Izvestia
Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ξεκινά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα στις 28 Φεβρουαρίου. Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο Λευκορώσος ηγέτης θα επιδιώξει να ενισχύσει τους δεσμούς με το Πεκίνο και μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη θέση της Κίνας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
“Όπως η Ρωσία, στρεφόμαστε προς την Ανατολή και θεωρούμε την Κίνα, την Ινδία και άλλες ευρασιατικές χώρες ως βασικές αγορές μας. Από αυτή την άποψη, πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αναγνώρισης τεχνικών πιστοποιητικών και προτύπων παραγωγής. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα συζητήσει όλο το φάσμα αυτών των θεμάτων, που αφορούν την οικονομία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λευκορωσίας, Αντρέι Σαβίνιχ.
Σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, Ζάο Λονγκ, ένας από τους στόχους της επίσκεψης θα είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Κίνας για την ένταξη του Μινσκ στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στον μηχανισμό συνεργασίας BRICS.
Ο Ζάο Λονγκ είπε ότι η Κίνα και η Λευκορωσία βλέπουν κατάματα τρόπους για τη διευκόλυνση της κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των συνομιλιών, οπότε η επίσκεψη θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη συναίνεση.
Rossiyskaya Gazeta
Συνομιλίες για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία ζήτησαν εγγυήσεις από τη Δύση όσον αφορά την πρόσβαση των ρωσικών γεωργικών προϊόντων και ορυκτών λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει επωφεληθεί από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι Ρώσοι εξαγωγείς σιτηρών έχουν μάθει να εργάζονται κάτω από κυρώσεις, αν και τα προβλήματα παραμένουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Έντουαρντ Ζέρνιν, επισημαίνοντας ζητήματα πληρωμών και έλλειψη πλοίων.
Η Ουκρανία και η Ευρώπη είναι οι κύριοι δικαιούχοι της συμφωνίας για τα σιτηρά, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της αναλυτικής εταιρείας ProZerno Βλαντιμίρ Πετριτσένκο. Εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών. Τα ουκρανικά σιτηρά πωλούνται φθηνότερα, ωθώντας τις τιμές των ρωσικών σιτηρών προς τα κάτω, εξήγησε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει ο βασικός αγοραστής ουκρανικών σιτηρών αντί για χώρες που έχουν ανάγκη. Η κατάσταση με τις προμήθειες ρωσικών ορυκτών λιπασμάτων είναι ακόμη πιο δραματική. Οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 15% το 2022, ενώ το κόστος παραγωγής στην ΕΕ αυξήθηκε απότομα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες που έχουν ανάγκη είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικής Αγοράς Ντμίτρι Ρίλκο πιστεύει ότι η συμφωνία σιτηρών είναι πιθανό να παραταθεί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον καλό της εταίρο, την Τουρκία, η οποία ενεργεί ως μεσολαβητής στη συμφωνία. Δεύτερον, η μη παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν σημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει ευκολότερη για τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι φθηνές ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μπορούν να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη, οδηγώντας τις ήδη μειωμένες τιμές πιο κάτω, σημείωσε ο ειδικός.
Izvestia
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου. Ενώ βρίσκεται στην Αστάνα, σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev και να πραγματοποιήσει μια συνάντηση C5+1 με τους υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Μετασοβιετικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Έντουαρντ Σολόβιοφ, πιστεύει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει τίποτα νέο να προσφέρει. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι χώρες θα αντιμετωπίσουν πολιτική και ηθική πίεση για να τηρήσουν πιο σκληρή στάση για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας».
Είναι απίθανο να διεξαχθούν συζητήσεις για τη στρατηγική θέση των χωρών της Κεντρικής Ασίας στο ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Κεντρικής Ασίας, Rustam Burnashev. “Το C5+1 είναι μια πλατφόρμα διαλόγου που εστιάζει πρωτίστως στη διευκρίνιση και σύγκριση των θέσεων των χωρών της Κεντρικής Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στα ζητήματα που τους πιέζουν. Συνήθως περιλαμβάνουν εξελίξεις που σχετίζονται με το Αφγανιστάν και την κατάσταση στην Κίνα. Ο διάλογος σχετικά με τη στάση των χωρών της Κεντρικής Ασίας στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία πιθανότατα θα γίνει, αλλά είναι απλώς μια συνομιλία και επομένως θα οδηγήσει σε οποιεσδήποτε αποφάσεις», εξήγησε ο ειδικός.
Ο ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Στάνισλαβ Πρίττσιν, λέει ότι «ο Μπλίνκεν κάνει την επίσκεψη για κάποιο λόγο. Η αμερικανική διπλωματία δεν μπαίνει στον κόπο να κρύψει τον στόχο της καθώς η βασική της αποστολή είναι να απομακρύνει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη Ρωσία και να κόψει τους δεσμούς που τις δεσμεύουν. Η απειλή δευτερογενών κυρώσεων είναι, φυσικά, το κύριο εργαλείο εδώ». Ωστόσο, κατά την άποψή του, είναι παράλογο να λέμε ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν εμπορικός εταίρος για τις χώρες της περιοχής εάν διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Nezavisimaya Gazeta
Το εθνικό νόμισμα του Ιράν έχει υποτιμηθεί κατά το ήμισυ σε λιγότερο από έξι μήνες, αναγκάζοντας το υπουργικό συμβούλιο της χώρας να εξετάσει την ανάπτυξη μέτρων σταθεροποίησης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και η νομισματική κρίση δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ιράν, εγείρει το ζήτημα του μέλλοντος των κοινών έργων με τη Ρωσία.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την πτώση του ιρανικού ριάλ στον αντίκτυπο των κυρώσεων και των διαδηλώσεων. Οι επικριτές είναι πεπεισμένοι ότι οι αρχές δεν έχουν ένα σαφές και καλά μελετημένο σχέδιο για την καταπολέμηση της νομισματικής κρίσης.
Εν τω μεταξύ, ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Nikita Smagin, σημειώνει ότι η κλιμάκωση της νομισματικής κρίσης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το Ιράν. «Το 2018, το νόμισμα του Ιράν έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του σε περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες εν μέσω της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από την πυρηνική συμφωνία», είπε ο αναλυτής. «Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία, το Ιράν είδε μια σταθερή μείωση της αξίας του νομίσματός του. Ωστόσο, η συναλλαγματική κατάσταση δεν πρέπει να είναι δυσανάλογη. Αντίθετα, θα πρέπει να δούμε το γεγονός ότι η οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται σε κρίση», πρόσθεσε.
«Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος περιπλέκει τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως τις πληρωμές», τόνισε ο Σμάγκιν. «Αν και, φυσικά, μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα μέρη προσπαθούν να βρουν νέες επιλογές συνεργασίας. Το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα είναι η κύρια οδός εδώ. Εδώ γίνεται αναφορά κυρίως για το ρωσικό ρούβλι καθώς η χρήση του ριάλ για το εμπόριο είναι αδύνατη λόγω της συνεχούς υποτίμησής του και των ταυτόχρονων συναλλαγματικών ισοτιμιών», είπε ο ειδικός. Επιπλέον, υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός stablecoin (ένα είδος κρυπτονομίσματος που συνδέεται με περιουσιακά στοιχεία αναφοράς). Όλα αυτά είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί η αστάθεια των νομισμάτων», κατέληξε ο Smagin.
ΜΜΕ
Οι δυτικές χώρες επέκτειναν πρόσφατα τις μαύρες λίστες τους, ιδίως επιβάλλοντας κυρώσεις σε ορισμένες ρωσικές τράπεζες. Οι ειδικοί που μίλησαν στη Rossiyskaya Gazeta επισημαίνουν ότι ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη προσαρμοστεί στη ζωή με τις κυρώσεις, επομένως οι νέοι περιορισμοί της Δύσης είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Ωστόσο, οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα πιθανότατα θα χάσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές και μεταφορές σε ξένο νόμισμα.
Ο αναλυτής της Finam, Ιγκόρ Ντοντόνοφ, δεν αποκλείει ότι οι τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και στη χρήση των νομισμάτων φιλικών χωρών, καθώς οι τράπεζες από τρίτες χώρες ενδέχεται να αρχίσουν να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου δευτερογενών κυρώσεων.
Τα πιστωτικά ιδρύματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ θα αποκοπούν σύντομα από το σύστημα SWIFT, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ιδρυτής του Anderida Financial Group Alexey Tarapovsky αναμένει ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, γράφει η Izvestia.
Οι ρωσικές τράπεζες που δεν έχουν μπει στη μαύρη λίστα από την ΕΕ ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη χρήση του SWIFT, δήλωσε ο επικεφαλής της αξιολόγησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ACRA Valery Piven. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οργανισμοί πέρα από τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ συχνά τηρούν τους πιο αυστηρούς περιορισμούς, έτσι ώστε οι τράπεζες που υφίστανται κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να έχουν δυσκολίες με τις συναλλαγές SWIFT.
Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών, σημείωσε ο Tarapovsky.
Πληροφορίες από tass.com