Vedomosti
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Καζακστάν. Ο Τοκάγιεφ συνεχάρη τον Πούτιν για τη δέκατη επέτειο από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης για τις σχέσεις καλής γειτονίας και συμμαχίας, τονίζοντας την τεράστια «πολιτική και, θα έλεγε κανείς, ιστορική σημασία» της επίσκεψης του Πούτιν στο Καζακστάν, που αποδεικνύεται από τον όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Ο Τοκάγιεφ δήλωσε ότι εκτελούνται τώρα 143 κοινά ρωσο-καζακικά έργα στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 140 βρίσκονται στο Καζακστάν. Σύμφωνα με τον Tokayev, το Καζακστάν εκτιμά τον όγκο των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην οικονομία του Καζακστάν σε 20 δις δολάρια, ενώ η Ρωσία σε 17-18 δις $. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις του Καζακστάν στη Ρωσία ανέρχονται σε 6 δις δολάρια.
Το ταξίδι του Πούτιν έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Καζακστάν. Η επίσκεψη Μακρόν είχε ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Παρισιού με την Αστάνα για τη διασφάλιση κρίσιμων προμηθειών ουρανίου για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, καθώς και τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.
Σύμφωνα με τον Andrey Grozin, επικεφαλής του Τμήματος Κεντρικής Ασίας στο Ινστιτούτο Χωρών της ΚΑΚ, «το Καζακστάν προσπαθεί να διατηρήσει σχέσεις τόσο με την Ευρώπη όσο και με τη Ρωσία, συνεχίζοντας την παράδοσή του να ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Ο Γκρόζιν σημείωσε ότι η εμπορική συνεργασία του Καζακστάν με την Κίνα επίσης αυξάνεται. Τον Ιούλιο, το inbusiness.kz ανέφερε ότι τον Ιούνιο, η Κίνα κατείχε μερίδιο 19,2% στις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου του Καζακστάν, με τη Ρωσία να ακολουθεί με μερίδιο 18,8%.
Izvestia
Πρωταρχικός στόχος των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) στην επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας είναι να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων Ισραηλινών πολιτών και την καταστροφή της στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Γκέντελμαν, σύμβουλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αρνείται κάθε είδους εμπλοκή με τη Χαμάς και προετοιμάζεται για μια πιθανή επέκταση της σύγκρουσης με φιλοϊρανικές σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή. Παρόλο που ο Ισραηλινός Στρατός εμπλέκεται σε επιθετικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, οι διοικητές του Ισραηλινού Στρατού λαμβάνουν προφυλάξεις για να αποφύγουν απώλειες.
“Το Ισραήλ μάχεται ήδη σε πολλαπλά μέτωπα, αλλά είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για άλλη μια τοπική σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών ή Αραβο-Ισραηλινών. Αυτή είναι μια παγκόσμια μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας, όχι μια τοπική σύγκρουση”, είπε.
Όταν ρωτήθηκε για πιθανές συνομιλίες με τη Χαμάς για το μέλλον του θύλακα, ο Γκέντελμαν είπε: “Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και δεν θα υπάρξει καμία. Έχω ήδη δηλώσει τους δύο στόχους του πολέμου. Μόνο μετά την επιστροφή όλων των απαχθέντων πολιτών μας και την εξάλειψη της στρατιωτικοπολιτικής κυριαρχίας της Χαμάς θα είναι εφικτό να μιλήσουμε για βελτίωση της κατάστασης και της πραγματικότητας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα πάρει χρόνο, δεν θα υποτιμήσουμε τον αντίπαλό μας. Έχουμε ακόμη έναν σκληρό πόλεμο μπροστά μας”.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απώλειες του Ισραηλινού Στρατού και της Χαμάς μέχρι στιγμής, ο Γκέντελμαν δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούνται με τον κατάλληλο βαθμό προσοχής. «Όσον αφορά τις απώλειές μας, η ζωή κάθε στρατιώτη αξίζει πολύ για εμάς, επομένως οι ενέργειες του στρατού είναι αποφασιστικές αλλά προσεκτικές. Έχουμε χάσει 32 στρατιώτες και αξιωματικούς από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Συνολικές απώλειες στρατού, είναι 349 άτομα. Οι απώλειες της Χαμάς βαρύνουν αυτούς», είπε ο Γκέντελμαν.
«Το Ισραήλ δεν αποκλείει την πιθανότητα να μεσολαβήσουν διάφορες χώρες και οργανισμοί στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μας. Η σύγκρουση θα επιλυθεί με την εξάλειψη της διοίκησης της Χαμάς και την ανάπτυξη συνθηκών υπό τις οποίες οι κάτοικοι των ισραηλινών συνόρων, θεωρητικά ολόκληρης της χώρας, θα μπορούσαν επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς φόβο για επανάληψη της καταστροφής της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να μιλήσουμε εάν οποιοσδήποτε μεσολαβητής μπορεί να βοηθήσει», πρόσθεσε.
Nezavisimaya Gazeta
Η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ για την κίνηση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όπως εξέφρασε ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, συνοδεύεται από όχι λιγότερο έντονες προσπάθειες των ΗΠΑ να ενσωματώσουν την Ουκρανία στις δομές του ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού στα διάφορα προγράμματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Επιπλέον, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μαχητικά F-16 τέταρτης γενιάς.
Σύμφωνα με στρατιωτικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, περίπου 25.000 Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν εκπαιδευτεί σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνολικά 30.000 αναμένεται να έχουν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πηγές των δυτικών μέσων ενημέρωσης, το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο F-16 (EFTC) θα ανοίξει σύντομα στη Ρουμανία, όπου θα εκπαιδεύονται Ουκρανοί πιλότοι. Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη F-16 της ολλανδικής αεροπορίας έχουν ήδη φτάσει. Εκτός από το κέντρο της Ρουμανίας, ουκρανοί πιλότοι και τεχνικά πληρώματα εδάφους εκπαιδεύονται στο F-16 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία. Ο Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναμένει ότι η διαδικασία εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων θα διαρκέσει 5-9 μήνες.
Aναλυτές είπαν ότι εάν συμφωνηθεί με μισθοφόρους να πετάξουν F-16 πάνω από την Ουκρανία, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Ουκρανία έχει λάβει τουλάχιστον πέντε μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Πολωνία, τα οποία θα μπορούσαν να σταλούν σύντομα στην πρώτη γραμμή, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.
Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Γεωργία πλησιάζει τις Βρυξέλλες και απομακρύνεται από τη Μόσχα. Αν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέστησε στην ΕΕ να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ένωση, δεν ήταν σαφές από τα λόγια της ποιος παράγοντας ήταν πιο αποφασιστικός για να θεωρήσει η ΕΕ ότι η Τιφλίδα αξίζει αυτού του καθεστώτος: ο αυξημένος «ρυθμός μεταρρυθμίσεων της γεωργιανής κυβέρνησης» ή η επιθυμία της «συντριπτικής πλειοψηφίας» των Γεωργιανών να ενταχθούν στην ΕΕ.
Η Τιφλίδα έχει ενισχύσει τις επαφές της με την ΕΕ τους τελευταίους μήνες, αλλά πρέπει ακόμα να εντείνει τον αγώνα της κατά των ολιγαρχών και της διαφθοράς. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει μια δυναμική κοινωνία των πολιτών, νομικό πλαίσιο και πολιτικούς θεσμούς που δείχνουν την ετοιμότητα για πρόσθετες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εμποδίζουν αυτή την πρόοδο.
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κληρονόμησε την εξωτερική πολιτική της χώρας από τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, σύμφωνα με τον Βαντίμ Μουχάνοφ, επικεφαλής του Τμήματος Καυκάσου στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Primakov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS). Το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει από τότε είναι ότι οι εμπορικές σχέσεις της Τιφλίδας με τη Μόσχα έχουν ομαλοποιηθεί. «Το καθεστώς χωρίς βίζα με τη Ρωσία και οι απευθείας πτήσεις προς τη Ρωσία είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες», είπε ο Μουχάνοφ. Ο ειδικός πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Γεωργίας δεν θα εκνευρίσει τη Μόσχα και ότι οι γεωργιανές αρχές δεν θα κλιμακώσουν την κατάσταση.
«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι μόνο επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερική πολιτική επιτυχία για την ηγεσία της Γεωργίας. Χάρη στο κυβερνών κόμμα που έφερε το καθεστώς του υποψηφίου για την ΕΕ, το Γεωργιανό Όνειρο θα ενισχύσει τη θέση της πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2024», πιστεύει ο Βλαντιμίρ Νοβίκοφ, επικεφαλής του Τμήματος Καυκάσου στο Ινστιτούτο Χωρών της ΚΑΚ. Όσον αφορά τους δεσμούς με τη Ρωσία, ο Novikov προτείνει πρώτα να καθοριστεί τι θα κάνει η Γεωργία εντός της ΕΕ. Εάν σχηματίσει συμμαχίες με την Ουγγαρία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν την ουδετερότητα στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, η Μόσχα δεν θα έχανε τίποτα.
Πληροφορίες από tass.com