Ρωσικός Τύπος: Πώς η Συρία παίζει σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία – Πίεση της Δύσης στην Ινδία

Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα / Πηγή: FSB

Nezavisimaya Gazeta

Σήμερα Τρίτη 26 Απριλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Τουρκία, όπου συζήτησε τις προοπτικές επίλυσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μια απροσδόκητη ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι μια συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πλησιάζει στην ολοκλήρωση. Η Μόσχα και το Κίεβο δεν αναγνώρισαν τις δηλώσεις του, αλλά και δεν τις απέρριψαν. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, αυτό αφήνει περιθώρια ερμηνειών γύρω από τις συνομιλίες του Γκουτέρες στην τουρκική και τη ρωσική πρωτεύουσα.

Τα σχόλια του υπουργού θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως δήλωση για εσωτερική κατανάλωση, καθώς τα ποσοστά αποδοχής του Ερντογάν μειώνονται και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, γράφει η εφημερίδα. Ο ρόλος του ως μεσολαβητή στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα τον βοηθήσει να κερδίσει κάποιους πόντους.

Η περιοδεία του Γενικού Γραμματέα σχεδόν συνέπεσε με άλλες εξελίξεις που σχετίζονται άμεσα με τη Ρωσία. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος για τη μείωση της θέσης της Ρωσίας στον οργανισμό στις 26 Απριλίου.

Το ψήφισμα να είναι μια προσπάθεια να περιορίσει τη Ρωσία, γράφει η εφημερίδα. Ταυτόχρονα, η απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει στα ρωσικά αεροσκάφη, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, να πετούν στη Συρία πάνω από τον εναέριο χώρο της, που έγινε λίγο πριν την άφιξη του Γενικού Γραμματέα στην Άγκυρα, φαίνεται επίσης να είναι συνέχεια αυτής. “Σχετίζονται αυτά τα γεγονότα; Σε κάποιο βαθμό, ναι. Η Τουρκία λέει ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, όσο περισσότερο η Ρωσία αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο, τόσο περισσότερο η Άγκυρα θα αναγκαστεί να εμπλακεί στην πίεση προς τη Ρωσία, επειδή δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ίδιο το ΝΑΤΟ», δήλωσε στην εφημερίδα ο ειδικός του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) Κιρίλ Σεμένοφ.

Η επιλογή της ανταλλαγής της Ουκρανίας με τη Συρία είναι απαράδεκτη για το Κρεμλίνο, επομένως οι διαπραγματεύσεις για αυτό είναι απίθανες, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ακόμη νικηφόρο τέλος στην ειδική επιχείρηση της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ποικιλία επιλογών, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άνοιξε ξανά τη Δευτέρα έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους κατοίκους για να εγκαταλείψουν τη βιομηχανική ζώνη Azovstal στη Μαριούπολη και ζήτησε στις ουκρανικές δυνάμεις και στο τάγμα Azov, που πολιορκούνταν εκεί, να παραδοθούν. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Irina Vereshchuk ζήτησε και από τον ΟΗΕ να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Την ίδια στιγμή, ειδικοί είπαν στη Nezavisimaya Gazeta ότι οι μαχητές του Αζόφ δεν συμφωνούν με τις πολιτικές ιδέες της παρούσας κυβέρνησης.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από πολίτες κατοίκους κοντά στο Azovstal που είχαν παγιδευτεί στη ζώνη μάχης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, η Vereshchuk δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη και ότι αυτό ακριβώς πρέπει να συζητήσει ο επικεφαλής του ΟΗΕ όταν επισκεφθεί το Κίεβο.

Το Κίεβο κάνει πολύ φασαρία, αλλά δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να σώσει τους μαχητές του που βρίσκονται στο συγκρότημα χάλυβα Azovstal, δήλωσε στην εφημερίδα ο κορυφαίος ειδικός στο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Oleg Nemensky. «Είναι ωφέλιμο για το Κίεβο το γεγονός ότι το ακροδεξιό τάγμα Azov δεν εγκαταλείπει τη βιομηχανική ζώνη της Μαριούπολης. Εμποδίζουν το λεγόμενο φιλο-Bandera στοιχείο να καταλάβει την επικράτεια της χώρας επειδή ο Azov και αυτοί έχουν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και απόψεις για το μέλλον του ουκρανικού κράτους», είπε. Λόγω της εσωτερικής εχθρότητας, τόσο από την πλειοψηφία των Ουκρανών εθνικιστών όσο και από την τρέχουσα κυβέρνηση, το Κίεβο θα είναι ικανοποιημένο εάν η βασική ραχοκοκαλιά του σχηματισμού του Αζόφ πεθάνει στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον ειδικό.

“Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Ουκρανία προσπαθεί σκόπιμα να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη βιομηχανική ζώνη στη Μαριούπολη”, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωασιατικών Σπουδών στο MGIMO Ιβάν Σαφράντσουκ. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί εκπρόσωποι προσπαθούν να σώσουν κάποιον πολύ σημαντικό, πιθανώς ξένους, σύμφωνα με τον ειδικό, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι το Κίεβο μπορεί να επιχειρεί να αναβάλει την επιχείρηση Donbass.

Izvestia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει στη διαδικασία να δελεάσει την Ινδία να πάρει το μέρος της Δύσης στην ουκρανική κρίση. Η Ινδία μέχρι στιγμής τηρεί ουδέτερη στάση, ενώ όπως λένε ορισμένοι αντίπαλοι της Μόσχας, μια φιλορωσική στάση. Στις 24-25 Απριλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νέο Δελχί. Η ευρωπαϊκή διπλωματία πρόσφερε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως εναλλακτική λύση στις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, γράφει η Izvestia. Η Ρωσία δεν πρέπει να ανησυχεί για τις πιέσεις της Δύσης στην Ινδία, σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα.

Μέχρι στιγμής, η Ινδία δεν έχει εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Αντίθετα, το Νέο Δελχί διπλασίασε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Διπλωματική πηγή είπε στο Bloomberg, ότι ο κύριος σκοπός των συναντήσεων ήταν να παράσχουν στην Ινδία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη διαφοροποίηση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, στον τομέα όπου η Μόσχα είναι παρούσα εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με δυτικά και ινδικά μέσα ενημέρωσης, στο Νέο Δελχί προσφέρθηκε να αγοράσει περισσότερα όπλα από την Ευρώπη και να δημιουργήσει κοινοπραξίες σε αυτόν τον τομέα. Η Ινδία προσφέρθηκε επίσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και να δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας.

Ινδικοί διπλωματικοί κύκλοι είπαν στην Izvestia ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έπληξε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. “Ξαφνικά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέτοια πίεση. Και τώρα πρέπει να απομακρυνθούμε από πιο σημαντικά οικονομικά καθήκοντα για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πίεση λόγω των πρόσφατων γεγονότων”.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν πρέπει να ανησυχεί για την πίεση της Δύσης στην Ινδία, είπαν ειδικοί στην Izvestia. Οι δεσμοί της νοτιοασιατικής δύναμης με τη Δύση και με τις ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν την εμπόδισαν να συνεργαστεί με την ΕΣΣΔ και τις τελευταίες δεκαετίες η Ινδία ακολούθησε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Η επικεφαλής του Κέντρου Ινδικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Tatyana Shaumyan πιστεύει. “Πρόκειται για μια χώρα που έχει κερδίσει το δικαίωμα να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους άλλους. Οι σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας είναι μια από τις σημαντικές πτυχές της. Η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία Ρωσίας-Ινδίας έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα”, είπε στην εφημερίδα.

Οι ρωσικές προμήθειες άνθρακα αυξήθηκαν δυόμισι φορές περισσότερο από το 2021, παρά το γεγονός ότι οι τιμές για αυτόν τον ενεργειακό πόρο τριπλασιάστηκαν πέρυσι και σχεδόν διπλασιάστηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, γράφει η Izvestia. Οι ειδικοί είπαν στην εφημερίδα ότι η μείωση των ρωσικών προμηθειών άνθρακα στην Ευρώπη μπορεί να έχει επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας οικονομικών συνδέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα αγοράζει ρωσικό άνθρακα έναντι της μείωσης των εξαγωγών αυτής της πρώτης ύλης σε άλλες χώρες. Τον περασμένο Μάρτιο, το Πεκίνο αγόρασε 550.000 τόνους άνθρακα οπτανθρακοποίησης από τη Μόσχα και τον Μάρτιο του 2022 αγόρασε 1,4 εκατ. τόνους.

Ο αναλυτής της Freedom Finance Vladimir Chernov είπε στην Izvestia ότι οι εξαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία στην Κίνα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς το 60% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα παράγεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με καύση άνθρακα. Ταυτόχρονα, ο αναλυτής σημείωσε ότι επί του παρόντος συζητείται μια συμφωνία για τον εφοδιασμό της Κίνας με 100 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως, δηλαδή διπλάσιο από το 2021. Και δεδομένων των τεχνικών πλεονεκτημάτων του ρωσικού καυσίμου, η πιθανότητα σύναψης τέτοιων μια συμφωνία είναι πολύ υψηλή.

Γενικά, η επιδείνωση των σχέσεων με τις δυτικές χώρες, που οδήγησε σε μείωση της προσφοράς ρωσικού άνθρακα στην Ευρώπη, επιτάχυνε τη διαδικασία ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που είχε ξεκινήσει νωρίτερα, γράφει η εφημερίδα. Ο επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της AMarkets, Artem Deev, σημείωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται από καιρό να στραφεί προς την Ανατολή. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα για την επέκταση της χωρητικότητας του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου και την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς άνθρακα.

Ο Vladimir Chernov από την Freedom Finance είπε στην Izvestia ότι οι εξαγωγές ρωσικού άνθρακα στην Κίνα θα εξαρτηθούν από τον όγκο της ίδιας της παραγωγής της Κίνας. Ταυτόχρονα, οι υποδομές μεταφορών θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις εξαγωγές άνθρακα της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ειδικός.

Kommersant

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin συζήτησαν την κατάσταση κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών. Το Πεντάγωνο έχει ήδη ανακοινώσει νέες παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό. Ταυτόχρονα, η Μόσχα έστειλε προειδοποίηση ότι τυχόν αποστολές που περιέχουν όπλα για την Ουκρανία θα γίνουν νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό. Για πρώτη φορά, μια συντονισμένη απεργία ξεκίνησε τη Δευτέρα σε εγκαταστάσεις σιδηροδρομικής υποδομής δυτικά του Κιέβου, προκειμένου να εμποδίσει την παράδοση στρατιωτικών προμηθειών, γράφει η Kommersant.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν 713 εκατ. δολάρια για τη στρατιωτική χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με 322 εκατ. δολάρια να πηγαίνουν απευθείας στο Κίεβο και τα υπόλοιπα σε 15 συμμάχους των ΗΠΑ που έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία κρίσιμα όπλα από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο. Όλα τα μέτρα ανεβάζουν το συνολικό ποσό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία που παρέχεται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε 3,7 δις δολάρια.

Την Τρίτη, ο Όστιν θα βρίσκεται στη Γερμανία και θα συζητήσει με τους συναδέλφους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πώς να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, υπάρχει έντονη διαμάχη στη Γερμανία για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, γράφει η Kommersant. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τυχόν αποστολές που περιέχουν όπλα για την Ουκρανία θα γίνουν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Το βράδυ της Δευτέρας, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην υλικοτεχνική υποδομή της Ουκρανίας. Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει τις οδούς ανεφοδιασμού της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας.

“Για πρώτη φορά, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα συντονισμένο και στοχευμένο χτύπημα σε εγκαταστάσεις σιδηροδρομικής υποδομής δυτικά του Κιέβου. Γιατί τώρα και ακριβώς εκεί; Νομίζω ότι ο λόγος είναι προφανής: μια μαζική ροή στρατιωτικών προμηθειών και βαρέων όπλων από την Πολωνία, ” είπε ο ειδικός στις μεταφορές και μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας Σεργκέι Σιγκάτσεφ στην Kommersant.

Πληροφορίες από tass.com

Δείτε ακόμα...