Vedomosti
Ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία πρόκειται να ανακοινωθεί σε συνάντηση στη βάση Ramstein στη Γερμανία, όπως είπε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το τελευταίο πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει βόμβες μικρού διαμετρήματος (GLSDB) που μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 150 χιλιόμετρα μακριά. Η ανακοίνωση της Παρασκευής αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού δυτικής κατασκευής και οχήματα μάχης πεζικού, πυρομαχικά, συστήματα πυροβολικού και άλλα. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τις παραδόσεις αρμάτων μάχης γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής, αλλά το θέμα συζητείται τώρα, ανέφερε το Politico.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ωφεληθεί από την όξυνση της ουκρανικής κρίσης για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό, πιστεύει ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Βασίλιεφ. Δημοσίευμα των NYT δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει ακολουθήσει μια πορεία για να επιδεινώσει τη σύγκρουση και να εμπλέξει σε αυτήν συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως τη Γερμανία. Αυτό έχει σκοπό να ενισχύσει τις θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω του σκανδάλου με μυστικά αρχεία που βρέθηκαν σε μια από τις κατοικίες του και σε ένα γραφείο.
Σύμφωνα με τον Βασίλιεφ, αυτή η εσωτερική πολιτική κρίση βοήθησε τους Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς που δεν θέλουν την επανεκλογή του Μπάιντεν να ενισχύσουν τη ρητορική τους ενάντια στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Για να υπερασπιστεί τις θέσεις της, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέφυγε σε μια κίνηση που αποτελεί πρότυπο για την πολιτική των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση στην εξωτερική πολιτική. Σε τέτοιες συνθήκες, οποιαδήποτε πίεση στον Μπάιντεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενέργεια που «εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εχθρών της Αμερικής», έτσι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να σπρώχνει την ουκρανική κρίση ακόμη πιο κάτω, αφού δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο να στρέφεται η προσοχή εκτός από την Ουκρανία.
Η πίεση και η τρέχουσα κατάσταση απαιτούν πρόσθετα βήματα από την ομάδα Μπάιντεν, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γερμακόφ, ερευνητής στο IMEMO της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Και όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να στείλουν κάποια όπλα στην Ουκρανία λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων, πρόσθεσε ο Yermakov. «Θα βοηθούσε πολύ περισσότερο τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να λάβουν πρόσθετες προμήθειες οβίδων, εξοπλισμού και υλικοτεχνικής βοήθειας, από ό,τι δυτικά τανκς ή οχήματα μάχης πεζικού», κατέληξε ο ειδικός.
Izvestia
Η Δύση δεν κατάφερε να καταπνίξει ούτε τη Ρωσία ούτε τη Λευκορωσία με τις κυρώσεις της, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στις συνομιλίες του Μινσκ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη. Ο Λαβροφ επεσήμανε τις συμπίπτουσες θέσεις των δύο κρατών μελών της Ένωσης σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Τους τελευταίους 18 μήνες, η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν προχωρήσει σε πολλούς τομείς όσον αφορά την ολοκλήρωση, δήλωσε στην Izvestia ο Εβγκένι Πράιγκερμαν, διευθυντής του Συμβουλίου Διαλόγου του Μινσκ για τις Διεθνείς Σχέσεις. “Αυτό θέτει μια συγκεκριμένη τροχιά, ωστόσο, δεδομένου του συνόλου των ζητημάτων ολοκλήρωσης, δύσκολα μπορεί κανείς να περιμένει ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος αριθμός αντιφάσεων. Η βιομηχανία και οι μεταφορές, για παράδειγμα, θα είναι το σημαντικότερο εμπόδιο” προειδοποίησε ο Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής.
Μετά τις συνομιλίες του με τον Λευκορώσο ηγέτη, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν παρόμοια στάση σχετικά με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι δύο σύμμαχοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προστατευτούν από δυτικές καταπατήσεις.
Ο Preigerman αναμένει ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μινσκ και Μόσχας θα γίνει ακόμη πιο έντονη το 2023, κυρίως στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. “Βλέπουμε μια αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στο πολωνικό έδαφος. Φυσικά, η Λευκορωσία και η Ρωσία θα απαντήσουν σε αυτό με κοινές δράσεις”, υποθέτει ο Λευκορώσος ειδικός.
Ο Λουκασένκο κατέστησε σαφές στους δυτικούς ομολόγους του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες.
Kommersant
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενεργήσει πιο αποφασιστικά για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, όπως είπε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο ΥπΕξ της Τουρκίας κατέστησε επίσης σαφές ότι η απόφαση της χώρας του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την πρόοδο στη συμφωνία για τα F-16.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τα δύο ζητήματα λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι Αμερικανοί τόνισαν στη συνάντηση της Ουάσινγκτον ότι τα γεγονότα που σχετίζονται με την προσπάθεια των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την πώληση των F-16, αλλά είπαν ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται. Σαφώς, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η συναίνεση της Άγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ μπορεί να διευκολύνει τη συμφωνία για τα μαχητικά από το Κογκρέσο.
Επίσης, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σε μια σειρά από άλλα ζητήματα: η Άγκυρα είναι δυσαρεστημένη με την έλλειψη ισορροπίας στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με αυτήν και την Αθήνα, ενώ η Ουάσιγκτον δεν βλέπει θετικά τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ Άσαντ. Ωστόσο, παρόλες τις αντιφάσεις, ο Τσαβούσογλου και ο Μπλίνκεν επικεντρώθηκαν στα κοινά συμφέροντα στην κοινή δήλωσή τους μετά τις συνομιλίες. Αυτές περιλάμβαναν το εμπόριο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο και την κατάσταση στη Συρία. Οι ΥπΕξ Τουρκίας και ΗΠΑ ανέφεραν επίσης την άνευ όρων υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς συμφώνησαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας είναι απαράδεκτος και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στην κοινή δήλωση και στο χαιρετιστήριο μήνυμα του Blinken προς τον καλεσμένο του, καθώς και στις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι είναι ευγνώμων προς την Τουρκία για τον ρόλο της στην υπογραφή των συμφωνιών για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής ισχύος της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είναι σαφές ότι το κόστος της απώλειας της Τουρκίας θα ήταν υψηλό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη διατλαντική συμμαχία», δήλωσε ο Muhittin Ataman, διευθυντής μελετών εξωτερικής πολιτικής στη SETA, μια τουρκική δεξαμενή σκέψης, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Daily Sabah πριν από έναν μήνα.
Nezavisimaya Gazeta
Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller πραγματοποίησε συνάντηση συνεργασίας στην Αγία Πετρούπολη με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καζακστάν, Roman Sklyar. Μετά τις συνομιλίες, οι δύο πλευρές υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη συνεργασίας για το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το έγγραφο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας ένωσης φυσικού αερίου που θα ωφελήσει όλους.
“Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Καζακστάν και της Gazprom είναι ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μεγάλο έργο “, δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta, ο επικεφαλής του τμήματος Κεντρικής Ασίας και Καζακστάν του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ, Αντρέι Γκρόζιν. Σύμφωνα με τον ειδικό, η Ρωσία εφαρμόζει τη νέα ενεργειακή στρατηγική της που θα αναπροσανατολιστεί προς τα νότια από τα δυτικά. “Αυτή θα είναι η νέα πολιτική της Ρωσίας και είναι προφανές ότι ούτε η Αστάνα ούτε η Τασκένδη θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο έργο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Νοτιοανατολική Ασία θα γίνει η μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης ενέργειας μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα και με δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου προς το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κίνα, όσο φανταστικό και αν ακούγεται σήμερα, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατεθούν στην αγορά ρωσικές πρώτες ύλες στις οικονομίες του Νότου», πιστεύει ο Γκρόζιν.
Πληροφορίες από tass.com