Ρωσικός Τύπος: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκλείσουν τη Μόσχα από την 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Izvestia

Απαιτούνται αρκετές ημέρες για να επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός του Ζαπορόζιε, είπε στην Izvestia ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης Γεβγένι Μπαλίτσκι, σχολιάζοντας το κλείσιμο της πυρηνικής εγκατάστασης. Ωστόσο, τόνισε ότι, για να ληφθεί αυτή η απόφαση, χρειάζονται εγγυήσεις ότι είναι ασφαλής η λειτουργία του εργοστασίου και δεν θα υπάρξουν άλλοι βομβαρδισμοί. Οι πυρηνικοί φυσικοί προειδοποιούν ότι ένα χτύπημα από ένα κέλυφος διαμετρήματος που ξεπερνά τα 150 mm θα έχει καταστροφικές συνέπειες και ραδιενεργή μόλυνση, συγκρίσιμη με εκείνη του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα, ακόμη και αν ο πυρηνικός σταθμός δεν λειτουργεί.

“Από τη συνέχιση του βομβαρδισμού, φυσικά, υπήρχαν κίνδυνοι εκπομπών ραδιενέργειας. Κάθε πυρηνικός σταθμός είναι κατασκευασμένος για να αντέχει σε κάποιες υπερβολές, αλλά όχι να πέφτουν συνεχώς βόμβες πάνω του”, δήλωσε ο Stanislav Mitrakhovich, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας.

Ο πυρηνικός φυσικός Andrey Ozharovsky, ειδικός στη Ρωσική Κοινωνική και Οικολογική Ένωση, είπε στην Izvestia ότι η απειλή μιας νέας πυρηνικής καταστροφής ήταν πράγματι μεγάλη. “Με ένα χτύπημα ενός βαλλιστικού ή ενός πυραύλου κρουζ, το κτίριο του αντιδραστήρα θα καταστραφεί 100%, με αποτέλεσμα τη μόλυνση”, σημείωσε.

Η καταστροφή μόνο ενός από τα έξι πυρηνικά μπλοκ του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα μόλυνε μια ζώνη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού θα πάνε τα ραδιονουκλεΐδια, καθώς εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Ο ειδικός είπε ότι ένα ραδιενεργό νέφος μπορεί να φτάσει στις περιφέρειες Kursk και Voronezh της Ρωσίας σε συγκεντρώσεις που απαιτούν την εκκένωση από κατοίκους. Ο φυσικός δεν απέκλεισε τους κινδύνους ότι το ραδιενεργό νέφος μπορεί να φτάσει στη Σλοβακία, στην Τσεχία και ακόμη και στην Αυστρία.

Nezavisimaya Gazeta

Την Τρίτη, η 77η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης ξεκινά στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Θα κορυφωθεί στην Εβδομάδα από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η αντιπροσωπεία της Μόσχας θα πρέπει να έχει επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο, το θέμα της αμερικανικής βίζας παραμένει ανοιχτό.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για την έκδοση βίζας σε εκπροσώπους από τη Μόσχα εδώ και καιρό. Όταν αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον συνήψε συμφωνία με τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Ενώ μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Alexey Drobinin, επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν υπάρξει αρκετά παραδείγματα από τις ΗΠΑ που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει αυτής της συμφωνίας. Η Μόσχα έχει ήδη θέσει θέμα μεταφοράς της έδρας του ΟΗΕ σε ουδέτερο κράτος.

«Αυτά τα θέματα τίθενται και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται για ένα αδρανές θέμα η μετακίνηση της “έδρας” του ΟΗΕ. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έγιναν ανεπιθύμητες από τις ΗΠΑ. Και τώρα ο αριθμός αυτών των χωρών αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Drobinin σε συνέντευξή του στο περιοδικό International Affairs.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί ανησυχούν. «Είμαστε συλλογικά παράλυτοι», λέει ο διαχειριστής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Άχιμ Στάινερ. «Σε έναν κόσμο που ορίζεται από την αβεβαιότητα, χρειαζόμαστε μια ανανεωμένη αίσθηση παγκόσμιας αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις», εξήγησε.

Rossiyskaya Gazeta

Στις αρχές Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοια σε χώρες της ΕΕ και ένας μηχανισμός περιορισμού των τιμών στις θαλάσσιες παραδόσεις του που θα συντονίζονται από τις χώρες της G7. Εάν όλα είναι σχετικά ξεκάθαρα με την απαγόρευση της ΕΕ, η Ευρώπη θα μπορεί να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μόνο μέσω αγωγών, τότε με το «ανώτατο όριο» τιμών δεν είναι σαφές ποιοι άλλοι εισαγωγείς πετρελαίου θα ενταχθούν στην Ομάδα των Επτά.

Εκτός από την G7 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) και την ΕΕ γενικά, οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι εισαγωγείς πετρελαίου είναι η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και ορισμένες άλλες χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC). Και ενώ οι όγκοι κατανάλωσης πετρελαίου στην Ευρώπη παραμένουν περίπου στο ίδιο επίπεδο, ακόμη και να μειώνονται κάπως, η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται στην πλειονότητα των κρατών APAC. Η Κίνα και η Ινδία προηγούνται από ολόκληρη την Ευρώπη όσον αφορά τον όγκο των εισαγωγών πετρελαίου. Και όλες οι χώρες της APAC, με εξαίρεση την Ιαπωνία και την Αυστραλία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 48% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Έτσι, τόσο οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου όσο και η επιτυχία των αντιρωσικών κυρώσεων θα εξαρτηθούν ακριβώς από την APAC.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov, οι χώρες APAC δεν έχουν τίποτα να συμφωνήσουν με τη Δύση στον τομέα των παραδόσεων πετρελαίου. Τα κράτη της G7 είναι κυρίως καθαροί εισαγωγείς ενεργειακών προϊόντων, ανταγωνίζονται χώρες της Ανατολής για πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους. Η Δύση χάνει αυτόν τον αγώνα γιατί επιβάλλοντας κυρώσεις και περιορισμούς στη Ρωσία διακόπτει τις προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων και τους ανακατευθύνει στις ασιατικές αγορές. Η πλειονότητα των χωρών της APAC δεν εντάχθηκαν σε καμία αντιρωσική κυρώσεις και, επιπλέον, δεν έχουν κανένα λόγο να υποστηρίξουν την παράλογη καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημείωσε ο ειδικός.

Ο Διευθυντής Χαρτοφυλακίου στην Alfa Capital Dmitry Skryabin πιστεύει ότι το ρωσικό πετρέλαιο είναι οικονομικά ελκυστικό για τους ασιάτες εισαγωγείς, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση στο Brent. Ωστόσο, είναι αδύνατο να παραβλεφθούν ορισμένοι πολιτικοί κίνδυνοι. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής δευτερογενών κυρώσεων κατά τρίτων χωρών που θα αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή υψηλότερη από αυτή που ορίζει η G7.

Kommersant

Τη Δευτέρα, οι ειδικοί του Ιδρύματος Ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών εξήγησαν δημόσια τους λόγους για τα υψηλά αποτελέσματα της Ενωμένης Ρωσίας και των υποψηφίων πολιτειών κατά τις πρόσφατες ρωσικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτούς, ο παράγοντας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία ουσιαστικά μετέτρεψε τις εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρόεδρο. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει. Το επόμενο έτος, κατά την άποψή τους, οι εκλογές θα επηρεαστούν από τις συνέπειες των κυρώσεων και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση γενικά, καθώς και από «εξαγριωμένους πατριώτες» – αυτούς που πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν εφαρμόζει με συνέπεια τις αποφάσεις της στην ειδική επιχείρηση και αρκετά αυστηρά.

Σε μια στρογγυλή τράπεζα, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών Konstantin Kostin είπε ότι το κόμμα έλαβε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του κερδίζοντας περίπου το 80% σε περιφερειακά και τοπικά κοινοβούλια.

Ο διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Τρέχουσας Πολιτικής Alexey Chesnakov πιστεύει ότι τα γεγονότα στη διεθνή σκηνή εξασφάλισαν την κυριαρχία της Ενωμένης Ρωσίας στην πολιτική ατζέντα. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κόμμα εκμεταλλεύτηκε την υποστήριξη της ειδικής επιχείρησης, ενώ τα περιφερειακά τμήματα του επικεντρώθηκαν στα τοπικά προβλήματα. «Οι ίδιοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κοινωνική κατάσταση με ψυχραιμία, χωρίς ακραίες ή υπερβολικές εκτιμήσεις», πιστεύει ο ειδικός.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Κοινωνικού Μάρκετινγκ (INSOMAR) Βίκτορ Ποτουρέμσκι σημείωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση επηρέασε επίσης τη στάση των πολιτών προς τους κυβερνήτες τους. «Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...