Vedomosti
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας θα έχουν συνάντηση στη Μόσχα στις 11 Ιανουαρίου, μετέδωσε το Asharq Al-Awsat. Σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα ανοίξει το δρόμο για τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών. Εκτός από τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, τον Σύρο Φαϊζάλ Μεκντάντ και τον Τούρκο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση της Τετάρτης ενδέχεται να παρευρεθεί ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΑΕ, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ-Ναχγιάν.
Σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα, τα Εμιράτα είναι αυτά που σκοπεύουν να φιλοξενήσουν μια τριμερή σύνοδο κορυφής. “Οι εργασίες για το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας συνάντησης βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ακριβής ημερομηνία”, δήλωσε στο Vedomosti αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα Ηνωμένα Έθνη ενδιαφέρονται για τις τριμερείς συνομιλίες. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στη Γενεύη για μια συνάντηση στις 23 Ιανουαρίου μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και των ΗΑΕ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pedersen, ανέφερε το Asharq Al-Awsat. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε εξομάλυνση με το καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο, στις 6 Ιανουαρίου, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να δει τι θα προκύψει από πιθανές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Συρίας.
Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας και αυτή θα είναι καθοριστική για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης, δήλωσε στο Vedomosti ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Amur Gadzhiyev. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάλογος Άγκυρας-Δαμασκού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια συριακή διευθέτηση. Εξάλλου, η εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα ακύρωνε την πιθανότητα μιας άλλης χερσαίας επιχείρησης από τα τουρκικά στρατεύματα, ένα σχέδιο που είχε καλλιεργήσει η Άγκυρα τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο Γκαντζιέφ δεν βλέπει προφανή εμπόδια για μια τριμερή σύνοδο κορυφής, εκτός από τις δηλώσεις από τις ΗΠΑ που είναι δυσαρεστημένοι με την επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
Η ένταση των πρόσφατων συναντήσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας σημαίνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διευθετήσεις για διμερή ομαλοποίηση, δήλωσε στην εφημερίδα ο Νικολάι Σούρκοφ, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Αναφέρθηκε στην επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών άμυνας και εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών καθώς και μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, παρά τον μεγάλο αριθμό θεμάτων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Μια συνάντηση της 11ης Ιανουαρίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών θα σήμαινε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Συρίας θα μπορούσε να ακολουθήσει σε λίγους μήνες, κατέληξε.
Izvestia
Εμπειρογνώμονες δεν αναμένουν πολιτική αναταραχή από την επίθεση στο Εθνικό Κογκρέσο στη Βραζιλία. Την Κυριακή, οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο οργάνωσαν την εκδοχή τους για την εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, όταν ο νέος πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ηγείται του Εργατικού Κόμματος, έμενε στο Σάο Πάολο για επίσκεψη εργασίας. Αντέδρασε συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη όπου ελήφθη απόφαση να χρησιμοποιηθούν ομοσπονδιακές δυνάμεις για την αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, συνελήφθησαν σχεδόν 400 άτομα.
Ο Λούλα είπε ότι η χώρα του δεν είχε δει ποτέ τέτοια γεγονότα. Ορκίστηκε επίσης να τιμωρήσει τους ταραχοποιούς. «Θα μάθουμε ποιος τους υποκινεί», πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας. Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής κατήγγειλαν επίσης τις ταραχές. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι το περιστατικό ήταν επίθεση στη δημοκρατία. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αυτή η επίθεση είναι αντίγραφο της περιβόητης εξέγερσης του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και η επίσημη αντίδραση θα είναι η ίδια όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους διαδηλωτές να διώκονται, προειδοποίησε η Λιουντμίλα Οκούνεβα επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Σύμφωνα με αυτήν, οι αρχές δεν θα επιτρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδημοκρατικές ενέργειες που θυμίζουν πραξικόπημα.
Ο Ντμίτρι Ραζουμόφσκι, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) και διευθυντής του Ινστιτούτου Λατινοαμερικανικών Σπουδών RAS, είπε ότι οι μετριοπαθείς υποστηρικτές του πρώην προέδρου προωθούσαν την ιδέα ότι οι εκπρόσωποι του Λούλα ήταν αυτοί που έφυγαν σκόπιμα από την πόλη χωρίς αστυνομία εκείνη την ημέρα. «Στις 8 Ιανουαρίου, ο Μπολσονάρο καταδίκασε τους διαδηλωτές, γιατί αυτή είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για αυτόν. Η απόπειρα επίθεσης δίνει στους αντιπάλους του έδαφος για κατηγορίες για οργάνωση εξέγερσης, ενώ ο πραγματικός του στόχος είναι να γίνει σημαντικός συστημικός πολιτικός και να κερδίσει το επόμενες προεδρικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια. Και η συμπεριφορά των ένθερμων υποστηρικτών του δίνει μόνο ατού στους αντιπάλους του», είπε ο Ραζουμόφσκι.
Vedomosti
Ο διάλογος με την Τουρκία σχετικά με τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Σουηδός πρεσβευτής στην ΕΕ Λαρς Ντάνιελσον. Την Κυριακή, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε ότι η Στοκχόλμη δεν θα κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις στην Τουρκία σχετικά με την έκδοση Κούρδων και ατόμων που σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μια ισλαμική θρησκευτική προσωπικότητα, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτήρισε τρομοκράτη. Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του τροποποίησε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα της Τουρκίας.
Στις 8 Ιανουαρίου, ο ΥπΕξ της Φινλανδίας Pekka Haavisto είπε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωριστά από τη γείτονά της. Η Σουηδία θα μπορούσε να έχει θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, αλλά η κυβέρνησή της αρνείται να το πράξει, καθώς οι Κούρδοι αποτελούν βασικό συστατικό της εσωτερικής πολιτικής της Σουηδίας και το κοινό θα θεωρούσε την έκδοσή τους ως παραβίαση των δημοκρατικών αρχών από αξιωματούχους, είπε στο Vedomosti ο Alexey Volkov, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του RAS. Στην πραγματικότητα, η Στοκχόλμη δεν χρειάζεται τη γρήγορη είσοδο στο ΝΑΤΟ, αφού οι Σουηδοί συνεργάζονται ενεργά με τη συμμαχία και έχουν ούτως ή άλλως έναν αποτελεσματικό αμυντικό τομέα και ικανότατες ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε. Αξίζει επίσης να θυμηθούμε, είπε, ότι ήταν η Φινλανδία και όχι η Σουηδία που ξεκίνησε την ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Καθώς η Σουηδία δεν βιάζεται να εκδώσει τους Κούρδους, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρή κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον Kirill Semyonov, ειδικό στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας. Τώρα θα ήταν σημαντικό για τον Ερντογάν να επιδείξει την αποφασιστικότητά του ενάντια στην προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει κάποιους μοχλούς επιρροής εναντίον των δύο ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή, πιστεύει ο ειδικός. Στην ιδανική περίπτωση, η Άγκυρα θα ήθελε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να απέχουν από την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τον δυτικό συνασπισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) από το 2016, κατέληξε ο Σεμιόνοφ.
Nezavisimaya Gazeta
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον τομέα του φυσικού αερίου έχουν υποστεί ουσιαστική αλλαγή. Η Άγκυρα είπε ότι θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 30% τώρα που έχει διαπιστωθεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Σακαρύα, που ανέρχονται σε 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα επαρκούσαν για να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της χώρας για τα επόμενα 33 χρόνια.
Οποιαδήποτε αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Τουρκίας δεν θα πρέπει να εμποδίσει τις προσπάθειές της να χτίσει έναν κόμβο φυσικού αερίου, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Το Tukey θα επωφεληθεί έχοντας το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Δύσης με τις κυρώσεις της και της Ρωσίας, δήλωσε η ειδικός Tatyana Skryl στη Nezavisimaya Gazeta, ενώ οι δυνατότητες του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης για καύσιμα.
Οι δηλώσεις της Τουρκίας για την αυτάρκεια της σε φυσικό αέριο έγιναν εν μέσω της απαίτησης της Άγκυρας να αναβάλει την πληρωμή για το ρωσικό αέριο και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι τέτοιες συνομιλίες με τη Μόσχα βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Bloomberg είπε νωρίτερα ότι η Τουρκία θα ήθελε να λάβει έκπτωση άνω του 25% για το 2023 και για μέρος των πληρωμών για το φυσικό αέριο το 2022.
Η επιθυμία της Τουρκίας για έκπτωση φαίνεται κατανοητή στον Maxim Khudalov, ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του κλάδου, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου είναι σημαντικός παράγοντας υπέρ του πληθωρισμού. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Alexey Grivach, βλέπει περιθώρια για επιτυχημένους ελιγμούς εδώ, κρίνοντας από την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και τα σχέδια της Τουρκίας να χτίσει έναν κόμβο φυσικού αερίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει τα πλεονεκτήματά της όσον αφορά τις υποδομές και τη γεωπολιτική.
Kommersant
Πέρυσι, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου της κατά 2% σε περίπου 535 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ανέφεραν στην Kommersant πηγές που γνωρίζουν τα στοιχεία παραγωγής. Η Surgutneftegaz, ο τρίτος πλέον μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας το 2022, αφήνοντας πίσω την Gazprom Neft, αύξησε τον όγκο της παραγωγής της. Η Rosneft ήταν η μόνη από τις τέσσερις ρωσικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που είδε την παραγωγή της να μειώνεται. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο λόγω του ανώτατου ορίου τιμών που επιβάλλουν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες για το αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα της.
Το εμπάργκο της ΕΕ μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τη φετινή παραγωγή πετρελαίου και η Ρωσία είναι πιθανό να βρει εναλλακτικά κανάλια για τις εξαγωγές πετρελαίου της, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να τα εξασφαλίσει, δήλωσε ο Maxim Malkov στο Kept. Εκτιμά ότι η ρωσική παραγωγή αργού μπορεί να μειωθεί τους πρώτους δύο μήνες του 2023, όταν θα δημιουργηθούν νέες εξαγωγικές αλυσίδες. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής που προβλέπει η ρωσική κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να παροπλίσει πετρελαιοπηγές με υπερβολικό επίπεδο περιεκτικότητας σε νερό, είπε ο ειδικός στην Kommersant.
«Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία μπορεί να δει μια απότομη πτώση της ζήτησης από τα διυλιστήρια πετρελαίου, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει η βασική αγορά για τις εξαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, ενώ η ανακατεύθυνση τέτοιων εξαγωγών σε νέες αγορές μπορεί να είναι πιο δύσκολη και να διαρκέσει περισσότερο, σε αντίθεση με τις προμήθειες πετρελαίου», δήλωσε ο Sergey Kondratyev από το Ίδρυμα Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τον επόμενο μήνα, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τα ρωσικά διυλιστήρια μπορεί να μειωθεί κατά 2,8-3,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έναντι του Ιανουαρίου, ενώ η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να μειωθεί κατά 2,5-3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Πληροφορίες από tass.com