Ρωσικός Τύπος: Ο θάνατος του Γκορμπατσόφ – Τι περιμένει την ΕΕ όταν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia
Αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia

ΜΜΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέθανε στις 30 Αυγούστου σε ηλικία 91 ετών στη Μόσχα μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Ήταν ένας πολιτικός του οποίου το όνομα θα συνδεθεί για πάντα με το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Πολιτικοί και ειδικοί λένε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν μια σημαντική προσωπικότητα για τη Ρωσία, το όνομα του οποίου θα μείνει στην ιστορία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην προέδρου της ΕΣΣΔ.

“Ο Γκορμπατσόφ ήταν, αναμφίβολα, ο πιο σημαντικός πολιτικός της εποχής του. Ωστόσο, για όλους όσους γεννήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση παραμένει μια περίπλοκη και αντιφατική ιστορική προσωπικότητα”, δήλωσε ο αρχηγός του LDPR και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι. «Μιλώντας ως Χριστιανός, είναι μια απώλεια, όπως ήταν μια απώλεια αυτής της μεγάλης χώρας με τις διαδικασίες της κατάρρευσής της να ξεκινούν ακριβώς την εποχή της «περεστρόικα» και της «νέας σκέψης», υποκινώντας αυτούς που φιλοδοξούσαν να εξαλείψουν την ΕΣΣΔ, από τον πολιτικό παγκόσμιο χάρτη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ad hoc επιτροπής για την προστασία της κρατικής κυριαρχίας και την πρόληψη της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Κλίμοφ, δήλωσε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν η διαχωριστική γραμμή διαφορετικών εποχών στη Ρωσία.

Izvestia

Η προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να μην είναι η τελευταία, ανέφεραν οι ειδικοί στην Izvestia. Ο αγωγός έχει μόνο έναν από τους έξι βασικούς στροβίλους σε λειτουργία, ωστόσο η συντήρησή τους πρέπει να πραγματοποιείται περίπου κάθε 1,5 μήνα.

Έτσι, ενδέχεται να χρειαστούν νέες επισκευές από τα μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι οι προμήθειες μπορεί να διακοπούν ακόμη νωρίτερα, εάν οι τουρμπίνες χαλάσουν λόγω αυξημένου φορτίου.

Μετά την επανέναρξη των προμηθειών του Nord Stream, οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μειωθούν στα 2.500-2.800 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την Leading Analyst στο Freedom Finance Global, Natalya Milchakova. Επιπλέον, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη γεμίσει τις υπόγειες δεξαμενές τους κατά 80-90% και είναι ήδη προετοιμασμένες για τη χειμερινή περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι εάν άλλες χώρες της ΕΕ καταφέρουν να γεμίσουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις κατά τουλάχιστον 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου, οι παράγοντες της αγοράς μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να κατευθυνθούν προς χαμηλότερες τιμές, σημείωσε. Κατά τη γνώμη της, οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν μόνο βραχυπρόθεσμα – έως και 3.500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος AMarkets Analytics, Artem Deyev, με το κλείσιμο του αγωγού, οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν στα 3.600-3.800 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα, γεγονός που θα επιτάχυνε ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και θα αυξήσει τις δαπάνες των κατασκευαστών, κάτι που θα απαιτούσε κρατική στήριξη και νέα οικονομικά μέτρα.

Η Μιλτσάκοβα πρόσθεσε ότι μια βραχυπρόθεσμη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου δεν σημαίνει ότι η τάση θα αλλάξει. Στην αγορά φυσικού αερίου πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και τους κλιματικούς παράγοντες. Εάν αυτό το φθινόπωρο και οι αρχές του χειμώνα είναι πιο κρύα από το αναμενόμενο, η Ευρώπη θα ξοδέψει το συσσωρευμένο φυσικό αέριο της πολύ πιο γρήγορα και μέχρι το τέλος του έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να φτάσουν σε νέα υψηλά, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ του Μαρτίου των 4.000 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, κατέληξε ο αναλυτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με την απαγόρευση της έκδοσης θεωρήσεων Σένγκεν κατά των Ρώσων, αλλά οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσουν να παγώσουν μια συμφωνία για μια απλοποιημένη πολιτική θεωρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος θεώρησης θα υπερδιπλασιαστεί και ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων θα αυξηθεί και θα απαιτηθούν πρόσθετα έγγραφα. Οι ΥπΕξ της ΕΕ συζητούν τι να κάνουν για τις βίζες για τους Ρώσους στη διήμερη συνάντησή τους στην Πράγα. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη θεσπίσει τους δικούς τους περιορισμούς περιορίζοντας τον αριθμό των αιτήσεων ή ακυρώνοντας τις βίζες που έχουν ήδη εκδοθεί. Υπάρχουν ακόμη χώρες στην ΕΕ που εκδίδουν βίζα σε Ρώσους, ωστόσο ειδικοί είπαν στην Izvestia ότι τα ταξίδια στην Ευρώπη έγιναν όλο και πιο δύσκολα για τους Ρώσους πολίτες.

«Παρά το γεγονός ότι η βίζα Σένγκεν ορίζεται από την κοινή διαδικασία της ΕΕ, η πρακτική έκδοσής της διαφέρει από χώρα σε χώρα», εξήγησε στην Izvestia ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Γιούρι Μπαρζίκιν, επισημαίνοντας ότι στις μέρες μας είναι πρακτικά αδύνατο. για να αποκτήσετε βίζα από τα κράτη της Βαλτικής, ενώ η ίδια διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη με την Ουγγαρία, την Ισπανία ή τη Γαλλία. Σημείωσε ότι η απόρριψη της απλοποιημένης πολιτικής θεωρήσεων θα έβλαπτε επίσης τους πολίτες της ΕΕ που διαθέτουν περιουσία στη Ρωσία.

Rossiyskaya Gazeta

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή της διέλευσης του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου. Οι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν ότι η αύξηση θα κάνει τις παραδόσεις πιο ακριβές και θα μειώσει τον όγκο των προμηθειών. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία μέσω Τουρκίας τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για τους Ρώσους ειδικούς logistics. Οι εξαγωγές επίσης περνάνε από αυτήν τη χώρα.

Ένα πιο ακριβό πέρασμα για τα πλοία μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που πρόκειται να ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου θα δημιουργήσει σίγουρα ένα επιπλέον αρνητικό υπόβαθρο για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες, λέει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών, Eduard Zernin. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, η «ουκρανική συμφωνία σιτηρών» κατέστησε δυνατή την πώλησή του σε τιμή περίπου 20% χαμηλότερη από τα ρωσικά σιτηρά μειώνοντας τις τιμές εξαγωγής τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών έχουν ήδη επηρεαστεί από κρυφές κυρώσεις που δεν έχουν αρθεί παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από κορυφαίους αξιωματούχους. Λόγω αυτών και άλλων παραγόντων, τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2022, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών μειώθηκαν κατά 20% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Nezavisimaya Gazeta

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, επισκέφθηκε το Τουρκμενιστάν και συζήτησε την ενεργειακή συνεργασία με τον πρόεδρο της χώρας Serdar Berdymukhamedov. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίσκεψη της ηγεσίας της Gazprom, σημειώνοντας ότι «η Μόσχα και η Ασγκαμπάτ έχουν συμφωνήσει για την ανανέωση ορισμένων συμβολαίων». Συγκεκριμένα, η Ρωσία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAPI και υπάρχει πιθανότητα το Τουρκμενιστάν να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει το δικό του σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στις αγορές της Νότιας Ασίας.

Ο ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών IMEMO Stanislav Pritchin πιστεύει ότι το Τουρκμενιστάν δεν θα απορρίψει τη βοήθεια της Ρωσίας για την κατασκευή ενός αγωγού. “Ειδικά δεδομένου ότι η κατάσταση εκτυλίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε το ρωσικό αέριο μπορεί επίσης να περάσει από το Τουρκμενιστάν και το Αφγανιστάν. Η Καμπούλ ενδιαφέρεται επίσης για αυτό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών της Ρωσίας και του Αφγανιστάν έχουν ουσιαστικά τελειώσει και η συμφωνία είναι έτοιμη να υπογραφεί, όπως ισχυρίζονται μέλη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία). Απομένουν μόνο τεχνικά ζητήματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να παραδοθεί ρωσικό φυσικό αέριο στο Αφγανιστάν εκτός από το σύστημα αγωγών Κεντρικής Ασίας”, είπε ο ειδικός στην εφημερίδα.

Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία δεν θα ανταγωνιστεί το Τουρκμενιστάν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου πηγαίνει στην Κίνα. Έτσι, η βοήθεια της Ρωσίας θα βοηθήσει τόσο στην κατασκευή του αγωγού όσο και στην πλήρωσή του.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...