Ρωσικός Τύπος: Το δέκατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ – Η οικονομία της ΕΕ προσαρμόζεται στο ενεργειακό κόστος

Izvestia

Στο πλαίσιο του δέκατου πακέτου κυρώσεων, η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Rosatom και ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, όπως και ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος μπορεί επίσης να βρίσκεται στη μαύρη λίστα. Οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν να εγκρίνουν το νέο πακέτο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας. Οι κυρώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν επίσης τη Λευκορωσία και το Ιράν για την υποστήριξή τους στη Ρωσία. Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τα νέα μέτρα δεν είναι σημαντικές δεδομένων των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί. Επιπλέον, ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, ενδέχεται να αντιταχθούν στους προτεινόμενους περιορισμούς.

Ο διευθυντής του προγράμματος Valdai Discussion Club, Ivan Timofeev, σημείωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο επειδή η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα ήταν μάλλον περιορισμένη.

«Σε σύγκριση με συμφωνίες για το πετρέλαιο ή τα προϊόντα πετρελαίου, η πυρηνική συνεργασία μας με την ΕΕ είναι ασήμαντη. Πιθανότατα, οι κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα θα αφορούν τα έργα της Rosatom στο εξωτερικό. Αυτό είναι δυνατό, αλλά αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι ότι ταυτόχρονα με το δέκατο πακέτο, το εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα τίθεται σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες διατηρούν το δικαίωμα να μειώσουν το ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο», πρόσθεσε ο ειδικός.

Στο δέκατο πακέτο, οι Βρυξέλλες ενδέχεται επίσης να διευρύνουν την απαγόρευση παράδοσης ορισμένων αγαθών στη Ρωσία, αν και «είναι δύσκολο να επινοηθεί κάτι νέο» σε αυτόν τον τομέα.

Η ΕΕ προσπαθεί επίσης ενεργά να εμπλέξει τρίτες χώρες σε πιέσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Υπάρχουν ακόμη σχέδια για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου για αυτούς τους σκοπούς. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Timofeev, μέχρι στιγμής, αυτές οι προσπάθειες της Δύσης δεν ήταν αποτελεσματικές προς τις μεγάλες οικονομίες της Ινδίας και της Κίνας.

Nezavisimaya Gazeta

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της περιορισμένης παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως δεν προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα, όπως εκτιμούσαν πολλοί Ρώσοι ειδικοί. Η ΕΕ συνεχίζει τη βιομηχανική της ανάπτυξη. Ξένοι ειδικοί προβλέπουν υψηλές παγκόσμιες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα για τουλάχιστον έξι-επτά χρόνια. Αυτό δεν εγγυάται αυξημένα έσοδα από τις εξαγωγές για τη Ρωσία λόγω των εκπτώσεων στο πετρέλαιο της.

Το Euractiv news, επικαλούμενο ανάλυση οικονομολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής, αναφέρει ότι παρά την ενεργειακή κρίση και την ουκρανική σύγκρουση, η βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ αποδείχθηκε πιο σταθερή από το αναμενόμενο. Απώλειες υπέστησαν οι χημικές και μεταλλουργικές βιομηχανίες της Ευρώπης ενώ άνοδος της παραγωγής παρατηρήθηκε σε άλλους τομείς.

Ο οικονομολόγος Pavel Ryabov στο λογαριασμό του στο Telegram Spydell_finance επεσήμανε ότι η παραγωγή χαμηλού περιθωρίου μειώνεται στην ΕΕ, ενώ η οικονομία υψηλού περιθωρίου αυξάνεται όσο ποτέ άλλοτε. «Η παραγωγή έχει μετατοπιστεί ουσιαστικά στον τομέα υψηλής τεχνολογίας και έντασης κεφαλαίου», γράφει.

Για παράδειγμα, η χημική βιομηχανία ανέλαβε το βάρος της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και μείωσε την παραγωγή σχεδόν κατά 15% ετησίως (που είναι η πιο σημαντική πτώση τα τελευταία 30 χρόνια). «Η μεταλλουργική σφαίρα μειώθηκε κατά 6,4%, η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος σημείωσε πτώση 12,6% και η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 7,6%. Επιπλέον, η παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων μειώθηκε κατά 4,4%. Το χαρτί και τα εν λόγω προϊόντα υφίστανται μείωση 6,8%, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πτώση 5% στην παραγωγή ξυλείας και προϊόντων ξύλου», λέει.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει σημειώσει άνοδο 33%. Επιπλέον, η παραγωγή εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών αυξήθηκε κατά 18%, ενώ αύξηση 12% σημειώθηκε στην παραγωγή αυτοκινήτων και ρυμουλκούμενων. Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού έχει αυξηθεί κατά 9,6%. Ο μετασχηματισμός της δομής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ξεκίνησε πριν από το 2022. Ένα χρόνο πριν, σημειώθηκαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων καθώς και φαρμακευτικών προϊόντων. Πτώση παρατηρήθηκε σε τομείς όπως η επικουρική δραστηριότητα εξόρυξης, παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και η εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Εν μέσω αναφορών για τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ξεκινούν στη Λευκορωσία ασκήσεις αεροπορικής τακτικής διάρκειας δύο εβδομάδων που περιλαμβάνουν βολές με τη συμμετοχή της αεροπορίας των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων. Ρωσικές αεροπορικές μονάδες, θα συνεργαστούν με τις αεροπορικές δυνάμεις της Λευκορωσίας όπως και με την αεράμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με αναφορές του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, το σενάριο των ασκήσεων θα σχετίζεται με την κατάσταση στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και τη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη βορειοδυτική πλευρά του κράτους της Ένωσης. Δεν αποκλείεται η αεροπορία της Ρωσίας να παραμείνει στη Λευκορωσία ως μέρος της περιφερειακής ομάδας στρατευμάτων μετά το τέλος της άσκησης, δηλαδή μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023.

«Δεν αποκλείω η επιθεώρηση στον στρατό της Λευκορωσίας να σχετίζεται με τις αεροπορικές ασκήσεις και η όλη ιδέα θα βασίζεται στα καθήκοντα της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», σημειώνει στρατιωτικός ειδικός, ο απόστρατος Αντιστράτηγος Γιούρι Νετκάτσεφ. «Στις 12-13 Ιανουαρίου, τη Λευκορωσία επισκέφθηκε επιτροπή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με επικεφαλής τον νεοδιορισθέντα Αναπληρωτή Διοικητή της ομάδας δυνάμεων στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, Ανώτατο Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Oleg Salyukov. Στη συνέχεια, η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας ανέφερε ότι «επιθεωρήθηκαν στρατιωτικές μονάδες και υπομονάδες της ρωσικής συνιστώσας της περιφερειακής ομάδας στρατευμάτων». Το Μινσκ τονίζει ιδιαίτερα ότι «κατά την παρουσία της Επιτροπής επιθεωρήθηκαν οι εργασίες, η ποιότητα των ασκήσεων για τον μαχητικό συντονισμό και η ετοιμότητα εκπλήρωσης των καθηκόντων από την περιφερειακή ομάδα στρατευμάτων προς το συμφέρον της διασφάλισης της στρατιωτικής ασφάλειας του κράτους της Ένωσης», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.

«Της έναρξης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον χειμώνα του 2022 προηγήθηκαν οι στρατηγικοί ελιγμοί Union Resolve 2022. Ένα χρόνο αργότερα, το χειμώνα, στο πλαίσιο του κράτους της Ένωσης, οργανώνεται η αεροπορική τακτική άσκηση – αυτές οι ασκήσεις είναι μικρότερες σε κλίμακα, αλλά η εκπλήρωση των καθηκόντων τους μπορεί να διευκολύνει την οργάνωση και την υλοποίηση καθηκόντων που σχετίζονται με τη στρατηγική προέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, ο οποίος τώρα ηγείται του αρχηγείου της ομάδας δυνάμεων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο στρατιωτικός ειδικός, απόστρατος συνταγματάρχης Νικολάι Σούλγκιν.

Kommersant

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) παραμένει μέχρι στιγμής το μόνο είδος καυσίμου που σημειώνει αύξηση στις προμήθειες προς την Ευρώπη από τη Ρωσία το 2022. Η Novatek αύξησε τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη από το εργοστάσιο ΥΦΑ Yamal κατά περίπου 13,5% και λιγότερες μέχρι στιγμής από την Gazprom. Το εργοστάσιο LNG της Portovaya συνέβαλε επίσης στον συνολικό όγκο εφοδιασμού. Η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την ΕΕ οδήγησε σε άλμα κατά 25 τοις εκατό στο μερίδιο του LNG, στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Maria Belova της Vygon Consulting, μέχρι το τέλος του 2022, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εισήγαγε περίπου 125 εκατομμύρια τόνους LNG με το μερίδιο της Ρωσίας να είναι περίπου 13%. Εν μέσω του μειωμένου όγκου των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το μερίδιο του LNG στις συνολικές ρωσικές παραδόσεις έχει αυξηθεί αισθητά, ξεπερνώντας το 25% από τις συνολικές παραδόσεις φυσικού αερίου και LNG (αντί για 7% ένα χρόνο νωρίτερα), σημειώνει ο ανεξάρτητος αναλυτής Alexander Sobko.

Η προετοιμασία της Ευρώπης για το χειμώνα 2023-2024 μπορεί να είναι ακόμη πιο περίπλοκη, ενώ νέοι σημαντικοί όγκοι LNG δεν θα εμφανιστούν στην αγορά πριν από το 2025. Επομένως, θα είναι ακόμα δύσκολο για την Ευρώπη να αντικαταστήσει το ρωσικό LNG. Ελλείψει περιορισμών το 2023, θα πρέπει να παραμείνουν σημαντικές παραδόσεις ρωσικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά, πιστεύει ο Kapitonov.

Ωστόσο, ο Sobko πιστεύει ότι η ασιατική κατεύθυνση μπορεί να γίνει πιο ελκυστική το 2023, παρόλο που η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι πιο κερδοφόρα για τις παραδόσεις από το Yamal και τη Βαλτική όσον αφορά το κόστος μεταφοράς ακόμη και με ίσες τιμές φυσικού αερίου. Ο αναλυτής πιστεύει ότι καθώς η ζήτηση αποκαθίσταται στην Κίνα, η CNPC θα σταματήσει να μεταπωλεί τους όγκους της από το Yamal LNG στην Ευρώπη.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...