Izvestia
Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί κατά 25% από την αρχή του έτους φτάνοντας περίπου τα 52 δισ. δολάρια, ενώ οι αμοιβαίες πωλήσεις των δύο χωρών αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο ανά σεζόν τα τελευταία δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Russian Prime, δήλωσε στην ολομέλεια του Ρωσο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin. Οι χώρες στοχεύουν να επιτύχουν έναν στόχο εμπορικού κύκλου εργασιών 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των σχεδόν 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιδιώκουν επίσης να βελτιώσουν και να ενισχύσουν την οικονομική και βιομηχανική συνεργασία. Ειδικοί βλέπουν σημαντικές δυνατότητες για τη Ρωσία και την Κίνα να δημιουργήσουν κατασκευαστικά έργα στη ρωσική Άπω Ανατολή, καθώς και έργα σε υποδομές, γεωργία και ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Mishustin, η συνολική διμερής ανάπτυξη του εμπορίου συνοδεύτηκε από άλλες ποιοτικές αλλαγές, με πρώτη και κύρια τη φθίνουσα εξάρτηση από το δολάριο και άλλα δυτικά νομίσματα. Τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των οικονομικών τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας.
Ο Ντένις Μαντούροφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα συζητούν για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων στη Ρωσία. Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή οι χώρες διεξάγουν σχετικές συνομιλίες.
Στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα γίνει ο κύριος εταίρος της Ρωσίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το φως των συνεχώς αθξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των διαφόρων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Nezavisimaya Gazeta
Η ανάπτυξη έως και 200 μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής, εξοπλισμένων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα άλλαζε την κατάσταση στον αέρα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή με έδρα το Κίεβο, Αντιστράτηγο Ιγκόρ Ρομανένκο. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Frank Kendall είπε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φτάσουν τα F-16 στην Ουκρανία. Επιπλέον, η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες. Ρώσοι ειδικοί είπαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει έως και 40-50 δυτικά μαχητικά μέσα σε 90 ημέρες.
Ο Kendall διευκρίνισε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να παραλάβει τα μαχητικά F-16 σε «μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση». Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell αποκάλυψε την Τρίτη ότι η εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους για να πετούν τα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς F-16 έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Πολωνία.
Ο Γιούρι Κνούτοφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και διευθυντής του Μουσείου Δυνάμεων Αεράμυνας, είπε ότι μια ομάδα Ουκρανών πιλότων έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση πριν από έναν μήνα και θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για να εκπαιδευτούν.
Ο αναλυτής πιστεύει ότι η προσθήκη του αεροσκάφους στο οπλοστάσιο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες προκλήσεις για τη ρωσική πλευρά, ιδίως επειδή τα F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμα εκτόξευσης για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται στο Κίεβο και χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν στόχους όπως η Κριμαία, το Ντονμπάς και οι ρωσικές συνοριακές περιοχές. “Έχουμε SU-35 ικανά να καταρρίπτουν πιο προηγμένα αεροσκάφη από τα F-16 σε μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, οι πιλότοι μας μπορούν να τα εντοπίσουν πολύ πριν αποκαλυφθούν. Υπάρχουν επίσης αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων ικανά να καταρρίπτουν εχθρικούς στόχους από μεγάλη απόσταση», πρόσθεσε ο ειδικός. Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα κλιμάκωσης, αλλά δεν θα είναι μια «αλλαγή του παιχνιδιού» που θα αλλάξει θεμελιωδώς τη συνολική κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης.
Izvestia
Παρά την απόφαση της ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους μέσω τρίτων χωρών, δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Γκούναρ Μπεκ σε συνέντευξή του στην Izvestia. Ταυτόχρονα, η υφιστάμενη κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία έχει βλάψει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της ΕΕ. Ο Μπεκ πιστεύει επίσης ότι η Γερμανία και η ΕΕ δεν θα επιτρέψουν έρευνα για τη δολιοφθορά του Nord Stream, καθώς δεν έχουν καμία πρόθεση να επισκευάσουν τους αγωγούς φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εισάγει ρωσική ενέργεια ενώ απλώς «προσποιείται» ότι τέτοιοι πόροι εισάγονται από «κάπου αλλού».
Οι συνέπειες ήδη φαίνονται, πρόσθεσε ο Beck, καθώς περιλαμβάνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές ενέργειας, που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές, ιδίως της γερμανικής βιομηχανίας. Η Γερμανία θα υποφέρει περισσότερο επειδή η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ενώ παράλληλα εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια και μειώνει την κατανάλωση άνθρακα.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψουν μια έρευνα χωρίς έλεγχο για τη δολιοφθορά του Nord Stream επειδή δεν έχουν καμία πρόθεση να επισκευάσουν τους κατεστραμμένους αγωγούς, πρόσθεσε ο Beck. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική ηγεσία, η οποία είναι πολύ κοντά στις ΗΠΑ, έχει περιορισμένη ελευθερία δράσης.
Nezavisimaya Gazeta
Μέχρι πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση και οι ρωσικές εταιρείες συμμορφώνονταν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και, ως εκ τούτου, αρνούνταν να προμηθεύσουν την Τεχεράνη με οποιοδήποτε είδος όπλων. Τώρα, ωστόσο, η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει το εύρος της συνεργασίας της με το Ιράν, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναφέρθηκε ότι αναπτύσσεται ένα ρωσο-ιρανικό οιονεί νόμισμα με χρυσό. Και, πιο πρόσφατα, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina επισκέφθηκε την Τεχεράνη με αποστολή να διαπραγματευτεί και να υπογράψει συμφωνίες που σχετίζονται με τον νομισματικό και τον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, περισσότερο από το 80% των πληρωμών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν γίνονται πλέον σε εθνικά νομίσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζονται και άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γουάν, το οποίο θα μπορούσε να γίνει κορυφαίο νόμισμα διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν αυξήθηκε κατά 15% στα 4,6 δις δολάρια το 2022, με τη συνεργασία να καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της G7 προέτρεψαν πρόσφατα την Τεχεράνη να αρνηθεί να στηρίξει τη Μόσχα στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης και να απόσχει από τη μεταφορά όπλων στη Ρωσία.
Οι αμοιβαίες τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών έχουν επίσης αυξηθεί. Σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο αριθμός των Ρώσων που εισήλθαν στο Ιράν σχεδόν διπλασιάστηκε το 1ο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το έτος πριν από την κρίση του 2019. Η Ένωση Tour Operators στη Ρωσία (ATOR) σημείωσε ότι περισσότεροι από 10.000 Ιρανοί τουρίστες έφτασαν στη Ρωσία το 1ο τρίμηνο του 2023, αριθμός που είναι περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Η επίλυση του ζητήματος των πληρωμών μέσω της κάρτας Mir [ρωσικό σύστημα πληρωμών] αναμφίβολα θα τονώσει την ανάπτυξη του ρωσο-ιρανικού τουρισμού», δήλωσε στην εφημερίδα η Nina Mamedova, πρόεδρος του τμήματος Ιράν στο Ινστιτούτο Ασιατικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Kommersant
Η Ρωσική Κρατική Δούμα απαγόρευσε στους Πολωνούς μεταφορείς να εισέρχονται στη Ρωσία με οτιδήποτε άλλο εκτός από ιατρικό, ανθρωπιστικό ή ταχυδρομικό φορτίο. Πρότεινε επίσης τον καθορισμό νέων τιμών για τα καύσιμα για τους πολωνούς φορτηγατζήδες και στη συνέχεια για όλους τους μεταφορείς εμπορευμάτων από μη φιλικά κράτη. Οι πρόσθετες εισφορές υπολογίζονται σε 17-20 δισεκατομμύρια ρούβλια (212,2 – 249,6 εκατομμύρια δολάρια) και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ρωσικών έργων οδοποιίας. Παράγοντες της αγοράς είπαν στην Kommersant ότι οι Ρώσοι μεταφορείς εμπορευμάτων ενδέχεται να μην επωφεληθούν από αυτή την πολιτική, ωστόσο, επειδή η θέση της αγοράς που κατέχουν οι πολωνοί φορτηγατζήδες θα καλυφθεί μόνο από άλλους Ευρωπαίους.
Ο Evgeny Dyatlov, επικεφαλής του τμήματος προμηθειών για διεθνείς μεταφορές στην FM Logistic στη Ρωσία, είπε στην εφημερίδα ότι ένας ολοκληρωμένος περιορισμός στη διέλευση από το ρωσικό έδαφος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες logistics θα είχε σημαντικό αντίκτυπο. Ωστόσο, πιστεύει ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού δεν θα προσφέρει στους Ρώσους αερομεταφορείς μια πρόσθετη αγορά.
Πληροφορίες από tass.com