Nezavisimaya Gazeta
Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι η πιο λογική στρατηγική για τη Ρωσία υπό τις συνθήκες ενός πολέμου κυρώσεων, όπως έγραψε η Nezavisimaya Gazeta την περασμένη άνοιξη, επικαλούμενη οικονομολόγους από την Ακαδημία Επιστημών. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου ήταν απαραίτητη. Οι κυρώσεις της Δύσης αύξησαν την έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο κατά περισσότερο από 40% και μείωσαν τα έσοδα της Ρωσίας.
Μετά από δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2023, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να ενεργεί: ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αναθεώρησε τους φόρους πετρελαίου και τις «πληρωμές buffer» από τον προϋπολογισμό σε εταιρείες πετρελαίου. Παρουσίασε τις νέες παραμέτρους των αμοιβαίων διακανονισμών στην πετρελαϊκή βιομηχανία την Κυριακή.
«Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές για το ρωσικό πετρέλαιο στις μέρες μας, έπρεπε να διαλέξουμε από δύο επιλογές», δήλωσε στην εφημερίδα ο Στάνισλαβ Μιτράχοβιτς, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις επιλογές ήταν η δημιουργία ενός τεράστιου γραφειοκρατικού μηχανισμού για την παρακολούθηση όλων των πετρελαϊκών συμφωνιών, αλλά επιλέχθηκε η πιο βιώσιμη. Η κυβέρνηση πρόκειται να κινηθεί από την αρχή του τεκμηρίου αθωότητας των προμηθευτών, ενώ οι φόροι γι’ αυτούς θα ακολουθήσουν μια πολύ απλή και ξεκάθαρη φόρμουλα με ορισμένη έκπτωση στην τιμή του Brent που, σε αντίθεση με τα Ουράλια, διαμορφώνεται από την αγορά.
Αντίστοιχα, εάν οι εταιρείες καταφέρουν να πουλήσουν με ακόμη χαμηλότερη έκπτωση, αυτό θα είναι το πρόσθετο κέρδος τους. Εάν πουλήσουν με έκπτωση υψηλότερη από αυτήν του Υπουργείου Οικονομικών, τότε μπορεί να έχουν ζημιές, αλλά θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να εργαστούν σκληρότερα και να αναζητήσουν πιο βελτιωμένες αλυσίδες πώλησης. «Αυτός ο μηχανισμός εγκρίνεται σε πιλοτική λειτουργία για μερικούς μήνες και θα τροποποιηθεί ανάλογα με την κατάσταση», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στον υπολογισμό του μηχανισμού ντάμπινγκ θα ωφελήσει τον ρωσικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αναπροσανατολισμός των εξαγωγικών ροών της Ρωσίας ήταν μάλλον επιτυχής – οι εξαγωγές αργού στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία έφθασαν σε νέο υψηλό επίπεδο 3,29 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων έως τις 3 Φεβρουαρίου. Αφετέρου είναι αισθητή η επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου και οι χαμηλές τιμές του ρωσικού πετρελαίου, αφετέρου η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι προβλεπόταν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με αυτήν, οι υποδομές μεταφορών «όπου οι κρατικές επενδύσεις παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο» αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. «Η οικονομία προσαρμόζεται ενεργά στις εξελισσόμενες αλλαγές», σημείωσε η Nabiullina.
Izvestia
Δεν υπάρχει πρόοδος στον διάλογο Ρωσίας-ΗΠΑ για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νέα START). Κατά τη διάρκεια συνομιλιών κεκλεισμένων των θυρών, η Μόσχα κατέθεσε έγγραφο πέντε σελίδων στην Ουάσιγκτον που επαναλάμβανε όλες τις διατάξεις της συμφωνίας, ανέφεραν στην Izvestia πηγές από διπλωματικούς κύκλους. Όπως σημείωσε η Μόσχα, η πολιτική κυρώσεων της Δύσης, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του εναέριου χώρου καθώς και τον τερματισμό της έκδοσης βίζας, εμπόδισε τη συμμετοχή ειδικών από τη Ρωσία σε επιθεωρήσεις και Ρώσων διπλωματών σε διαβουλεύσεις. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία στην εφαρμογή της συνθήκης.
Το γεγονός ότι το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί εδώ και καιρό καθώς και οι προηγούμενες αποφάσεις των ΗΠΑ στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του New START. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και εμπειρογνώμονα στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Βασίλι Κλίμοφ, η κατάσταση σχετικά με τη συμφωνία New START προκλήθηκε από άλλη μια κρίση δυσπιστίας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Επιπλέον, αυτό περιλαμβάνει τον εσωτερικό πολιτικό αγώνα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Στόχος των Ρεπουμπλικανών να διαλύσουν τις συμφωνίες και με τον συνήθη τρόπο τους αυξάνουν την πίεση στον Μπάιντεν, αλλά ακόμη και με μια λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση δεν αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα διακόψει τη συμφωνία New START», είπε στην Izvestia.
Ο Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ επανέλαβε ότι η New START παραμένει ουσιαστικά το μόνο έγγραφο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα.
«Είναι το πιο σημαντικό και χωρίς καμία αμφιβολία πρέπει να διατηρηθεί. Η Ρωσία τα δίνει όλα εδώ. Θα προσπαθήσουμε οι ΗΠΑ να συμμορφωθούν σχολαστικά με τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας. Το πιο σημαντικό εδώ είναι η απόλυτη ισότητα των μερών, καθώς και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους βάσει αυτής της συμφωνίας. Αυτό αφορά και τις επιθεωρήσεις», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν κανένα απερίσκεπτο βήμα όπως με κάποιες άλλες συμφωνίες.
Σύμφωνα με τον Κλίμοφ, με την πάροδο του χρόνου, οι πλευρές θα πρέπει να επαναλάβουν τις επιθεωρήσεις επειδή η συνθήκη εξασφαλίζει προβλεψιμότητα που τους επιτρέπει να αξιολογούν το στρατηγικό δυναμικό του άλλου. Επισήμανε ότι ελλείψει αυτής της ευκαιρίας, θα ξεκινήσει μια διαδικασία απεριόριστης κούρσας εξοπλισμών και οι κίνδυνοι μιας πυρηνικής κλιμάκωσης θα αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό, οι πλευρές θα ήθελαν να αποφύγουν αυτό το σενάριο. Η κατάσταση θα λυθεί με τον καιρό αλλά για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών εκπροσώπων.
Vedomosti
Από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Σουδάν και νωρίτερα, στις 23-27 Ιανουαρίου, βρέθηκε στη Νότια Αφρική, την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), την Αγκόλα και την Ερυθραία.
Η περιοδεία του Λαβρόφ στην Αφρική χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό διεθνές γεγονός τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Αντρέι Κορτούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα συμμετέχει ενεργά στη μάχη του «παγκόσμιου Νότου», επειδή αυτές οι χώρες είναι σημαντικές λόγω του μεγάλου αριθμού τους και της δραστηριότητάς τους στην παγκόσμια σκηνή. Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Λαβρόφ είχε και έναν πρακτικό στόχο, δηλαδή να βάλει τις βάσεις για τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής. Ωστόσο, ο Λαβρόφ συζήτησε ατομικά με τις χώρες που επισκέφθηκε θέματα που καλύπτουν την τεχνική συνεργασία καθώς και μεγάλα οικονομικά έργα. Σύμφωνα με τον Kortunov, στις μέρες μας, η Αφρική είναι μια «ήπειρος ευκαιριών» με ραγδαία αυξανόμενο δημογραφικό δυναμικό. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα συναγωνίζονται επίσης για επιρροή σε αυτήν την περιοχή, επομένως η Μόσχα απλά δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο, κατέληξε ο ειδικός.
Η Ρωσία έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη συνεργασία με την Αφρική από το 2019, σύμφωνα με τον Εκπαιδευτή Αφρικανικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, Alexander Zdanevich. Η ενισχυμένη δραστηριότητα της Μόσχας στην περιοχή προφανώς σχετίζεται με την επικείμενη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, επομένως με την επίσκεψή του ο Λαβρόφ προετοίμαζε το έδαφος για μια λεπτομερή συνομιλία στο υψηλότερο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ειδικό, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γενικά γύρω από τη λεγόμενη «τρόικα»: ενέργεια, «ήπια δύναμη» και στρατιωτική και τεχνική συνεργασία. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της ανάγκης των αφρικανικών χωρών για ασφάλεια και των ισχυρών θέσεων της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει κερδίσει καλή φήμη στην Αφρική ως δύναμη που είναι ικανή να εγγυηθεί την ασφάλεια των αφρικανικών χωρών εξ αποστάσεως και υπό διάφορες πολιτικές συνθήκες χωρίς να αναμιγνύεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η Μόσχα έχει σεβασμό που ξεπερνά ακόμη και αυτόν της Κίνας, κατέληξε ο ειδικός.
Ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Τουρκίας επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κακή διαχείριση των συνεπειών του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Η αντιπολίτευση συνδέει τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων και την καταστροφή με τις αναποτελεσματικές ενέργειες της κυβέρνησης.
Προφανώς, η αντιπολίτευση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή την καταστροφή για να συγκεντρώσει προεκλογικά πόντους, λέει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Primakov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βίκτορ Ναντέιν-Ραγιέφσκι. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι λένε ανοιχτά τον τελευταίο καιρό ότι ο Ερντογάν «ξεκίνησε με σεισμό και θα φύγει με σεισμό», συγκρίνοντας τη δύσκολη θέση με μια παρόμοια καταστροφή το 1999 που προκάλεσε την άνοδο του Ερντογάν.
Ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Kirill Semenov, πιστεύει ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την έκτακτη ανάγκη για δικό τους όφελος. “Ο Τούρκος πρόεδρος έχει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών πόρων που παρέχονται από τη φυσική καταστροφή. Αυτή είναι και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις νοτιοανατολικές επαρχίες και το δικαίωμα παροχής έκτακτης οικονομικής βοήθειας και έκτακτα μέτρα για την τιμωρία όσων παραβιάζουν τους κατασκευαστικούς κανόνες”, λέει. Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης θα παρουσιαστούν από τις αρχές ως κάτι ανήθικο, πιστεύει ο ειδικός.
Ο Amur Gadzhiev, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επισημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει ούτε έναν προεδρικό υποψήφιο για τις επερχόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ούτε έχει σαφείς στόχους για τον χειρισμό των επακόλουθων της καταστροφής ή σχέδια για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις εκτός από την επιστροφή σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία από προεδρική, πρόσθεσε. Τα έξι κόμματα ενώθηκαν επικρίνοντας τον Ερντογάν και το κόμμα του για παραβιάσεις που οδήγησαν σε απώλειες ζωών που τους επέτρεψαν να διατηρήσουν το ασταθές μπλοκ τους. Αυτό περιορίζει τις ευκαιρίες τους να δημιουργήσουν μια θετική ατζέντα, ιδιαίτερα την τρέχουσα κρίσιμη στιγμή, λέει ο ειδικός, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει να μοιράζει αποζημιώσεις.
Πληροφορίες από tass.com