Ρωσικός Τύπος: Συνομιλίες Μόσχας – ΔΟΑΕ για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Nord Stream

Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream
Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream

Η Ρωσία και ο ΔΟΑΕ βρίσκονται σε συνομιλίες για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Ταϊβάν μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση των περιφερειακών εντάσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να αποτρέψει την αποκατάσταση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Αυτά τα θέματα απασχολούν τα πρωτοσέλιδα  των εφημερίδων της Δευτέρας σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Vedomosti

Η Μόσχα βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ. Η δήλωση έγινε μετά την προειδοποίηση του Γενικού Διευθυντή της κρατικής εταιρείας Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας Rosatom, Alexey Likhachev, ότι οι βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye δημιουργούν κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, σημειώνει η Vedomosti.

Ο πυρηνικός σταθμός του Zaporozhye άρχισε να δέχεται ξανά πυρά στις 19-20 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ζήτησε να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις. Στις 23 Νοεμβρίου, ο Γκρόσι είχε συνομιλίες με τον Λιχάτσεφ για την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Η παρουσία των παρατηρητών του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye ελαχιστοποίησε τον αριθμό των επιθέσεων και επέτρεψε στον επικεφαλής της υπηρεσίας Grossi να λάβει πληροφορίες από τον ιστότοπο, δήλωσε ο αρχισυντάκτης της Atominfo, Alexander Uvarov, στο Vedomosti. «Ωστόσο, οι παρατηρητές του ΔΟΑΕ και ο ίδιος ο οργανισμός δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος εκτελεί τις επιθέσεις, καθώς η δουλειά τους είναι καθαρά τεχνική», είπε. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια αποστολή παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών που θα έχει ευρύτερες εξουσίες, ιδίως όσον αφορά τον εντοπισμό των επιτιθέμενων. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η επέκταση της αποστολής σε περίπτωση που παρατηρητές πραγματοποιήσουν το έργο τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εμπειρία στην επίβλεψη πυρηνικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τον ΔΟΑΕ, επεσήμανε ο Ουβάροφ.

 «Εδώ στη Ρωσία, θα θέλαμε οι διεθνείς θεσμοί να επιβεβαιώσουν και η διεθνής κοινότητα να δει ότι δεν είμαστε εμείς που κάνουμε τις επιθέσεις», δήλωσε στην εφημερίδα η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Σβετλάνα Ζούροβα.

Nezavisimaya Gazeta

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev επισκέπτεται τη Ρωσία σήμερα 28 Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του ως αρχηγός του κράτους. Οι συνομιλίες του Τοκάγιεφ με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης και στις προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο της ευρασιατικής ολοκλήρωσης.

Στο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Τοκάγιεφ για την επανεκλογή του, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση και οι συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αστάνα προχωρούν με μεγάλη επιτυχία.

 «Δεν αναμένονται αλλαγές όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της Αστάνα και της Μόσχας», δήλωσε ο Αρκάντι Ντούμπνοφ, ειδικός στις μετασοβιετικές χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα επιδιώξει πρωτίστως να εντατικοποιήσει τη συνεργασία με την Αστάνα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Izvestia

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων ως μέρος του ένατου πακέτου κυρώσεων. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσει σε ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου, καθώς και για άλλα οικονομικά και ενεργειακά μέτρα κατά της Ρωσίας, γράφει η Izvestia.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να καλέσει την ΕΕ να αποτρέψει την αποκατάσταση των αγωγών Nord Stream ως μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκούναρ Μπεκ είπε στην εφημερίδα ότι η ιδέα ήταν να γίνει μέσω εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να απόσχουν από τα σχέδια επισκευής του Nord Stream και του Nord Stream 2. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να προωθήσει την πρωτοβουλία μετά την ψήφισή του για τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως κράτους χορηγού της τρομοκρατίας. Όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει τις απαραίτητες εξουσίες και η διαδικασία συμφωνίας θα αποτελέσει εμπόδιο επειδή πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να κάνουν ένα τέτοιο βήμα.

Vedomosti

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν παραιτήθηκε από επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές.

Η πλειοψηφία των Ταϊβανέζων ψηφοφόρων θέλει σταθερότητα στις σχέσεις με την Κίνα, τόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Βασίλι Κασίν. Οι ψηφοφόροι φοβούνται τυχόν βήματα που μπορεί να προκαλέσουν έντονη αντίδραση από το Πεκίνο, επομένως η αυτονομιστική ρητορική του DPP δεν είναι δημοφιλής στην Ταϊβάν.

Οι συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι στην πραγματικότητα σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς προεδρικής θητείας του Tsai Ing-wen, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε οεπικεφαλής του Κέντρου Σπουδών Ασίας-Ειρηνικού στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και Διεθνείς Σχέσεις Alexander Lomanov. Τα μέλη της Kuomintang, με τη σειρά τους, έχουν υποσχεθεί στους πολίτες να εγγυηθούν την ηρεμία και την οικονομική σταθερότητα, καθώς και να αποκαταστήσουν τη συνεργασία με την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Λομάνοφ, στην παρούσα κατάσταση, οι πιθανότητες να γίνει το νησί και πάλι μέρος της Κίνας με ειρηνικά μέσα μειώνονται κάθε μέρα που περνά, ενώ το Πεκίνο δεν σχεδιάζει να αφήσει την Ταϊβάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επανέναρξη του διαλόγου με την Κίνα θα έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή. Ωστόσο, ο ειδικός τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει μεγάλη επιρροή στις ελίτ της Ταϊβάν και μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει το DPP για να τροφοδοτήσει τη σύγκρουσή του με την Κίνα. Ωστόσο, είναι πιθανό η κυβέρνηση Μπάιντεν να μην τολμήσει να κλιμακώσει την κατάσταση και να παράσχει υποστήριξη στην Κουομιντάνγκ, σταθεροποιώντας την κατάσταση στην περιοχή.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...