ΜΜΕ
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin και ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από επικεφαλής κυβερνητικών υπηρεσιών και κρατικών εταιρειών, παρευρέθηκαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ρωσίας-Κίνας στη Σαγκάη και ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Κίνα στο Πεκίνο στις 24 Μαΐου. Ο Μισούστιν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Η επίσκεψη του Μισούστιν στην Κίνα δείχνει πάνω απ’ όλα ότι η συστημική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναζωογονείται μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, δήλωσε στο Vedomosti ο Σεργκέι Λουκόνιν του Κέντρου Μελετών Ασίας-Ειρηνικού. Ένας άλλος στόχος της επίσκεψης ήταν να δώσει στον Mishustin την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη νέα κινεζική ηγετική ομάδα, πιστεύει ο ειδικός. Το πρόβλημα και οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές για τη συνεργασία με ρωσικές επιχειρήσεις λόγω πιθανών δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό ήταν ήδη σαφές πριν την επίσκεψη του Μισούστιν. Είναι πιθανό ότι δεν αποκαλύφθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών συνομιλιών στα μέσα ενημέρωσης, επειδή καμία πλευρά δεν επιθυμεί να τραβήξει την προσοχή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κύκλων.
Στη Nezavisimaya Gazeta, ο Andrey Karneyev, επικεφαλής της Σχολής Ασιατικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών (HSE University), σημείωσε: “Δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η επίσκεψη του Mishustin. Ο Xi Jinping ήταν στη Μόσχα τον Μάρτιο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κίνα. Ήταν απαραίτητο, είπε, προκειμένου να συναντήσει προσωπικά τον νέο πρωθυπουργό της Κίνας, Li Qiang. Από κινεζική άποψη , είναι σημαντικό οι ηγέτες να γνωρίζονται μεταξύ τους και να μπορούν να επιλύουν ζητήματα. Νομίζω ότι η Ουκρανία συζητήθηκε επίσης κατά τις συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία. Άλλωστε, ο ειδικός απεσταλμένος Λι Χούι υποτίθεται ότι θα επισκεφθεί τη Μόσχα μετά από συναντήσεις στην Ευρώπη».
Izvestia
Η ειρηνευτική πρωτοβουλία από έξι αφρικανικές χώρες, την Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική, το Κονγκό, τη Σενεγάλη, τη Ζάμπια και την Αίγυπτο, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ο Moses Kizige στην Izvestia, πρέσβης της Ουγκάντα στη Μόσχα. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον πρεσβευτή Leon Dodonu-Punagaza της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR). Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, επειδή είναι ένα θέμα σημαντικό για τις αφρικανικές χώρες. Οι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι της CAR και της Ουγκάντα θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της CAR, στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα, διότι είναι σημαντικό για τις αφρικανικές χώρες να δείξουν την υποστήριξή τους στη Ρωσία για τις κυρώσεις. Ο διπλωμάτης είπε ότι είναι κρίσιμο να προσπαθήσει κανείς να συμφιλιώσει τις πλευρές και να τερματίσει τη σύγκρουση. Κατά τη γνώμη του, οι Αμερικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα. Τόνισε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αποτελεί παράδειγμα για ορισμένες αφρικανικές χώρες ως αγώνας ενάντια στο νεοαποικιακό σύστημα.
Οι αφρικανικές χώρες δεν πρόκειται να θυσιάσουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε την εφημερίδα ο πρεσβευτής της Κένυας Benson Ogutu, σημειώνοντας ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία και τη Δύση, όσο και με την Ανατολή και τον Βορρά. Αυτή ακριβώς η ουδέτερη θέση είναι που επιτρέπει στις αφρικανικές χώρες να ενεργούν ως μεσολαβητές στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και υπόσχεται τις προσπάθειές τους για την προώθηση της συμφιλίωσης.
Ο Ιγκόρ Μορόζοφ, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, δήλωσε στην Izvestia ότι η σύνοδος θα αποτελέσει χώρο για διάλογο μεταξύ ρωσικών και αφρικανικών επιχειρήσεων και θα βοηθήσει στον εντοπισμό αμοιβαίων αναγκών και στη διαμόρφωση σχετικών προτάσεων.
ΜΜΕ
Την παραμονή της συνόδου του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ) έφτασαν στη Μόσχα για να παρακολουθήσουν το Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξενεί ουσιαστικά τον ίδιο κατάλογο προσκεκλημένων που επισκέφθηκαν τη Μόσχα πριν από δύο εβδομάδες για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου, οι: Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, Πρόεδρος Κιργιζίας Sadyr Japarov και Αρμένιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Mher Grigoryan, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν να αναμένεται να φτάσει αργότερα, στις 25 Μαΐου.
Η EAEU παραμένει ένας σημαντικός χώρος για όλους τους συμμετέχοντες, παρά την οικονομική πίεση που ασκείται στη Ρωσία από τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, λέει ο Vladimir Zharikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ. “Οι πολιτικές κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της ΕΕ αποσκοπούσαν όχι μόνο στην αποδυνάμωση της Ρωσίας αλλά και στη διακοπή λειτουργίας των οργανισμών που είναι σημαντικοί για τη Μόσχα. Ωστόσο, τέτοιοι υπολογισμοί δεν έχουν καρποφορήσει. Αντίθετα, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΑΕΕ συνεχίζεται», είπε ο εμπειρογνώμονας στο Vedomosti. Ωστόσο, από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, τα οικονομικά οφέλη που προέκυψαν σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΑΕΕ ήταν άνιση.
Σύμφωνα με τον Boris Shmelev, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Πούτιν θα ήθελε να πάει την EAEU στο επίπεδο μιας διεθνούς, παγκόσμιας δομής που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ΕΕ. Επιπλέον, υπό τις συνθήκες των άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων, η συνεργασία εντός της ΕΕΑΕ έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική για τη Ρωσία, διότι παρέχει ευκαιρίες μείωσης των επιπτώσεων των οικονομικών και πολιτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Μόσχα αυτή τη στιγμή από τη Δύση. Ωστόσο, ένας κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης είναι η ανάγκη επίλυσης του ζητήματος του συντονισμού μιας κοινής πολιτικής για την ανάπτυξη ζωνών ελεύθερου εμπορίου. “Σήμερα, υπάρχουν ήδη περισσότερες από 200 εξαιρέσεις (από το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου), που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης. Η Ρωσία εργάζεται για την ελαχιστοποίηση του αριθμού τέτοιων εξαιρέσεων”, είπε στη Nezavisimaya Gazeta.
Nezavisimaya Gazeta
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, Ρεπουμπλικανός, αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα του 2024 για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο δημοφιλής πολιτικός ενδέχεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ που θα μεταδοθεί στο Twitter.
“Δυστυχώς, ο Ron DeSantis δεν έχει χάρισμα. Έχει προσόντα αν και μεγάλωσε σε μια συνηθισμένη οικογένεια, εργάστηκε ως δάσκαλος, υπηρέτησε στο στρατό και μετά εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και αυτό είναι δεν αρκεί για να γίνει ένας ολοκληρωμένος πολιτικός. Δεν έχει καταφέρει να γίνει γνωστό όνομα εκτός της χώρας καταγωγής του. Ωστόσο, έχει ακόμα χρόνο και είναι πιθανό να λάβει κάποια υποστήριξη από τα μέσα ενημέρωσης” είπε ο Yury Rogulev, διευθυντής του Franklin D. Roosevelt Foundation for United States Studies.
Ο ειδικός τόνισε ότι ο Τραμπ κατάφερε να γίνει εθνική προσωπικότητα χάρη σε χρόνια αυτοπροβολής μέσω τηλεοπτικών εκπομπών και βιβλίων και δίνοντας ομιλίες.
“Δεν πρέπει να υπερεκτιμάται ο ρόλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Η εθνική επιτροπή του κόμματος δεν είναι εξουσιοδοτημένη να προτείνει υποψηφίους, ενώ η εποχή των ισχυρών «ονομάτων του κόμματος» έχει παρέλθει, και έτσι τώρα αυτό το σώμα ασχολείται κυρίως με την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Κάθε υποψήφιος δημιουργεί τη δική του επιτροπή και το ίδιο ισχύει και για τους Δημοκρατικούς», πιστεύει ο ειδικός.
Πρόσθεσε ότι μπορεί να μην είναι επωφελές για τους Ρεπουμπλικάνους να απορρίψουν τον Τραμπ, επειδή αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε ρήγμα εντός του κόμματος.
Πληροφορίες από tass.com