Ρωσικός Τύπος: Θα ενταχθεί η Αργεντινή στους BRICS; – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτίθεται για να περιορίσει την Κίνα

Izvestia

Η διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε αύξηση των τιμών κατά 20% ήδη από τα μέσα Ιουνίου, πιστεύουν οι ειδικοί σε δημοσκόπηση της Izvestia. Μια τέτοια αύξηση είναι δυνατή σε εκείνες τις χώρες που αγόραζαν τους μεγαλύτερους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Νωρίτερα, το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool αποφάσισε να αναστείλει την αλληλεπίδρασή του με τις θυγατρικές της Inter RAO. Η εταιρεία επιβεβαίωσε στην Izvestia ότι ενημερώθηκε για την αναστολή λόγω του κινδύνου αδυναμίας πληρωμής για ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας Alexander Frolov, χωρίς ρωσικά ενεργειακά εφόδια, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής μπορεί να αντιμετωπίσουν ενεργειακό έλλειμμα και η κατάσταση να οδηγήσει σε μπλακ άουτ σε κοινότητες και επιχειρήσεις. «Συγκεκριμένα για τη Φινλανδία και τη Βαλτική υπάρχουν κίνδυνοι σχετικά με την αναστολή των παραδόσεων από τη Ρωσία, ειδικά εάν το καλοκαίρι είναι ζεστό», είπε.

Το γεγονός ότι είναι αδύνατο να πληρωθεί για τη ρωσική ενέργεια οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, τόνισε ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων της BitRiver, Αντρέι Λόμποντα. “Η ΕΕ ασχολείται με τη Ρωσία βασισμένη σε πολιτικούς προβληματισμούς εδώ και λίγο καιρό, με τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Η Βαλτική και η Φινλανδία αποτέλεσαν τη βάση για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν αυτές οι χώρες σταματήσουν να λαμβάνουν ενέργεια από τη Ρωσία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειμμα και αύξηση των τιμών κατά 20% μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δεδομένης της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει σε υψηλά ρεκόρ.

Η Κίνα έχει υποβάλει την πρόταση επέκτασης των BRICS, της άτυπης διακυβερνητικής ένωσης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Το Πεκίνο δεν έδειξε ποιο ακριβώς θα έπρεπε να γίνει νέο μέλος του συλλόγου, ωστόσο ένας πιθανός υποψήφιος, η Αργεντινή, εμφανίστηκε μόνη της. Τουλάχιστον, ο πρεσβευτής αυτής της χώρας στην Κίνα έχει ήδη λάβει την πρόσκληση της Κίνας να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS του Ιουνίου ως ένα βήμα προς την επίσημη ένταξη στην ομάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι μάλλον ευσεβής πόθος από την Αργεντινή και εκτός από την Κίνα, άλλα μέλη των BRICS δεν έχουν έντονη επιθυμία να επεκτείνουν την ομάδα.

“Αυτή τη στιγμή, το θέμα [της αποδοχής της Αργεντινής] δεν είναι στο τραπέζι και καμία διαδικασία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσε στην Izvestia πηγή που γνωρίζει τα θέματα των BRICS. Η Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας BRICS, Victoria Panova, σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την πραγματική επέκταση των BRICS.

«Πράγματι, η Κίνα προωθεί τη διαμόρφωση μιας λέσχης φίλων BRICS. Ωστόσο, θα προσέγγιζα το θέμα της επέκτασης με προσοχή. Είναι σημαντικό για τους BRICS να προωθήσουν συγκεκριμένες λύσεις και να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γι’ αυτό η Αργεντινή είναι μάλλον ένας σημαντικός εταίρος που περιλαμβάνεται στον στενό κύκλο με την κινεζική έννοια, αλλά τώρα το θέμα της επέκτασης σε αυτή τη μορφή δεν είναι στο τραπέζι», είπε στην Izvestia.

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιον που είναι εναντίον της ιδιότητας μέλους της Αργεντινής, αλλά μάλλον για το ότι είναι ενάντια στην επέκταση αυτή καθαυτή.

Kommersant

Την Κυριακή, συνεχίζοντας την ασιατική περιοδεία του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Τόκιο για επίσκεψη με στόχο την οικοδόμηση περιφερειακών συμμαχιών για τον περιορισμό της Κίνας. Εκτός από την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι ΗΠΑ δημιουργούν μια συμμαχία εντός του Οικονομικού Πλαισίου Ινδο-Ειρηνικού αντί της Ολοκληρωμένης και Προοδευτικής Συμφωνίας για την Εταιρική Σχέση του Υπερειρηνικού Ωκεανού που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Η πρωτοβουλία του Μπάιντεν, την οποία υποστήριξε η Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σεούλ, έχει σκοπό να δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού για στρατηγικά σημαντικά αγαθά που δεν εξαρτώνται από την Κίνα. Ωστόσο, το άνοιγμα ενός ασιατικού μετώπου ενάντια στο Πεκίνο φαίνεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, επειδή η πλειονότητα των χωρών δεν είναι πρόθυμες να εισέλθουν σε εμπορικό και οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, τον κύριο εταίρο τους.

Την παραμονή των συναντήσεων του Μπάιντεν στο Τόκιο, τα μέλη της ομάδας του τονίζουν ότι στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, οι επαφές με βασικούς συμμάχους και εταίρους έχουν γίνει πιο επίκαιρες για την Ουάσιγκτον από ποτέ. Η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος των κυρώσεων με τη Μόσχα που συνοδεύονται από πίεση στην Κίνα και τα κορυφαία ασιατικά κράτη στο πλαίσιο των συνεπειών της πανδημίας, αναγκάζουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την εθνική τους ασφάλεια και τις οικονομικές ενώσεις ακόμη βαθύτερα.

Εν τω μεταξύ, το τριήμερο ταξίδι του Μπάιντεν στη Σεούλ επιβεβαίωσε τους δεσμούς με τους Ασιάτες συμμάχους που είναι έτοιμοι να παίξουν άνευ όρων το παιχνίδι της Ουάσιγκτον χωρίς να κάνουν άβολες ερωτήσεις. Η εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών περιπλέκονται από μια μακρά διαφωνία σχετικά με τους όρους πληρωμής για τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στη Νότια Κορέα και την απροθυμία της Ουάσιγκτον να δώσει στη Σεούλ ένα πιο ελεύθερο ρόλο στις επαφές με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, η περιοδεία του Μπάιντεν στη Σεούλ έδειξε ότι δεν έχει καμία νέα στρατηγική ξεμπλοκαρίσματος των σχέσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Vedomosti

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να εισαγάγουν μια προσωρινή διαδικασία για την εφαρμογή των υποχρεώσεων σε συμβάσεις αδειών με κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων από μη φιλικές χώρες, ανέφεραν στη Vedomosti δύο πηγές που γνωρίζουν την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με αυτούς, ετοιμάζεται προεδρικό διάταγμα για το θέμα.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, ρωσικά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες, αρχές και οργανισμοί που έχουν ιδρυθεί από αυτούς και έχουν συμβάσεις άδειας χρήσης με κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων από εκείνες τις χώρες που επέβαλαν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ειδικό λογαριασμό σε ρούβλι σε εξουσιοδοτημένη ρωσική τράπεζα. Τον Μάρτιο, πολλές ξένες εταιρείες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αμερικανικών παικτών όπως η Universal, η Disney, η Warner Bros., η Sony, η Paramount ανακοίνωσαν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία λόγω της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο μηχανισμός πληρωμής σε ρούβλι μέσω ειδικών λογαριασμών από εξουσιοδοτημένη τράπεζα στη Ρωσία έχει ήδη δοκιμαστεί και χρησιμοποιείται για πληρωμές για εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, επαναλαμβάνει ο διευθυντής του Κέντρου Νομικής Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας Βλαντιμίρ Εντιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους Ρώσους δικαιοδόχους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ξένους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Πάνω απ’ όλα, το διάταγμα απευθύνεται σε όσους κατέχουν άδειες περιεχομένου για οπτικοακουστικά προϊόντα όπως ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μουσική ή άλλα παρόμοια προϊόντα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα συνεργάτη της δικηγορικής εταιρείας EBR Alexander Zhuravlyov. «Σήμερα, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά του τραπεζικού μας συστήματος, πολλοί από αυτούς που εργάζονταν με αλλοδαπούς αντιμετώπισαν προβλήματα με τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό και την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς τους ξένους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων», εξήγησε ο ειδικός. «Αλλά αυτό δύσκολα θα λύσει το πρόβλημα πλήρως. Είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθεί: εάν κάποιος μιλήσει, για παράδειγμα, για τους ξένους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων που συμφωνούν με αυτό το μοτίβο, τότε το πρόβλημα επιλύεται. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν συνάψει ανοιχτές συμβάσεις προσφορές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις κάποιος κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

Rossiyskaya Gazeta

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν ήδη καταγραφεί σε 12 χώρες εκτός Αφρικής και αυτό προκαλεί ανησυχία, δήλωσε το Σάββατο ο ΠΟΥ. Τα περισσότερα κρούσματα, περίπου 30, επιβεβαιώθηκαν στην Ισπανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δύο επιβεβαιωμένα και 17 ύποπτα κρούσματα. Υπάρχουν πάνω από 10 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία και έχουν καταγραφεί κρούσματα στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά. Στη Ρωσία, η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει ανιχνευθεί και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος να εμφανιστεί εδώ είναι χαμηλός, κυρίως λόγω των περιορισμών στις διεθνείς μεταφορές.

Δεν έχει ακόμη εξηγηθεί γιατί αυτή η μόλυνση περιορίστηκε και δεν έχει φύγει σχεδόν ποτέ από τις ενδημικές της περιοχές στο παρελθόν. Η βιολόγος Ancha Baranova πιστεύει ότι η πανδημία COVID μπορεί να έπαιξε τον αρνητικό της ρόλο. Όσοι είχαν λοίμωξη από τον κορωνοϊό έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό καθεστώς και η μόλυνση είναι ευκολότερη όταν αντιμετωπίζουν μια νέα μόλυνση.

Είναι επίσης σημαντικό εάν ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (που όλοι έλαβαν πριν από το 1980) είναι αποτελεσματικός κατά της ευλογιάς των πιθήκων. “Ένα τρύπημα κατά της ευλογιάς που λαμβάνεται στην παιδική ηλικία θα πρέπει επίσης να προστατεύει εν μέρει από την ευλογιά των πιθήκων, επειδή και οι δύο ιοί έχουν κοινούς καθοριστικούς παράγοντες”, λέει ο ειδικός λοιμώξεων, επικεφαλής ιατρός της INVITRO Siberia Andrey Pozdnyakov. Ωστόσο, σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν συστήματα για έλεγχο αντισωμάτων σε αυτόν τον ιό. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, οι ειδικοί λένε ότι θα είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός αδρανοποιημένου εμβολίου μάλλον γρήγορα.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...