Ρωσικός Τύπος: Ο κόμβος φυσικού αερίου της Τουρκίας θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς

Izvestia

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της ΕΕ μπορούν να συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, δήλωσε στην Izvestia διπλωματική πηγή από χώρα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της G20 είναι κατάλληλες μόνο για ουσιαστικά θέματα. Πρόσφατα, ο ΥπΕξ της Ισπανίας ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιστρέψει στον διάλογο με τη Μόσχα και πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Δύση εξετάζει μια ειρηνευτική διευθέτηση για την Ουκρανία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ πιστεύει ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων αλλά όχι για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 είναι δυνατός για θέματα επισιτιστικής ασφάλειας. Ένας πολυμερής διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια είναι επίσης δυνατός, επομένως η θέση της Ρωσίας επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μια συζήτηση για μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με τα δυτικά κράτη είναι επίσης δυνατή», είπε στην Izvestia. Κατά τη γνώμη του, οι συνομιλίες για την Ουκρανία είναι ελάχιστα πιθανές, καθώς η Δύση δεν θέλει να θίξει αυτά τα ζητήματα χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και ο ειδικός δεν πιστεύει ότι αυτή η στάση θα αλλάξει.

«Δεν αισθάνομαι ότι η σύνοδος κορυφής της G20 είναι ένας τόπος όπου μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν ουσιαστικά ζητήματα μεταξύ τους πέρα ​​από την Ομάδα των Είκοσι και τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής Προγράμματος της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι, Τιμοφέι Μπορντάτσεφ.

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση της G20, δεν υπήρχε πολύς χώρος για συνομιλίες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε μια παρουσίαση και έφυγε. Είναι πιθανό να γίνουν κάποιες συνομιλίες αυτή τη φορά, αλλά δεν είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικές αφού ο προφανής στόχος της Δύσης και της Ουκρανίας, η φθορά της Ρωσίας, δεν είχε αποτέλεσμα», σημείωσε ο Διευθυντής Προγράμματος στο Valdai Discussion Club Oleg Barabanov.

Nezavisimaya Gazeta

Η Μόσχα έχει τέσσερα χρόνια να αποφασίσει για τη συμμετοχή της στον διεθνή κόμβο φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στην Τουρκία, κάτι που θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι ακριβώς η χρονική περίοδος που οι κατασκευαστές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πρέπει να ολοκληρώσουν τον νέο επενδυτικό κύκλο προκειμένου να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αέριο. Το φυσικό αέριο μπορεί να χρειαστεί να πωληθεί σε μειωμένη τιμή, καθώς θα γινόταν “τουρκικό” όταν αναμιγνύεται με καύσιμα από το Αζερμπαϊτζάν ή το Ιράν, προκειμένου να μην αποθαρρύνονται οι πιθανοί πελάτες. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη συνομιλίες με Ρώσους συναδέλφους τους, ενώ ο αρχηγός του κράτους είπε ότι οι τιμές θα καθοριστούν από τους συμμετέχοντες στον κόμβο.

Για να διαμορφωθεί η τιμή στην Τουρκία, ο κόμβος θα πρέπει να έχει άλλους προμηθευτές εκτός από τη Ρωσία, εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος Aydin Sezer, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Ρωσία. “Δεν είναι δυνατόν να έχεις κόμβο μόνο με ρωσικό αέριο. Η Τουρκία χρειάζεται να κινητοποιήσει άλλους πόρους φυσικού αερίου, ειδικά τον TANAP”, σημείωσε. “Προϋπόθεση για αυτό είναι η Ρωσία να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Τουρκίας να επανεξάγει φυσικό αέριο. Έτσι, οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν αέριο από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια, θα συναλλάσσονται με την Τουρκία”, εξήγησε ο ειδικός.

“Το κύριο ζήτημα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία δεν είναι τεχνικό. Εκτός από το ρωσικό, του Αζερμπαϊτζάν και το Ιρανικό αέριο, καύσιμα από το βόρειο Ιράκ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας μπορεί να παραδοθούν στη χώρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις Το κύριο ζήτημα είναι πόσο έτοιμη θα είναι η Ευρώπη να αγοράσει αυτό το απρόσωπο μείγμα ή με την ονομασία «τουρκική» μίξη στο κέντρο, ενώ όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ρωσικό συστατικό», είπε ο Stanislav Mitrakhovich, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας. Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κόμβου στην Τουρκία δείχνει ότι η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς. Και ενδεχομένως, με κάποια διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, αυτό το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά μόνο με τη συγκατάθεση των πελατών, πρόσθεσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Mitrakhovich, τεχνικές δυσκολίες μπορεί επίσης να προκύψουν ελλείψει πολιτικής διευθέτησης. «Οι πρώτες γραμμές του αγωγού τοποθετήθηκαν από ευρωπαϊκές εταιρείες και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η Ρωσία μόνη της θα αντιμετωπίσει την κατασκευή σε τμήματα της Μαύρης Θάλασσας», εξήγησε.

Τη Δευτέρα, στο Μπαλί, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι προηγούμενες συνομιλίες με βιντεοκλήσεις δεν ήταν παραγωγικές. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επιθυμεί βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και ελπίζει ότι η απότομη ύφεση εδώ μπορεί να σταματήσει. Η Κίνα έδειξε επίσης ότι δεν επιθυμεί επιδείνωση των σχέσεων. ΟΙ Κινέζοι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των συνομιλιών. Σύμφωνα με αυτούς, προηγουμένως, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα συζητούνταν χωριστά, ωστόσο τώρα κυριαρχεί ανησυχία για την ασφάλεια. Το 1979, οι δύο χώρες σχημάτισαν μια οιονεί συμμαχία εναντίον της ΕΣΣΔ. Σαράντα χρόνια αργότερα, η απουσία κοινού εχθρού δεν τους δίνει την ευκαιρία να διευθετήσουν τις διαφορές τους σχετικά με την Ταϊβάν, τα πυρηνικά όπλα και τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ο Wang Chong, ειδικός στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Zhejiang, σημειώνει ότι η σύνοδος κορυφής στο Μπαλί θα πραγματοποιηθεί αφού ο Σι έλαβε την έγκριση του κόμματός του να κυβερνήσει τη χώρα για άλλα πέντε χρόνια, ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ήταν ευνοϊκές για τον Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές διαθέτουν σημαντική εσωτερική υποστήριξη που θα διευκόλυνε τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων.

Σε συνομιλία με την εφημερίδα, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας και της Σύγχρονης Ασίας Alexander Lukin σημείωσε: «Για την Κίνα, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το οικονομικό. Στη συνάντηση, οι Αμερικανοί θα πιέσουν την Κίνα στην Ουκρανία, απαιτώντας να κάνει κάτι για να στηρίξει το Κίεβο. Η Κίνα δεν θα υποκύψει σε πιέσεις. Θα επαναλάβει ότι υποστηρίζει την ειρήνη, αλλά δεν θα υποκύψει στις πιέσεις. Γιατί να βοηθήσει τις ΗΠΑ που ανακήρυξαν την Κίνα ως κύριο στρατηγικό τους αντίπαλο;».

Kommersant

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο υποχρέωσε το πρακτορείο Argus να επανεξετάσει τη μέθοδο αξιολόγησης της τιμής των Ουραλίων βάσει της οποίας η ρωσική κυβέρνηση εισπράττει φόρους πετρελαίου. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής θα χρησιμοποιήσει την εκτιμώμενη τιμή CIF ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 σκοπεύει να συζητήσει «την πρακτικότητα μιας μετάβασης στη χρήση άλλων τιμών». Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια αλλαγή στη μέθοδο δεν θα επηρεάσει σημαντικά το ποσό των φόρων.

Η Argus ξεκίνησε τις τιμές Urals Primorsk και Urals Novorossiysk τον Οκτώβριο, σημειώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος οικονομικών του Ιδρύματος Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών Σεργκέι Κοντράτιεφ. Προηγουμένως υπολογίζονταν με βάση τις τιμές CIF στο Ρότερνταμ και την Αουγκούστα (με αφαίρεση ναύλων και ασφάλισης).

Σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να προκύψει πρόβλημα εάν η Argus αρνηθεί να δώσει τιμές στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ ακόμη και με το ιρανικό πετρέλαιο.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να μειώνεται σταθερά. Το Bitcoin έχει υποχωρήσει κάτω από τα 17.000 δολάρια, ενώ ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να πέσει στα 12.000 δολάρια ενώ τα altcoin έχασαν επίσης αξία. Το πολυαναμενόμενο όριο των 100.000 δολαρίων δεν θα συμβεί νωρίτερα από το 2024-2025, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να πέφτουν εν μέσω αρνητικών ειδήσεων από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που κηρύχθηκε σε πτώχευση, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Cryptorg Andrey Podolyan. «Η FTX και ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια, η Alameda, είναι αλληλένδετα και ταυτόχρονα πολλά κρυπτογραφικά έργα συγκεντρώνονται γύρω από το τελευταίο στο οποίο επένδυσαν. Έτσι, υπήρξε μια αλυσιδωτή αντίδραση που επηρέασε ολόκληρη την αγορά», διευκρίνισε.

Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό υπήρξε απόκλιση μεταξύ της κρυπταγοράς και του αμερικανικού χρηματιστηρίου, διευκρίνισε. Το χρηματιστήριο ανέβαινε ενώ η αγορά κρυπτονομισμάτων έπεφτε, «αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα με το FTX, η περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να ήταν πολύ θετική», εξήγησε ο ειδικός.

Ο ιδρυτής της Technobit και του Satoshi Spirit Alexander Peresichan, είπε ότι «υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στον κλάδο τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές». Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι σίγουρα θα ακολουθήσουν αυστηρότεροι κανονισμοί στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές, δηλαδή στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...