Ρωσικός Τύπος: Οι δασμοί των ΗΠΑ στο ρωσικό αλουμίνιο ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια αγορά

P-Photo-Zurab-Tsertsvadze

ΜΜΕ

Οι διαμαρτυρίες κατά των νομοσχεδίων για τους ξένους πράκτορες συνεχίζονται στη Γεωργία. Οι δυτικοί εταίροι της χώρας καταδίκασαν τη νομοθετική πρωτοβουλία, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της Τιφλίδας να ενταχθεί στην ΕΕ, γράφει η Vedomosti.

Τα δύο επίμαχα νομοσχέδια κατατέθηκαν από βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το πρώτο, που ψηφίστηκε στις 7 Μαρτίου, μοιάζει με το νόμο περί ξένων πρακτόρων της Ρωσίας και προβλέπει ότι οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης θα θεωρούνται πράκτορες ξένης επιρροής εάν πάνω από το 20% του εισοδήματός τους προέρχονται από το εξωτερικό. Όσοι αρνηθούν να εγγραφούν θα επιβληθούν πρόστιμα ή θα αντιμετωπίσουν έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το δεύτερο νομοσχέδιο, σύμφωνα με παρόμοιο νόμο των ΗΠΑ, εισάγει το καθεστώς ξένου πράκτορα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και την ποινική ευθύνη. Η αντιπολίτευση παρουσίασε ένα τρίτο νομοσχέδιο, προτείνοντας ότι μόνο όσοι λαμβάνουν χρηματοδότηση από τη Ρωσία θα ορίζονται ως ξένοι πράκτορες.

Ο πολιτικός επιστήμονας Archil Sikharulidze επισημαίνει τα πολιτικά αίτια για τις τρέχουσες εξελίξεις, που αναδεικνύουν έναν ακόμη γύρο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Οι ισχυρισμοί των διαδηλωτών ότι το υπουργικό συμβούλιο ενεργεί προς τα συμφέροντα της Ρωσίας και αποξενώνει τη χώρα από την ΕΕ αντανακλούν το δημόσιο αίσθημα, το οποίο πυροδότησε την κρίση. Συνολικά, υπάρχει συναίνεση στη γεωργιανή κοινωνία που καταδικάζει τους μη δημοκρατικούς τρόπους αλλαγής της κυβέρνησης, καθώς και ριζοσπαστικές δραστηριότητες διαμαρτυρίας, όπως οι εισβολές σε κτίρια, οι ταραχές και η χρήση βομβών βενζίνης, επεσήμανε ο ειδικός.

Η κατάσταση στη Γεωργία είναι φορτισμένη, αλλά τα γεγονότα στην Τιφλίδα είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες όπως η διάλυση της κυβέρνησης, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Azhdar Kurtov στην Izvestia. Εν τω μεταξύ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις της ΚΑΚ, Konstantin Zatulin, πιστεύει ότι «γίνονται προσπάθειες να αναγκαστεί η Γεωργία, η οποία έχει ακολουθήσει μια μάλλον μετριοπαθή πορεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας, να υιοθετήσει μια πιο ενεργή πολιτική κυρώσεων ή να καταργήσει μια κυβέρνηση που είναι πολύ ήπια απέναντι στη Ρωσία».

Kommersant

Οι αμερικανικές κυρώσεις λειτούργησαν ως αφύπνιση για τη ρωσική οικονομία, τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ σε άρθρο του για την Kommersant.

“Μπορούμε να ευχαριστήσουμε όσους προωθούν κυρώσεις επειδή μας έδωσαν την ευκαιρία να εμπλακούμε σε δραστηριότητες υποκατάστασης εισαγωγών. Αυτό αφορά πρωτίστως τις νέες τεχνολογίες, από τις οποίες επιδιώκουν να μας αποκόψουν οι επικριτές μας”, σημείωσε ο διπλωμάτης. “Οι περιορισμοί αποδείχτηκαν ένα είδος αφύπνισης για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Μας βοήθησαν στην πραγματικότητα, όχι μόνο εμάς, να συνειδητοποιήσουμε τους επιβλαβείς κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης των αλυσίδων εφοδιασμού από ξένους εταίρους”, πρόσθεσε.

Ο Αντόνοφ τόνισε ότι η ρωσική οικονομία στέκεται σταθερά στα πόδια της, προσαρμοζόμενη με επιτυχία στις νέες συνθήκες. “Η αγορά δεν κατέρρευσε τελικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε μόνο κατά 2,1% το 2022. Αυτό δεν είναι κατάρρευση”, είπε ο απεσταλμένος. “Επιπλέον, κάνουμε προετοιμασίες για την επίτευξη νέων στόχων. Υπάρχουν απεριόριστες προοπτικές για την ανάπτυξη των υποδομών, των μεταποιητικών βιομηχανιών και του εσωτερικού τουρισμού. Δίνεται σοβαρή προσοχή στη δημιουργία νέων διαδρόμων logistics και στον εκσυγχρονισμό των λιμανιών. Έτσι θα επεκταθούν σημαντικά οι οικονομικοί δεσμοί με τις χώρες που πραγματικά ενδιαφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για τις ξένες επιχειρήσεις που αποφάσισαν – παρά την πολιτική κατάσταση και τις υπονοούμενες δυτικές πρωτεύουσες και εμπειρογνώμονες – να διατηρήσουν την παρουσία στην αγορά μας», τόνισε ο διπλωμάτης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίμησαν την ικανότητα της Ρωσίας να ανακατευθύνει άμεσα τις διαδρομές logistics σε ταχέως αναπτυσσόμενες και υποσχόμενες περιοχές, αποτρέποντας τις ελλείψεις αγαθών στην εγχώρια αγορά. “Η ενέργεια με την οποία ανοικοδομούμε την οικονομία μας σε νέα τεχνολογικά θεμέλια για να αποκτήσουμε πλήρη οικονομική κυριαρχία είναι μια έκπληξη. Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε με χώρες με ομοϊδεάτες για να αυξήσουμε το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στις διεθνή συναλλαγές και ανάπτυξη πιο αξιόπιστων μηχανισμών πληρωμής», πρόσθεσε ο Antonov.

Rossiyskaya Gazeta

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς 200 τοις εκατό στο ρωσικό αλουμίνιο στις 10 Μαρτίου. Επιπλέον, δασμοί 200 τοις εκατό σε προϊόντα που κατασκευάζονται με χυτό αλουμίνιο ή τήκονται στη Ρωσία θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Απριλίου, σημειώνει η εφημερίδα.

Επισημαίνει ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει το δέκα τοις εκατό των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι ο κύριος εισαγωγέας αλουμινίου για τη Ρωσία (40%), ακολουθούμενη από τα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (29%) και την Ασία (23%).

Οι δασμοί των ΗΠΑ θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά αλουμινίου, δήλωσε ο Alexander Ilyinsky από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης. «Οι μονομερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου και ουσιαστικά θα εμποδίσουν το ρωσικό αλουμίνιο να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ», επεσήμανε ο ειδικός.

Ωστόσο, η κίνηση της Ρωσίας να ανακατευθύνει το αλουμίνιο της από την αγορά των ΗΠΑ προς την Ανατολή θα ωφελήσει τους Ασιάτες πελάτες καθώς θα δημιουργήσει υπερπροσφορά πρωτογενούς αλουμινίου στην περιοχή, ενώ οι δυτικοί καταναλωτές θα χρεωθούν υψηλότερα ασφάλιστρα. Η εισαγωγή προστατευτικών δασμών στις ΗΠΑ έχει έμμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο London Metal Exchange (LME), το οποίο αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο να μην απαγορεύσει τις ρωσικές προμήθειες μετάλλων έως ότου οι κυβερνήσεις στη συλλογική Δύση επιβάλουν κυρώσεις στους Ρώσους παραγωγούς, πρόσθεσε ο Ilyinsky.

«Η ποσότητα ρωσικού αλουμινίου στις αποθήκες LME στη Νότια Κορέα αυξήθηκε δραματικά αφού πάνω από 100.000 μετρικοί τόνοι αλουμινίου έφτασαν εκεί στις αρχές Φεβρουαρίου εν μέσω φημών για πιθανή απαγόρευση των ρωσικών προμηθειών στην αγορά των ΗΠΑ», είπε ο ειδικός. «Το ερώτημα είναι πώς η υπερπλήρωση των αποθηκών LME θα επηρεάσει τις τιμές στην παγκόσμια αγορά», κατέληξε ο Ilyinsky.

Izvestia

Η πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να εμπλακούν σε μια άμεση αντιπαράθεση είναι αρκετά σοβαρή, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Βλαντιμίρ Κιρέγιεφ στην Izvestia.

Ορισμένοι προέβλεψαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι καθώς αυξανόταν η οικονομική και συνεπώς πολιτική επιρροή της Κίνας στον κόσμο, «αναπόφευκτα θα άρχιζε να καταρρέει το αμερικανικοκεντρικό σύστημα».

«Αυτές οι προβλέψεις έγιναν από εμπειρογνώμονες και στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, αυτό οδήγησε τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσουν μια πολιτική περιορισμού της Κίνας, η οποία αντανακλά πραγματικά συμφέροντα των ΗΠΑ με στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους», επεσήμανε ο πολιτικός επιστήμονας.

Ο Kireyev συνέχισε λέγοντας ότι οι οικονομικές εντάσεις ωθούσαν πάντα τις πολιτικές ελίτ και στις δύο χώρες προς μια αντιπαράθεση, με τη μία ή την άλλη μορφή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι «έχασε πάρα πολύ χρόνο», επειδή η καλύτερη στιγμή για να περιοριστεί η Κίνα ήταν πριν από δέκα χρόνια. Ωστόσο, η εστίαση των Αμερικανών ήταν τότε στη Ρωσία, τόνισε ο Kireyev.

“Τώρα, η πιθανότητα οι ΗΠΑ και η Κίνα να έρθουν σε μια άμεση σύγκρουση είναι αρκετά σοβαρή. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που προκαλούν την κατάσταση καθώς κλείνει το παράθυρο ευκαιριών να προκληθεί σοβαρή ζημιά στην Κίνα. Η Κίνα προσπαθεί να αναβάλει τη σύγκρουση. Ο λόγος είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ανάπτυξη, σε 10 με 15 χρόνια, η Κίνα θα είναι πολύ ισχυρότερη από τις ΗΠΑ και οι Κινέζοι δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν σε μια σύγκρουση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους», κατέληξε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...