Ρωσικός Τύπος: Ο Πούτιν απαγορεύει στην Gazprom να δέχεται ευρώ και δολάρια από την ΕΕ – Η Νότια Οσετία επιθυμεί να ενταχθεί στη Ρωσία

Vedomosti

Στις 31 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μετατρέπονται σε ρούβλια οι πληρωμές σε ξένο νόμισμα για τις προμήθειες αερίου από τον ρωσικό αγωγό σε «μη φιλικές» χώρες. Οι μη φιλικές χώρες είναι όσες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στη Vedomosti, η ιδέα αποτρέπει τα πρόστιμα και τον κερδοσκοπικό κίνδυνο, καθώς οι πληρωμές μπορεί να παγιδευόντουσαν σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα.

Το έγγραφο απαιτεί από μη φιλικούς ξένους αγοραστές φυσικού αερίου (δηλαδή πελάτες της Gazprom) να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες από την 1η Απριλίου για να πληρώσουν για τις προμήθειες. Σύμφωνα με αυτόν τον μηχανισμό, ο αγοραστής ανοίγει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank (GPB), πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω μεταφοράς σε λογαριασμό σε ξένο νόμισμα και, στη συνέχεια, η τράπεζα ανταλλάσσει αυτό το νόμισμα σε ρούβλια στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και τα καταθέτει στον λογαριασμό του αγοραστή σε ρούβλι, όπως περιγράφεται από την αναλυτή αγορών εμπορευμάτων στην Otkritie Invests Oksana Lukicheva. Έτσι, το αέριο πληρώνεται σε ρούβλια από τον λογαριασμό του αγοραστή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Gazprombank, η τράπεζα είναι η τρίτη μεγαλύτερη συστημικά σημαντική τράπεζα της Ρωσίας με διεθνή παρουσία και έχει «πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των αναγκών της Gazprom σε ένα ευρύ φάσμα διακανονισμών» με πελάτες.

Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη του νέου μηχανισμού είπε στο Vedomosti ότι το προεδρικό διάταγμα αφορά την πληρωμή για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με την πηγή, οι πληρωμές για το φυσικό αέριο Απριλίου ξεκινούν το δεύτερο μέρος του Απριλίου σε ορισμένα συμβόλαια της Gazprom και τον Μάιο σε άλλα.

Δεν είναι αυτός ο μηχανισμός που θα οδηγήσει στη «δημιουργία του ρουβλίου ως νομίσματος διεθνών διακανονισμών», σημείωσε η αναλύτρια Ρωσίας και ΚΑΚ της Renaissance Capital, Sofya Donets. Οι αγοραστές φυσικού αερίου δεν χρειάζεται να ψάξουν για ρούβλια. Η ιδέα, ωστόσο, εξαλείφει τις κυρώσεις και τον κερδοσκοπικό κίνδυνο, καθώς οι πληρωμές θα μπορούσαν να είχαν κολλήσει σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα πριν από αυτό.

Ένας μηχανισμός που επιτρέπει την επίσημη πληρωμή, αλλά διασφαλίζει ότι η Ρωσία δεν τη λαμβάνει, είναι πλέον αδύνατος, δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών και Μακροοικονομίας της Alfa-Capital Management Company, Vladimir Bragin.

Η δήλωση σχετικά με την πιθανή ένταξη της Νότιας Οσετίας στη Ρωσία έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού Προέδρου της δημοκρατίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ. Οι τοπικές εκλογές θα γίνουν στις 10 Απριλίου. Ο γραμματέας Τύπου του δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία θα διεξαχθεί μετά τις 10 Απριλίου. Οι ειδικοί είπαν στο Vedomosti ότι εάν κριθεί ότι το δημοψήφισμα περιπλέκει τις σχέσεις με τη Γεωργία, μπορεί να μην πραγματοποιηθεί καθόλου.

Εάν η Νότια Οσετία γίνει μέρος της Ρωσίας, η δημοκρατία θα μπορούσε να ενωθεί με τη Βόρεια Οσετία, σημείωσε ο Μπιμπίλοφ. Ο επικεφαλής της Βόρειας Οσετίας Σεργκέι Μενιάιλο υποστήριξε τη δυνατότητα ένωσης.

Η Νότια Οσετία έχει πληθυσμό 53.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2015. “Εάν η δημοκρατία συγχωνευθεί στη Βόρεια [Οσετία], ολόκληρος ο γραφειοκρατικός μηχανισμός θα διαλυθεί”, δήλωσε ο Νοτιοοσετικός δημοσιογράφος Άλικ Πουχάεφ. Ο κόσμος δεν θα το καταλάβει αν η Νότια Οσετία παραμείνει ξεχωριστή επαρχία της Ρωσίας, συνέχισε. “Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την έννοια της κυριαρχίας εάν εκπληρωθεί η μακροχρόνια φιλοδοξία της ένωσης των Οσετιών”, δήλωσε.

Εθνολογικά, οι δύο Οσετίες είναι σχεδόν πανομοιότυπες, επομένως η ενοποίηση των δημοκρατιών θα ήταν φυσικό, δήλωσε στην εφημερίδα ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών Αλεξέι Μακάρκιν.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η ενοποίηση μπορεί να μην πραγματοποιηθεί καθόλου εάν αποφασιστεί ότι θα περιπλέξει τις σχέσεις με τη Γεωργία, η οποία δεν υποστήριξε ενεργά την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης.

Kommersant

Πιθανή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, δύο ημέρες μετά τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης και τα δύο μέρη μελετούν τις προτάσεις της άλλης πλευράς και να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους στις πολιτικές ελίτ τους. Όπως αποδείχθηκε, δεν είναι όλοι στο Κίεβο πρόθυμοι να δεχτούν τους συμβιβασμούς που έδωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, γράφει η Kommersant, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν εξετάζει καθόλου συμβιβασμούς, μιλώντας μόνο για παραχωρήσεις από τους Ουκρανούς.

Τα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων προκάλεσαν έντονη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών ελίτ και του λαού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακούγονταν και οι δύο πλευρές να κατηγορούν τους διαπραγματευτές για συνθηκολόγηση.

Ως αποτέλεσμα, οι διαπραγματευτές και οι ανώτεροι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έπρεπε να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους. Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι ικανοποιητικό. Ταυτόχρονα, ο Alexey Arestovich, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι οι ένοπλες συγκρούσεις και οι συνθήκες ειρήνης συνήθως περιέχουν συμβιβασμούς μεταξύ των μερών, διότι αμφότερα υφίστανται απώλειες.

Μέχρι στιγμής, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις τους μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι και τα δύο μέρη έχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Κριμαίας. Φαίνεται πιθανό ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι προσπαθεί να καταλήξει σε συμβιβασμό για την Κριμαία αναβάλλοντας το θέμα για αργότερα, προκειμένου να αποφύγει την αναγνώριση αυτής της περιοχής ως τμήμα της Ρωσίας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με κανέναν τρόπο. Ωστόσο, η Μόσχα είναι απρόθυμη να δεχτεί ένα τέτοιο σενάριο.

Το βασικό στοιχείο που ενώνει και τις δύο πλευρές είναι η προθυμία τους να συνεχίσουν τον διάλογο, σύμφωνα με την Kommersant. Εν τω μεταξύ, το Κίεβο συνεχίζει να ζητά στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα δεν βιάζεται να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση.

Izvestia

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα παρόμοιο όργανο εντός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), δήλωσε ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Valery Fadeev σε συνέντευξή του στην Izvestia. Προηγουμένως, οι ειδικοί δεν έβλεπαν την ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά “μια τέτοια πρόταση μπορεί κάλλιστα να υιοθετηθεί”, σημείωσε. Συζήτησε επίσης την άνοδο της ρωσοφοβίας στη Δύση και την ανάγκη επέκτασης των ρωσικών κοινωνικών δικτύων.

“Δεν είμαι πεπεισμένος ότι υπήρξε κάποιο ευδιάκριτο κέρδος από τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η ΕΣΔΑ είναι μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία”, είπε, προσθέτοντας “δεδομένου του σημερινού κλίματος, ωστόσο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι τόσο πολιτικοποιημένα που είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ορθολογικές επιλογές από αυτούς. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος. Εάν οι καλύτεροι δικηγόροι της χώρας κάνουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός νέου οργάνου, μια τέτοια πρόταση μπορεί κάλλιστα να γίνει αποδεκτή”, είπε ο Φαντίεφ.

Ο πολιτικός πιστεύει ότι «Θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί η Ρωσοφοβία. Ελπίζω ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι στις ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους αργά ή γρήγορα».

Εν τω μεταξύ, ο Fadeev συμβούλεψε τους Ρώσους να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που διαδίδονται μέσω των social media. «Μπορώ μόνο να συστήσω στους ανθρώπους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που λαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα τις πληροφορίες που μοιράζονται», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και τώρα, οι Ρώσοι είναι πολύ πιο προσεκτικοί ως προς τις πληροφορίες από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές οργανώσεις σημείωσαν οκταπλάσια αύξηση στις επιθέσεις DDoS τον Μάρτιο του 2022, με τη μέση διάρκεια να αυξάνεται από 12 λεπτά σε 29 ώρες, ανέφερε η Izvestia, επικαλούμενη μελέτη της Kaspersky Lab. Τον Μάρτιο του 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων σημειώθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ρωσίας συμφώνησαν ότι οι επιθέσεις έγιναν όλο και πιο συχνές. Οι ρυθμιστικές αρχές σημείωσαν ότι δεν οδήγησαν σε εκτεταμένες αποτυχίες.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η εμπλοκή μη επαγγελματιών ακτιβιστών στον κυβερνοχώρο ήταν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των πιο πρόσφατων επιθέσεων DDoS. Σύμφωνα με την έκθεση, οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν το 35% των επιθέσεων χάκερ, οι κυβερνητικές υπηρεσίες αντιπροσώπευαν το 33%, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αντιπροσώπευαν το 9%, τα μέσα ενημέρωσης αντιπροσώπευαν το 3% και άλλοι τομείς αντιπροσώπευαν το 20%.

“Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021, είχαν ήδη αναφερθεί επίπεδα ρεκόρ δραστηριότητας εισβολέων κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, αλλά τα τρέχοντα νούμερα τα ξεπερνούν κατά πολύ. Έμμεσα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την έναρξη της έξαρσης των επιθέσεων DDoS, ενεπλάκησαν οι λεγόμενοι hacktivists ή μη επαγγελματίες χάκερ. Ο αριθμός τους μεταξύ των επιτιθέμενων συνολικά μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι ίδιες οι επιθέσεις έγιναν πιο εντατικές, καλά σχεδιασμένες και παρατεταμένες”, δήλωσε ο ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Kaspersky Lab Alexander Gutnikov.

Το υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ρωσίας επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των επιθέσεων σε κυβερνητικούς φορείς ήταν δέκα φορές υψηλότερος από πέρυσι.

“Ο θεμελιώδης λόγος είναι ότι οι επιτιθέμενοι σκοπεύουν να εμποδίσουν τη διαθεσιμότητα ρωσικών ψηφιακών πόρων και να προκαλέσουν πρόβλημα στη φήμη τους”, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις μπορεί “να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη μη διαθεσιμότητα πόρων, αν και η κατάσταση με την απόκρουση επιθέσεων έχει βελτιωθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα”.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...