Ρωσικός Τύπος: Περισσότερα κράτη επιδιώκουν να ενταχθούν στο SCO – Ξεσπούν νέες συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Kommersant

Μετά την αποχώρηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι από την Ταϊβάν, η ένταση ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται. Η επίσκεψη έγινε αντικείμενο κριτικής όχι μόνο στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιστά στο Δημοκρατικό Κόμμα, επέκριναν την κίνηση της Πελόζι ως παράλογη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να μετριάσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το ταξίδι της βουλευτή που αναμένεται να εγκαταλείψει σύντομα την έδρα της στο Κογκρέσο, γράφει η Kommersant.

Η Πελόζι πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις στην Ταϊπέι και έκανε δηλώσεις. Τόνισε ότι η αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ. Επίσης, η Πελόζι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον τηρεί την αρχή της «μίας Κίνας» και υποστηρίζει πλήρως το status quo. Τέτοιες καθησυχαστικές δηλώσεις δεν έπεισαν το Πεκίνο, το οποίο θεώρησε την επίσκεψη της Πελόζι ως παιχνίδι με τη φωτιά, κάτι που τη συμβούλεψε να αποφύγει ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι εντάσεις για την επίσκεψη στο νησί είναι άλλη μια απόδειξη ότι το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει στο επίκεντρο των διαφωνιών ΗΠΑ-Κίνας, εξήγησε στην Kommersant ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο MGIMO Igor Denisov.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το περιστατικό εγείρει το ερώτημα «έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν μια καλά μελετημένη στρατηγική για τη σφυρηλάτηση δεσμών με τον σημαντικό γεωπολιτικό αντίπαλο».

Ο αναλυτής δήλωσε ότι η επίσκεψη της Πελόζι ανέδειξε πιθανή αστάθεια στις κινεζο-αμερικανικές σχέσεις. «Οι σχέσεις έχουν πληγεί σοβαρά», είπε. Το Πεκίνο δεν έχει αυταπάτες για την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν, επομένως η επίσκεψη της Πελόζι δεν άλλαξε πολλά, σύμφωνα με τον Ντενίσοφ. “Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις σε άλλους τομείς, όπως το αν θα διευθετηθούν οι εμπορικές σχέσεις και αν τελειώσει η άσκοπη τεχνολογική αντιπαράθεση των δύο χωρών. Ενώ η Ταϊβάν παραμένει πηγή διαμάχης, η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι συστημικού χαρακτήρα, με το ζήτημα της Ταϊβάν να είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες», κατέληξε ο ειδικός.

Izvestia

Δέκα ακόμη χώρες θέλουν να ενταχθούν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Συρίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμες πηγές της οργανωτικής επιτροπής της συμμαχίας. Διευκρίνισαν ότι τα ΗΑΕ ζήτησαν να τους χορηγηθεί άμεσα το καθεστώς του μέλους της SCO, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη που θα γίνει στις 15-16 Σεπτεμβρίου. Η Μιανμάρ, η Καμπότζη και το Νεπάλ είναι άλλες υποψήφιες για ένταξη στο SCO.

«Έως και δέκα χώρες έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο SCO, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του αραβικού κόσμου, όπως οι Συρία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, τα ΗΑΕ ζήτησαν να επιτραπεί ένταξη αμέσως», είπε η πηγή. “Όσον αφορά τη Νοτιοανατολική Ασία, η Μιανμάρ, η Καμπότζη και το Νεπάλ επιδιώκουν ένταξη ενώ υπάρχουν αιτήσεις από τις γειτονικές χώρες – Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Βλέπουμε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενδιαφέροντος για την SCO”, εξήγησε η πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, το Ουζμπεκιστάν σκοπεύει να προσκαλέσει αντιπροσώπους από αυτές τις χώρες στη σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης. Πηγή κοντά στην οργανωτική επιτροπή της SCO επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία για την ένταξη της Λευκορωσίας στην SCO θα ξεκινήσει στη Σαμαρκάνδη».

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) επιβεβαίωσε και διευκρίνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα μπορούσαν να ενταχθούν στον οργανισμό στο εγγύς μέλλον. “Ναι, η επέκταση είναι δυνατή. Συνδέεται με την οικονομική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και ωθεί τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις”, είπε ο Λεονίντ Καλάσνικοφ επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για Υποθέσεις ΚΑΚ, και Ευρασιατικής Ολοκλήρωσης.

Ο Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μπόρις Ντολγκόφ δήλωσε στην Izvestia ότι οι αραβικές χώρες έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να ενταχθούν στην SCO, «βλέποντάς την ως χρηματοπιστωτική και οικονομική εναλλακτική στη Δύση”.

Vedomosti

Στις 3 Αυγούστου, εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε επίσημα να δεχτεί έναν επισκευασμένο στρόβιλο Siemens από τη Γερμανία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η ασυνέπεια της κατάστασης με τα συμβατικά καθήκοντα της Siemens, καθιστούν αδύνατη την παράδοση του κινητήρα στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού Nord Stream 1. Γερμανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την εταιρεία ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην αποστολή της επισκευασμένης τουρμπίνας. Ωστόσο, για να ανακτήσει τον κινητήρα, η εταιρεία απαιτεί εγγυήσεις από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, γράφει η Vedomosti.

Η παράδοση του στροβίλου υπό τους υφιστάμενους περιορισμούς απαιτεί άδεια από τα κράτη που έχουν επιβάλει γενική απαγόρευση εξαγωγής στη Ρωσία, δήλωσε στην εφημερίδα ο Managing Partner της Pen & Paper Anton Imennov. Πιστεύει επίσης ότι τα τεχνικά λάθη στα έγγραφα δικαιολογούν την άρνηση της Gazprom να αποδεχθεί τον κινητήρα.

Ωστόσο, οι δικηγόροι πιστεύουν ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων της Gazprom θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Ντμίτρι Γκορμπούνοφ, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Rustam Kurmaev & Partners, σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα για την Gazprom είναι η απόκτηση εγγυήσεων ότι δεν θα εφαρμοστούν κυρώσεις. Άλλο θέμα είναι ότι θα είναι δύσκολο να ληφθούν τέτοιες εγγυήσεις από την ΕΕ, ακόμη και αν ορισμένα κράτη μέλη θέλουν ξεκάθαρα να τις δώσουν στην Gazprom εν μέσω της αυξανόμενης ενεργειακής κρίσης, πρόσθεσε ο ειδικός.

“Υπάρχει επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία, φυσικά, επηρεάζει την κατάσταση γύρω από τη Siemens. Επομένως, δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα συμφωνήσει να θεωρήσει η Gazprom ως εγγυήσεις”, είπε στην εφημερίδα ο Artem Sokolov Ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο MGIMO.

Kommersant

Η κατάσταση μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν επιδεινώθηκε για άλλη μια φορά. Οι μάχες ξέσπασαν την Τετάρτη κοντά στο διάδρομο Λατσίν – ένας δρόμος που συνδέει την Αρμενία με την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω των απαιτήσεων του Μπακού να εγκαταλείψουν οι Αρμένιοι από το Καραμπάχ αυτή τη διαδρομή υπέρ μιας νέας που κατασκευάστηκε για σύνδεση με την Αρμενία. Αφού οι Αρμένιοι αρνήθηκαν να το κάνουν, το Μπακού κήρυξε την έναρξη μιας επιχείρησης με τίτλο «Εκδίκηση» και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, που είναι παρούσες στην περιοχή από τον Νοέμβριο του 2020, αναμενόταν να κληθούν να επιλύσουν την κατάσταση στο Ερεβάν, σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Vahagn Aleksanyan.

Ωστόσο, οι εξουσίες του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος σε αυτή την κατάσταση είναι σοβαρά περιορισμένες, καθώς η αυξημένη πίεση στο Μπακού μπορεί να οδηγήσει σε ψυχρότητα τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν.

Σε συνέντευξή του στην Kommersant, το μέλος της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν Ρασίμ Μουσαμπέκοφ επιβεβαίωσε ότι το Μπακού ήταν δυσαρεστημένο με τη ρητορική των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και τη συνέδεσε με τα βήματα των αρχών του Αζερμπαϊτζάν σε διάφορα ζητήματα που δεν σχετίζονται με το Καραμπάχ. «Είναι προφανές ότι η ανεξάρτητη θέση και συμπεριφορά του Μπακού στο θέμα της Ουκρανίας, η ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η παροχή εναλλακτικής διαμετακόμισης πετρελαίου από το Καζακστάν και ούτω καθεξής προκαλεί αρνητική αντίδραση από τη Μόσχα. Αλλά η ρωσική ηγεσία και η στρατιωτική διοίκηση υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να ασκήσει μόνο λεκτική πίεση στο Αζερμπαϊτζάν», είπε.

“Θα πρέπει να περιμένουμε μια σκληρή αντίδραση από το Μπακού”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πολιτικός επιστήμονας Ιλγκάρ Βελιζάντε. “Ωστόσο, δεν νομίζω ότι η κατάσταση θα μπορούσε να μετατραπεί σε κρίση. Αντίθετα, θα πρέπει να περιμένουμε επιδείνωση των διαπραγματεύσεων που θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές”, πρόσθεσε ο ειδικός.

Izvestia

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μόνο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί από την επιδείνωση στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από την Izvestia. Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, τα μέλη της συμμαχίας μπορεί να έχουν λάβει υπόψη τους κινδύνους ύφεσης στην Ευρώπη, πιστεύουν οι αναλυτές.

Πριν από τη συνάντηση, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα πηγές, ότι τα μέρη της συμφωνίας θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά 400.000 βαρέλια, γεγονός που προκάλεσε πτώση της τιμής του πετρελαίου Brent στα 99 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, οι χώρες της συμμαχίας τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι οι δυνατότητες δωρεάν παραγωγής πετρελαίου είναι πλέον περιορισμένες λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του πετρελαϊκού τομέα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης Κίριλ Μέλνικοφ, οι φόβοι για ύφεση στις δυτικές χώρες έχουν επηρεάσει την απόφαση της συμμαχίας. Αυτή η πιθανότητα εγείρει το ερώτημα εάν ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή στο μέλλον εάν η ζήτηση για πρώτες ύλες μειωθεί απότομα, είπε ο ειδικός.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος μιας σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την Ταϊβάν στην κινεζική οικονομία και την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι ασαφής. “Στο χειρότερο σενάριο, η κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας μπορεί να πέσει δραματικά. Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι είναι φρόνιμο να περιμένουν προτού λάβουν σοβαρές αποφάσεις για αύξηση ή μείωση της παραγωγής”, δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Valery Andrianov. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή, πρόσθεσε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...