Ρωσικός Τύπος: Ο Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου – Οι ΗΠΑ συμφώνησαν καταρχήν με τις προτάσεις της Ρωσίας

Ρωσία Μόσχα Κρεμλίνο
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Izvestia

Στη συνέντευξη Τύπου του για το τέλος του έτους την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναφερθεί παραδοσιακά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους Ρώσους πολίτες. Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε ζωτικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η πανδημία COVID-19, τα μεγάλα έργα υποδομών και η διεθνής πολιτική κατάσταση, γράφει η εφημερίδα.

Ο Πούτιν θα περιγράψει τις θέσεις του για τα πιο σημαντικά εσωτερικά και διεθνή ζητήματα. Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, η μορφή της συνέντευξης Τύπου θα είναι λίγο διαφορετική. Αν και θα διεξαχθεί ζωντανά, ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει περιοριστεί λόγω περιορισμών για τον κορωνοϊό. Συνολικά 500 δημοσιογράφοι θα συγκεντρωθούν στον εκθεσιακό χώρο Manege στο κέντρο της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης του ξένου τύπου.

Η μεγάλη συνέντευξη Τύπου του Πούτιν είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα στα μέσα ενημέρωσης να έχουν την πλήρη εικόνα της πολιτικής της χώρας και επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταδώσει το μήνυμά του σε διαφορετικά ακροατήρια: τα μέσα ενημέρωσης, τους πολίτες, καθώς και τις ηγεσίες άλλων κρατών, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Πολιτικών και Οικονομικών Επικοινωνιών (APEC) Ντμίτρι Ορλόφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, τα βασικά ζητήματα για τη φετινή συνέντευξη Τύπου θα είναι οι προτάσεις της Ρωσίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας, η πανδημία και πιθανά μέτρα για τον περιορισμό της, η καταπολέμηση της φτώχειας, τα εθνικά έργα και οι μέθοδοι την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και η αποτελεσματικότητα των περιφερειακών αρχών.

Η Galina Karelova, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου), σημειώνει ότι στο θέμα της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θα δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση. Ο Πούτιν τονίζει τακτικά τη σημασία των ομοσπονδιακών προγραμμάτων και έργων που στοχεύουν στη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των Ρώσων πολιτών και η εφαρμογή τους υπόκειται στον προσωπικό έλεγχο του προέδρου.

Η συνέντευξη Τύπου είναι μια κρίσιμη μορφή επικοινωνίας, καθώς αγγίζει πάντα ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Μπόρις Τσερνίσοφ. “Ο πρόεδρος θα απαντήσει σε ερωτήσεις για τη διεθνή πολιτική, η οποία είναι πολύ σημαντική τώρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση δεν θα μπορεί πλέον να περάσει αυτές τις “κόκκινες γραμμές”.

Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι οι παίκτες του NHL θα απουσιάσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου λόγω έξαρσης του COVID-19. Η Εθνική Ομοσπονδία Χόκεϋ ανακοίνωσε επίσημα αργά την Τετάρτη ότι οι παίκτες της δεν θα πάνε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο. Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 μεταξύ των παικτών χόκεϋ άφησε ελάχιστες ελπίδες ότι το NHL θα τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Είναι πλέον σαφές το κορυφαίο αθλητικό γεγονός θα διεξαχθεί χωρίς τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη, γράφει η Izvestia.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμενόταν να είναι οι πρώτοι τα τελευταία οκτώ χρόνια όπου επρόκειτο να συμμετάσχουν παίκτες του NHL. Για πολύ καιρό, η κατάσταση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έμοιαζε αισιόδοξη. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο ο COVID-19 έπληξε τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι την Κίνα, με αποτέλεσμα, την περασμένη εβδομάδα, να ανακοινωθεί λίστα με πάνω από 100 μολυσμένους παίκτες χόκεϊ.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του NHL επηρεάστηκε από το γεγονός ότι δεν έχει συμφωνήσει με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) σχετικά με τους κανονισμούς COVID-19 για παίκτες χόκεϊ στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, διαφώνησε με ένα σκληρό πρωτόκολλο COVID-19 που εισήγαγαν οι τοπικές αρχές, το οποίο επιμένει ότι οι αθλητές με θετικό τεστ κορωνοϊού πρέπει να τεθούν σε καραντίνα έως και πέντε εβδομάδες. Αν και υπήρχαν φήμες ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, η τελική απόφαση δεν είχε ακόμη ληφθεί.

«Δεν μπορώ να πω ότι αυτή η απόφαση του NHL ήταν αρκετά αναμενόμενη», δήλωσε στην εφημερίδα ο διάσημος ατζέντης χόκεϊ Shumi Babaev. “Όλοι συνέχισαν να αντιστέκονται στις συνθήκες και να αγωνίζονται. Αλλά απ’ όσο καταλαβαίνω, ο καθοριστικός παράγοντας ήταν ότι το πρωτάθλημα δεν έλαβε τελική απάντηση από την Κίνα για το πρωτόκολλο COVID-19 και τους όρους καραντίνας για παίκτες με θετικό τεστ. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στη Βόρεια Αμερική όπου πολλά παιδιά έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Υπάρχουν πολλά κρούσματα, αν και είναι ασυμπτωματικά. Και αν αυτό συνμβαίνει στην Κίνα, τα παιδιά και οι ομάδες του NHL θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα”, είπε.

Μερικοί αστέρες του NHL έχουν εκφράσει τη λύπη τους που δεν θα μπορέσουν να πάνε στο Πεκίνο. Για τον Alexander Ovechkin και τον Evgeni Malkin, το Πεκίνο 2022 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία να κερδίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μόνο μεγάλο αθλητικό γεγονός που δεν έχουν κερδίσει. Μέχρι το 2026 και οι δύο θα είναι στα 40 τους και οι πιθανότητές τους θα είναι μικρότερες, γράφει η εφημερίδα.


Vedomosti

Μόσχα και Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. Οι επερχόμενες συνομιλίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο μεταξύ του βοηθού του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Οι πλευρές πρόκειται επίσης να συζητήσουν για πιθανή έναρξη επαφών για τα θέματα αυτά με ευρωπαϊκά κράτη μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καθώς και απευθείας με αυτά. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι συνομιλίες «δεν πρέπει να είναι αόριστες καθώς οι απειλές αυξάνονται γύρω από τη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες σε μόνιμη βάση».

Στις 21 Δεκεμβρίου, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις που μετέφερε η Ρωσία κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να επεξεργαστούν ορισμένες προτάσεις, κάποια ζητήματα είναι απαράδεκτα για την Ουάσιγκτον και η Μόσχα το γνώριζε αυτό.

Τα προσχέδια για τη συμφωνία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα ενταχθούν στη συμμαχία και ότι δεν θα αναπτυχθούν οπλικά συστήματα σε χώρες που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ μετά το 1997.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δήλωσε στη Vedomosti ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς η Ουάσιγκτον θα διαμορφώσει την ατζέντα. Σύμφωνα με τον Kortunov, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να αρνηθούν να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων που θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να το περιορίσουν σε μια συζήτηση για τη μη ανάπτυξη νέων πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό αλλά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Μόσχας δεν απορρίφθηκαν είναι ενθαρρυντικό, επεσήμανε ο Κορτούνοφ.

Το θέμα σχετικά με την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη ασφαλώς κατατάσσεται ψηλά στη λίστα για τη Μόσχα και φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γερμάκοφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στη Λέσχη Valdai. Οι δυο πλευρές είναι πιθανό να καταλήξουν σε συναίνεση όσον αφορά τη συζήτηση του θέματος που σχετίζεται με τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Ο Γερμάκοφ σημειώνει ότι παρά τις εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, η Κίνα εξακολουθεί να παραμένει βασικός εχθρός της Ουάσιγκτον.


Nezavisimaya Gazeta

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη διεξαγωγή νέας συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη. Η συμφωνία επετεύχθη μετά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη Συρία που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ-Σουλτάν. Η συνάντηση υψηλού επιπέδου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022, όπως σημειώνουν Ιρανοί διπλωμάτες. Η Ρωσία θα μπορούσε να είχε λύσει πολλά ζητήματα από κοινού με την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό, αλλά η τριμερής σύνοδος κορυφής είναι πολύτιμη όσον αφορά την απόκτηση εμπειρίας στη δημιουργία άτυπων συνασπισμών στην περιοχή, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Την τελευταία φορά αντίστοιχες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην Αστάνα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Μετά από αυτό, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν αναγκάστηκαν να συζητήσουν ορισμένα θέματα μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι πρόσφατες συνομιλίες στο Νουρ-Σουλτάν συνέπεσαν με τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Αλ-Χασάκα της Συρίας.

Επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής (MEI) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Anton Mardasov, σημειώνει ότι η σύνοδος κορυφής της Αστάνα για τη Ρωσία και την Τουρκία αποτέλεσε τη βάση συνομιλιών κυρίως για τον ανατολικό Ευφράτη και όχι για το Idlib (το οποίο ελέγχεται εν μέρει από τους επαναστάτες). Υπό αυτό το πρίσμα, οι πλευρές συζητούν μέτρα για τον τρόπο αποδυνάμωσης του ελέγχου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας φιλοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το επίπεδο, η συζήτηση εξελίχθηκε θετικά.

Για τη Μόσχα, η σύνοδος κορυφής της Αστάνα ήταν σημαντική από την άποψη της απόκτησης εμπειρίας στην οικοδόμηση άτυπων συνασπισμών με κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. «Μέσα στις συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιφερειακών παραγόντων – τόσο ιστορικές όσο και αυτές που επιβεβαιώνονται από έγγραφα – η Ρωσία προσπαθεί να οικοδομήσει μια αλυσίδα συμμαχιών για να έχει τη δική της σφαίρα επιρροής», σημείωσε ο ειδικός. Αυτό της δίνει τα εργαλεία για να παίξει με τις αντιθέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των εταίρων της στην περιοχή.

Πληροφορίες από: tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...