Ρωσικός Τύπος: Στα σκανδιναβικά κράτη δε θα εγκατασταθούν πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Vedomosti

Η πρωτοβουλία του Κιέβου να περιορίσει τους Ρώσους στα δικαιώματά τους να ταξιδεύουν σε δυτικές χώρες προκάλεσε σύγχυση τόσο της Μόσχας όσο και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και των Ρώσων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, γράφει η Vedomosti. Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι έριξε την ευθύνη για τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης «σε όλο το έθνος» και ζήτησε να επιβληθούν περιορισμοί ακόμη και σε όσους Ρώσους έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Μόνο λίγοι δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν το κάλεσμά του. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να μην έχουν βίζα Σένγκεν, λέγοντας ότι «η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα». Μέχρι στιγμής, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ολλανδία, η Μάλτα και η Δανία έχουν σταματήσει την έκδοση βίζας Σένγκεν για Ρώσους. Ο Jussi Tanner, γενικός διευθυντής των προξενικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του σχεδιάζει να επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια διέλευσης προς την Ευρώπη για όσους Ρώσους έχουν βίζα Σένγκεν που έχει εκδοθεί στη Φινλανδία.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εσωτερικές υποθέσεις, Anitta Hipper, δήλωσε αναφερόμενη στον Κώδικα Βίζας της ΕΕ ότι δεν πρέπει να σταματήσει η έκδοση βίζας βραχείας διάρκειας. Επισήμανε ορισμένες κατηγορίες πολιτών που είναι επιλέξιμοι για βίζα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας, δημοσιογράφων ή διαφωνούντων, καθώς και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο πολιτικός αναλυτής Konstantin Kostin πιστεύει ότι ο Zelensky οδηγείται από την αφαίρεση της ουκρανικής ατζέντας από τα πρωτοσέλιδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης. “Έλεγε ότι οι κυρώσεις που ζητά πρέπει να στοχεύουν Ρώσους αξιωματούχους, και τώρα απαιτεί κυρώσεις εναντίον όλων των Ρώσων πολιτών. Αυτό είναι μέτρο που δύσκολα θα εξυπηρετήσει την Ουκρανία ή την ΕΕ”, δήλωσε ο Kostin στη Vedomosti.

Σύμφωνα με στοιχεία της Συνοριακής Υπηρεσίας της FSB, σχεδόν 8,9 εκατομμύρια Ρωσικές αναχωρήσεις στο εξωτερικό καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 6,8 εκατομμυρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Alexey Raksha, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για το δημογραφικό, υποστηρίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν θα μπορούσαν να είναι ξεκάθαρα, καθώς η Συνοριακή Υπηρεσία δεν δημοσιεύει στοιχεία για τις επιστροφές των πολιτών. Επικαλέστηκε εκτιμήσεις που λένε ότι 150.000 έως 300.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά αμφέβαλλε ότι θα ήταν δυνατό είτε να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία είτε να διαψευστούν.

Kommersant

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε γιατί η Ρωσία ανέστειλε τις επιθεωρήσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Η Ουάσιγκτον έχει ειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα στείλει σύντομα τους επιθεωρητές της στη Ρωσία χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, κίνηση που οι Ρώσοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως “κατάφωρη πρόκληση”. Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει στην Kommersant την κατάσταση, αλλά διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στη συνθήκη New START. Οι ειδικοί είπαν ότι η συνθήκη θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς καμία επιθεώρηση, ωστόσο θεώρησαν την αναστολή ως ένδειξη ότι οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Και δεν είναι σαφές πώς οι πλευρές θα διευθετήσουν το ζήτημα. Η Rose Gottemoeller, επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη νέα START και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε στην Kommersant Moscow ότι αμφιβάλλει πως οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων στα μέσα ενημέρωσης θα λειτουργήσει.

Ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε στην Kommersant ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την επίλυση των διαφορών τους και την επανέναρξη των επιθεωρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τη Ρωσία να δει πώς τα σιλό εκτόξευσης στα υποβρύχια του Οχάιο και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52N εξαιρούνται από την καταμέτρηση, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς θα ήταν το Avangard, ρωσικό υπερηχητικό όχημα ολίσθησης και το Sarmat, διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, καθώς και ρωσικά κινητά πυραυλικά συστήματα.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα συνθήκη START θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και χωρίς επιθεωρήσεις, δεδομένου ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν ειδοποιήσεις και γενικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Είτε η συνθήκη καταρρεύσει πάνω από αυτό το εμπόδιο είτε οι πλευρές είναι σε θέση να διευθετήσουν, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της ηγεσίας των δύο χωρών, δήλωσε ο Διευθυντής του Προγράμματος Ρωσικών Πυρηνικών Δυνάμεων, Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ (UNIDIR) στη Γενεύη, Pavel Podvig.

Nezavisimaya Gazeta

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε μια βαθύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID, που αναγνωρίζεται ως ανεπιθύμητη στη Ρωσία) είπε ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στην ουκρανική κυβέρνηση βοήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, σχεδόν τριπλάσια από τον Ιούλιο (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον έχει ήδη δώσει στο Κίεβο 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η βοήθεια δεν θα περιοριστεί σε αυτό, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία συνολικά περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία περισσότερο από το ένα τρίτο θα πρέπει να δαπανηθεί για όπλα.

Τον Αύγουστο, το νέο στρατιωτικό πακέτο των ΗΠΑ αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά το Νορβηγικό Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS), του οποίου οι προηγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAMs) είναι ικανοί να πλήξουν εναέριους στόχους σε απόσταση από 25 km έως 40 km. Επιπλέον, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Πολιτικής Colin Kahl δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν επίσης πυρομαχικά για εκτοξευτές HIMARS, 75.000 βλήματα πυροβολικού των 155 mm, 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, αρκετές εκατοντάδες αντιαρματικά όπλα μιας χρήσης AT4 εκρηκτικά, 50 θωρακισμένα ιατρικά οχήματα εκκένωσης, φάρμακα και εξοπλισμός. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα είναι επιθετικά όπλα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το Κίεβο πιστεύει ότι αυτό θα αρκούσε για να εμπλέξει τις δυνάμεις του σε ενεργό μάχη τους επόμενους μήνες, μια εκτίμηση που συμμερίζεται και αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Με αυτή την υποστήριξη, το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής απορρίψει επαφές με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν δείξει καμία επιτυχία σε κανένα από τα μέτωπα, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία σημειώνει τακτικές νίκες σε αυτό το πλαίσιο. Δυτικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν την τελευταία αναφορά της βρετανικής αναγνώρισης ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει 10 χιλιόμετρα στο Ντονμπάς τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, απόστρατο υποστράτηγο Γιούρι Νετκάτσεφ, το Λονδίνο δεν το θεωρεί μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, έως και το 70% όλων των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένοι στο Donbass. Μια σοβαρή άμυνα έχει δημιουργηθεί εκεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και θα ήταν πολύ δύσκολο να την ξεπεράσεις, προειδοποιεί. Ο εμπειρογνώμονας είπε ότι εάν τα ρωσικά στρατεύματα, το πυροβολικό, το MLRS και η Πολεμική Αεροπορία συνεχίσουν να πολεμούν τόσο αποτελεσματικά όσο πριν, θα δούμε σύντομα μια στρατηγική καμπή στην ειδική επιχείρηση της Ρωσίας.

Izvestia

Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ενδέχεται να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως πλήρη μέλη πριν από τον Ιούνιο του 2023. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες διατηρούν το δικαίωμα να μην φιλοξενήσουν στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών είπε στην Izvestia ότι η ένταξη στη συμμαχία δεν υποχρεώνει τα δύο έθνη να το κάνουν, ενώ το ίδιο το ΝΑΤΟ είπε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Ωστόσο, κανείς στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το θέμα δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη στο μέλλον. Η Ρωσία δεν είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετη στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα είπε ότι η στρατιωτική παρουσία της συμμαχίας εκεί είναι πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Και το φινλανδικό κοινοβούλιο είπε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων έως 12 μηνών ή το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023.

“Το ΝΑΤΟ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός και τα κράτη μέλη του διατηρούν την πολιτική τους ανεξαρτησία, ενώ όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει η συμμαχία βασίζονται στη συναίνεση. Η Σουηδία διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει σε μια κρίση ή πόλεμο, ιδίως ποια από τις στρατιωτικές της μονάδες θα διαθέσει υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», δήλωσε στην Izvestia πηγή στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών. “Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πυρηνική απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο και είναι μια αμυντική συμμαχία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι η Σουηδία θα πρέπει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της».

Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την Izvestia, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Erkki Tuomioja, Φινλανδός βουλευτής, δήλωσε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα. “Όπως στη Νορβηγία, υπάρχει γενική συναίνεση στη Φινλανδία ότι ούτε στρατιωτικές βάσεις ούτε πυρηνικά όπλα θα αναπτυχθούν σε αυτήν τη χώρα. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους, οι προμήθειες πυρηνικών όπλων απαγορεύονται στη Φινλανδία και δεν νομίζω ότι οι στρατιωτικές βάσεις ή τέτοιοι οπλισμοί θα μπορούσαν συμβάλλουν στην ασφάλειά μας», είπε. Μάλλον το αντίθετο ισχύει, κατέληξε.

Kommersant

Ένας πλωτός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Karpowership θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για την πρώτη γραμμή του σταθμού Arctic LNG 2 της Novatek που βρίσκεται υπό κατασκευή, ανέφεραν πηγές στην Kommersant.

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek θα παραγγείλει τουρκικό πλωτό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 300-400 MW, που θα τροφοδοτείται από κινητήρες αερίου με έμβολα. Ωστόσο, οι πηγές δεν αποκάλυψαν πότε θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το ίδιο σενάριο είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη δεύτερη και τρίτη γραμμή του σταθμού.

Η Kommersant ανέφερε τον Ιούνιο ότι η Baker Hughes με έδρα τις ΗΠΑ σταμάτησε να εξυπηρετεί όλα τα ρωσικά έργα LNG και αρνήθηκε να παραδώσει αεριοστρόβιλους LM9000 για το έργο Arctic LNG 2.

Η Novatek σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις γραμμές LNG ως μέρος του έργου της για την Αρκτική LNG, η καθεμία με χωρητικότητα 6,6 εκατομμυρίων τόνων. Η εταιρεία στοχεύει να λειτουργήσει την πρώτη γραμμή το 2023, τη δεύτερη γραμμή το 2024 και την τρίτη το 2025.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...