Ρωσικός Τύπος: Προτάσεις της Μόσχας προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Το ΝΑΤΟ υποκινεί την επιθετικότητα του Κιέβου

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Izvestia: Το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας

Η Ουκρανία σχεδιάζει δέκα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ το 2022, κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Ρωσία. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι οι ενέργειες της συμμαχίας φαίνεται να ενθαρρύνουν τα πολεμικά αισθήματα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι ασκήσεις αποτελούν ένα κάλυμμα για την Ουκρανία να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα με τη χρήση βίας. Νωρίτερα, τόνισε ότι αυτού του είδους η κλιμάκωση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε «πιο σοβαρές συνέπειες» για την Ουκρανία.

“Οι ασκήσεις που διεξάγει η Ουκρανία με το ΝΑΤΟ αποτελούν σοβαρή απειλή, καθώς στοχεύουν στη διεξαγωγή ενός πολέμου κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμεύσουν ως κάλυμμα για την ανάπτυξη μιας ομάδας δυνάμεων που θα μείνουν μόνιμα», είπε στην Izvestia ο στρατιωτικός ειδικός Konstantin Sivkov. Κατά τη γνώμη του, η Μόσχα θα πρέπει να προετοιμαστεί για οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική επίθεση εκτός από διπλωματικές δηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, απόστρατος Συνταγματάρχης Γκεόργκι Σπάκ, επεσήμανε τον τεράστιο αριθμό των ασκήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στις οποίες το έδαφος της Ουκρανίας ελέγχεται εξονυχιστικά για στρατιωτικούς σκοπούς. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα και τη Ρωσία ως εχθρούς και η Ουκρανία είναι απλώς «διαπραγματευτικό χαρτί σε αυτό το μεγάλο στρατιωτικό παιχνίδι». Η άποψή του είναι ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων έως ότου υπάρξει αλλαγή στην ουκρανική ηγεσία.

“Δεδομένου του αριθμού των ασκήσεων, μπορούν μόνο να προκαλέσουν ανησυχία. Απαιτείται ένα έγγραφο που θα παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσική Ομοσπονδία”, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Πρωτοβουλιών Ντένις Ντενίσοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται διαβουλεύσεις για ένα τέτοιο έγγραφο. “Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα διατυπωθεί και αν υπογραφεί. Δεδομένου ότι αυτό θα σημαίνει ότι η Ουκρανία θα αλλάξει ριζικά τη θέση της, η οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα θετική αυτή τη στιγμή”, σημείωσε ο ειδικός.


Vedomosti: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με σκληρή γλώσσα, απαιτεί από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν συνομιλίες

Τα προσχέδια δύο συνθηκών ασφαλείας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Δημοσιοποιήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνουν ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, ελαχιστοποίηση της κλίμακας ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μη εγκατάσταση των στρατευμάτων της στην Ανατολική Ευρώπη και άλλοι περιορισμοί. Στις 19 Δεκεμβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις ρωσικές προτάσεις εντός μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Mikhail Barabanov, ειδικό στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, τα προσχέδια θα θεωρούνταν από τη Δύση ως εντελώς απαράδεκτα. Ωστόσο, είναι αδύνατο να τα απορρίψουμε, αφού τότε η Δύση θα πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι εντελώς αντίθετη σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για την ασφάλεια με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πρωτοβουλία σκοπεύει να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε επίσημες συνομιλίες και στη συνέχεια να προσπαθήσει να επιτύχει κάποια αποτελέσματα, κυρίως για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ, η ρωσική ηγεσία δεν έχει εμπιστοσύνη σε οποιεσδήποτε συμφωνίες με τη Δύση που δεν είναι νομικά δεσμευτικές, καθώς η Μόσχα θυμάται πολύ καλά την προφορική υπόσχεση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ που δεν τηρήθηκε. Συμφωνεί ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι υπερβολικές για τη Δύση, ωστόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συζητήσεις για τον περιορισμό της ανάπτυξης νέων πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν η συμμαχία απορρίψει όλες τις προτάσεις της Ρωσίας, η Μόσχα θα αναπτύξει νέα πυραυλικά συστήματα και θα δημιουργήσει στρατηγική ένταση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θέλει να αποδείξει την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα της θέσης του κάνοντας τέτοιες δηλώσεις, λέει ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα σκόπιμα κλιμακώνει την κατάσταση για να αναγκάσει τη Δύση να απαντήσει. Ωστόσο, πιστεύει ότι η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη δεν θα κλονιστεί εάν το ΝΑΤΟ αρνηθεί να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, καθώς διασφαλίζεται από την πυρηνική ισοτιμία Ρωσίας-ΗΠΑ, η οποία δεν θα εκλείψει σύντομα.


Izvestia: Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ σε συνέντευξη αναφέρεται στο ζήτημα της Ουκρανίας, τη συμμετοχή της ΕΕ στη σύγκρουση του Καραμπάχ και την αναγνώριση του Sputnik V

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίζοφ μίλησε στην Izvestia για τη ρωσική «επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, τις προσπάθειες των Βρυξελλών να εμπλακούν στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την αναγνώριση των διαβατηρίων εμβολίων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες από τη Δύση ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, ο απεσταλμένος σημείωσε ότι δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία και όλες οι κατηγορίες βασίστηκαν σε αβάσιμες φήμες, ωστόσο, οι φήμες διαδόθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης και έγινε θέμα σε διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της τρέχουσας συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των Βρυξελλών στην επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο διπλωμάτης είπε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά. Μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης ήταν μια ακόμη ευκαιρία για άμεση επαφή μεταξύ των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Επεσήμανε ότι υπάρχουν θέματα που αυτές οι δύο χώρες προτιμούν να συζητούν απευθείας μεταξύ τους, κάποια άλλα θέματα με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να είναι χρήσιμη για τη συζήτηση της οικονομικής ανάκαμψης και την εξάλειψη των συνεπειών των στρατιωτικών ενεργειών.

Όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών COVID, είπε: “Αυτό είναι ένα αρκετά οξύ πρόβλημα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συναδέλφους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες. Η μία είναι η αναγνώριση του ίδιου του εμβολίου Sputnik V στην περίπτωσή μας. Αυτό είναι το θέμα στο οποίο εμπλέκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών είναι αμοιβαίο. Αυτά δεν είναι μέρη της ίδιας διαδικασίας. Πότε θα συμβούν όλα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Ελπίζω ότι θα συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα”.


Rossiyskaya Gazeta: Οι μετανάστες εργάτες στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια στα σπίτια τους κάθε χρόνο

Ιδιώτες στέλνουν 6,2 δις δολάρια από τη Ρωσία σε χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών) ετησίως, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αποτελείται από τα κέρδη των μεταναστών που στέλνουν στην πατρίδα τους. Περίπου το 97,4% των αλλοδαπών εργαζομένων συντηρούν τις οικογένειές τους με αυτόν τον τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταναστών της Ρωσίας Vadim Kozhenov λέει ότι υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια εργάτες μετανάστες στη Ρωσία ενώ μόνο το 4% από αυτούς μπόρεσαν να φύγουν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των μεταναστών εργαζομένων στη Ρωσία δεν έχει αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας (CSR) Vladislav Onishchenko είναι βέβαιος ότι ο αριθμός των μεταναστών στη Ρωσία θα αυξηθεί, θα καταλάβουν υψηλότερες θέσεις και θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα, καθώς η οικονομία της Ρωσίας δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί χωρίς αυτή τη διαδικασία. Σημείωσε ότι δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται αυτή τη στιγμή από ό,τι εισέρχονται στην αγορά εργασίας και ότι νέο εργατικό δυναμικό για να τους αντικαταστήσει μπορεί να έρθει μόνο από το εξωτερικό. Επομένως, οι μεταφορές χρημάτων σε γειτονικές χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι εργαζόμενοι θα αυξηθούν.


Nezavisimaya Gazeta: Το Ισραήλ μπορεί να μην είναι έτοιμο για πόλεμο με το Ιράν

Το Ισραήλ μπορεί να μην είναι έτοιμο για ένα στρατιωτικό σενάριο πλήρους κλιμάκωσης σχετικά με την πυρηνική υποδομή του Ιράν, λένε οι ειδικοί. Η κατάσταση περιπλέκεται από τις ενισχυμένες αμυντικές δυνατότητες του Ιράν. Είναι πολύ πιθανό η μόνη επιλογή του Ισραήλ να είναι στοχευμένες επιθέσεις κατά των πυρηνικών στόχων του Ιράν.

Ο απόστρατος στρατηγός της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Ρελίκ Σαφίρ σημείωσε ότι η μόνη Πολεμική Αεροπορία που μπορεί να πραγματοποιήσει επιχείρηση κατά της πυρηνικής υποδομής του Ιράν είναι η αμερικανική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη διαθέτει δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια, μερικά από αυτά βρίσκονται υπόγεια, και δεν θα είναι δυνατό για το Ισραήλ να τα καταστρέψει. Επιπλέον, το Ισραήλ δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μαχητικών αεροπλάνων για να το κάνει.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις στρατιωτικών πληροφοριών, μια κλιμάκωση θα πυροδοτήσει την ενεργοποίηση της Χαμάς που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο. Το Ισραήλ πιστεύει επίσης ότι η Συρία, όπου δραστηριοποιούνται φιλοϊρανικοί παράτυποι σχηματισμοί, είναι επίσης μια πιθανή απειλή. «Είναι πιθανό όταν τα ισραηλινά αεροπλάνα προσπαθήσουν να προσγειωθούν στο Ισραήλ, να ανακαλύψουν ότι οι ιρανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσής τους», είπε ο Ταλ Ίνμπαρ, ειδικός στην αντιπυραυλική άμυνα, αναφερόμενος σε ένα πιθανό στρατιωτικό σενάριο.

Πληροφορίες από: tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...