Ρωσικός Τύπος: Ποια είναι η επόμενη κίνηση του Κιέβου – Η Τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει την απαγόρευση του bitcoin

Vedomosti

Οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία κλιμακώθηκαν επικίνδυνα την περασμένη εβδομάδα. Η εκκένωση αμάχων από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR) στη Ρωσία ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου. Αυτό συνοδεύεται από αναφορές από το DPR και το LPR για βομβαρδισμούς και δολιοφθορές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο καλώντας πρώτα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Τα μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες των Τεσσάρων της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία) και να πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Παρίσι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γαλλίας, γράφει η Vedomosti. Την ίδια στιγμή, ειδικοί είπαν στο Vedomosti ότι η Δύση μπορεί να μην είναι έτοιμη για πραγματικές παραχωρήσεις.

Το τρέχον αδιέξοδο θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής Σπουδών του Ιδρύματος Φράνκλιν Ρούσβελτ για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Γιούρι Ρογκούλεφ. Τόσο οι δυτικοί αντίπαλοι της Μόσχας όσο και η ίδια η Ρωσία μπορούν να διατηρήσουν την ένταση, αλλά κανείς δεν θα περάσει το κατώφλι χωρίς επιστροφή, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, μια αργή κλιμάκωση της κρίσης που θα διαρκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να είναι το υπό όρους ευνοϊκό σενάριο, πρόσθεσε ο Γκεόργκι Τσίζοφ, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Διαλόγου. Αν και το Κίεβο φοβάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, η σημερινή ηγεσία της χώρας δεν θα συμφωνήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του DPR και του LPR, κάτι που πιστεύει ότι θέλει η Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη δεν επωφελείται από την επιδείνωση της κρίσης εν μέσω των εσωτερικών της ανησυχιών, όπως οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και η ανισορροπία εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, σημειώνει ο Rogulev. Όμως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν υποχωρεί, είπε στο Vedomosti ο Διευθυντής Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Ιβάν Τιμοφέεφ. Τόνισε ότι η Δύση δεν είναι έτοιμη να κάνει καθαρούς συμβιβασμούς, όπως οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Σε άλλο θέμα, η Τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει συντάξει νομοσχέδια που απαγορεύουν την έκδοση, την κυκλοφορία και την κατοχή κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, με τις παραβιάσεις να οδηγούν σε πρόστιμα, γράφει η Vedomosti. Σύμφωνα με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina, η συμβιβαστική επιλογή που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών -η νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων- δεν σταματά τους κινδύνους.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έχει δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά η κυβέρνηση έχει, και δεν σχεδιάζει συνολική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε στην εφημερίδα η φορολογική διευθύντρια της Guskov & Associates, Μαρίνα Χαριτίδη. Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ότι νομοσχέδια που περιέχουν τέτοιες έννοιες είναι απίθανο να εγκριθούν από την Κρατική Δούμα.

Η πραγματικότητα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων είναι ότι τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα θα υπάρχουν ανεξάρτητα από την πρόθεση της Τράπεζας της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια ρύθμιση που να ωφελεί τη Ρωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της RAKIB για τη ρύθμιση της αγοράς Valery Petrov στο Vedomosti.

Ειδικοί που ερωτήθηκαν συμφωνούν με τη ρυθμιστική αρχή ότι η ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με την ιδέα του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί απειλή για την ευημερία των Ρώσων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η σημαντική ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απώλειας του ελέγχου στο νομισματικό σύστημα της χώρας και της αποσταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και ο κανονισμός που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών δεν αντιμετωπίζει αυτό το πιθανό πρόβλημα.

Izvestia

Το Κίεβο έστειλε αεροπλάνα και άρματα μάχης στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με πηγές της Izvestia στις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, τρεις στρατιωτικοί σχηματισμοί έχουν ήδη συγκροτηθεί εναντίον των ταξιαρχιών της λαϊκής πολιτοφυλακής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR). Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνονται προς τη Ρωσία, το Ντονμπάς δέχεται πυρά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τις μελλοντικές εξελίξεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε τον αριθμό των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς σε 125.000 στα τέλη του περασμένου έτους, που είναι το ήμισυ του συνολικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Έκτοτε, οι ηγέτες των μη αναγνωρισμένων δημοκρατιών έχουν ανακοινώσει την αύξησή του σε πολλές περιπτώσεις. Ο Ντένις Πουσίλιν, ο ηγέτης της ΛΔΔ, ανέφερε 150.000 Ουκρανούς στρατιώτες κοντά στη γραμμή οριοθέτησης στα μέσα Φεβρουαρίου.

«Είναι πιθανό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να προετοιμάζονται για μια γρήγορη επιχείρηση, να αποκόψουν τις δημοκρατίες μεταξύ τους και από τα ρωσικά σύνορα με βαριά πλήγματα», είπε στην Izvestia ο ειδικός Vladislav Shurygin. “Μπορούν, ωστόσο, να βασιστούν σε αυτό το είδος επιχείρησης μόνο εάν η Ρωσία δεν υποστηρίζει το DPR και το LPR. Αυτή τη στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να ενορχηστρώσουν ένα αρκετά μεγάλο χάος χωρίς να εξελιχθεί σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας, ώστε η Ρωσία να μην έχει κίνητρο για την αποστολή δυνάμεων για την υποστήριξη του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Το Κίεβο ωθεί τις αποσχισθείσες δημοκρατίες να ξεκινήσουν εχθροπραξίες. Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ισχυριστεί ότι έχουν υποστεί επίθεση και δεν θα φταίει για οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το Κίεβο προσπαθεί να λύσει τρία ζητήματα ταυτόχρονα με τις ενέργειές του. Πρώτον, οι ουκρανικές αρχές χρειάζονται μια σύγκρουση που θα «ακύρωνε» τις συμφωνίες του Μινσκ. Δεύτερον, πρέπει να ξέρουν τι να κάνουν μετά με το Donbass. Και, τέλος, για να ικανοποιηθεί αυτό που ζητούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ: την έναρξη ουσιαστικών κυρώσεων που έχουν ήδη προετοιμαστεί, είπε ο Shurygin.

Σε άλλο θέμα, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού κατηγορεί την πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού, γενικά, είναι απαράδεκτη, δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας Όλεγκ Ματίτσιν σε συνέντευξή του στην Izvestia. Ο κορυφαίος αξιωματούχος ήλπιζε ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2023 θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή της ρωσικής ομάδας υπό την εθνική της σημαία και τον ύμνο.

“Η εθνική μας ομάδα είναι πολύ ανταγωνιστική, όσον αφορά τον αριθμό των μεταλλίων, έχουμε ξεπεράσει τους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τερματίσαμε στη δεύτερη θέση και αυτό δείχνει ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο στα περισσότερα αθλήματα”, είπε, σχολιάζοντας τη συνολική επίδοση της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022.

“Ο αθλητισμός πρέπει να είναι πρεσβευτής της ειρήνης και δεν πρέπει να υπάρχει πολιτικοποίηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, είπε ο υπουργός Ματιτσίν, προσθέτοντας “Δυστυχώς, βλέπουμε πώς προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τον αθλητισμό. Αυτό ισχύει και για τις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες στο Πεκίνο. Αυτό είναι, όπως έχουμε δηλώσει συνεχώς, απαράδεκτο. Και, φυσικά, στηρίζουμε τους συναδέλφους μας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να δείξουμε την ανωτερότητα των Ολυμπιακών αξιών».

Μιλώντας για το σκάνδαλο γύρω από τη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Kamila Valieva, ο Matytsin σημείωσε: «Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) και το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να προστατεύσουν την αθλήτρια, καθώς και άλλους αθλητές και προπονητές».

Ελπίζει ότι η Ρωσία θα μπορέσει να αγωνιστεί σε αθλητικούς αγώνες υπό τη δική της σημαία και τον εθνικό της ύμνο στο εγγύς μέλλον. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί αυτό. Αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να λύσουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έως τις 17 Δεκεμβρίου. Πιστεύουμε ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2023 θα διεξαχθούν με την ομάδα μας να συμμετέχει υπό τη σημαία και τον ύμνο μας», είπε ο υπουργός.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά περισσότερο από 35% από την αρχή του έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι έχουν περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta. Αυτή η άρνηση ρωσικών προμηθειών έγινε εφικτή από την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στο εγγύς μέλλον, η Ευρώπη θα ανοίξει νέους τερματικούς σταθμούς, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ρωσικό φυσικό αέριο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο όγκος των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ είναι πιθανό να μειωθεί στο μισό.

Οι δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο γίνονται όλο και πιο συχνές σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σάββατο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki πρότεινε τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου, η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 80%, δήλωσε στην εφημερίδα η Ekaterina Kolbikova, ανώτερη σύμβουλος της Vygon Consulting. «Το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου 2022, η Ευρώπη εισήγαγε 8 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με τη μορφή LNG, το οποίο είναι 80% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι», είπε.

Πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση 12,5% (ή 13 δις κυβικά μέτρα αερίου) στα 120 δις κυβικά μέτρα. Για σύγκριση, πέρυσι, η Gazprom προμήθευσε πάνω από 185 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου χώρες εκτός της ΚΑΚ.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ή ξεσπάσματος ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που θα οδηγούσε σε διακοπές του εφοδιασμού, η παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσε να αυξηθεί 11% το 2022, σε 641 TWh.

Ο διεθνής οργανισμός τιμών Argus πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση για άνθρακα στις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης θα παραμείνει υψηλή.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...