Ρωσικός Τύπος: Συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα – Το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για το Κίεβο

Βομβαρδιστικό UAV (Ντρόουν) MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ - Νέβάδα, ΗΠΑ - 2007
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδιστικό UAV MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – Νέβάδα, ΗΠΑ – 2007 / Πηγή: Ethan Miller

Izvestia

Το πρωί της 14ης Μαρτίου, το drone MQ-9 Reaper των ΗΠΑ έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μετά από απότομους ελιγμούς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν όπλα ούτε ήρθαν σε επαφή με το drone. Το Πεντάγωνο, με τη σειρά του, είπε ότι το αεροσκάφος ήταν σε αποστολή αναγνώρισης.

Το πέντε τόνων MQ-9 Reaper, σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει το MQ-1 Predator, θεωρείται το πιο πολυλειτουργικό drone των ΗΠΑ. Διαθέτουν κινητήρες που τους επιτρέπουν να φτάσουν σε ταχύτητες άνω των 400 km/h και υψόμετρο 13.000 μέτρων, καθώς και να μένουν στον αέρα για 24 ώρες. Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης και κρούσης που μπορούν όχι μόνο να πραγματοποιήσουν αναγνώριση, αλλά είναι επίσης ικανά να μεταφέρουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο πυραύλων και βομβών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Hellfire, εναέριων βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ GBU-12 Paveway II και δορυφορικά καθοδηγούμενων βομβών GBU-38 . Υπάρχουν επίσης σχέδια για τον εξοπλισμό των drones με πυραύλους αέρος-αέρος. Τα drones θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν όχι μόνο για να αμυνθούν αλλά και για να επιτεθούν.

Ο στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ επισημαίνει ότι ακόμη και πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης, η Ρωσία αντέδρασε αρκετά επιθετικά στις δραστηριότητες των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στην Κριμαία. Ωστόσο, μια τέτοια συμπεριφορά είναι απόλυτα δικαιολογημένη επειδή τα drones της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενήργησαν μερικές φορές με πολύ προκλητικό τρόπο.

«Αρκεί να θυμηθούμε ότι οι ενέργειες ενός αμερικανικού αεροσκάφους παρακολούθησης Artemis παραλίγο να προκαλέσουν αεροπορικό δυστύχημα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πριν από δύο χρόνια», σημείωσε ο ειδικός. “Τώρα, η κατάσταση έχει κλιμακωθεί. Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να πετάνε γύρω από την Κριμαία. Διεξάγουν σίγουρα αναγνωρίσεις για τα συμφέροντα του Κιέβου. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πετούσε στον ουρανό κάθε φορά που η Κριμαία δεχόταν επίθεση”, τόνισε ο Μπολτένκοφ.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι μετά την επίσκεψη στη Μόσχα, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Σι θα φτάσει στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, αν και ούτε το Πεκίνο ούτε η Μόσχα έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την επίσκεψη. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έσπευσε να χαιρετίσει την ενεργή συμμετοχή της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήθελε το Πεκίνο να εγκαταλείψει την υποστήριξή του προς τη Ρωσία. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να ακολουθούν την πολιτική τους για μη επέμβαση στη σύγκρουση, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Ο Ανώτερος Ερευνητής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής Βασίλι Κασίν σημειώνει ότι «καθώς η Κίνα έχει διατυπώσει μια λεπτομερή θέση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, είναι λογικό ότι τώρα θα επικοινωνεί όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με την άλλη πλευρά».

Ο ειδικός δεν περιμένει από τον Κινέζο ηγέτη να προσφέρει κάτι νέο στην κλήση του με τον Ζελένσκι. “Είναι επειδή ο Ζελένσκι επιμένει ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά την αποκατάσταση των συνόρων του 1991. Ίσως, η μη χρήση πυρηνικών όπλων θα θιγεί στη συνομιλία. Επιπλέον, η Κίνα μπορεί να προσφέρει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία με τον τρόπο που το αποτέλεσμα των συνομιλιών Κίνας-Ουκρανίας μπορεί να ωφελήσει τη Ρωσία. Η Κίνα θα επιβεβαιώσει ότι δεν αποδέχεται μονομερείς κυρώσεις και μπορεί αργότερα να υποστηρίξει τις προτάσεις της παρουσιάζοντας νέες πρωτοβουλίες στα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε ο Kashin.

Η Ουάσιγκτον δεν θα μείνει πίσω και θα παρακολουθήσει τους διπλωματικούς ελιγμούς του Πεκίνου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τις επερχόμενες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι και αυτός ενδιαφέρεται να προγραμματίσει μια συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του. Ωστόσο, οι προθέσεις του Λευκού Οίκου έγιναν γνωστές μόνο όταν ο Μπάιντεν και τα μέλη της ομάδας του πετούσαν στο Σαν Ντιέγκο για μια συνάντηση με Βρετανούς και Αυστραλούς πρωθυπουργούς ως μέρος του συμφώνου AUKUS. Το έργο για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία που έλαβε την τελική έγκριση στη συνάντηση, σίγουρα θα περιπλέξει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Η Μόσχα αναμένεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ιράν, Συρίας και Τουρκίας στις 15-16 Μαρτίου. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι ειδικοί λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να διασφαλίσει την πρόοδο σε αυτό το θέμα πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου, σημειώνει η Nezavisimaya Gazeta.

Ο Γκριγκόρι Λουκιάνοφ, ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι ώριμες για να ξεπεραστούν ορισμένες διαφορές. «Η παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση συμβάλλει σε αυτό», είπε ο αναλυτής. “Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν. Αν και το κόμμα του Ερντογάν κατάφερε να πετύχει κάποια επιτυχία στην αντίσταση στην αντιπολίτευση, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ασκούν πίεση”. Ένα από τα θέματα αφορά τις εντάσεις με τη Συρία. Ο Λουκιάνοφ σημείωσε ότι νωρίτερα, ο υποψήφιος για την προεδρία της τουρκικής αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu είχε τονίσει την ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι σχέσεις με τη Δαμασκό για να διασφαλιστεί ότι οι Σύριοι πρόσφυγες αργά ή γρήγορα θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Εν τω μεταξύ, ο εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια Ρωσία και Ιράν έχουν ακολουθήσει μια πολιτική προσέγγισης, η οποία διευκολύνει τον διάλογο για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. «Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το Ιράν δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη Συρία», είπε ο Λουκιάνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, που πρόσφατα μεσολάβησε η Κίνα, οδηγεί τη διαδικασία προς έναν συνολικό δημόσιο διάλογο και για τη Συρία.

Εξάλλου, ο Λουκιάνοφ θεωρεί τα ανθρωπιστικά ζητήματα ως έναν άλλο παράγοντα που προωθεί τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Το κόστος της αντιμετώπισης των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού είναι εξαιρετικά υψηλό και θέτουν αμφιβολίες για την ικανότητα τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας να δαπανήσουν τους πόρους τους σε στρατιωτικές δραστηριότητες», τόνισε ο αναλυτής.

ΜΜΕ

Η Ρωσία δεν θα έχει όφελος από την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, δήλωσαν ειδικοί στη Rossiyskaya Gazeta. Οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, ενώ τα ρωσικά σιτηρά είναι αυτά που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αγορά.

Η επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά έχει μικρή σημασία για τις ρωσικές επιχειρήσεις, καθώς η αυξανόμενη εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής οφείλεται αποκλειστικά στους εγχώριους εξαγωγείς, δήλωσε ο Anatoly Tikhonov, Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Αγροτοβιομηχανίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία. Η Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών δήλωσε νωρίτερα ότι τα ζητήματα πληρωμών, ναύλων και ασφάλισης εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά ο κλάδος έχει προσαρμοστεί σε αυτά.

Από την άλλη, αυτή τη φορά, η συμφωνία παρατάθηκε για 60 ημέρες αντί για 120. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη Δύση ότι εάν το δεύτερο μέρος της συμφωνίας δεν εφαρμοστεί σε αυτό το διάστημα, η Ρωσία μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της, σημείωσε ο Τιχόνοφ.

Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικής Αγοράς Ντμίτρι Ρίλκο βλέπει ορισμένα οφέλη από την επέκταση της συμφωνίας καθώς η άρνηση παράτασης της συμφωνίας μπορεί να οδήγησε σε αύξηση της ποσότητας ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τις ήδη φθίνουσες τιμές να υποχωρήσουν.

Το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά εξαρτάται από την ικανότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας να καταλήξουν σε συμβιβασμό, δήλωσε στην Izvestia ο Anatoly Sviridov, ειδικός στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών. «Τα μέρη θα περάσουν πιθανώς τους επόμενους δύο μήνες σε συνομιλίες και διαβουλεύσεις, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δεν είναι ικανοποιημένες με όλες τις πτυχές της τρέχουσας συμφωνίας. Το μέλλον της εξαρτάται από το αν τα μέρη θα καταφέρουν να επιτύχουν συμβιβασμό, καθώς και για τον ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή», τόνισε ο Σβιρίντοφ.

Rossiyskaya Gazeta

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, οι αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνέχιζαν να αυξάνουν τα επιτόκια. Ωστόσο, οι προοπτικές ενδέχεται να αλλάξουν δεδομένης της μίνι κρίσης στον τραπεζικό κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και της ανοδικής τάσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Όλα τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ρουβλίου της Ρωσίας, θα αισθανθούν τις συνέπειες, σημειώνει η Rossiyskaya Gazeta.

Η τραπεζική μίνι κρίση στις ΗΠΑ προκάλεσε έκπληξη για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα μια σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα επιτόκια των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank Mikhail Vasilyev. Ο πρόσφατος κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ο πιο οξύς των τελευταίων 40 ετών, έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στην κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών.

“Αναμένουμε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ και στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει το βασικό επιτόκιο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης και μιας παγκόσμιας ύφεσης”, επεσήμανε.

“Οι δυτικές κυρώσεις έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Ρωσίας από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, η τρέχουσα κατάσταση δεν θα έχει κανένα είδος άμεσου αντίκτυπου, με τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες να μην συνδέονται πλέον με τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική ύφεση», σημειώνει.

Μια παγκόσμια οικονομική ύφεση πιθανότατα θα μείωνε τις τιμές των εμπορευμάτων και την κατανάλωση. Είναι μέσω του τομέα των εμπορευμάτων που η πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση της Δύσης θα επηρεάσει έμμεσα τη ρωσική οικονομία και τους Ρώσους επενδυτές, είπε ο Βασίλιεφ. Η κρίση πιθανότατα θα οδηγήσει σε τοπική αποδυνάμωση του δολαρίου και του ευρώ και σε ενίσχυση του ρουβλίου.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...