Ρωσικός Τύπος: Ο Τοκάγιεφ συναντήθηκε με τον Πούτιν – Οι εξαγωγές των ρωσικών εμβολίων αυξήθηκαν κατά 20 φορές το 2021

Vedomosti

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για πρώτη φορά μετά τις αναταραχές του Ιανουαρίου στη χώρα της Κεντρικής Ασίας. Ο Τοκάγιεφ ευχαρίστησε τη Ρωσία για την αποστολή του μεγαλύτερου μέρους των ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης του Ιανουαρίου. Τα δυο μέρη υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με ρωσικά τεχνικά πανεπιστήμια, ενώ οι κρατικές εταιρείες του Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνίες με το ρωσικό Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το Υπουργείο Παιδείας, την Rosatom State Nuclear Energy Corporation, την Κρατική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos και τον κατασκευαστή ατμομηχανών και σιδηροδρομικού εξοπλισμού Transmashholding, γράφει η Vedomosti.

Το Καζακστάν και η Ρωσία θα συνεχίσουν την συνεργασία υπό τον Τοκάγιεφ, τόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρασιατικών Σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Ιβάν Σαφράντσουκ. Ο εμπειρογνώμονας είναι βέβαιος ότι όλα τα έργα που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι θα υλοποιηθούν. «Για τον Τοκάγιεφ, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι αναμφίβολα ένας καλός τρόπος για να ενισχύσει τη θέση του», είπε ο αναλυτής.

Η επίσκεψη του Τοκάγιεφ στη Μόσχα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερης νομιμότητας, καθώς είναι πιθανότερο να στοχεύει στη λήψη οικονομικής βοήθειας, δήλωσε η Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών και Αναλύσεων για τη Μελέτη των Κοινωνικών και Πολιτικών Διαδικασιών στις Μετασοβιετικές Χώρες Darya Chizhova. Ο λόγος είναι ότι η κατάσταση στο Καζακστάν παραμένει δύσκολη γιατί ακόμη και η εξάλειψη των ένοπλων ομάδων δεν σημαίνει ότι η συστημική κρίση έχει τελειώσει.

Ο Τοκάγιεφ πρέπει να λύσει έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τους τομείς της εκπαίδευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κακή κατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έγινε σαφής όταν η Κεντρική Ασία επλήγη από ένα τεράστιο μπλακ άουτ στις 25 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο ειδικός. “Οι συμφωνίες με τα τεχνικά πανεπιστήμια προέρχονται από την πιεστική ανάγκη της χώρας για ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών διευθυντών”, σημείωσε η Chizhova.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την εφημερίδα, είναι  ότι οι εξαγωγές εμβολίων αυξήθηκαν κατά 20 φορές το 2021. Οι εξαγωγές εμβολίων της Ρωσίας έφτασαν τα 1,42 δις δολάρια πέρυσι, γράφει η Vedomosti, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας. Το 2020, η Ρωσία κέρδισε μόνο 72 εκατομμύρια δολάρια εξάγοντας αυτού του είδους τα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές εμβολίων έχουν αυξηθεί 20 φορές.

Πριν από το εμβόλιο Sputnik V για τον κορωνοϊό, η Ρωσία εξήγαγε κυρίως φάρμακα για την πρόληψη του κίτρινου πυρετού και της γρίπης, δήλωσε ο Διευθυντής Ανάπτυξης της RNC Pharma, Νικολάι Μπεσπάλοφ. Οι προμήθειες αυτών των εμβολίων είναι σταθερές και μια πιθανή άνοδος δύσκολα ξεπερνά το 10-20% σε χρηματικούς όρους. Είναι το Sputnik V που αντιπροσωπεύει το 96,5% έως το 97% των εξαγωγών, αξίας 1,42 δισ. δολαρίων.

Το κύριο εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές είναι η καθυστέρηση της έγκρισης του Sputnik V από τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν το έχει ακόμη εγκρίνει. Μέχρι στιγμής, 71 χώρες έχουν εγκρίνει το Sputnik V. Η Αργεντινή, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν είναι οι πέντε πρώτες χώρες σε εισαγωγή του, αντιπροσωπεύοντας το 60% των πωλήσεων. Όλες αυτές οι χώρες εκτός από τα ΗΑΕ έχουν ήδη ξεκινήσει και την τοπική παραγωγή του Sputnik V.

Προφανώς, η ζήτηση για εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, επειδή νέες μεταλλάξεις κάνουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν ενισχυτικά εμβόλια, γεγονός που μεγαλώνει τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά, σημείωσε ο Bespalov. Οι πωλήσεις του Sputnik V θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότερες προμήθειες θα προέρχονται απευθείας από τη Ρωσία επειδή έχουν τεθεί σε λειτουργία εγκαταστάσεις παραγωγής στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο ειδικός.

Izvestia

Η Ουκρανία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μη προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις ταυτόχρονα με κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας. Για δέκα ημέρες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πυραυλικά συστήματα που παρέλαβε η χώρα από το ΝΑΤΟ θα πετούν κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και του Ντονμπάς, σημειώνει η Izvestia.

“Το θέμα με τις ασκήσεις είναι ότι τα στρατεύματα αναπτύσσονται σε σχηματισμό μάχης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εκπαίδευση όσο και για πόλεμο. Η εμπειρία των τοπικών συγκρούσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει ότι πολλές από αυτές ξεκίνησαν με το πρόσχημα ασκήσεων”, επεσήμανε ο στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Κνούτοφ.

“Το χειρότερο είναι ότι η Ουάσιγκτον και, εν μέρει, ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις εντάσεις. Το ποσοστό αποδοχής του είναι τόσο χαμηλό που δεν είναι σε θέση όχι μόνο να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία αλλά πιθανώς και να ολοκληρώσει την πρώτη του. Αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει μια σύγκρουση ανά πάσα στιγμή», είπε ο Κνούτοφ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Rostislav Ishchenko, «αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να κάνουν μια πρόκληση και να ξεκινήσουν πόλεμο, θα το κάνουν. Όσο για το Κίεβο, δεν νομίζω ότι θα το κάνει ποτέ γιατί φοβάται. Αλλά αν συμβεί αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν ερωτήσεις, δεν θα ζητήσουν συμβουλές και δεν θα ενημερώσουν κανέναν. Μπορεί απλώς ο ουκρανικός λαός θα ξυπνήσει μια μέρα για να μάθει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία», σημείωσε ο ειδικός.

“Ο στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να δείξουν την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να αντεπιτεθεί. Ωστόσο, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, παραμένουν μέρος ενός πολέμου πληροφοριών και δεν βοηθούν το Κίεβο να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα ούτε έχουν αντίκτυπο στην πραγματική στρατιωτική και στρατηγική κατάσταση. Όμως, όσον αφορά την προπαγάνδα, γίνονται προσπάθειες να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι ως απάντηση σε αιτήματα της ουκρανικής κοινωνίας και των δυτικών χωρών», τόνισε ο πολιτικός ειδικός Ντένις Ντενίσοφ.

Nezavisimaya Gazeta

Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν σχέδια για άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων για εμβόλια. Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο μήνας Μάρτιος θα είναι σημείο καμπής, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Η Δανία ήταν το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρε όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται επίσης στο δρόμο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τους. Εκτός ΕΕ, υπάρχουν επίσης χώρες που χαλαρώνουν τους κανόνες κατά του Covid. Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχεδιάζουν να άρουν σταδιακά όλους τους περιορισμούς.

Υπάρχουν οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι για τέτοιες κινήσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Univer Capital Αντρέι Βέρνικοφ. “Ο οικονομικός λόγος είναι ότι οι αρχές στις ανεπτυγμένες χώρες ανησυχούν για τους αυξανημένους ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι οφείλονται ιδιαίτερα στα κενά στις αλυσίδες logistics. Εάν αρθούν οι κανονισμοί του κορωνοϊού, η κατάσταση των logistics θα βελτιωθεί και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τελική τιμή των αγαθών», εξήγησε. Η πολιτική πτυχή είναι ότι οι περιορισμοί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

“Τα βήματα που κάνουν οι ευρωπαϊκές αρχές πηγάζουν από δύο ζητήματα. Πρώτον, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αναμένεται να λειτουργήσει σαν εμβόλιο, ώστε η πανδημία να μετατραπεί σε ήπια εποχική ασθένεια. Δεύτερον, οι ανεπτυγμένες χώρες κατακλύζονται από τη συσσωρευμένη κόπωση και απογοήτευση των ανθρώπων”, εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προβλημάτων Ντμίτρι Ζουράβλεφ. «Η άρση των περιορισμών θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα μειώσει τις κοινωνικές εντάσεις, εφόσον δεν οδηγήσει σε άλλο κύμα της πανδημίας», πρόσθεσε ο ειδικός. Αυτό ισχύει για ολόκληρο τον κόσμο και τη Ρωσία ειδικότερα.

Kommersant

Οι Ρώσοι επενδυτές προτιμούν να αποθηκεύουν εικονικά νομίσματα παρά να στοιχηματίζουν στην αγορά με αυτά, καθώς έως και το 60% των κρυπτογραφημένων πορτοφολιών τους παραμένει σε «αδρανή» κατάσταση, γράφει η Kommersant, επικαλούμενη έκθεση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων MEXC. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο λόγος είναι ότι τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται πρώτα και κύρια ως ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό εργαλείο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Alfacash, Nikita Soshnikov, επισημαίνει ότι το μερίδιο των «αδρανών» πορτοφολιών Bitcoin αυξάνεται εδώ και ενάμιση χρόνο και η Ρωσία κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα σε αυτή τη βαθμολογία.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Ιδρύματος ENCRY, Roman Nekrasov, μια στρατηγική που στοχεύει απλώς στην απόκτηση μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων κερδίζει σε δημοτικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Ο Nekrasov πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι ανάμεσα στους λεγόμενους πρώιμους χρήστες του Bitcoin που ενδιαφέρθηκαν για το εικονικό νόμισμα τα πρώτα πέντε χρόνια της ύπαρξής του και δεν σκοπεύουν να πουλήσουν.

Το ζήτημα της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων παραμένει ανοιχτό στη Ρωσία. Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να καταθέσουν νομοσχέδιο για την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων στη χώρα έως τις 18 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια μεταβατική περίοδο όσον αφορά τους φόρους στα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα πιστεύουν ότι ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι Ρώσοι δεν θα βιαστούν να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε κρυπτονομίσματα. Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της EXANTE, Janis Kivkulis, τόνισε ότι στη Ρωσία, τα κρυπτονομίσματα «θα παραμείνουν ένα παγόβουνο, τα εννέα δέκατα του οποίου είναι κρυμμένα».

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...