Ρωσικός Τύπος: Οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία θα βυθίσουν την Ευρώπη σε πληθωριστικό σοκ

Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία

Vedomosti

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει στην Ουκρανία τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle και έναν σταθμό ελέγχου που αναπτύχθηκε από την εταιρεία General Atomics, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε αυτή την περίπτωση, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν όπλα που υποτίθεται ότι είναι πολύ ανώτερα από τα drones που ήδη διαθέτει το Κίεβο. Τα συστήματα Grey Eagle είναι ικανά να πετούν για περισσότερες από 30 ώρες, ενώ η μέγιστη διάρκεια πτήσης για παρόμοια drones τουρκικής κατασκευής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 ωρών, σημειώνει η Vedomosti.

Ο Λευκός Οίκος ακολουθεί μια πολιτική δοκιμής και εκτίμησης όσον αφορά την παροχή όπλων στην Ουκρανία, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διακρίνει τη γκρίζα ζώνη όπου μπορεί να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο και να μην ανησυχεί για τη σκληρή απάντηση της Ρωσίας.

Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν drones στην Ουκρανία σε τακτική βάση εξαρτάται από τα αντίποινα της Μόσχας. Ο Κορτούνοφ πιστεύει ότι εάν το Κρεμλίνο δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με περισσότερα καταστροφικά όπλα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα και προσπαθούν επιμελώς να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, πρόσθεσε ο ειδικός.

Το σύστημα Grey Eagle είναι αξιόπιστο σε τοπικούς πολέμους, επειδή μπορεί να μείνει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα αποδώσει σε έναν πόλεμο ενάντια σε έναν ισχυρό εχθρό που έχει αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας, επεσήμανε ο ειδικός Alexander Yermankov. Οι Ουκρανοί μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον Grey Eagle για να βρουν αδύναμα σημεία στην άμυνα της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτά τα drones θα γίνουν σαφώς στόχος προτεραιότητας για τη Ρωσία.

Nezavisimaya Gazeta

Μια αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall αναμένεται στη Ρωσία. Στις συζητήσεις για τη συνεργασία της Μόσχας με τα κράτη της ηπείρου, τα σιτηρά και άλλες γεωργικές προμήθειες θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, καθώς η Αφρική αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού. Ο Σαλ έχει προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Η απειλή της πείνας στην Αφρική συνεχίζεται εδώ και λίγο καιρό. Οι αποστολές σιτηρών μέσω των δρομολογίων της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει, ιδιαίτερα επειδή το Κίεβο έχει ναρκοθετήσει τα νερά γύρω από την Οδησσό από φόβο μήπως η Ρωσία καταλάβει το λιμάνι. Η Αφρική επιδιώκει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση από την πανδημία και την επισιτιστική κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, μεγάαλες ποσότητες πηγαίνουν στην Αφρική και όχι σε πιο πλούσιες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και κυρώσεων μπορεί να προκαλέσουν έναν πραγματικό λιμό.

“Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα το εξαιρετικό γιατί τα μέρη ανταλλάσσουν αντιπροσωπείες μια-δυο φορές το χρόνο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας άρχισαν να εμφανίζονται θέματα σχετικά με τις τιμές των τροφίμων. Επιπλέον, οι επιπλοκές με τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα που η Ρωσία εμποδίστηκε να πραγματοποιήσει Η πλήρης χρήση των θαλάσσιων μεταφορών δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες. Ειδικότερα, ακόμη και αν ορισμένες εταιρείες συμφωνήσουν να ασφαλίσουν ρωσικά πλοία, οι υψηλές τιμές επηρεάζουν αναπόφευκτα τους τελικούς πελάτες», τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Λεονίντ Φιτούνι.

Izvestia

Η Άγκυρα ξεκίνησε άλλη μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η περιοχή πλάτους 90 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Τελ Ριφάατ και Μανμπίτζ και η δημιουργία της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας είναι το επίκεντρο της αποστολής. Ένας Σύρος βουλευτής είπε στην Izvestia ότι η Δαμασκός θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντισταθεί στην εισβολή της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η κίνηση της Άγκυρας έχει ήδη διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και της συριακής κυβέρνησης. Στις 26 Μαΐου, τα μέρη πραγματοποίησαν κοινή αποστολή περιπολίας με τη βοήθεια ρωσικών αεροσκαφών.

Επίσημα, η έναρξη μιας νέας επιχείρησης θα παραβιάζει τις συμφωνίες που κατέληξαν στο Σότσι η Ρωσία και η Τουρκία. Ωστόσο, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Onur Sinan Guzaltan επεσήμανε στην εφημερίδα ότι η Άγκυρα είχε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και η επιχείρηση οδηγήθηκε από την ανάγκη προστασίας των νότιων συνόρων της χώρας από βομβαρδισμούς από περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του συριακού κοινοβουλίου Μπούτρους αλ-Μαρτζάν, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε στην Izvestia ότι ο Συριακός Στρατός και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είχαν πραγματοποιήσει κοινή αποστολή περιπολίας. Σύμφωνα με τον βουλευτή πολλά έμμεσα μηνύματα έχουν σταλεί στο τουρκικό καθεστώς ότι ο συριακός στρατός είναι αποφασισμένος να περιορίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια από την Άγκυρα. Άλλο μέλος του συριακού κοινοβουλίου Saji Tohme είπε στην εφημερίδα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούσαν στην κατάληψη των βόρειων περιοχών της Συρίας.

Ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μπόρις Ντολγκόφ επεσήμανε ότι «η Άγκυρα παραβιάζει τις Συμφωνίες του Σότσι, εκμεταλλευόμενη απλώς μια κατάσταση όπου η Ρωσία εμπλέκεται στην ουκρανική σύγκρουση». “Η Ρωσία και η Τουρκία πράγματι συνήψαν συμφωνία ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς μια στρατιωτική επιχείρηση και δεν ήταν αυτό το αντικείμενο των συμφωνιών του Σότσι. Είδαμε το ίδιο και στην Ιντλίμπ», τόνισε ο ειδικός.

ΜΜΕ

Ο OPEC+ αποφάσισε να ενισχύσει τη μηνιαία παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκειμένου να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα έως τον Σεπτέμβριο. Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου, η κίνηση θα αυξήσει ελαφρώς το μερίδιο αγοράς άλλων συμμετεχόντων, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, γράφει η Kommersant.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι η συμφωνία, που έγινε τον Μάιο του 2020, θα ολοκληρωθεί επίσημα τον Αύγουστο. Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι κύριοι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους στην παγκόσμια αγορά ή θα προχωρήσουν στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μόνες χώρες που έχουν σημαντική ελεύθερη παραγωγική ικανότητα αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και η πιθανή επέκταση της συμφωνίας εξαρτάται από αυτές, καθώς άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή και ενδιαφέρονται αντικειμενικά για τη διατήρηση της συμφωνίας.

Αν και η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα επιτρέψει σε άλλους συμμετέχοντες στη συμφωνία να αυξήσουν επιπλέον την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, δεν θα αντισταθμίσει το ρωσικό πετρέλαιο που πρόκειται να αποσυρθεί από την αγορά, σημείωσε ο Βασίλι Τανούρκοφ της ACRA. Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή στο μέλλον για να καλύψει το κενό που αφήνει το ρωσικό πετρέλαιο, πρόσθεσε ο ειδικός.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ μπορεί να θεωρηθεί ελιγμός, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov, δήλωσε στη Rossiyskaya Gazeta. Στοχεύει στην ελαφρά διόρθωση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η παραγωγή θα αυξηθεί επιπλέον μόνο κατά 216.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το ποσό είναι ασήμαντο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Andrianov, η αγορά είναι πολύ πιεσμένη λόγω της πολιτικής υστερίας της Δύσης και, κάνοντας μια μέτρια παρέμβαση, ο OPEC+ δείχνει ότι έχει στο χέρι του την κατάστασης και είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή εάν χρειαστεί.

Izvestia

Οι κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε κρίση, καθιστώντας τα πάντα πιο ακριβά στον απόηχο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 8,1%. Οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι ότι είναι μόνο η αρχή και το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει μερική απαγόρευση του πετρελαίου, θα κάνει τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου, γράφει η Izvestia.

«Αναμένουμε ότι το εμπάργκο θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα κατά 15-20 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που οι περιορισμοί έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο, όταν η ζήτηση ενέργειας συνήθως πέφτει. Η αύξηση των τιμών θα κάνει τους καταναλωτές στην ΕΕ να ξοδεύουν περισσότερα για καύσιμα, επιταχύνοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία της ευρωζώνης», τόνισε ο επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης Κίριλ Μέλνικοφ.

“Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα επηρεάσει τα logistics και οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν γι αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αγαθά χαμηλής αξίας, συμπεριλαμβανομένων των φθηνών καθημερινών εμπορευμάτων, θα αυξηθούν πολύ, επειδή η μεταφορά είναι εξαιρετικά σημαντική στη διαμόρφωση της τελικής τους τιμής”, δήλωσε ο Anton Prokudin της Ingosstrakh Investment.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών της Ρωσίας Σεργκέι Τσέρνικοφ, οι διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν στην ΕΕ τους επόμενους 18 μήνες θα είναι παρόμοιες με αυτές που πέρασε η Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με μεγάλο πληθυσμό ομάδων να πέφτουν κατακόρυφα στη φτώχεια και οι κυβερνήσεις να ακυρώνουν πολλά επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης. Κατά συνέπεια, πολλά καθημερινά πράγματα – όπως ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί – θα γίνουν πολυτέλεια.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...