Izvestia
Η πολιτική κρίση στη Γεωργία συνεχίζεται, η αστυνομία απάντησε με κανόνια νερού και δακρυγόνα όταν διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο και να αποκλείσουν τους κεντρικούς δρόμους. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να καταργήσει τον επίμαχο νόμο το πρωί της 9ης Μαρτίου. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν. Εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι διαδηλώσεις να οδηγήσουν τελικά σε πραξικόπημα.
Διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν αδύνατο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο επειδή το κοινοβούλιο θα έπρεπε να το υποβάλει σε δεύτερη ανάγνωση και να το καταψηφίσει.
Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. Ο Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών του Καυκάσου στο Πανεπιστήμιο MGIMO, Νικολάι Σιλάεφ, αναμένει ότι οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν σταδιακά.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Alexander Skakov συμφωνεί ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον γεωργιανό πολιτικό επιστήμονα Shota Apkhaidze, οι στόχοι των διαδηλωτών και των δυτικών χειριστών τους μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνους που καλύπτονται από τη νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες. «Ο κύριος στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα πραξικόπημα, να εκδιωχθούν εκείνες οι δυνάμεις που προσπαθούν να εδραιώσουν τη γεωργιανή κυριαρχία, να εκλέξουν μια φιλοδυτική κυβέρνηση. Προκειμένου να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας στον Καύκασο, η Ουάσιγκτον θέλει την Τιφλίδα να ενταχθεί αντι-Ρωσικές κυρώσεις και αρχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σημαντικό και χρονοβόρο έργο», είπε στην εφημερίδα.
Vedomosti
Η Τουρκία ανέστειλε τη μεταφορά εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω του εδάφους της προς τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Vedomosti. Σύμφωνα με ειδικούς, η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της αυστηροποίησης των αντιρωσικών κυρώσεων.
Εκπρόσωπος της Κοινότητας Διευθυντών Εταιρειών Logistics είπε ότι τα προβλήματα με την επεξεργασία των τουρκικών δηλώσεων εξαγωγής και μεταφοράς για εμπορεύματα που προορίζονται για τη Ρωσία, ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου, σημειώνοντας: «Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν εξακολουθούσαν να επεξεργάζονται για περίπου μία ημέρα, αλλά στις 8 Μαρτίου το τελωνειακό σύστημα μπλόκαρε την υποβολή πληροφοριών κατά την επιλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως χώρας προορισμού».
Ο Arsen Ayupov, της δικηγορικής εταιρείας NSP και Πρόεδρος της ρωσοτουρκικής ομάδας εργασίας στο RSPP, επιβεβαίωσε το πρόβλημα, τονίζοντας ότι «δεν έχουν ληφθεί επίσημα σχόλια από την τουρκική πλευρά».
Σύμφωνα με τον Artem Adrianov από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο MGIMO, το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ενεργά πίεση στις χώρες της Μέσης Ανατολής για να τις πείσουν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις είναι ο κύριος παράγοντας.
“Η πρόσφατη επέκταση της λίστας ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει πλέον ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται για τις ενέργειες της Τουρκίας”, δήλωσε στο Vedomosti ο Ιβάν Τιμοφέεφ, διευθυντής προγράμματος στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας. Εξηγεί ότι μετά τη δεύτερη δέσμη κυρώσεων, η προμήθεια αγαθών μέσω τρίτων χωρών κατά παράκαμψη των περιορισμών «έχει καταστεί ποινικό αδίκημα στα μάτια της αμερικανικής νομοθεσίας και όλοι όσοι εμπλέκονται σε τέτοια προγράμματα έχουν γίνει συνεργοί σε αυτό το έγκλημα».
Το μη αναγνωρισμένο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ότι μια συνωμοσία της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για τη δολοφονία του προέδρου Βαντίμ Κρασνοσέλσκι είχε αποτραπεί. Σύμφωνα με αναφορές, οι δράστες ετοιμάζονταν να πυροδοτήσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην καρδιά της Τιρασπόλ.
Ο βασικός ύποπτος βοηθήθηκε από τρεις Ουκρανούς πολίτες, ένας εκ των οποίων συνελήφθη. Η έκθεση χαρακτηρίστηκε ως «ρωσική πρόκληση» από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό. Σύμφωνα με ειδικούς, η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας μπορεί να είχε σκοπό να φέρει την περιοχή πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.
Ο Ivan Konovalov, Διευθυντής Ανάπτυξης στο Ίδρυμα για την Προώθηση των Τεχνολογιών του 21ου Αιώνα, ισχυρίζεται ότι η δολοφονία θα επέτρεπε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία την ανεξαρτησία της περιοχής χωρίς να ξεκινήσουν μια δαπανηρή στρατιωτική επιχείρηση. Η αστάθεια στη Μολδαβία μπορεί να οδήγησε στη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρουμανίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ στις υποθέσεις της Μολδαβίας και, πιθανώς, στη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Ουκρανίας.
Η Δύση ενδιαφέρεται πολύ για την αποσταθεροποίηση των χωρών κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων της Ρωσίας, πιστεύει ο ερευνητής στο IMEMO RAS Ντμίτρι Οφιτσέροφ-Μπέλσκι. Η ουκρανική ηγεσία επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει πολλά νέα σημεία έντασης για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, πρόσθεσε ο ειδικός.
Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ Vladimir Zharikhin πιστεύει ότι οποιαδήποτε ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε σχέση με την Υπερδνειστερία θα ήταν εισβολή στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Μολδαβίας, για τα οποία οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται ακόμη. Όταν αναφέρουν δολιοφθορές από την Ουκρανία, οι αρχές της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας το παίζουν καλά και προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και των δυτικών χωρών, πρόσθεσε.
Kommersant
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην επεκτείνουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την αγορά LNG στη Ρωσία μετά τη λήξη τους, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στην ευρωπαϊκή αγορά για «αξιόπιστους» προμηθευτές. Μέχρι στιγμής, αυτό είναι απλώς μια σύσταση, καθώς τα τρέχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό LNG λήγουν μετά το 2030, γράφει η Kommersant. Η ιδέα της απαγόρευσης των εισαγωγών LNG θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, πιστεύουν οι αναλυτές, ενώ η Ρωσία θα μπορέσει να ανακατευθύνει το LNG της στις ασιατικές αγορές.
Οι ρωσικές προμήθειες LNG στην Ευρώπη θα φτάσουν στο ιστορικό υψηλό των 16,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2022, αυξημένες σχεδόν κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε το Κέντρο Γερμανικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ευρώπης στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σημειώνοντας ότι σημαντικό μέρος αυτού του όγκου μέσω άλλων ευρωπαϊκών κρατών παρελήφθη από τη Γερμανία, η οποία έπαψε να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Maria Belova, διευθύντρια έρευνας στη Vygon Consulting, 33 εκατομμύρια τόνοι LNG εξήχθησαν από τη Ρωσία το 2022, με το ήμισυ αυτού του όγκου να πηγαίνει στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι το 2022, το ρωσικό LNG παρείχε περίπου το 4,5% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών LNG. Ο ειδικός πιστεύει ότι το θέμα της εκτροπής των προμηθειών σε άλλες αγορές μπορεί να επιλυθεί.
Η Vygon Consulting θεωρεί την Ασία τον πιο προφανή καταναλωτή ρωσικού LNG, δεδομένης της έλλειψης πρώτων υλών από άλλες πηγές. Ταυτόχρονα, η Maria Belova σημείωσε ότι η αντικατάσταση των ρωσικών όγκων μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο εφικτή το 2025-2026 και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης και τον όγκο των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.
Πληροφορίες από tass.com