Ρωσικός Τύπος: Σταμάτησε εντελώς η άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς την ΕΕ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Izvestia

Η μόνιμη αποστολή της Ρωσίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες λειτουργεί υπό εξαιρετικά περίπλοκη ατμόσφαιρα εν μέσω της ρωσοφοβικής εκστρατείας σε όλη τη Δύση, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, σε συνέντευξή του στην Izvestia. Κατηγόρησε την εξωφρενική και απολύτως αβάσιμη απόφαση της ΕΕ τον Απρίλιο να κηρύξει μια μεγάλη ομάδα υπαλλήλων της αποστολής personaε non gratae. Εν τω μεταξύ, το έργο της εκεί δεν έχει μειωθεί, έτσι η επιβάρυνση για όσους έμειναν έχει αυξηθεί, είπε.

Σύμφωνα με τον Chizhov, η ρωσική αποστολή κάνει προσπάθειες να ξεκαθαρίσει τη θέση και τις ανησυχίες της στους Ευρωπαίους ομολόγους της, ενώ μοιράζεται πολιτικές και ηθικές απόψεις σχετικά με το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα μπορούσε να αναστείλει το έργο της αποστολής, ο Chizhov είπε στην Izvestia ότι αν και ο κίνδυνος υπήρχε, δεν πίστευε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγνοούσε τα συμφέροντά της σε τέτοιο βαθμό.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ να παγώσει την απλοποιημένη διαδικασία βίζα με τη Ρωσία, ο διπλωμάτης είπε ότι η Μόσχα θα διαμορφώσει τη θέση της μόλις λάβει επίσημη ειδοποίηση. Και σίγουρα θα υπάρξουν αντίμετρα.

Ο Ρώσος απεσταλμένος είπε ότι η ιδέα να αφήσουν πολλά μέλη της αποστολής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να παραμείνουν στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye για λίγο, θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν την πυρηνική εγκατάσταση. «Η παρουσία τους θα περιόριζε τους Ουκρανούς, και το πιο σημαντικό, θα μπορούσαν ίσως να δουν μόνοι τους από πού έρχονται οι πύραυλοι», κατέληξε.

Kommersant

Εν όψει της χειμερινής περιόδου, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom σταμάτησε εντελώς την άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, επικαλούμενος βλάβη στη μοναδική τουρμπίνα που έμεινε σε λειτουργία στο σταθμό συμπίεσης Portovaya.

Πηγές είπαν ότι δεν αναμένουν να ξαναρχίσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύντομα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά και να αναγκάσει την Gazprom να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της.

Τώρα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη μέσω του σταθμού Sudzha στην Ουκρανία μόνο, με κάτι περισσότερο από 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα να αντλούνται την ημέρα. Η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σερβία (η τελευταία δεν είναι επί του παρόντος μέλος της ΕΕ) λαμβάνουν το φυσικό αέριο τους μέσω του αγωγού TurkStream. Πηγές ανέφεραν στην Kommersant ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα μπορούσαν να επαναληφθούν μόνο με την άρση των κυρώσεων και αυτό θα γίνει εάν υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική διευθέτηση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η αγορά περίμενε ότι οι παραδόσεις του Nord Stream θα ξαναρχίσουν μετά από την έκτακτη συντήρηση. Ο αναλυτής της Energy Aspects, Leon Izbicki, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει «ένα σημαντικά ισχυρότερο άνοιγμα» για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας TTF στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 14,8% στα 288 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Alexander Sobko θυμάται ότι η Gazprom είδε την παραγωγή φυσικού αερίου της να μειώνεται κατά 88 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2008-2009 και κατάφερε να την αποκαταστήσει αργότερα.

Izvestia

Εάν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνήσουν να αποκαταστήσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά τις επόμενες ημέρες, η συνέχιση του διαλόγου τους θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, δήλωσε στην Izvestia διπλωμάτης που γνωρίζει την πρόοδο της διαπραγμάτευσης. Εμπειρογνώμονες είπαν επίσης ότι η JCPOA θα μπορούσε να αναβιώσει μετά τις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία έχει σπάσει εντελώς. Το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου, το Ιράν απάντησε στην αναθεώρηση της πυρηνικής συμφωνίας από τις ΗΠΑ, η οποία θα έπρεπε να είναι το τελευταίο βήμα για την αναβίωσή της. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, είπε ότι η απάντηση του Ιράν δεν ήταν η αναμενόμενη.

Και όμως είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο τέλος των πυρηνικών συνομιλιών του Ιράν: εάν οι δύο χώρες το επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν όλες τις διαφορές εντός ημερών, είπε στην Izvestia ο Adlan Margoyev, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. “Οποιαδήποτε προσπάθεια, ακόμη και από τη Ρωσία, η οποία συχνά έπαιξε το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ της Τεχεράνης, να προβλέψει τα γεγονότα, απέτυχε πάντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις τελικές λεπτομέρειες και συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις, με κάθε πλευρά να υιοθετεί εκ περιτροπής μια μαξιμαλιστική στάση ή να ετοιμάζεται για έναν συμβιβασμό. Αυτό, ωστόσο, είναι απόδειξη ότι και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται για τη συμφωνία και θα ήθελαν να αποκατασταθεί με ευνοϊκούς όρους”, είπε ο ειδικός.

Ενημερωμένη πηγή για τις συνομιλίες επιβεβαίωσε στην Izvestia ότι «όλα τα μέρη επιδιώκουν να αναβιώσει η JCPOA το συντομότερο δυνατό». Εάν δεν αποκατασταθεί τις επόμενες ημέρες, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο τον Νοέμβριο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, επειδή το Ιράν δεν θα διακινδύνευε να αποκαταστήσει τη συμφωνία για να την ακυρώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη συνέχεια.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Σύγχρονων Ιρανικών Σπουδών με έδρα τη Μόσχα, Radzhab Safarov είπε στην Izvestia για την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από διάφορες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, που επιδιώκουν να διαταράξουν τη συμφωνία. «Για συνομιλίες, η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό, και αυτό δεν ήταν εύκολο, ωστόσο και οι δύο πλευρές έχουν δείξει ετοιμότητα να κάνουν παραχωρήσεις. Οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συμφωνία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ήθελε να παρουσιάζει την αποκατάσταση του JCPOA ως δική του νίκη στην εξωτερική πολιτική», παρατήρησε ο ειδικός. Και όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο για τη συμφωνία, επειδή η εμφάνιση του Ιράν και του πετρελαίου του στον ορίζοντα θα ήταν «σωτήρια εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και της έλλειψης σαφήνειας για την αγορά ενέργειας».

Nezavisimaya Gazeta

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μια ομάδα αξιωματούχων στην Ινδία για συνομιλίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης και μια τετραπλή συνάντηση με την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Η ομάδα θα επαναλάβει το μήνυμα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι το Νέο Δελχί δεν πρέπει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο ή όπλα λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, ανέφερε η Nezavisimaya Gazeta. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην πίεση, βασιζόμενος στην αμυντική του βιομηχανία.

Σύμφωνα με τους Times of India, επί του παρόντος, προτεραιότητα με τους Αμερικανούς είναι να κάνουν την Ινδία να συμφωνήσει να θέσει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Ινδία έχει ήδη ξεπεράσει την Κίνα σε ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου. Νωρίτερα, αυτή η ανάγκη είχε εξηγηθεί στην Ινδία από τον βοηθό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και την ομάδα του. Ωστόσο, η Ινδία φοβάται ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη υψηλότερα εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, επομένως θα περιμένει τους άλλους αγοραστές να καταλήξουν σε συναίνεση.

Στις επόμενες συνομιλίες, το ατού για τους Αμερικανούς θα είναι η κινεζική απειλή. Η Indian Express και άλλες ινδικές εφημερίδες υπενθυμίζουν ότι η Κίνα επιδιώκει να πάρει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η ασιατική δύναμη έχει δημιουργήσει εκεί τεχνητά νησιά. Η Κίνα επεκτείνει την παρουσία της στον Ινδικό Ωκεανό βασιζόμενη στον πραγματικό της σύμμαχο, το Πακιστάν. Η Ινδία ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του Πεκίνου στέλνοντας ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο ικανό να μεταφέρει 30 μαχητικά αεροσκάφη.

Απευθυνόμενος στην τελετή έναρξης λειτουργίας του INS Vikrant, ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι είπε ότι η Ινδία εντάχθηκε στις χώρες που μπορούν να παράγουν τεράστια αεροπλανοφόρα βασιζόμενα στη δική τους τεχνολογία, πόρους και ικανότητες.

Σύμφωνα με το Reuters, το INS Vikrant θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη MG-29K από ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Admiral Gorshkov της Ινδίας που αγόρασε νωρίτερα από τη Ρωσία.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ruslan Pukhov είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι η Ινδία θα ήθελε να αντικαταστήσει τα ρωσικά MiG με άλλα. «Οι Ινδοί δεν έχουν εμπειρία στη χρήση ξένων μαχητικών με άλλα από τα ρωσικά αεροπλανοφόρα. Ίσως θα ήθελαν να υιοθετήσουν το δικό τους αεροσκάφος. Και οι Ινδοί δεν πρόκειται να αγοράσουν νέα παρτίδα MiG-29K, ούτε έχουν δικά τους αεροσκάφη έχει γίνει ακόμα. Η πλειονότητα των ινδικών αμυντικών προγραμμάτων είναι μακροπρόθεσμα. Και οι Ινδοί είναι ικανοποιημένοι με το αεροπλανοφόρο ρωσικής κατασκευής. Ο χρόνος θα δείξει αν η Ρωσία έπρεπε να το είχε πουλήσει», κατέληξε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...