Ρωσικός Τύπος: Πώς το επικείμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ επηρεάζει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας

Izvestia

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης σε μακροοικονομική πρόβλεψη εκτιμά βαθιά ύφεση για το 2022. Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7,8%, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 17,5%, η ανεργία θα ανέλθει στο 6,7% και το πραγματικό εισόδημα του πληθυσμού θα μειωθεί κατά 6,8%. Η μέση ετήσια συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος αναμένεται να είναι στα 76,7 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου των Ουραλίων προβλέπεται στα 80,1 δολάρια το βαρέλι. Ήδη από το 2023, η πλειονότητα των μακροοικονομικών δεικτών θα αρχίσει να ανακάμπτει ενώ μόνο το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη με μείωση 0,7%.

Ο Stanislav Murashov, αναλυτής της Raiffeisenbank, βρίσκει τις προβλέψεις ρεαλιστικές και επισημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η Ρωσία θα καταφέρει να δημιουργήσει ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών. «Το επίπεδο του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει έλλειμμα προϊόντων, αν θα ξεκινήσει παράλληλη εισαγωγή ή δεν θα λειτουργήσει. Ο πληθωρισμός γύρω στο 17-18% είναι εκεί που οδεύουμε τώρα, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης. Όσο για το ΑΕΠ, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο μεγάλη είναι η εξάρτησή μας από τα προϊόντα ενδιάμεσης κατανάλωσης, πόσο έντονα θα επηρεάσει τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής», πιστεύει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν θα γίνουν ο κύριος παράγοντας ικανός να σώσει τη ρωσική οικονομία από την κρίση. “Το κρίσιμο πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με χρήματα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της τρέχουσας κρίσης και του COVID. Τότε ήταν δυνατό να λυθούν τα προβλήματα με τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Τώρα για εμάς όλα εξαρτώνται από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Χρειαζόμαστε εισαγόμενα προϊόντα αλλά δεν θέλουν να μας τα παραδώσουν. Έχουμε προϊόντα εξαγωγής αλλά δεν θέλουν να τα αγοράσουν. Αυτή είναι η ουσία του αποτελέσματος των κυρώσεων», κατέληξε ο ειδικός.

Τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει προσφορά εισαγόμενων προϊόντων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η κύρια στήριξη για την οικονομία θα προέλθει από τα έσοδα από τις εξαγωγές, πιστεύει η Natalya Lavrova, οικονομολόγος της BCS Global Markets. Σύμφωνα με αυτήν, εάν επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στις εξαγωγές πρώτων υλών, οι οικονομικοί δείκτες μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότεροι. «Αναμένουμε μια στροφή προς τη θετική δυναμική το 2024, όταν η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει το 3%» σημείωσε.

Η προσπάθεια των χωρών της ΕΕ να απορρίψουν τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα είναι “οικονομική αυτοκτονία”, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου στις 17 Μαΐου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες λαμβάνουν αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα που πάνω από όλα βλάπτουν οικονομία της ίδιας της ΕΕ.

“Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν έως και το 40% του ρωσικού προϋπολογισμού. Από αυτό, περισσότερο από το 50% αποτελείται από εξαγωγές προς την ΕΕ. Ο προϋπολογισμός υπολογίστηκε με τις τιμές του πετρελαίου στα 62 $, πολύ λιγότερο από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου στα 113 δολάρια. Έτσι, στο τέλος του έτους, μπορούμε να περιμένουμε πλεόνασμα προϋπολογισμού», δήλωσε στην Izvestia ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital Artem Tuzov. «Ως αποτέλεσμα, με τέτοιες τιμές πετρελαίου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ρωσικό προϋπολογισμό, ακόμη κι αν η ΕΕ απορρίψει εντελώς το πετρέλαιο από τη Ρωσία».

Επί του παρόντος, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να εγκρίνουν το έκτο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων που περιλαμβάνει την εισαγωγή εμπάργκο πετρελαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει διαφωνήσει με τους νέους περιορισμούς για οικονομικούς λόγους, διότι η Βουδαπέστη θα χρειαζόταν νέα υποδομή και εξοπλισμό για τις παραδόσεις πετρελαίου από άλλους προμηθευτές. Ωστόσο, ο Τούζοφ πιστεύει ότι άλλες χώρες θα μπορέσουν να πείσουν την Ουγγαρία να συμφωνήσει. «Αυτό είναι μάλλον θέμα αποζημίωσης», τόνισε. “Η Ρωσία πουλάει ήδη πετρέλαιο στην Ινδία και την Κίνα. Και οι παραδόσεις θα επεκταθούν. Θα υπάρξει ανακατανομή των δρομολογίων. Άλλες χώρες θα παραδώσουν περισσότερο πετρέλαιο στην ΕΕ, λαμβάνοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία.”

Επιπλέον, οι κυρώσεις για την προμήθεια τεχνολογιών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα αποτελέσουν επίσης πρόβλημα. Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι ενώ οι δυτικές τεχνολογίες ήταν πιο αποτελεσματικές, υπάρχουν εγχώριες ανάλογες που αναπτύσσονταν ενεργά από το 2014, όταν επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το μερίδιο της βιομηχανίας πετρελαίου στο ΑΕΠ της Ρωσίας είναι σημαντικό, ενώ τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του ισολογισμού της, ωστόσο η Ρωσία δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό, πιστεύει η κορυφαία αναλύτρια του Freedom Finance, Natalya Milchakova. «Δεδομένης της ευκαιρίας να αναπροσανατολιστούν οι εξαγωγικές ροές προς άλλες κατευθύνσεις (Ινδία, Κίνα), είναι δυνατόν να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα αντέξει ένα εμπάργκο πετρελαίου», είπε στην Izvestia.

Kommersant

Η Ελβετία, η κορυφαία ουδέτερη χώρα της Ευρώπης, οδεύει προς μια προσέγγιση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εν μέσω των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας έλαβε εντολή να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τις επιλογές για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Ελβετίας τάσσονται υπέρ της προσέγγισης στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο το ένα τρίτο από αυτούς εγκρίνει την ένταξη σε αυτό.

Η Caroline de Gruyter, αρθρογράφος στο Foreign Policy, σημείωσε ότι το ίδιο το γεγονός αυτής της συζήτησης είναι ήδη επαναστατικό από την ελβετική σκοπιά. Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι καθαρά ουδέτεροι Ελβετοί αποφασίσουν να πλησιάσουν το δυτικό στρατόπεδο, αυτό δείχνει ότι ο κόσμος όντως αλλάζει.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, Fyodor Lukyanov, σχολίασε την κατάσταση στο λογαριασμό του στο Telegram, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για την Ελβετία που αισθάνεται μια απειλή από τη Ρωσία. «Δεν υπάρχει αρκετή φαντασία για να πιστέψουμε σοβαρά ότι η Ελβετία φοβάται τη Ρωσία», δήλωσε. “Αυτό είναι σαφώς κάτι άλλο. Η Δύση εδραιώνεται στη βάση ενός στρατιωτικού μπλοκ αρκετά γρήγορα και όλοι όσοι είναι μέρος της κοινότητας πρέπει τουλάχιστον να υποδείξουν μια κίνηση προς την καθορισμένη κατεύθυνση”, κατέληξε ο ειδικός.

Rossiyskaya Gazeta

Η διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και ο περιορισμός της άντλησής του μέσω της Ουκρανίας μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχωρήσει και να ξεκινήσει γρήγορα τουλάχιστον μία γραμμή του αγωγού Nord Stream 2. Επί του παρόντος, η συνολική δυναμικότητα των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στη Δύση είναι περίπου 90 δις κυβικά μέτρα ετησίως, ποσό μικρότερο από αυτό που εξήχθη στην ΕΕ το 2021 κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Εάν η Ουκρανία σταματήσει τη μεταφορά, η ευρωπαϊκή αγορά θα χάνει έως και 110 εκατ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου την ημέρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Alexey Grivach. Είναι αδύνατο να καλυφθεί από αλλού, δεδομένων των κυρώσεων κατά του αγωγού Yamal-Europe. Η μόνη λύση είναι η λειτουργία του Nord Stream 2. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Γερμανία είναι απίθανο να το κάνει αυτή τη στιγμή ακόμη και αν παγώσει.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας Alexander Frolov, για να ξεκινήσει ο Nord Stream 2, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να φτάσουν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης που θα επιφέρει απαράδεκτες απώλειες στην οικονομία της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πρέπει επίσης να βρουν την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση αντί να κατηγορούν τη Ρωσία για όλα, σύμφωνα με τον ειδικό.

Το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη επιδεινώνεται επίσης από την ανάγκη πλήρωσης υπόγειων αποθηκευτικών χώρων πριν από την περίοδο του χειμώνα. Σύμφωνα με την Gazprom, η ΕΕ πρέπει ακόμη να αντλήσει 49 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Για να γίνει αυτό έως την 1η Οκτωβρίου, η Ευρώπη πρέπει να αντλεί 350 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για τις υπηρεσίες των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, κάτι που είναι σοβαρό έργο όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά, εξήγησε ο Γκρίβαχ. Τυχόν περιορισμοί στις παραδόσεις θα επιβραδύνουν τη διαδικασία. Επιπλέον, οι εταιρείες θα χρειαστούν βοήθεια από την εθνική κυβέρνηση ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντισταθμίσουν την κολοσσιαία χρηματική ανεπάρκεια, πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο Frolov σημείωσε ότι το ζήτημα των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων δεν είναι τόσο σημαντικό όσο προσπαθεί να το παρουσιάσει η ΕΕ. Αυτές οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν σχεδιαστεί για να ισορροπούν τις μεγάλες καταναλώσεις. Έτσι, η επάρκεια των προμηθειών προκύπτει από τη ζήτηση και κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι την περίοδο θέρμανσης, διευκρίνισε ο ειδικός.

Αρκετοί Ρώσοι κατασκευαστές ανακοίνωσαν αμέσως την κυκλοφορία των αντίστοιχων Coca-Cola και Pepsi. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν πολλές πιθανότητες να τις μεταφέρουν στα ράφια των καταστημάτων στα οποία μέχρι τώρα κυριαρχούσαν δυτικές μάρκες. Ωστόσο, ακόμα κι αν η ποιότητα των ρωσικών ποτών είναι καλύτερη και η τιμή είναι πιο προσιτή, οι κατασκευαστές θα πρέπει να διαθέσουν πολλά χρήματα για την προώθηση των νέων προϊόντων στην αγορά.

Ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ζυθοποιίας, Μη Αλκοολούχων και Οινοποιητικής Βιομηχανίας Konstantin Kobelev πιστεύει ότι η Ρωσία θα βρει σίγουρα αντικαταστάτες για τα δυτικά εμπορικά σήματα που εξέρχονται. Υπάρχει η βάση πρώτων υλών της Ρωσίας για την παραγωγή μη αλκοολούχων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων αφεψημάτων, εκχυλισμάτων, χυμών, αρωματικών παραγόντων και ούτω καθεξής).

Οι Ρώσοι κατασκευαστές έχουν μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν το μερίδιο της αγοράς από τις δυτικές εταιρείες, αν και δεν θα είναι εύκολο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της RusBrand, Alexey Popovichev. Η Ρωσία έχει πολλούς θαυμαστές ορισμένων εμπορικών σημάτων που δεν είναι έτοιμοι για αλλαγή. Επιπλέον, ενώ τα ίδια τα προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας, οι ρωσικές επιχειρήσεις είχαν πάντα πρόβλημα να τα προωθήσουν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών της Ρωσίας Pyotr Shelishch συμφωνεί αφού οι δυτικές εταιρείες επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στην προώθηση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου την τάση προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής – πολλές ξένες μάρκες είχαν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη, πρόσθεσε ο ειδικός.

Οι Ρώσοι κατασκευαστές που αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την Coca-Cola και την Pepsi μπορεί να έχουν προβλήματα με την καταχώριση των εμπορικών τους σημάτων, πιστεύει το μέλος της Ένωσης Δικηγόρων της Ρωσίας Maria Spiridonova. Ενδέχεται να τους αρνηθεί η κρατική εγγραφή εάν το εμπορικό σήμα τους είναι πανομοιότυπο ή παρόμοιο με το εμπορικό σήμα που προστατεύεται στη Ρωσία, εάν είχε καταχωρηθεί νωρίτερα.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...