Ρωσικός Τύπος: Ο OPEC+ αποφασίζει να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα

Izvestia

Το Κρεμλίνο είπε στις 5 Μαΐου ότι μαχητές που είχαν κρυφτεί στο συγκρότημα χάλυβα Azovstal πρότειναν να απελευθερώσουν τους αμάχους που παρέμεναν σε υπόγεια καταφύγια σε αντάλλαγμα φαγητό. Η Μόσχα συνέκρινε την κίνηση με τους τρόπους των τρομοκρατών στη Συρία και επεσήμανε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι από το εργοστάσιο συνέχισαν να λειτουργούν. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε νέα επιχείρηση για την εκκένωση αμάχων από τις εγκαταστάσεις, γράφει η Izvestia.

«Η διαπραγματευτική προσπάθεια των εθνικιστών δείχνει απλώς ότι οι άμαχοι δεν είναι παρά όμηροι για αυτούς», δήλωσε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ειδικός Βλάντισλαβ Σούρυγκιν. «Οι άνθρωποι που κατάφεραν να βγουν από εκεί λένε ότι οι μαχητές δεν τους είπαν για κανέναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ενώ ένας από τους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση εισβολής στο εργοστάσιο ανεστάλη ήταν για να σωθούν ζωές αμάχων. Και τώρα, οι εθνικιστές τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες γιατί επιδιώκουν συμφωνία για την έξοδό τους σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Ωστόσο, το Κίεβο θα χρησιμοποιούσε την επιτυχή εκκένωσή τους από το Azovstal ως ισχυρό όπλο προπαγάνδας. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους προσφερθεί μόνο μία επιλογή, να παραδοθούν επίσημα, που είναι ο μόνος τρόπος για τους μαχητές και τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα να επιστρέψουν ζωντανοί στην πατρίδα τους», τόνισε ο Σούρυγκιν.

Την Πέμπτη, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι είχαν ξεκινήσει σφοδρές μάχες στο συγκρότημα χαλυβουργείων. Ωστόσο, μόνο μικρές ομάδες ρωσικών δυνάμεων και συμμάχων παραμένουν επί του παρόντος στην πόλη της Μαριούπολης, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των πυρκαγιών στο εργοστάσιο. Οι άμαχοι και οι μαχητές είναι σχεδόν απόλυτα ασφαλείς στα καταφύγια που κατασκευάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά μόλις οι μαχητές βγουν από το υπόγειο, γίνονται στόχος αεροπορικών και πυραύλων.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου με βάση τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί προηγουμένως θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, δήλωσαν ειδικοί σε συνέντευξη από την Izvestia. Τα κράτη μέλη σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο του 2022. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κίνηση θα ωφελήσει τη Ρωσία καθώς δεν επιβάλλει υποχρεώσεις στη χώρα όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής.

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου είναι η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, τόνισε η κορυφαία αναλύτρια του Freedom Finance Natalya Milchakova. Η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται αυτή τη στιγμή καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, η προσφορά πετρελαίου είναι μάλλον περιορισμένη, κυρίως λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ειδικός.

Δεδομένης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η προβλεψιμότητα των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+ αποτρέπει μια απότομη άνοδο των τιμών, η οποία θα ήταν αναπόφευκτη εν μέσω των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital Artem Tuzov. Μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδος της τιμής θα έκανε το πετρέλαιο μη προσιτό για ορισμένους πελάτες, σημείωσε ο ειδικός.

Ένας άλλος παράγοντας που συγκρατεί τις τιμές είναι η κίνηση των χωρών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα, σημείωσε ο αναλυτής της Finam Alexander Potavin. Ο ΔΟΕ ανακοίνωσε τις πωλήσεις 120 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα, αλλά αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα τοις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης, επομένως θα είναι δύσκολο να σταματήσει πλήρως η άνοδος των τιμών τους επόμενους μήνες και το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 115-120 δολάρια ανά βαρέλι, εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής της BitRiver, Vladislav Antonov.


Rossiyskaya Gazeta

Πολλές ξένες εταιρείες αποφάσισαν πρόσφατα να πουλήσουν πλήρως ή εν μέρει τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία ή να τις μεταβιβάσουν σε τοπικούς διαχειριστές. Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Rossiyskaya Gazeta επισημαίνουν ότι πολλές από τις εταιρείες που «φεύγουν» από τη Ρωσία το κάνουν με τρόπο που τους επιτρέπει να επιστρέψουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα στο μέλλον.

Ο ευκολότερος τρόπος στην παρούσα κατάσταση είναι να πουληθεί η επιχείρηση. Εάν μια ξένη εταιρεία είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει οριστικά τη Ρωσία και να μην επιστρέψει ποτέ, χρειάζεται μόνο να βρει έναν αγοραστή. Μια άλλη επιλογή είναι η πώληση ρωσικών επιχειρήσεων σε δημοτικές επιχειρήσεις. Οι διευθυντές θα μπορούν να εργάζονται όπως πριν αφού γίνουν ιδιοκτήτες. “Μια άλλη επιλογή είναι η μεταβίβαση μετοχών στην κυβέρνηση ή τις δημοτικές αρχές. Αυτή είναι μια στρατηγική που επέλεξε η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi, μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στις ρωσικές αρχές. Για τη Renault, η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γαλλία. η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει την ευκαιρία να επιστρέψει», εξήγησε ο Managing Partner στην Odgers Berndtson Russia, Roman Tyshkovsky.

Σύμφωνα με τον ειδικό, υπάρχουν επίσης εταιρείες που είναι έτοιμες να κλείσουν για πάντα τα γραφεία τους. Ο Tyshkovsky σημείωσε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν αμερικανικές εταιρείες που δεν είχαν τοπικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Quattor Advisory Gaik Martirosyan τόνισε ότι οι ξένοι παίκτες ενδέχεται επίσης να αποχωρήσουν προσωρινά από τις ρωσικές εταιρείες. Για να το κάνουν αυτό, συνάπτουν συμφωνίες δικαιωμάτων προαίρεσης που θα τους επιτρέψουν να επαναγοράσουν τις μετοχές τους σε ρωσικές εταιρείες εντός ορισμένου χρονικού ορίου και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ο γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την χερσαία υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να εξασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου στα βορειοδυτικά της χώρας, γράφει η Rossiyskaya Gazeta, επικαλούμενη την υπηρεσία Τύπου της εταιρείας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Και οι δύο γραμμές του γέμισαν και προετοιμάστηκαν να μεταφέρουν αέριο στην Ευρώπη, αλλά οι προμήθειες δεν πραγματοποιήθηκαν και η πιστοποίηση του αγωγού ανεστάλη οπότε το έργο έχει παγώσει προς το παρόν. Η Gazprom επεσήμανε ότι εάν η Γερμανία αποφάσιζε να θέσει σε λειτουργία το θαλάσσιο τμήμα του Nord Stream 2, μόνο μία από τις γραμμές της θα μπορούσε να λειτουργήσει με δυναμικότητα 100%, ενώ θα ήταν δυνατή η χρήση της δεύτερης για προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, νωρίτερα από το 2028.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας Alexey Grivach, η απόφαση της Gazprom δεν σημαίνει κίνηση για εγκατάλειψη του έργου Nord Stream 2. Απλώς, δεδομένης της αβεβαιότητας της Γερμανίας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου, έχει ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί το ρωσικό τμήμα της υποδομής της για την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης, την υλοποίηση έργων αεριοποίησης και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου.

Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η αναδιαμόρφωση της υποδομής του Nord Stream 2 θα παράσχει ισχυρή υποστήριξη στη ρωσική αγορά και τις προσπάθειες αεριοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 30 δις επιπλέον κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα είναι διαθέσιμα για εγχώρια κατανάλωση, σημείωσε ο Γκρίβαχ. Είναι ένα σημαντικό ποσό που δημιουργεί ευκαιρίες για την έναρξη νέων έργων φυσικού αερίου, τόνισε ο ειδικός.


Kommersant

Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω της παγκόσμιας αστάθειας, προειδοποιούν ειδικοί. Οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στην αντιμετώπιση των κακών ειδήσεων, αλλά όσοι είναι επιρρεπείς σε αγχώδεις διαταραχές κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμοι ασθενείς, σημειώνει η Kommersant.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Αικατερίνα Κοζεϊκίνα, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν ψυχολογική βοήθεια αυξάνεται εδώ και αρκετούς μήνες. “Η γενική αστάθεια στον κόσμο και μια επικείμενη οικονομική κρίση είναι ο λόγος. Οι άνθρωποι ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια και αφαιρεί κάθε αίσθηση σταθερότητας. Οι άνθρωποι χάνουν το δρόμο τους της ζωής, που μπορεί να προκαλέσει άγχος, ακόμη και κατάθλιψη», είπε η Kozeikina.

Ωστόσο, η ψυχολόγος επεσήμανε τον μειούμενο αριθμό αιτημάτων που αφορούν τις σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια και την προσωπική ανάπτυξη. Μερικοί άνθρωποι έχουν αποφασίσει ακόμη και να σταματήσουν τη θεραπεία επειδή οι αρχικοί τους στόχοι δεν είναι πλέον εφικτοί.

Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Ναρκολογίας Rosa Vyacheslav Filashikhin επισημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών με αγχώδεις διαταραχές αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ειδικός σημειώνει ότι το να ανησυχείς είναι μια υγιής ψυχική αντίδραση σε μια τραυματική κατάσταση. «Εάν δεν υπάρχουν καλά νέα και συνεχίσουν να έρχονται κακά νέα, ένας υγιής άνθρωπος θα προσαρμοστεί. Ωστόσο, το παρατεταμένο άγχος θα προκαλέσει κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και νευρώσεις που θα απαιτήσουν βοήθεια από ψυχίατρο», εξήγησε ο Filashikhin.

Πληροφορίες από Tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...