Izvestia
Η Ρωσία δεν σκοπεύει να πολεμήσει με την Ουκρανία. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Μόσχα στο Κίεβο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Μακρόν συμμετείχε ενεργά στην επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη. Αρχικά, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνωρίζοντας τα συμφέροντα της Μόσχας και στη συνέχεια με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ευχαριστώντας τον για την επιθυμία του να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ, γράφει η Izvestia. Ωστόσο, η πραγματική δοκιμασία για το πόσο αποτελεσματικός θα είναι αυτός ο διπλωματικός μαραθώνιος θα είναι στις 10 Φεβρουαρίου, όταν οι πολιτικοί σύμβουλοι των Τεσσάρων της Νορμανδίας θα συνεδριάσουν στο Βερολίνο.
Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι η διπλωματία είναι η μόνη επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τις συμφωνίες του Μινσκ. Η Μόσχα προέτρεψε τη Γερμανία και τη Γαλλία, τους μεσολαβητές του σχήματος της Νορμανδίας, να πείσουν την Ουκρανία να ακολουθήσει τη συμφωνία του Μινσκ. Σύμφωνα με την Izvestia, δεν είναι σαφές εάν η επίσκεψη του Μακρόν στο Κίεβο θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο Μπενουά Σιμιάν, μέλος της επιτροπής άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η επίσκεψη Μακρόν στη Ρωσία είναι η αρχή ενός δύσκολου διπλωματικού χορού που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα διπλωματική κρίση για τα υποβρύχια και η ανάπτυξη της συμμαχίας AUKUS απέδειξαν ότι η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας πρέπει να αλλάξει.
Ο Γάλλος ηγέτης χρειάζεται οπωσδήποτε νίκες στην εξωτερική πολιτική τώρα, αφού οι προεδρικές εκλογές είναι τον Απρίλιο, γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την Izvestia, το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο χαιρετίζει την πρωτοβουλία του προέδρου και τη θεωρεί λογική.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερουσία της Γαλλίας Joël Guerriu δήλωσε στην εφημερίδα ότι η γαλλική προεδρία της ΕΕ, η συμμετοχή της στους Τέσσερις της Νορμανδίας και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι τρεις λόγοι για τους οποίους ο Μακρόν εμπλέκεται διπλωματικά στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ενώ η εγγύτητα της Ουκρανίας με την ΕΕ και τη Ρωσία δείχνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και των δύο πλευρών.
Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η διεξαγωγή όλων των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων μέσω ρωσικών τραπεζών, η αδειοδότηση χειρισμού τέτοιων συναλλαγών, η θέσπιση ορίων για μη ειδικευμένους επενδυτές, ο εντοπισμός ιδιοκτητών ψηφιακών νομισμάτων και άλλα μέτρα για τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία περιλαμβάνονται σε νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο. Τώρα το Υπουργείο, μαζί με την Τράπεζα της Ρωσίας, πρέπει να υποβάλει το νομοσχέδιο στην κυβέρνηση έως τις 18 Φεβρουαρίου. Έχοντας εγκρίνει την ιδέα, η κυβέρνηση τάχθηκε επίσημα στο πλευρό εκείνων που υποστήριζαν τη ρύθμιση του κρυπτονομίσματος και όχι την απαγόρευσή του, είπαν ειδικοί στην Izvestia.
Σύμφωνα με στοιχεία εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Οικονομικών, το χρηματικό ποσό που έχουν οι Ρώσοι (ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια) σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (26,72 δις δολάρια), με τη Ρωσία να κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Κρατικής Δούμας για τον Κανονισμό Κρυπτονομισμάτων, ο Αντρέι Λουγκοβόι είπε στην Izvestia ότι υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης. “Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μια αίσθηση. Το νομοσχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα. Οι ιδιώτες μπορούν να το κατέχουν και να το διαθέτουν όπως θέλουν. Αλλά ταυτόχρονα θα νομιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα εντοπιστεί και θα πληρωθούν φόροι», είπε.
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ένα ανεπτυγμένο σύστημα για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και η χρήση του για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι μια λογική κίνηση, δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής του τμήματος πελατών της Raiffeisenbank, Kirill Matveev. Κατά τη γνώμη του, παρά το σημαντικό κόστος, η εισαγωγή ενός τέτοιου μηχανισμού από την τράπεζα δεν θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο.
Nezavisimaya Gazeta
Αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναχωρεί για την Ευρώπη για να συζητήσει τις προγραμματισμένες κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, η Δύση είναι διχασμένη ανάμεσα στο να θέλει να τιμωρήσει το Κρεμλίνο και να θέλει να διαπραγματευτεί. Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω αναφορών για πρόοδο στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ισχυρίζεται ότι είναι ο ειρηνοποιός που μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο για την Ουκρανία.
Η αποστολή είναι τεχνικής φύσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, και στόχος της είναι να συντονίσει τη στρατηγική κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Το γεγονός ότι διεξάγεται μια τέτοια αποστολή δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά η αμερικανική αποστολή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή φαίνεται να προσπαθεί να συμβιβάσει δύο αποφάσεις που έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν σύντομα, γράφει η εφημερίδα.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα είναι ένα καυτό θέμα στο Κογκρέσο στο άμεσο μέλλον. Η Γερουσία συζητά επί του παρόντος ένα νέο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις. Ο γερουσιαστής Bob Menendez, ένα από τα άτομα πίσω από αυτό, είπε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχει σαφήνεια σε δύο κρίσιμες πτυχές: το Nord Stream 2 και το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Μενέντεζ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί την προληπτική επιβολή αντιρωσικών κυρώσεων, γράφει η εφημερίδα. Η αποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου να αποτρέψει την πρόωρη τιμωρία της Ρωσίας θα μπορούσε να ενισχυθεί μετά τα πρόσφατα νέα από τη Μόσχα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Σκέψεις για φορολόγηση στην εκπομπή υδρογονανθράκων στη Ρωσία, γράφει η εφημερίδα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση την Ημέρα της Επιστήμης. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου νωρίτερα, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην υλοποίηση των πιο σημαντικών καινοτόμων έργων, ειδικότερα, στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί πιο ενεργά προς την «πράσινη ατζέντα» με την εισαγωγή φόρου στις εκπομπές υδρογονανθράκων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να κινηθεί προς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αφενός, η Ρωσία έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού και υποστηρίζει την παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα, αφετέρου έχει εισέλθει σε μια μικρή λέσχη χωρών που διαπραγματεύονται το δικαίωμα να προχωρήσουν στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα όχι από το 2050, όπως οι περισσότερες χώρες, αλλά δέκα χρόνια αργότερα, γράφει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει το δικό της παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο, δήλωσε τον Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρεσέτνικοφ. Ο προτεινόμενος κανονισμός για τον άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ θα έβλαπτε το εμπόριο της Ρωσίας με την ΕΕ, πρόσθεσε.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταστεί ασύμφορη η χρήση ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για σημαντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ή να εισαχθούν ποσοστώσεις για τις εκπομπές CO 2 ή ένας φόρος. Η Ρωσία ενδέχεται να θεωρήσει προτιμότερη τη δεύτερη επιλογή.
Ειδικοί είπαν στη Nezavisimaya Gazeta ότι η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλα αποφασιστικά βήματα.
Kommersant
Η νέα έκδοση του Στρατιωτικού Δόγματος του Κράτους της Ένωσης εγκρίθηκε από τους Προέδρους Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας τον Νοέμβριο, αλλά το περιεχόμενο του εγγράφου δημοσιοποιήθηκε μόλις πρόσφατα. Σύμφωνα με την Kommersant, σε σύγκριση με το δόγμα του 2001, το νέο έγγραφο απαριθμεί πολλούς περισσότερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια της ένωσης και των δύο χωρών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους φόβους του ΝΑΤΟ, δεν αναφέρει ρητά ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα μπορούν να τοποθετηθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Το έγγραφο 19 σελίδων διευκρινίζει ότι η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση που αναπτύσσεται γύρω από το κράτος της Ένωσης χαρακτηρίζεται από κλιμακούμενες αρνητικές διεργασίες στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια, που προκαλούνται τόσο από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων δυνάμεων όσο και από μια σύγκρουση συμφερόντων μεμονωμένων κρατών. Σε σύγκριση με το δόγμα του 2001, ο αριθμός των παραγόντων που απειλούν την ασφάλεια των μελών της Ένωσης έχει διευρυνθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την Kommersant, αρκετές από αυτές τις απειλές αναφέρθηκαν από τις ρωσικές αρχές ως νόμιμοι λόγοι για το αίτημά τους να παράσχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαβεβαιώσεις ασφαλείας στη Μόσχα. Το νέο σύμφωνο δηλώνει ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν δεσμευτεί να επιλύσουν τα ζητήματα με πολιτικά και μη στρατιωτικά μέσα. Η στρατιωτική δύναμη θεωρείται έσχατη λύση μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες μη στρατιωτικές επιλογές.
Το κείμενο τόνισε ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή πυρηνικών και συμβατικών ένοπλων εμπλοκών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ ανησυχούν βαθύτατα για την πιθανότητα να τοποθετηθούν ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Ωστόσο, το νέο στρατιωτικό δόγμα του κράτους της Ένωσης δεν αναφέρει ρητά ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε πέρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την Kommersant.
Πληροφορίες από tass.com