και αργότερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Γκρέγκορι Μικς είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παράσχει όπλα στη Μολδαβία.

Το Κόμμα των Σοσιαλιστών της Μολδαβίας εξέδωσε στη συνέχεια μια δήλωση στην οποία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρους, σχετικά με την ανάγκη των κρατών του ΝΑΤΟ να προμηθεύουν όπλα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας». Το κόμμα κάλεσε επίσης τις αρχές να αποκηρύξουν οποιεσδήποτε δηλώσεις που υπονομεύουν το συνταγματικό καθεστώς της μόνιμης ουδετερότητας της Μολδαβίας.

Ο Μαρινούτα είπε ότι το Κισινάου έχει λόγους να πιστεύει ότι η στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί από την Ουκρανία στη Μολδαβία. Υπενθύμισε ότι ένας υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός είπε νωρίτερα ότι η δεύτερη φάση της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα είναι ένας διάδρομος στην περιοχή της Οδησσού προς την Υπερδνειστερία. «Καταλάβαμε ότι η Μολδαβία βρισκόταν στους στρατιωτικούς χάρτες της Ρωσίας, που σημαίνει ότι κατέχει ένα μέρος της Μολδαβίας». Εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι, ως ειδικός ασφαλείας, πιστεύει ότι «η Μολδαβία πρέπει να εγκαταλείψει την ουδετερότητα και να αρχίσει να προετοιμάζεται για αυτό που μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, μια επίθεση από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Vedomosti

Οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να περιορίσουν τις απαιτήσεις προς τους Ρώσους εξαγωγείς σχετικά με την υποχρεωτική πώληση σε ξένο συνάλλαγμα, μειώνοντας το όριο από 80% σε 50%. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της σταθεροποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και του επαρκούς επιπέδου ρευστότητας σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου. Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στη Vedomosti ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Μαΐου.

Το ρούβλι υποχώρησε προς μια ταχεία υποτίμηση στα τέλη Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, αργότερα το ρωσικό νόμισμα άρχισε να ενισχύεται σταθερά. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το δολάριο έφτασε ήδη τα 83,6 ρούβλια και το ευρώ έφτασε στα 92,9 ρούβλια. Οι ρωσικές αρχές απέδωσαν την ενίσχυση του ρουβλίου σε μια έντονη ανισότητα υπέρ ενός θετικού εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και στην αναστολή του προϋπολογισμού.

Η αλλαγή του ορίου δεν θα άλλαζε το ίδιο το γεγονός της συσσώρευσης νομισμάτων και μπορεί να αλλάξει μόνο με αύξηση των εισαγωγών ή χαλάρωση των συναλλαγματικών ελέγχων, δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής Επενδύσεων της Loko-invest Ντμίτρι Πολεβόι.

Η μείωση του ορίου μπορεί να μειώσει τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο χρηματιστήριο σε ευρώ και δολάρια κατά ένα τρίτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ρουβλίου σε περίπου 72-78 ρούβλια ανά δολάριο σε περίπου 1-3 μήνες, σύμφωνα με τον ειδικό στο χρηματιστήριο της ΗSBC World of Investments πιστεύει ο Evgeny Mironyuk. Ωστόσο, το ρούβλι μπορεί να αρχίσει να αποδυναμώνεται αισθητά τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Η περίοδος σταθερής ενίσχυσης του ρουβλίου θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η τάση για αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Τον Δεκέμβριο, το δολάριο θα μπορούσε ήδη να φτάσει τα 76,4 ρούβλια, ενώ το ευρώ θα μπορούσε να φτάσει στα 82,5 ρούβλια.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...