Ρωσικός Τύπος: Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα – O Νετανιάχου αναζητά συμμάχους για να αντιμετωπίσει το Ιράν

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Vedomosti

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ursula von der Leyen έφτασε στο Κίεβο στις 2 Φεβρουαρίου ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της χώρας, δεσμευόμενη να ενισχύσει την υποστήριξη της ΕΕ. Το θέμα της ένταξης της χώρας στην ΕΕ αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Σύμφωνα με ειδικούς, η ένταξη της χώρας στην Ένωση θα διαρκέσει αρκετά.

Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τη γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών. Η ισπανική El Pais επικαλέστηκε ευρωπαίο πρεσβευτή που δεν κατονομάζεται, ο οποίος είπε ότι η διαδικασία εισδοχής της Ουκρανίας στην ένωση μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστον.

Η EC θα ανακοινώσει επίσης ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν, το πακέτο περιλαμβάνει 145 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η επίσκεψη της Von der Leyen στο Κίεβο έχει σχεδιαστεί για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία και τον λαό της, δήλωσε στο Vedomosti ο ειδικός από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό τη ρωσική κυβέρνηση Ντένις Ντενίσοφ. Παρόλο που η ΕΕ κατατάσσεται δεύτερη μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας, οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στο Κίεβο έναν αλγόριθμο για την ένταξη στην ένωση.

Ο Ντενίσοφ εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων, καθώς εκτός από τους προφανείς στρατιωτικούς κινδύνους, υπάρχουν ζητήματα με την ουκρανική οικονομία και διαφθορά στην ουκρανική κυβέρνηση. Όλα αυτά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστούν, πρόσθεσε.

Η ένταξη στην ΕΕ για το Κίεβο είναι, θεωρητικά, εξαιρετικά απίθανη, πιστεύει ο ανώτερος ερευνητής στον τομέα της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στο IMEMO Dmitry Ofitserov-Belsky. Ακόμα κι αν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία, το Κίεβο δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει μια σύγχρονη οικονομία σύντομα, η οποία θα απαιτούσε σημαντικούς πόρους από την ΕΕ, πρόσθεσε ο ειδικός.

Izvestia

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Κίνα αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη επίσκεψη στο Πεκίνο μετά από τέσσερα χρόνια από τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στα εμπορικά εμπόδια και την κλιματική αλλαγή, στα γεγονότα στην Ουκρανία και, φυσικά, στην Ταϊβάν, γράφει η Izvestia. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος, επειδή οι ΗΠΑ και η Κίνα απέχουν πολύ μεταξύ τους ώστε οι σχέσεις τους να βελτιωθούν αισθητά. Ωστόσο, ο Blinken μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το άνοιγμα των διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα, οι οποίες διακόπηκαν κατά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας σε ορισμένους περιορισμένους αλλά κρίσιμους τομείς.

Προβληματικά θέματα όπως οι υψηλότεροι φόροι στις κινεζικές εξαγωγές και ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών για τεχνικό περιορισμό της Κίνας είναι επίσης προς συζήτηση, γράφει η εφημερίδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν όρια εξαγωγών στην προμήθεια μικροτσίπ στην Κίνα τον Οκτώβριο, απειλώντας να εμποδίσουν σοβαρά την επέκταση της βιομηχανίας ημιαγωγών της χώρας.

Μια άλλη πηγή τριβών στις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμφίβολα θα θέσει το ζήτημα εάν κάποιες κινεζικές εταιρείες προσφέρουν βοήθεια στη Ρωσία.

Το μέλλον της Ταϊβάν είναι το πιο δύσκολο θέμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε στην Izvestia ο ερευνητής της Πρωτοβουλίας για τον διάλογο ΗΠΑ-Κίνας για παγκόσμια θέματα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Ντένις Γουάιλντερ.

Η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να διευθετηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου της Μαδρίτης, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν παρά tiw δυσκολίες. Μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια ένταξης, καθυστερώντας τις συζητήσεις.

Εν τω μεταξύ, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στην Izvestia ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Η Στοκχόλμη έχει ήδη ψηφίσει νομοθεσία την οποία ειδικοί περιγράφουν ως ένα βήμα προς την Άγκυρα. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία αντιδρά με προσοχή στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο στρατιωτικό μπλοκ, γράφει η εφημερίδα.

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Κερίμ Χας πιστεύει ότι ο Ερντογάν αξιοποιεί το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στην προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, θα υποστήριζε την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Επιπλέον, η κοινότητα των ειδικών δεν αποκλείει ότι η Άγκυρα μπορεί να αναγκαστεί να στραφεί στη Στοκχόλμη ως αποτέλεσμα της διαμάχης, γράφει η Izvestia.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέπτεται τη Γαλλία. Το Ιράν κατηγόρησε επισήμως το Ισραήλ για επίθεση σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, μια επίσκεψη για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως τον μόνο ηγέτη της Δυτικής Ευρώπης που επιδιώκει να διατηρήσει επαφή με το Κρεμλίνο, μπορεί να συνδέεται με τη δήλωση του Νετανιάχου ότι είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση καθώς η Μόσχα δεν υποστηρίζει το Ιράν, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, το κύριο θέμα της συνομιλίας θα είναι το Ιράν και οι συνδυασμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιθετικότητάς του και των πυρηνικών όπλων. Eείναι πιθανό η Ουκρανία να βρισκεται επίσης στο επίκεντρο και των δύο ηγετών. Σε κάθε περίπτωση, σε συνέντευξή του στο CNN την Τετάρτη, ο Νετανιάχου συνέδεσε ουσιαστικά το θέμα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και την τρέχουσα επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Ιράν.

Η Γαλλία διαδραματίζει πλέον κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη Ρωσο-Ουκρανική κρίση, ενώ ο Μακρόν συνεχίζει να δείχνει προθυμία να μεσολαβήσει για μια λύση. Ωστόσο, είναι απίθανο να ικανοποιήσει το Κρεμλίνο ως ενδιάμεσος, δήλωσε στην εφημερίδα ο κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Φεντόροφ.

Προηγούμενες απόπειρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έκανε η Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει την ελπίδα του να πάρει τον τίτλο του ειρηνοποιού που τερματίζει την κρίση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...