Kommersant
Δύο γνωστοί εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Alexander Dynkin, Πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων IMEMO και ο Thomas Graham, πρώην ανώτερος διευθυντής για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους Τζούνιορ, επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο που, κατά τη γνώμη τους, θα βοηθήσει στην εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ του τελεσίγραφου της Ρωσίας να κλείσουν τις πόρτες του ΝΑΤΟ στις μετασοβιετικές χώρες και της αποφασιστικής άρνησης της Ουάσιγκτον να αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις. Μοιράστηκαν τις ιδέες τους σε ένα άρθρο που δόθηκε στην Kommersant.
Ο πόλεμος είναι στο κατώφλι της Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι πεπεισμένοι ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και την απειλούν με «καταστροφικές» κυρώσεις εάν το κάνει. Η Μόσχα αρνείται πλήρως την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο προετοιμάζεται για μια επίθεση στο Ντονμπάς.
Οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία κάνουν τη Δύση νευρική, ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Εν τω μεταξύ, οι σποραδικοί διπλωματικοί γύροι καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της ελπίδας ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί χωρίς ένοπλη σύγκρουση. Ωστόσο, πληροφορίες που διέρρευσαν για την «εμπιστευτική» απάντηση των ΗΠΑ στις απαιτήσεις της Ρωσίας να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, δείχνουν πόσο μακριά είναι οι θέσεις και των δύο πλευρών μεταξύ τους.
Οι σχολιαστές πιστεύουν ότι υπάρχει μια διπλωματική λύση που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης. Ισχυρίζονται ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μακρύς και επίπονος, ωστόσο υπάρχει, ενώ απαιτεί ευελιξία και δημιουργικότητα και από τις δύο πλευρές.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα αποτελείται από τέσσερα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να υπάρξει περιορισμός στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει μορατόριουμ για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Οι σχολιαστές προτείνουν επίσης την επίλυση των τρεχουσών υγκρούσεων στον μετασοβιετικό χώρο και στα Βαλκάνια, καθώς και την ενημέρωση των Συμφωνιών του Ελσίνκι του 1975 που δημιούργησαν τον ΟΑΣΕ και διατύπωσαν τις συντονισμένες αρχές των διακρατικών σχέσεων που αποτέλεσαν το θεμέλιο στην σχέση ανατολής-δύσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα τέσσερα στοιχεία θα πρέπει να συντονιστούν πλήρως, αν και η πρόοδος σε καθεμία από αυτές τις τέσσερις κατευθύνσεις πιθανότατα θα προχωρήσει με διαφορετικό ρυθμό. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρέπει να δουν πώς θα προχωρήσουν πριν ξεκινήσουν λεπτομερείς συνομιλίες για αυτά τα θέματα.
Όπως γράφει η εφημερίδα, ο πρόεδρος του Καζακστάν μεταβαίνει στη Ρωσία για να επισκεφθεί τον Πούτιν. Ειδικότερα, για πρώτη φορά μετά τις ταραχές του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ θα επισκεφθεί τη Ρωσία, μια χώρα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστολή της αναταραχής του περασμένου μήνα στο Καζακστάν. Η ηρεμία στο Καζακστάν έχει αποκατασταθεί και ο Τοκάγιεφ έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα πλέον έχει την ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων που οδήγησαν στην έκρηξη της βίας. Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να συνεχίσει την υποστήριξή της προς τη γείτονα χώρα.
Ο πολιτικός επιστήμονας Daniyar Ashimbaev πιστεύει ότι το Καζακστάν έχει τρία κύρια προβλήματα: «Το πρώτο είναι η έλλειψη αποτελεσματικής διαχείρισης του κράτους. Το δεύτερο είναι μια εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση εξουσίας, πολιτικών και οικονομικών πόρων στα χέρια μιας στενής κλίκας. Και το τρίτο ότι η δομή της οικονομίας δεν ευνοεί την ομαλή ανάπτυξη». Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και πόροι και να εδραιωθούν οι προσπάθειες του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης της προεδρίας. Μέχρι στιγμής είναι δύσπιστος για τις δυνατότητες της νέας ομάδας του προέδρου, αφού κατά τη γνώμη του «η κυβέρνηση δεν έχει συνολική εικόνα της κατάστασης».
Ο διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας Ταλάπ Ραχίμ Οσακμπάγιεφ επισημαίνει επίσης τη συγκέντρωση εξουσίας που “δεν παρέχει την ευκαιρία να ληφθούν αποτελεσματικές αποφάσεις” μεταξύ των βασικών προβλημάτων. «Δεν υπάρχουν κανάλια ανατροφοδότησης, ούτε υπάρχει επαρκής νομιμότητα για τη λήψη σταθερών αποφάσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν έκτακτες εκλογές για τη Γερουσία και το Mazhilis (τα δύο σώματα του κοινοβουλίου του Καζακστάν)», είπε στην εφημερίδα.
Ο Ρώσος ειδικός σε θέματα Κεντρικής Ασίας Arkady Dubnov πιστεύει ότι το ίδιο το γεγονός της επίσκεψης του Tokayev στη Μόσχα λέει πολλά. Είναι βέβαιος ότι στον ηγέτη του Καζακστάν θα προσφερθεί βοήθεια σύμφωνα με τη γραμμή «για την καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής και την αποτροπή της». “Αυτοί που υποτίθεται ότι θα πολεμούσαν τους ριζοσπάστες στο Καζακστάν ήταν αυτοί που τους εκπαίδευσαν στην πραγματικότητα. Και δεν υπάρχουν άλλες οργανωμένες δομές”, δήλωσε ο ειδικός.
Izvestia
Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποδεχθεί αρκετούς διπλωμάτες που εκπροσωπούν τους Ταλιμπάν (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) εκτός από αυτούς που ήδη εργάζονται στην πρεσβεία του Αφγανιστάν στη Μόσχα, δήλωσε στην Izvestia ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσίας για το Αφγανιστάν και Διευθυντής του Δεύτερου Ασιατικού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δείχνει σημάδια ετοιμότητας για πολιτική ενσωμάτωση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Ο διπλωμάτης σχολίασε επίσης τη διαδικασία αποδέσμευσης αφγανικών περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες των ΗΠΑ και κατά πόσον οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι σε θέση να περιορίσουν τη διείσδυση τρομοκρατών.
Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπαγώσουν αργά ή γρήγορα τους λογαριασμούς του Αφγανιστάν και ήδη κάνουν χλιαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. “Και οι Αμερικανοί μαζί με τον ΟΗΕ επεξεργάζονται σχέδια για το πώς να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ. Αυτό είναι εξαιρετικά απαραίτητο για τις κρίσιμες ανάγκες των απλών Αφγανών, πάνω απ’ όλα, προκειμένου να τους παράσχουν τα βασικά και υποστήριξη γιατί τα παιδιά πεθαίνουν ήδη από την πείνα και τις σχετικές ασθένειες σε μεγάλους αριθμούς», σημείωσε ο διπλωμάτης.
Επισήμανε ότι ισχύουν μάλλον αυστηρά μέτρα στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν προκειμένου να περιοριστεί η διείσδυση μαχητών που άρχισαν να φεύγουν από το Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. “Και, όπως καταλαβαίνουμε, μερικοί από αυτούς διείσδυσαν στην Κεντρική Ασία. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πέρασαν επίσης στο νότιο Καζακστάν και στη συνέχεια συμμετείχαν στα γεγονότα του Ιανουαρίου”, εξήγησε ο απεσταλμένος προσθέτοντας ότι ολόκληρη η εικόνα θα γίνει σαφέστερη μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από τις αρχές του Καζακστάν.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Ρωσία θεωρεί πως σύντομα θα αναγνωριστεί το εμβόλιο Sputnik V. Πιο συγκεκριμένα, η Melita Vujnovic, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία έγκρισης του ΠΟΥ είναι η ίδια για όλα τα εμβόλια και δεν υπάρχει τρόπος να “επιταχυνθεί” ή να “παραλείψει” κάποια μέρη της Λίστας Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης ( EUL). Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα, από το πόσο γρήγορα ένας κατασκευαστής υποβάλλει τα απαραίτητα δεδομένα, είπε στην Izvestia.
Σύμφωνα με αυτήν, η διαδικασία EUL για το ρωσικό Sputnik V jab έχει ξαναρχίσει και τα ενδιαφερόμενα μέρη υπέγραψαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
«Ο ΠΟΥ έλαβε τα έγγραφα στα τέλη Δεκεμβρίου και μερικά από αυτά το 2022. Το ζήτημα του εάν και πότε θα γίνει επιθεώρηση καθώς και τι χρειάζεται να επιθεωρηθεί συζητείται απευθείας μεταξύ ενός αιτούντος και της έδρας του ΠΟΥ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όλες οι λεπτομέρειες παραμένουν εμπιστευτικές. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά ξέρω ότι η διαδικασία προχωρά», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Vedomosti
Στις 10 Φεβρουαρίου, στη Λευκορωσία, ξεκινά η κύρια φάση των πιο εκτεταμένων Ρωσο-Λευκορωσικών στρατιωτικών ασκήσεων που δεν έχουν δει από τη σοβιετική εποχή. Οι ασκήσεις ονομάζονται Union Resolve 2022. Θα διεξαχθούν σε πέντε περιοχές της Λευκορωσίας και τέσσερα αεροδρόμια, όπου οι στρατιωτικοί θα εξασκηθούν στην εκτροπή πιθανής εξωτερικής επίθεσης κατά του κράτους της Ένωσης και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η Δύση λαμβάνει υπόψη της αυτές τις ασκήσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης. Θεωρούνται αποκλειστικά ως μέρος της γενικής συγκέντρωσης δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία και ως πρόσθετο μέτωπο για «εισβολή». Τα τελευταία χρόνια, δυτικοί αναλυτές αποκαλούσαν τη Λευκορωσία το εφαλτήριο της Ρωσίας για μια επίθεση στη Βαλτική και στη συνέχεια κατά της Ουκρανίας. Τώρα η Μόσχα, προφανώς, αποφάσισε να παίξει με αυτές τις φοβίες εν μέσω της τεταμένης κατάστασης γύρω από την Ουκρανία και των συνομιλιών για εγγυήσεις ασφαλείας, πιστεύει ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) Alexander Yermakov.
Για παράδειγμα, τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 ενδέχεται να περιορίσουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία σε περίπτωση σύγκρουσης και τα όπλα κρούσης, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, μπορούν επίσης να περιορίσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Research Fellow στο το Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Στεφάνοβιτς επικεφαλής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Δεν αποκλείει ότι μετά το πέρας των ασκήσεων θα παραμείνει στη Λευκορωσία ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός. Ο ειδικός σημειώνει ότι οι δυτικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία είναι μάλλον ειλικρινείς, δεδομένου ότι η ρητορική της Λευκορωσικής ηγεσίας το διευκολύνει. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.
Πληροφορίες από tass.com