Ρωσικός Τύπος: Ο Πούτιν επαινεί την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας – Το Κίεβο ερευνά τη συντριβή ελικοπτέρου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Vedomosti

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με εργαζόμενους στο εργοστάσιο Obukhov της Αγίας Πετρούπολης την Τετάρτη και τόνισε τη σημασία των δραστηριοτήτων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος ως έναν από τους λόγους για τη νίκη στη στρατιωτική επιχείρηση. Οι ρυθμοί παραγωγής όπλων της Ρωσίας θα συνεχίσουν να επιταχύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γράφει η Vedomosti.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «για τη νίκη, η οποία είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν αρκετά πράγματα που αποτελούν τη βάση της. Αυτό περιλαμβάνει την ενότητα και την αλληλεγγύη των Ρώσων και, γενικά, του πολυεθνικού ρωσικού λαού, το θάρρος και τον ηρωισμό των μαχητών μας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και στην πρώτη γραμμή και, φυσικά, το έργο του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος. επιχειρήσεις σαν τη δική σας, και ανθρώπους σαν εσάς και ολόκληρη την οικονομία».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι το θέμα της χορήγησης αναβολής από τη στράτευση για τους εργαζόμενους σε στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται υπό εξέταση και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο εγγύς μέλλον.

Ο ρυθμός παραγωγής όπλων αυξάνεται, αλλά δεν μπορούν να εξοπλίσουν πλήρως τους σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν μετά τη μερική επιστράτευση και ταυτόχρονα να αναπληρώσουν τις απώλειες, δήλωσε στην εφημερίδα πηγή της αμυντικής βιομηχανίας. Η προετοιμασία και ο εξοπλισμός των μονάδων συνεχίζονται, σημείωσε ο Βίκτορ Μουρακόφσκι, αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland.

Nezavisimaya Gazeta

Το πρωί της Τετάρτης, ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, συνετρίβη κοντά σε νηπιαγωγείο στο Brovary, στην περιοχή του Κιέβου. Ως αποτέλεσμα, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 30, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας της Ουκρανίας, εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Οι ειδικοί κλίνουν προς τον ελαττωματικό εξοπλισμό ως την πιο πιθανή αιτία του ατυχήματος, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Το Κίεβο επιδιώκει να αξιοποιήσει το τραγικό συμβάν για να κατηγορήσει τη Ρωσία και να αποκτήσει πρόσβαση σε νέα όπλα, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας ξεκίνησε προανάκριση μετά τη συντριβή. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένης παραβίασης των κανόνων πτήσης, τεχνικής δυσλειτουργίας του ελικοπτέρου ή δολιοφθοράς.

Η πιο ρεαλιστική αιτία φαίνεται να είναι η δυσλειτουργία του εξοπλισμού, δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Κνούτοφ στη Nezavisimaya Gazeta. Η τεχνική εξυπηρέτηση στην Ουκρανία είναι προβληματική και συχνά δεν υπάρχουν αρκετά ανταλλακτικά ή κατασκευάζονται με προϊόντα απομίμησης. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η Ρωσία είναι απίθανο να εμπλέκεται στο περιστατικό, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν θα χρησιμοποιούσε πυραύλους σε τόσο μεγάλη εμβέλεια και η αποστολή μιας δύναμης δολιοφθοράς τόσο πολύ εντός του ουκρανικού εδάφους θα ήταν απαράδεκτη. Επιπλέον, απαιτούνταν γνώση της διαδρομής του ελικοπτέρου, η οποία κρατήθηκε μυστική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Knutov, το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να προσπαθήσει να κατηγορήσει τη Ρωσία για αυτό που συνέβη προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στη σύνοδο κορυφής Ramstein της Παρασκευής και να αποκτήσει προμήθεια νέων συστημάτων αεράμυνας καθώς και βαρέων αρμάτων από το ΝΑΤΟ.

Η ένοπλη αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας είναι απίθανο να τελειώσει το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επεκτείνει την υποστήριξή του στο Κίεβο, ανέφεραν σε συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πιέζονται να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες και να κάνουν αλλαγές προκειμένου να διευκολύνουν τη διεξαγωγή πολέμου στην ψηφιακή εποχή, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Οι συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ακολουθούνται συνήθως από τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν όλα τα μέλη του. Και αυτή τη φορά, οι αρχηγοί των επιτελείων συναντήθηκαν για δύο ημέρες πριν από την ένατη διάσκεψη Ramstein, όπου το ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβει απόφαση για τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης Leopard-2. Αρκετές χώρες είναι πρόθυμες να τα παραδώσουν, αλλά μόνο με την έγκριση της κατασκευάστριας χώρας, της Γερμανίας.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα ενθάρρυνε τα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ να είναι προετοιμασμένα για το γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή όπλων θα πρέπει να αυξηθούν απότομα. Περιέγραψε ως ξεπερασμένο το ποσοστό του 2% του ΑΕΠ που πρέπει να δαπανήσουν τα κράτη μέλη της συμμαχίας για αμυντικές ανάγκες. Ζήτησε να βελτιωθεί η ικανότητα παραγωγής του ΝΑΤΟ για όπλα και πυρομαχικά και χρησιμοποίησε την ουκρανο-ρωσική σύγκρουση ως μάθημα. Ο Geoana προειδοποίησε επίσης να μην υποτιμηθεί η στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας και συμβούλεψε όλους να προετοιμαστούν για μια μακρά σύγκρουση.

Το ΝΑΤΟ, με άλλους όρους, αναμένει να υποβληθεί σε ριζική αναδιάρθρωση. Ο οργανισμός εξελίσσεται τώρα σε ένα πλήρες στρατιωτικό μπλοκ με εχθρό και στόχους προς επίτευξη.

Kommersant

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας στη διάσκεψη της G20 στο Μπαλί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Κίνα επιβεβαίωσε επίσης τις προετοιμασίες για την επίσκεψη, η οποία θα είναι η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ στο Νταβός ζήτησε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε στον Τύπο στην Ουάσιγκτον για το ταξίδι και επιβεβαίωσε την είδηση στα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Politico, οι συνομιλίες στο Πεκίνο αναμένεται να θίξουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου και τη μοίρα των πολιτών των ΗΠΑ που φυλακίζονται στην Κίνα. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η Ταϊβάν, δεν αναφέρθηκε για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε την Τρίτη ότι η κινεζική διπλωματική υπηρεσία και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή, διευκρινίζοντας τις ακριβείς λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Vedomosti

Η Sberbank, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας, δήλωσε επιστροφή στην Κριμαία, οκτώ χρόνια μετά την εγκατάλειψη της χερσονήσου μετά την ένταξή της στη Ρωσία και σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή κυρώσεων αποκλεισμού κατά της τράπεζας. Τα πρώτα γραφεία θα ανοίξουν το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε η τράπεζα.

Η Sberbank εκτελούσε υπηρεσίες στη χερσόνησο μέσω μιας ουκρανικής θυγατρικής πριν από την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες λόγω της πιθανότητας επιβολής κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον Anton Imennov, συνεργάτη της Pen & Paper, οι κυρώσεις αποκλεισμού κατέστησαν τις δραστηριότητες στην Κριμαία λιγότερο τοξικές για τις επιχειρήσεις που επικεντρώνονται εκ νέου σε τοπικές και «φιλικές» αγορές, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν άλλες αναπτυξιακές επιλογές.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...