Vedomosti
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τους σαμποτέρ που εισήλθαν στη συνοριακή περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας ως «νεοναζί» και «τρομοκράτες». Ομάδα ένοπλων Ουκρανών σαμποτέρ πέρασε τα σύνορα και επιτέθηκε σε δύο χωριά στη δυτική περιοχή το πρωί της Πέμπτης, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Σύμφωνα με ειδικούς, ο πρωταρχικός στόχος της επίθεσης ήταν ο ψυχολογικός πόλεμος και η Ρωσία θα απαντήσει.
Η επίθεση των σαμποτέρ αποτράπηκε, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανέφερε γύρω στις 7:10 μ.μ. ότι η ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή του Μπριάνσκ στην Ουκρανία ενώ βομβαρδίστηκε μαζικά με πυρά πυροβολικού.
Οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος έχουν ενταθεί λόγω έλλειψης αξιοσημείωτων νικών στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν αναφορές για επιθέσεις από ένοπλους σαμποτέρ, αλλά εδώ και αρκετές ημέρες οι αρχές τεκμηριώνουν χτυπήματα από UAV σε περιοχές της Ρωσίας με διάφορους βαθμούς επιτυχίας.
Ο Διευθυντής Ανάπτυξης στο Ταμείο Βοήθειας στις Τεχνολογίες του 21ου Αιώνα Ιβάν Κονοβάλοφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο πρωταρχικός στόχος τέτοιων ενεργειών είναι «η προπαγάνδα και ο ψυχολογικός πόλεμος». Επίδειξη δύναμης δηλαδή. Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο Πούτιν δήλωσε την ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων, κάτι που τώρα θα γίνει γρήγορα για να αποφευχθούν περαιτέρω επιθέσεις.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Καρταπόλοφ είπε στο Vedomosti ότι υπάρχει επίσημη προεδρική θέση. «Πρέπει τώρα να περιμένουμε πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε για μια απάντηση. Μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, αλλά θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι συγκεκριμένη, ακριβής και σκληρή».
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι χώρες του «παγκόσμιου νότου» πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις διεθνείς πλατφόρμες λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20, στο Νέο Δελχί. Τα μέρη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση και αντ’ αυτού παρουσίασαν μια περίληψη 22 σημείων. Το τρίτο και το τέταρτο σημείο, που σχετίζονται με την ουκρανική σύγκρουση ελήφθησαν από το έγγραφο της G20 που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ομάδας το 2022.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής «περιορίστηκαν σε συναισθηματικές δηλώσεις» ως αποτέλεσμα της πίεσης της G7, αποτρέποντας κάθε είδους πραγματική συνομιλία. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα προχωρήσουν στη σύνοδο κορυφής της Γκόα τον Σεπτέμβριο. Ο Λαβρόφ απέφυγε τις διμερείς επαφές με δυτικούς υπουργούς στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μπόρεσε να μιλήσει για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Gleb Makarevich από το Κέντρο Μελετών Ασίας-Ειρηνικού στο IMEMO RAS πιστεύει ότι στόχος του Λαβρόφ είναι να οικοδομήσει πάνω σε ό,τι έχει επιτευχθεί και να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον, εντοπίζοντας τους πιο υποσχόμενους τομείς συνεργασίας. Ταυτόχρονα, η Ινδία είναι μια επιτυχημένη πλατφόρμα επικοινωνίας τόσο για μη δυτικές όσο και για δυτικές χώρες. Σύμφωνα με τον Makarevich, η Ινδία είναι ικανή να δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα, τονίζοντας ότι η ουκρανική σύγκρουση δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο της G20.
Nezavisimaya Gazeta
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να συμφωνήσει να παρατείνει τη λεγόμενη συμφωνία για τα σιτηρά. Η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών πρέπει να παραταθεί και να επεκταθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει κανένα λόγο να μην την εγκρίνει. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία επιμένει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν θα βοηθήσει τη χώρα να συνεχίσει τις εξαγωγές λιπασμάτων της.
Οι ειδικοί έχουν διαφωνίες σχετικά με τις πιθανότητες επέκτασης της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Otkritie Investments, Oksana Lukicheva, η συμφωνία θα μπορούσε να παραταθεί για άλλες 120 ημέρες, καθώς όλα τα μέρη ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της. Πιστεύει επίσης ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να απορρίψει τη συμφωνία. «Θα έχανε τον έλεγχο της θαλάσσιας ροής ουκρανικών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, καθώς και την ικανότητα διαπραγμάτευσης για άλλα θέματα», προσθέτοντας ότι η αναστολή της συμφωνίας θα ασκήσει πρόσθετη πίεση σε όλα τα μέρη.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο HSE Andrey Suzdaltsev σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει επωφεληθεί από τη συμφωνία σιτηρών μέχρι στιγμής. “Όταν η συμφωνία επεκτάθηκε για πρώτη φορά, υποσχέθηκαν στη Ρωσία ότι οι περιορισμοί στη ναύλωση πλοίων και στην προμήθεια λιπασμάτων θα αρθούν και η Τουρκία συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της Ρωσίας δεν ικανοποιήθηκαν”, είπε.
Η αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας αναγκάζει τη Μόσχα να αναζητήσει νέες μορφές διακανονισμού με ξένους προμηθευτές. Η αστάθεια των τοπικών νομισμάτων και η περιορισμένη μετατρεψιμότητά τους παρεμποδίζει σοβαρά το εμπόριο με την Τουρκία, το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία. Η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Ιράν πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον Ιρανό πρεσβευτή στη Μόσχα Kazem Jalali.
Το Ιράν είναι λιγότερο ευάλωτο σε πρόσθετες οικονομικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη υπό κυρώσεις, κάτι που θα μπορούσε να είναι ο λόγος που η Μόσχα και η Τεχεράνη κατέληξαν σε συμφωνία για την επίσκεψη της Ναμπιουλίνα, γράφει η εφημερίδα.
“Εδώ και ένα χρόνο, ο στόχος ήταν να διαφοροποιήσουμε τα αποθέματά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, εγκαταλείποντας όσο το δυνατόν περισσότερα επικίνδυνα νομίσματα και τίτλους σε ευρώ και δολάριο”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Δούμας Artem Kiryanov.
Η χρήση του ρωσο-ιρανικού σταθερού νομίσματος με χρυσό σε διασυνοριακές συναλλαγές μπορεί επίσης να συζητηθεί στο Ιράν. Το Stablecoin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διακανονισμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Izvestia
Η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή drones καθώς η κυβέρνηση έχει εκδώσει κρατική παραγγελία για αυτά μέχρι το 2030. Οι παράμετροι του κρατικού προγράμματος θα καθοριστούν πριν από τον Απρίλιο και ο Πρόεδρος πρόκειται να το εγκρίνει τον Μάιο. Πηγή δήλωσε ότι η ζήτηση για drones για τις ανάγκες διαφόρων τμημάτων, υπηρεσιών και εταιρειών υπολογίζεται ήδη σε 100.000 μονάδες.
«Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς, υπολογίζουμε τη ζήτηση για UAV, που θα αποτελέσουν τη βάση της κρατικής παραγγελίας, τουλάχιστον σε 8.000 μονάδες UAV διαφόρων κατηγοριών και τύπων για την πολιτική αεροπορία την επόμενη τριετία. Το συνολικό τους κόστος υπολογίζεται σε περισσότερα από 50 δις ρούβλια», δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Κρατικής Εταιρείας Μίσθωσης Μεταφορών (GTLK), η οποία θα συμμετάσχει στο έργο.
Πολλές εταιρείες στη Ρωσία κατασκευάζουν πολιτικά drones, αλλά τα περισσότερα είναι πρωτότυπα ή πειραματικά μοντέλα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας πτήσης RunAvia, Αντρέι Πατρακόφ. Τέτοια μοντέλα είναι ακατάλληλα για ευρεία εμπορική χρήση. Εν τω μεταξύ, η χρήση drones στο εμπόριο περιορίζεται επί του παρόντος από κανονισμούς, πρόσθεσε.
Πληροφορίες από tass.com