Ρωσικός Τύπος: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

AP Photo Markus Schreiber
AP Photo Markus Schreiber

Izvestia

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός στις 17 Ιανουαρίου. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τη «συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Οι δυτικές χώρες δεσμεύτηκαν να συγκροτήσουν μια ταξιαρχία αρμάτων μάχης για την Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια πράσινη πολιτική μετά την απόρριψη της ρωσικής ενέργειας. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν εύκολα τα σχέδιά τους.

Αν και οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός συζητούν ως επί το πλείστον τις οικονομικές προκλήσεις, αυτή τη φορά, η ουκρανική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς αποδείχθηκε ο κύριος καταλύτης των αλλαγών όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία. Μεταξύ των άλλων, υπήρξαν πιέσεις για αύξηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία αντί για τον τερματισμό της ενεργειακής κρίσης και την αποφυγή της ύφεσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επωφεληθεί από την αποφυγή της ρωσικής ενέργειας προκειμένου να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τις προσπάθειες για στροφή προς την πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, «ενώ η ΕΕ αντικαθιστά τη Ρωσία, τον πρώην μεγάλο ενεργειακό της εταίρο, η ΕΕ εξαρτάται από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλάντισλαβ Μπέλοφ.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους πράσινους στόχους της, η ΕΕ στοιχηματίζει σε μια εταιρική σχέση με την Κίνα. Ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He είπε στην ομιλία του στο Νταβός ότι στόχος του Πεκίνου να φτάσει τις μηδενικές εκπομπές έως το 2060 δεν επιβλήθηκε από έξω. Τόνισε επίσης τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας. “Η Κίνα θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα πράσινης οικονομίας, αν και όχι σε υποδεέστερη θέση, αλλά μέσω της δημιουργίας μιας ατζέντας για τις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου. Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε την Κίνα να παίζει όλο και πιο κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας για αυτά τα έθνη», σημείωσε το μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Yaroslav Lisovolik. Η συνεργασία της Κίνας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Nezavisimaya Gazeta

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He στη Ζυρίχη την Τετάρτη. Μετά από αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για να συζητήσει το ζήτημα της Ουκρανίας, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας και την επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να διερευνήσουν πόσο ισχυρή είναι η Κινεζο-Ρωσική εταιρική σχέση, σημειώνει η Nezavisimaya Gazeta.

Ο ερευνητής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Vasily Kashin επισημαίνει ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα «θα ήθελαν να θέσουν σε αναμονή την επιδείνωση των σχέσεων και ή τουλάχιστον να την καταστήσουν διαχειρίσιμη».

“Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Blinken είναι στην πραγματικότητα απίθανο να αλλάξει τις σχέσεις. Όσο για την επιθυμία της Ουάσιγκτον να σπείρει διχόνοια μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας, εδώ υπάρχει περισσότερη ρητορική παρά αλήθεια”, είπε ο ειδικός.

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να λένε ότι η Κίνα αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει τη Ρωσία. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν επίσης ρητορική, η οποία εξαρτάται από ποιον μιλάνε. Όταν οι Κινέζοι ασχολούνται με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αποστασιοποιούνται λεκτικά από τη Ρωσία. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική», εξήγησε ο Kashin. Το διμερές εμπόριο εκτοξεύτηκε στα ύψη πέρυσι, δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα. Οι κινεζικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αντικαθιστούν τις ξένες εταιρείες που έφυγαν από τη ρωσική αγορά, τόνισε ο ειδικός.

“Όσο για τις συνομιλίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα για τους Αμερικανούς. Η Κίνα είναι η μόνη επίσημη πυρηνική δύναμη που αναπτύσσει γρήγορα το οπλοστάσιό της, καθώς και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό εγείρει το ζήτημα της δημιουργίας καναλιών επικοινωνίας για την αποφυγή συγκρούσεων και να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο διαφάνειας», τόνισε ο Kashin.

Η ζημιά από τις οικονομικές συγκρούσεις, τον κατακερματισμό και τις διαδικασίες περιφερειοποίησης έγινε βασικό θέμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Οι ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας θα κοστίσει έως και το επτά τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι βέβαιοι ότι ο κόσμος πρόκειται να αντιμετωπίσει περισσότερες οικονομικές συγκρούσεις και εμπορικούς πολέμους. Η Ευρώπη ανησυχεί ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει σοβαρό πρόβλημα. Σε απάντηση, η Γαλλία προτείνει στην ΕΕ να υιοθετήσει τη δική της στρατηγική «Made in Europe». Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι η διαδικασία θα επηρεάσει σοβαρά τη Ρωσία. «Η Ρωσία εξάγει κυρίως τυποποιημένα αγαθά, η ζήτηση των οποίων δεν επηρεάζεται άμεσα από ζητήματα κατακερματισμού», δήλωσε ο Σεργκέι Χεστάνοφ, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της εταιρείας επενδύσεων Otkritie. Ωστόσο, η πιθανότητα μιας σκληρότερης εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί όντως κίνδυνο. «Η Κίνα είναι ένας σημαντικός αγοραστής ρωσικών εμπορευμάτων και οποιαδήποτε επιβράδυνση της οικονομίας της θα επηρεάσει αισθητά την οικονομία της Ρωσίας», σημείωσε ο ειδικός.

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αποκόπτουν σταδιακά τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις προηγουμένως διαμορφωμένες αγορές. Οι αλυσίδες εφοδιασμού για εμπορεύματα και άλλα αγαθά ανακατευθύνονται από τη Δύση προς την Ανατολή. Η Ρωσία ήδη περνάει ό,τι άλλοι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον», τόνισε η αναλύτρια της Freedom Finance Global, Yelena Belyayeva.

Για τη Ρωσία, ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει μια ευκαιρία μετάβασης από το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε πόρους σε ένα πιο διαφοροποιημένο, όπου το μερίδιο των μεταποιητικών βιομηχανιών θα αυξηθεί σημαντικά, τόνισε ο αναλυτής της TeleTrade, Alexey Fyodorov.

ΜΜΕ

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ξεκινά ανταλλαγές νομισμάτων κινεζικού γουάν ως νέο χρηματοοικονομικό μέσο. Είναι ένα υποκατάστατο για τις ανταλλαγές που αφορούν «μη φιλικά» νομίσματα που οι Κεντρικές Τράπεζες έριξαν στον απόηχο των κυρώσεων. Το εργαλείο αναμένεται να μειώσει την υπερβολική ζήτηση για το κινεζικό νόμισμα και να εξομαλύνει τις αιχμές της μεταβλητότητας στην αγορά, γράφει η Kommersant.

Στις 19 Ιανουαρίου, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να συνάπτει μονοήμερες συμφωνίες με τράπεζες, πουλώντας τους γιουάν σε ρούβλια. Η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το μέσο για να περιορίσει τη μεταβλητότητα των επιτοκίων της αγοράς χρήματος σε περίπτωση που προκύψουν ανισορροπίες. Ταυτόχρονα, η σημασία του νέου μέσου θα αυξηθεί λόγω των αυξανόμενων πληρωμών σε εθνικά νομίσματα μεταξύ ρωσικών και κινεζικών εταιρειών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της PF Capital Yevgeny Nadorshin επισημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το μέσο ανταλλαγής δολαρίων σε ολόκληρη την αγορά λόγω κυρώσεων. Όταν οι συνήθεις ανταλλαγές νομισμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ολόκληρης της αγοράς, πρέπει να αντικατασταθούν και το γιουάν είναι αρκετά κατάλληλο για αυτόν τον σκοπό, σημείωσε ο αναλυτής.

Το νέο μέσο θα διευρύνει τις ευκαιρίες για τις τράπεζες και άλλους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για συναλλαγματική ρευστότητα, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος μετοχών της Sistema Capital Management Company, Konstantin Asaturov. Θα γίνει επίσης ένα θετικό βήμα τόσο για τις ρωσικές όσο και για τις κινεζικές μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν άμεση πρόσβαση στο χρηματιστήριο, καθώς οι εταιρείες θα μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα και ευέλικτα ρούβλια και γιουάν για πληρωμές συμβολαίων, πρόσθεσε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...