Ρωσικός Τύπος: Ρωσία και Τουρκία ετοιμάζονται να ανοίξουν διάδρομο για τα σιτηρά της Ουκρανίας – Νέες κυρώσεις της ΕΕ στα σκαριά

Izvestia

Η Μόσχα κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο και την Άγκυρα σε ένα σχέδιο για την έξοδο των ουκρανικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Οδησσό: ο τουρκικός στρατός θα βοηθήσει στην αποναρκοθέτηση των χωρικών υδάτων της γειτονικής χώρας και θα συνοδέψει πλοία σε ουδέτερα ύδατα. Υψηλόβαθμη πηγή είπε στην Izvestia, ότι τα ρωσικά πλοία θα συναντήσουν τα πλοία εκεί και θα τα συνοδεύσουν στον Βόσπορο. Σύμφωνα με την πηγή, το σχέδιο έχει συμφωνηθεί μόνο για την Οδησσό μέχρι στιγμής, ενώ όλα τα ουκρανικά σιτηρά μεταφέρονται πλέον στην ΕΕ με κάθε μέσο, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στους τελικούς καταναλωτές. Το τουρκικό κοινοβούλιο αποκάλυψε ότι η Άγκυρα συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση επειδή η επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης είναι κρίσιμη για τη χώρα.

«Το σχέδιο θα είναι το εξής: ο τουρκικός στρατός θα αποναρκοθετήσει την παράκτια περιοχή γύρω από την Οδησσό. Τα πλοία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι, συνοδεία τουρκικών πλοίων, για τα ουδέτερα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας σε καθορισμένη τοποθεσία. Θα φυλάσσονται μακρύτερα μέχρι τον Βόσπορο από ρωσικά πολεμικά πλοία για να εξασφαλίσουν την ασφαλή τους διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα και να αποφύγουν τις προκλήσεις. Αυτή η διαδικασία έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία και την Ουκρανία. Η ακριβής διαδρομή των πλοίων θα καθοριστεί αργότερα», τόνισε η πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, ο «οδικός χάρτης» θα εγκριθεί στις 8-9 Ιουνίου κατά την επίσκεψη των επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει το θέμα των εξαγωγών σιτηρών κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Η πηγή διευκρίνισε επίσης ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Η πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει στο ξεμπλοκάρισμα των ουκρανικών λιμανιών οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η χώρα μπορεί να υποφέρει από την επισιτιστική κρίση και θέλει να την αποτρέψει, δήλωσε στην εφημερίδα ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Οζτούρκ Γιλμάζ.

Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ονούρ Σινάν Γκουζαλτάν σημείωσε ότι η συμμετοχή της Άγκυρας σε αυτό το θέμα «αναμένεται και θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική», δεδομένης της μεσολάβησής της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Nezavisimaya Gazeta

Ο έβδομος γύρος κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτόν τον μήνα. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουνίου, θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στις οικονομικές πιέσεις. Ορισμένες χώρες της ΕΕ ζητούν το νέο πακέτο να περιλαμβάνει απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, αυτό είναι απίθανο να συμβεί.

Η ακριβής ημερομηνία έγκρισης του έβδομου γύρου κυρώσεων είναι άγνωστη. Σύμφωνα με το προηγούμενο πρότυπο εργασίας της ΕΕ, χρειάζονται ένας έως δύο μήνες για να συμφωνηθεί και να καταρτιστεί ένα πακέτο κυρώσεων. Ηεπόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου είναι η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις. Η Ουκρανία αναμένεται να είναι το κύριο θέμα συζήτησης. Ο πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, υποστηρίζει την ένταξη της χώρας ως υποψήφιας για την ΕΕ. Η Ουκρανία έχει ήδη υποβάλει αίτηση.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα επιβολής του νέου πακέτου κυρώσεων για να «γλυκάνει το χάπι» για το Κίεβο. Η προσπάθεια για τη θέσπιση αυτών των περιορισμών ξεκίνησε όταν το έκτο πακέτο ήταν ακόμη στα σκαριά.

Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, το εμπάργκο φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι πιο επιζήμιο για τη ρωσική οικονομία από το εμπάργκο πετρελαίου, τουλάχιστον επειδή δεν υπάρχουν στη Ρωσία αγωγοί φυσικού αερίου ικανοί να μεταφέρουν ισοδύναμους όγκους καυσίμου στην Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, η Ευρώπη εξαρτάται εξίσου από το ρωσικό αέριο.

«Οι κυρώσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές για το φυσικό αέριο που μπορεί να πουλάει ακόμη η Ρωσία, σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και στην πρόσβασή τους στο σύστημα SWIFT. Αναφέρομαι πρωτίστως στην Gazprombank. Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί μια απαγόρευση για τις τεχνολογίες που μπορούν ακόμα να παρέχονται στη Ρωσία και να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαδικασιών Ενσωμάτωσης στο MGIMO Alexander Tevdoy-Burmuli.

Izvestia

Η απόφαση της Σερβίας να μην συμφωνήσει με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας φέρνει οικονομικά οφέλη στη χώρα. Οι αντιρωσικές κυρώσεις θα οδηγούσαν σε σημαντική ζημιά στην οικονομία και την κοινωνική σφαίρα του Βελιγραδίου, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Καρτσένκο σε συνέντευξή του στην Izvestia. Ταυτόχρονα, το καθεστώς υποψηφιότητας της Σερβίας στην ΕΕ δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, πρόσθεσε.

“Η σερβική οικονομία είναι πολύ συνδεδεμένη με τη Ρωσία, με την καλή έννοια. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες. Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις θα οδηγούσαν σε πολύ αισθητή ζημιά στην οικονομία και την κοινωνική σφαίρα”, είπε ο πρέσβης.

Η Ρωσία και η Σερβία εργάζονται επίσης για τη μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα. «Ταυτόχρονα, το καθήκον της μετάβασης σε πληρωμή σε εθνικά νομίσματα έχει τεθεί στο εμπόριο μας γενικά και θα αντιμετωπιστεί σταδιακά», είπε ο πρέσβης.

Η Ρωσία κατανοεί ότι είναι δύσκολο για τη Σερβία να αντέξει τις δυτικές πιέσεις, πρόσθεσε ο πρέσβης. “Συνειδητοποιούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθούμε στην πίεση από τη Δύση. Φυσικά, μας απογοητεύει και δεν περνά απαρατήρητο, κάνουμε δημόσιες δηλώσεις και σημειώνουμε αυτά τα πράγματα σε ιδιωτικές συνομιλίες”, είπε.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση στη Σερβία ότι πρέπει να αντισταθεί πιο ενεργά στη δυτική πίεση όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και στις πολιτικές και διεθνείς υποθέσεις, σημείωσε ο διπλωμάτης.

Το καθεστώς υποψηφιότητας της Σερβίας στην ΕΕ δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, πιστεύει ο πρέσβης. «Όσον αφορά τη Ρωσία, προς το παρόν και στο εγγύς μέλλον, το καθεστώς υποψηφιότητας του Βελιγραδίου στην ΕΕ δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, με την κατανόηση –η οποία έχει επιβεβαιωθεί και ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερή– ότι το Βελιγράδι θα επιδιώξει ακριβώς τη γραμμή που ακολουθεί αυτή τη στιγμή», είπε ο πρέσβης.

Nezavisimaya Gazeta

Οι καταναλωτές σε έξι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αγοράζουν ρωσικό αέριο από τον Ιούνιο του 2022 καθώς η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία και εν μέρει η Γερμανία έχουν αρνηθεί να προμηθεύονται από τη Ρωσία. Η συνολική μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δις κυβικά μέτρα ετησίως. Και, σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνονται στο μέλλον. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 12 έως 20% φέτος, με τη συνολική ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου να μειώνεται κατά περίπου 6%.

Η Gas Infrastructure Europe ανέφερε ότι από τότε που οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αρνούνται να πληρώσουν για φυσικό αέριο στο πλαίσιο του νέου συστήματος, η μεταφορά στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (UGS) έχει επιβραδυνθεί. Τον Ιούνιο του 2022, ο ρυθμός μεταφοράς φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις UGS στην Ευρώπη είναι 9% χαμηλότερος από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι η πτώση του όγκου της προσφοράς δεν θα είναι αισθητή για την Gazprom. «Από τη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με συνολική ετήσια προσφορά 155 δις κυβικών μέτρων ετησίως, μόνο πέντε χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια – Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία. Δηλαδή, ο «χαμένος» όγκος των προμηθειών έφτασε τα 19,1 δις κυβικά μέτρα ετησίως, ή 12%,», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναλυτής της TeleTrade, Alexey Fedorov. Αμφιβάλλει επίσης για την ικανότητα της Πολωνίας να εγκαταλείψει πλήρως τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου έως τον Οκτώβριο του 2022, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe για την προμήθεια νορβηγικού φυσικού αερίου. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης χωρητικότητας φυσικού αερίου, οι υπόλοιπες χώρες που το είχαν ήδη αρνηθεί, θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών», πρόσθεσε ο ειδικός. «Όσον αφορά τα έσοδα από το φυσικό αέριο, όλες οι προσπάθειες να περιπλέξουν τα logistics θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από όλη αυτή την κατάσταση», σημείωσε.

«Ο ρυθμός παραγωγής στην Ευρώπη, όπως και στη Ρωσία, ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με την εποχή. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν κατά την ψυχρή περίοδο και υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα διαδικασία πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια. Όλες αυτές οι διαφωνίες, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε χαμένα κέρδη και ευκαιρίες και τις δύο πλευρές», δήλωσε στην εφημερίδα ο λέκτορας στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ, Αλεξάντερ Τιμοφέεφ.

Vedomosti

Μετά από διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η απαγόρευση θα είναι σταδιακή σε έξι μήνες για το αργό πετρέλαιο και έως οκτώ μήνες για τα προϊόντα πετρελαίου. Οι παραδόσεις αγωγών σε χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, έχουν λάβει προσωρινή εξαίρεση. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε η Vedomosti, το εμπάργκο πετρελαίου δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό φέτος, επειδή η σταδιακή εφαρμογή των περιορισμών θα δώσει στις ρωσικές εταιρείες χρόνο να ανακατευθύνουν τις προμήθειες σε φιλικές χώρες και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη μείωση των εξαγωγών .

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσουμε ακριβή εκτίμηση για το έλλειμμα των εσόδων του προϋπολογισμού από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από μη φιλικές χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Vedomosti. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι η αγορά στο εγγύς μέλλον θα επαναπροσανατολιστεί σε άλλες κατευθύνσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου, κάτι που θα συμβάλει στη διατήρηση του επιπέδου των εσόδων του προϋπολογισμού και της δραστηριότητας του πετρελαϊκού τομέα, πρόσθεσε.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μπορεί να παραμείνει πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (16,39 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών στο New Economic School Oleg Shibanov.

Το εμπάργκο της ΕΕ δεν θα επηρεάσει τη ρωσική οικονομία, καθώς άλλες χώρες ενδιαφέρονται για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται με έκπτωση, δήλωσε στο Vedomosti η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Θεωρίας του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Πλεχάνοφ, Τατιάνα Σκρυλ. Συγκεκριμένα, η Ινδία ενισχύει τις αγορές όχι μόνο για τις δικές της ανάγκες, αλλά και για εμπορικούς σκοπούς, προκειμένου να μεταπωλήσει μέρος αυτού σε ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε. Η έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο είναι αρκετά μεγάλη για να κάνει το πετρέλαιο Urals ελκυστικό για τους Ασιάτες εισαγωγείς, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας στο BCS World of Investments Igor Galaktionov.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...