Ρωσικός Τύπος: Ποιοι ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση της ΕΕ – Το Ιράν ενδέχεται να αγοράσει αεροσκάφη με πετρέλαιο

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

RBC

Η απουσία επενδύσεων και μακροπρόθεσμων συμβάσεων, η μείωση της δικής της παραγωγής φυσικού αερίου, ο κρύος χειμώνας 2020-2021, καθώς και η πιθανότητα να μην είναι ο τελευταίος, προκάλεσαν τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ, δήλωσε στο RBC ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριπτε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και συμβάσεις υπέρ των συμβάσεων spot, οι οποίες λειτουργούν μόνο σε βραχυπρόθεσμη προοπτική. Όταν το καλοκαίρι του 2021 χρειάστηκε η άντληση φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που παραδίδεται με συμβόλαια spot στα οποία βασιζόταν η Ευρώπη πήγε σε άλλες αγορές που ήταν ” πιο ωφέλιμο οικονομικά». Το LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αυστραλία κατευθύνθηκε κυρίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη φυσικού αερίου και τις αυξήσεις των τιμών στην Ευρώπη.

Ένας άλλος λόγος είναι η μείωση των παραγγελιών φυσικού αερίου της ίδιας της Ευρώπης. Για παράδειγμα, από το 2013 οι παραγγελίες φυσικού αερίου από την Ολλανδία έχουν πέσει κατά 70%, ενώ συνολικά η παραγγελία των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει βυθιστεί κατά 22%. Τα παλιά κοιτάσματα στερεύουν ενώ χρειάζονται επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων. “Ωστόσο, τι βλέπουμε; Συνιστάται στις τράπεζες να μην χρηματοδοτούν παραδοσιακά έργα υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα ελλείμματα στην αγορά”, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κρύος χειμώνας 2020-2021 συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών. “Λόγω μεγαλύτερης χειμερινής περιόδου, το χρονοδιάγραμμα άντλησης φυσικού αερίου στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης μειώθηκε κατά περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό δεν επέτρεψε τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο”, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι ενός άλλου κρύου χειμώνα και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου επηρεάζουν περαιτέρω τις τιμές.

Κατά τη γνώμη του, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια σαφή πρόβλεψη για το ισοζύγιο καυσίμων και ενέργειας και να σχεδιάσει ανάλογα τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους όγκους κατανάλωσης και παραγγελιών. «Τα συμβόλαια Spot και το LNG μπορούν να παραμείνουν, αλλά θα πρέπει επίσης να υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την εγγύηση των παραγγελιών φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε στο RBC.

Rossiyskaya Gazeta

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ικανοποίησε αγωγή του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα για το κλείσιμο της ιστορικής εκπαιδευτικής εταιρείας International Memorial. Με την απόφαση του δικαστηρίου θα εκκαθαριστούν όλα τα τμήματα του οργανισμού. Σύμφωνα με το TASS, το δικαστήριο ανακοίνωσε μόνο την απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ και μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Στο δικαστήριο, εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα σημείωσε ότι «το International Memorial δημιουργήθηκε ως ένας οργανισμός αφιερωμένος στην ιστορία, αλλά μέχρι τώρα έχει πρακτικά επικεντρωθεί πλήρως στη διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης, πάνω απ’ όλα, του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου». Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα σημείωσε ότι οι πολυάριθμες παραβιάσεις του νόμου περί αλλοδαπών πρακτόρων από την οργάνωση ήταν ο λόγος για τη μήνυση.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικής Νομοθεσίας και Κρατικής οικοδόμησης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω Βουλή) Όλγα Κοβιτίδη είπε στο RIA Novosti ότι οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι με το κλείσιμο του Memorial θα μπλοκάρουν τα κανάλια χρηματοδότησης που σχετίζονται με αυτόν τον οργανισμό.

Ο Βασίλι Πισκάρεφ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ασφάλειας και Ελέγχου της Διαφθοράς της Κρατικής Δούμας σε συνομιλία με το TASS είπε ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη. «Αυτή η οργάνωση, που δημιουργήθηκε για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και να διατηρήσει τη μνήμη των θυμάτων των πολιτικών καταστολών, αγνοούσε πεισματικά τις απαιτήσεις των νόμων μας και στη δραστηριότητά της ξεπέρασε πολύ το πλαίσιο των δηλωμένων στόχων της», είπε. Ο βουλευτής επικαλέστηκε στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία η οργάνωση ήταν ένας από τους κύριους αποδέκτες κεφαλαίων από το εξωτερικό μεταξύ ξένων ΜΚΟ στη Ρωσία.

Η ίδια η οργάνωση διαφωνεί με την ετυμηγορία και τις κατηγορίες και πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Nezavisimaya Gazeta

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), η εξαγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έφτασε το 1 δις δολάρια. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μικρό μερίδιο του τι μπορεί πραγματικά να κερδίσει η Ρωσία από την παροχή του Sputnik V σε άλλες χώρες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εμβολίου παράγεται στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη της Ρωσίας από την παγκόσμια επέκταση του δικτύου παραγωγής του Sputnik V μπορεί να είναι αρκετές φορές υψηλότερα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του RDIF Kirill Dmitriev είπε στην εφημερίδα Kommersant: «Οι εξαγωγικές μας πωλήσεις του Sputnik είναι τώρα υπερδιπλάσιες από το σύνολο των ετήσιων εξαγωγών όλων των ρωσικών φαρμάκων». «Μέχρι στιγμής, το σχετικό μερίδιο των εσόδων από τις εξαγωγές από τις παραδόσεις εμβολίων, ακόμη και παρά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να ανταγωνιστεί την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προϊόντων ακατέργαστης ξυλείας, κυτταρίνης, σιδηροκραμάτων και ενδεχομένως μπορεί να ξεπεράσει την εξαγωγή βενζίνης και λιπασμάτων καλίου», σημειώνει η Ανώτερη Λέκτορας στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ Όλγα Λεμπεντίνσκαγια. Επομένως, τα εμβόλια απέχουν ακόμη πολύ από εξαγωγικά είδη όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα σιτηρά ή τα όπλα, δήλωσε ο Victor Shakhurin, Διευθύνων Σύμβουλος της Univer Savings. «Φυσικά, το εμβόλιο δεν είναι σε ζήτηση στο εξωτερικό όσο ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά στο μέλλον μπορεί να αναμένεται αύξηση των εξαγωγών του”, διευκρίνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Opora Russia, Pavel Sigal.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που μπορεί να αποκομίσει η Ρωσία από την παροχή εμβολίου σε άλλες χώρες, καθώς τώρα, εκτός από το Sputnik V, το RDIF είναι έτοιμο να προσφέρει στους εταίρους του το εμβόλιο Sputnik Light και το εμβόλιοι Sputnik M για έφηβους που σημαίνει ότι οι παραγγελίες για τα προϊόντα τους θα αυξηθούν.

Το RDIF ανέφερε ότι το ίδρυμα είχε ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή του Sputnik V με περισσότερους από 20 κορυφαίους κατασκευαστές σε 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών στην Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Αργεντινή, το Μεξικό και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΚΑΚ. Έτσι, εκτός από τις εξαγωγές, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο εσόδων «η μεταφορά της τεχνολογίας κατασκευής εμβολίων και η εγκατάσταση παραγωγής σε άλλες χώρες», λέει η Λεμπεντίνσκαγια, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσαν επίσης να είναι αρκετά σημαντικά.

Σε άλλο θέμα, στις αρχές του 2022, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi θα επισκεφθεί τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, το τι είδους συμφωνίες θα υπογραφούν παραμένει άγνωστο. Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Mohammad Bagheri, δήλωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη προετοιμάζουν μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη στρατιωτική συνεργασία και την αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς όπλων και της εκπαίδευσης, στρατιωτικές ασκήσεις και καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη δυτική Ασία.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα ενημερώσει το Ιράν λεπτομερώς για τον διάλογο με την Ουάσιγκτον σχετικά με το θέμα του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αναμένεται επίσης να συζητήσει οικονομικά και στρατιωτικά έργα.

Ειδικοί πιστεύουν ότι πάνω από όλα το Ιράν θέλει να λάβει από τη Ρωσία σύγχρονα στρατιωτικά αεροσκάφη και μέσα αεράμυνας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ρουσλάν Πούκοφ, το Ιράν κατασκευάζει τον δικό του οπλισμό εδάφους, ενώ «η θάλασσα δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς, καθώς μια επίθεση στο Ιράν μπορεί να συμβεί από αέρος. Έτσι θεωρούν τα αεροσκάφη και τα συστήματα αεράμυνας ως απαραίτητα.”

Ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Λιαμίν δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι πιθανό το Ιράν να πληρώσει για ρωσικά όπλα με πετρέλαιο. “Ωστόσο, αυτή η χώρα μπορεί επίσης να πληρώσει τη Ρωσία μέσω ανταλλαγής, ας πούμε, γεωργικών προϊόντων, φυσικών πόρων κ.λπ. Προφανώς, οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας μεταξύ ειδικών αφορούν τώρα ακριβώς αυτό”, σημείωσε. Ο ειδικός πιστεύει ότι η Ρωσία και το Ιράν θα αναπτύξουν σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις. “Με την υποστήριξη της Μόσχας, το Ιράν εντάσσεται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση των τρομοκρατών στη Συρία. Το Αφγανιστάν παρουσιάζει επίσης πρόβλημα και για τις δύο χώρες μας. Εδώ, η Μόσχα και η Τεχεράνη ενδέχεται να μοιράζονται πληροφορίες”, είπε

Izvestia

Με την έλευση των χειμερινών διακοπών, οι Ρώσοι δεν πρέπει να ξεχάσουν τους κινδύνους του COVID-19 και να πάνε στο γιατρό με τα πρώτα σημάδια της νόσου, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε συνεδρίαση του συμβουλίου για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις 28 Δεκεμβρίου. Έδωσε οδηγίες στις τοπικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές τους. Στο μεταξύ, η συνολική κατάσταση συνεχίζει να σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με την κορυφαία γιατρό της Ρωσίας Άννα Πόποβα, τα ποσοστά την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 11,3%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, 547.000 Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 ενώ 17.000 από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας έχουν μελετήσει πλήρως το νέο στέλεχος του κορονοϊού Omicron. Οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη γενετική μεταβλητότητα του ιού λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών. Η Ρωσία λαμβάνει όλα τα μέτρα για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του COVID-19 εξαιρετικά αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής υγιεινολόγο, η μέση ημερήσια κάλυψη του πληθυσμού με εξετάσεις ανέρχεται σε 331 ανά 100.000 κατοίκους. Περίπου 3 εκατομμύρια δοκιμές εξπρές στάλθηκαν στις περιφέρειες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Υγείας της Κρατικής Δούμας Alexey Kurinnyi είπε στην Izvestia ότι είναι απίθανη μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. Θεωρεί ότι εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η υπεύθυνη στάση των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα πολλοί Ρώσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερο να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους αντί να παρακολουθούν μαζικές εκδηλώσεις.

Εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητο να επισημανθούν οι απώλειες των επιχειρήσεων. Όπως είπε στην εφημερίδα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ιβάν Αμπράμοφ, ευτυχώς δεν επιβλήθηκαν σοβαροί περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο για την περίοδο των εορτών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γερουσιαστή, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η υποστήριξη των μικρών και πολύ μικροεπιχειρήσεων.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...