Ρωσικός Τύπος: Οι ΗΠΑ προτείνουν στη Ρωσία ανταλλαγή κρατουμένων – Σε δοκιμασία οι σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ

Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα / Πηγή: FSB

Kommersant

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε μια πρόταση προς τη Μόσχα για την ανταλλαγή του Ρώσου πολίτη Βίκτορ Μπουτ με τους Αμερικανούς Brittney Griner και Paul Whelan, επειδή το Κρεμλίνο δεν έδωσε μια «ουσιαστική απάντηση» σε αυτήν, σύμφωνα με το CNN. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την ανταλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν την ανταλλαγή τον Ιούνιο, βασιζόμενοι στην επιτυχία της ανταλλαγής τον Απρίλιο του Konstantin Yaroshenko με τον Trevor Reed.

Η υπεράσπιση της Brittney Griner δεν σχολίασε την κατάσταση, λέγοντας ότι η ομάδα δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο Vladimir Zherebenkov, δικηγόρος του Αμερικανού πολίτη Paul Whelan που καταδικάστηκε το 2020, είπε στην Kommersant ότι γνωρίζει και αναμένει ότι οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να τον ανταλλάξουν. “Αλλά θεωρώ ότι οι όροι τους είναι άδικοι. Έχω μια εξήγηση: θεωρούν τον Μπουτ ως μια πολύ σημαντική και επικίνδυνη προσωπικότητα. Ωστόσο, τέτοιες διαπραγματεύσεις διεξάγονται μυστικά και νομίζω ότι οι διπλωμάτες μας εργάζονται για αυτό”, είπε.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού κλάδου της Διεθνούς Επιτροπής για την Άμυνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Μέλνικοφ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι όροι που τίθενται από τις ΗΠΑ είναι απίθανο να διευκολύνουν τη διαδικασία. “Η ανταλλαγή “ένας με έναν”, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, θα είχε ουσιαστικά επιλυθεί και όλα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ γρήγορα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση είναι αργή”, είπε ο Μέλνικοφ.

Ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τη θέση τους. Εάν όχι, τότε η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στις αρχές των ΗΠΑ μια ανταλλαγή δύο προς δύο, σύμφωνα με τον ειδικό, αφού περίπου 2.000 Ρώσοι πολίτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές των ΗΠΑ.

Izvestia

Στις 28 Ιουλίου, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά από τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχουν βυθιστεί σε νέα χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, γράφει η Izvestia. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αφήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας εν μέσω πληθώρας ζητημάτων είναι θετικό, είπαν ειδικοί στην εφημερίδα.

Η Ταϊβάν αποτελεί ένα σημαντικό αγκάθι στις διμερείς σχέσεις, ειδικά λόγω της επίσκεψης της Nancy Pelosi τον Αύγουστο. Το Πεκίνο έχει εκδώσει έξι προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, υποσχόμενο να λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Nancy Pelosi πραγματοποιήσει την επίσκεψη της.

Η ακύρωση του ταξιδιού της Πελόζι θα ενίσχυε τις κατηγορίες για παρενόχληση στην Κίνα, μειώνοντας τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν και ολόκληρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Όσο για την Κίνα, η χώρα σχεδιάζει να φιλοξενήσει το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και πριν από αυτό, ο Σι Τζινπίνγκ πρέπει να διατηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ, γράφει η Izvestia.

Μια άλλη ασυμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και η έλλειψη δημόσιας αποδοκιμασίας από την Κίνα για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Υπάρχουν επίσης περίπλοκα οικονομικά ζητήματα.

Ωστόσο, η Κίνα και η Αμερική έχουν κοινά συμφέροντα, κυρίως λόγω των πολύ διασυνδεδεμένων οικονομιών τους, δήλωσε στην Izvestia ο ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Carnegie Endowment for International Peace, Alexander Gabuev. «Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να είναι ρεαλιστές όσο το δυνατόν περισσότερο, αν και σταδιακά επιδιώκουν να απομακρυνθούν», εξήγησε.

Vedomosti

Η Shell, η ολλανδο-αγγλική πολυεθνική πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην έκθεσή της στις 28 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποί της αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο μιας κοινής επιχείρησης ισοτιμίας (JV) με την Gazprom Neft – Salym Petroleum Development N.V, η οποία εργάζεται στο κοίτασμα Salymskoye στο Περιοχή Δυτικής Σιβηρίας της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Vedomosti, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να εγκαταλείψει το έργο Sakhalin-2 υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ένας εκπρόσωπος της Shell διευκρίνισε στη Vedomosti ότι η εταιρεία επεξεργάζεται τώρα την απόσυρση από το 50% της κοινοπραξίας. Το κόστος μετοχής στη Salym θα μπορούσε να είχε ακυρωθεί από τη Shell επειδή ήταν βέβαιο ότι ήταν αδύνατο να πουληθεί αυτό το περιουσιακό στοιχείο ή να ληφθούν μερίσματα από αυτό, σημειώνει ο Dmitry Kletochkin, συνεργάτης της Rustam Kurmaev and Partners.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι η Shell σκοπεύει να παραιτηθεί από το μερίδιο 27,5% του έργου Sakhalin-2 υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η έξοδος της Shell από το Sakhalin-2 μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη μελλοντική ανάπτυξη του έργου, πιστεύει ο ανώτερος αναλυτής της Alfa-Bank Nikita Blokhin. Όμως, με την άμεση συμμετοχή ειδικών της Shell, το 2021 το έργο υποβλήθηκε σε συνολική αναβάθμιση ολόκληρης της υποδομής και μετάβαση σε τετραετή κύκλο συντήρησης, γεγονός που δημιούργησε σημαντικό περιθώριο ασφαλείας για το Sakhalin-2 για τα επόμενα χρόνια.

Οι συνολικές ζημίες της Shell από την απόσυρση από τα ρωσικά έργα θα φτάσουν τουλάχιστον τα 4,2 δισ. δολάρια, δήλωσε στην εφημερίδα ο Managing Partner στην Infoline-analytics Μιχαήλ Μπουρμίστροφ. Σημείωσε ότι η απόσυρση της εταιρείας από το έργο Salym δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους κινδύνους της, ενώ η έξοδος της εταιρείας από το Sakhalin-2 δημιουργεί κινδύνους που σχετίζονται με τη συντήρηση του εξοπλισμού.

Kommersant

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Basmanny της Μόσχας άρχισε να εκδικάζει την υπόθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του γραφείου αντιπροσωπείας της Εβραϊκής Υπηρεσίας (Sochnut) στη Ρωσία. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, μια από τις παλαιότερες εβραϊκές οργανώσεις στη Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τη λειτουργία της, επηρεάζοντας τις διμερείς σχέσεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι δύο πρωτεύουσες προσπάθησαν να εκτονώσουν την ένταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κύριες αξιώσεις κατά του Εβραϊκού Πρακτορείου περιλαμβάνουν εσφαλμένα συγκεντρωμένα και αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα Ρώσων.

Η κατάσταση με το Σόχνουτ συνέπεσε με την προεκλογική εκστρατεία του Ισραήλ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την εξουσία. Απαντώντας στην υπόθεση του Εβραϊκού Πρακτορείου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί λόγω της απροσεξίας και της αλαζονείας της πολιτικής ελίτ. Η Μόσχα, από την πλευρά της, επέμεινε ότι η υπόθεση Σόχνουτ εμπίπτει αυστηρά στο νομικό πεδίο.

«Οι αμοιβαίες διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών ήταν κρίσιμες για τη μείωση της έντασης, καθώς και για την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επηρεάσει την απόφαση της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Meir Ben-Shabbat, πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής Εθνικής Ασφάλειας. Πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι οι αρχηγοί κρατών και οι σύμβουλοί τους έχουν πρόσβαση σε έναν επικοινωνιακό μηχανισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα Σόχνουτ είναι «ένα ακόμη αγκάθι στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις, που έρχεται μαζί με την προσέγγιση Ρωσίας-Ιράν».

Vedomosti

Η Ρωσία μπορεί να διαθέσει 30,8 δις δολάρια στην ανάπτυξη ξένων έργων σιδηροδρομικής υποδομής στο Καζακστάν, τη Μογγολία και την Κίνα μέχρι το 2030, ανέφερε σε παρουσίασή του το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών. Πηγή κοντά στο υπουργείο επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εγγράφου στο Vedomosti. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η επενδυτική προσφορά μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη για τον επαναπροσανατολισμό των εξαγωγών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τριών νέων σιδηροδρομικών σημείων ελέγχου στα σύνορα της Ρωσίας με τις γειτονικές χώρες: 369 χλμ. σιδηροδρομικών γραμμών στη Ρωσία και 3.000 χλμ. σιδηροδρόμων στο Καζακστάν, τη Μογγολία και την Κίνα. Συγκεκριμένα έργα δεν ανακοινώθηκαν, αλλά με βάση τον χάρτη παρουσίασης των συγκοινωνιακών και υλικοτεχνικών διαδρόμων, εξετάζονται τουλάχιστον επτά αναπτυξιακά έργα μεγάλης κλίμακας, γράφει η εφημερίδα.

Οι υπάρχουσες σιδηροδρομικές δυνατότητες στην Άπω Ανατολή δεν επιτρέπουν τον πλήρη επαναπροσανατολισμό των εξαγωγών ρωσικών πρώτων υλών προς την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο HSE Vasily Kashin. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη προς την Ανατολή είναι κρίσιμη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απόρριψη από την Ευρώπη των εμπορευμάτων και των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας. «Αν αρχίσουμε να χτίζουμε τώρα, θα βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας μας στο μέλλον», τόνισε.

Τα έργα είναι πολύπλοκα και είναι απίθανο να ολοκληρωθούν γρήγορα, πιστεύει ο Διευθύνων Σύμβουλος της υπηρεσίας αξιολόγησης NRA Σεργκέι Γκρισούνιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μόνο δρόμος Zuunbayan-Khangi στη Μογγολία μπορεί να κοστίσει 31 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη βοήθεια των ασιατών εταίρων απαραίτητη.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...