Ρωσικός Τύπος: Η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενώσει τη ρωσική κοινωνία

Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

ΜΜΕ

Προσωρινά, η Ρωσία διαφοροποιεί τις προμήθειες πετρελαίου της, δήλωσε στην Izvestia ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας Πάβελ Ζαβάλνι, σημειώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν ως αποτέλεσμα ενός πιθανού εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας που αντιμετωπίζει νέα αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα. Στις 4 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το έκτο πακέτο κυρώσεων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου, αφαίρεση της Sberbank από το SWIFT, απαγόρευση εκπομπών τριών ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών καθώς και νέους ατομικούς περιορισμούς. Πηγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε στην Izvestia ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμες να απορρίψουν το ρωσικό πετρέλαιο.

Απορρίπτοντας το ρωσικό πετρέλαιο, η ΕΕ κινδυνεύει να επαναλάβει τη δοκιμασία του περασμένου έτους όταν οι τιμές αυξήθηκαν από 150 δολάρια σε 1.200 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, εξήγησε στην Izvestia ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital Artem Tuzov. “Και αυτό ήταν χωρίς κυρώσεις. Τώρα η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και η ΕΕ την επιδεινώνει διογκώνοντας τις τιμές για πηγές προμήθειας πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου εναλλακτικές από τις ρωσικές. Είναι ακριβώς η Ρωσία που πουλάει πετρέλαιο με έκπτωση, που εμποδίζει την άνοδο των τιμών», σημείωσε ο ειδικός.

Την Πέμπτη, 5 Μαΐου, οι συμμετέχοντες στον ΟΠΕΚ+ θα συντονίσουν τον όγκο παραγωγής πετρελαίου από αυτό το καλοκαίρι. Το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα εξαρτηθεί από αυτό.

Ο ΟΠΕΚ+ θα καθοδηγείται από τη θεμελιώδη κατάσταση στην αγορά, δήλωσε στη Rossiyskaya Gazeta, ο Αλεξάντερ Κούρντιν, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης της Ρωσικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η κατάσταση ήταν γενικά ισορροπημένη. Από τον Απρίλιο, οι κίνδυνοι διατήρησης του επιπέδου της ρωσικής παραγωγής αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα, αλλά από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις από τις προμήθειες πετρελαίου των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων χωρών, καθώς και νέα lockdown για τον COVID-19 στην Κίνα συνέβαλαν στον περιορισμό της ζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουμε παρατηρήσει αιχμές στην τιμή του πετρελαίου με τις τιμές να κυμαίνονται σε ένα αποδεκτό επίπεδο για τον ΟΠΕΚ + περίπου 100 δολαρίων το βαρέλι, είπε. Ο ειδικός πιστεύει ότι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ξαφνικές κινήσεις από τον ΟΠΕΚ+.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή της Alfa Capital Maxim Biryukov, δεδομένης της μειωμένης ζήτησης λόγω των lockdown στην Κίνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι στη σύνοδο του Μαΐου, ο OPEC+ μπορεί να μειώσει τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.

Izvestia

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας συνεχίζουν να πραγματοποιούν χτυπήματα σε στόχους στρατιωτικούς και υποδομών μεταφορικών της Ουκρανίας. Στις 4 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χτυπήματα πυραύλων υψηλής ακρίβειας σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κοντά σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό θα πρέπει να μειώσει τα ποσοστά παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αντρέι Φρόλοφ είπε στην Izvestia ότι επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούνται οι μεταφορές του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χτυπήματα στις σιδηροδρομικές υποδομές θα πρέπει να επιβραδύνουν τη διαδικασία παράδοσης όπλων.

«Οι υποσταθμοί καταστρέφονται και οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές ατμομηχανές ντίζελ και, επιπλέον, χρειάζονται καύσιμα που έχουν ήδη έλλειμμα. Αυτό θα επιβραδύνει τους ρυθμούς παράδοσης του βαρέος οπλισμού κατά μήκος του σιδηροδρομικού συστήματος», προέβλεψε ο ειδικός.

Η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει άλλη μια τεχνητή χρεοκοπία στις 27 Μαΐου, όταν οι εκδόσεις των ομολόγων Ρωσία-2026 και Ρωσία-2036 θα πρέπει να εξαργυρωθούν, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών. Στις 4 Μαΐου έληξε η περίοδος που το υπουργείο μπορούσε να πληρώσει τα ευρωομόλογα σε δολάρια. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πληρώνει σε δολάρια για ευρωομόλογα όπου δεν προβλέπονται πληρωμές σε ρούβλια. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου λήγει η άδεια του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επιτρέπει στους Αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν χρήματα από ρωσικές κρατικές δομές.

Θα είναι δυνατή η πληρωμή των ευρωομολόγων που λήγουν το 2026 σε δολάρια ΗΠΑ ή σε ευρώ, λίρες ή ελβετικά φράγκα, δήλωσε στην Izvestia ο κορυφαίος αναλυτής της αγοράς χρέους στην Otkritie Investment Alexander Shurakov. Πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να πληρωθούν για τα ομόλογα Ρωσία-2036 σε αυτά τα νομίσματα ή σε ρωσικά ρούβλια. Είναι δυνατό να πληρωθεί χρησιμοποιώντας εθνικό νόμισμα εάν η Ρωσία “χωρίς δική της υπαιτιότητα δεν είναι σε θέση να πληρώσει για το κύριο χρέος ή ποσοστά του σε οποιοδήποτε από αυτά τα νομίσματα”, διευκρίνισε ο ειδικός.

“Πιθανότατα, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί, πάνω απ’ όλα, να πληρώσει από τους παγωμένους λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα. Εάν μπλοκαριστούν, τότε το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει προσβάσιμα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα. Για ομόλογα, εάν τα έγγραφα εκπομπής τους το επιτρέπουν, ίσως οι πληρωμές θα είναι σε ρούβλια», σημείωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Promsvyazbank, Ντμίτρι Μοναστίρσιν.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο πληροφοριών και ανάλυσης TeleTrade Mark Goikhman σημείωσε ότι στις 25 Μαΐου λήγει η άδεια του OFAC που επιτρέπει στους πολίτες των ΗΠΑ να λαμβάνουν πληρωμές από ρωσικές κρατικές δομές παρά τις κυρώσεις. Εξήγησε ότι είναι δυνατό ένα σενάριο όπου η Ρωσία πληρώνει το χρέος ενώ οι Αμερικανοί πιστωτές δεν θα πάρουν τα χρήματα. Ο εμπειρογνώμονας αναμένει ότι αυτή η άδεια θα παραταθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα δείχνει με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν την ενδιαφέρει μια χρεοκοπία, έστω και τεχνητή. Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι πολλές υποθετικές συνέπειες αυτού του σεναρίου είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα: ακόμη και χωρίς χρεοκοπία, οι κυρώσεις οδήγησαν σε απαγόρευση επενδύσεων σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σε μπλοκάρισμα ορισμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σε χαμηλές αξιολογήσεις και αδυναμία προσέλκυσης κεφαλαίων σε εξωτερικές αγορές.

Rossiyskaya Gazeta

Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Valery Fadeev έχει θέσει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των σημερινών παγκόσμιων θεσμών να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο άρθρο του για την Rossiyskaya Gazeta προτείνει την εξεύρεση συναίνεσης σε αυτό το θέμα με την πλήρη ισότητα όλων των συμμετεχόντων εθνών.

“Ο κόσμος απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους του Ντονμπάς με λόγια, άρα ήταν απαραίτητο να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία τους με όπλα. Γιατί λοιπόν απέτυχαν οι θεσμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο; Επειδή η αποτελεσματικότητα αυτών των θεσμών είναι αμφισβητήσιμη. Επιπλέον, πολύ συχνά οι δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για να κερδίσουν», έγραψε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι εξαιρετικά σκόπιμο να επιστρέψουμε ένα πραγματικά ανθρωπιστικό θεμέλιο στο σύστημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό το σύστημα να μην χρησιμοποιείται ως μέσο διακυβέρνησης απείθαρχων χωρών.

«Είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια διεθνής εργασία για την εξεύρεση συναίνεσης στη σφαίρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με υποχρεωτική πλήρη ισότητα των εθνών που συμμετέχουν σε αυτό το έργο», σκέφτεται ο Fadeev.

Vedomosti

Σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Εμπειρογνωμόνων (EISI), ο Μιχαήλ Μαμόνοφ του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 61% των ερωτηθέντων λέει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενώσει τη ρωσική κοινωνία. Σύμφωνα με το 10% των ερωτηθέντων, η ειδική επιχείρηση δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο τη ρωσική κοινωνία, το 20% πιστεύει ότι μάλλον τη χώρισε και τη δίχασε, ενώ το 9% δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί.

Το εθνικό χαρακτηριστικό μεταξύ των Ρώσων είναι η «αυξημένη ενότητα» καθώς η πίεση στη χώρα εντείνεται, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Ρουντάκοφ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια «συναίνεση του Ντονμπάς» έχει προκύψει στη ρωσική κοινωνία, η οποία είναι συγκρίσιμη σε κλίμακα με τη «συναίνεση της Κριμαίας». Ωστόσο, αν το 2014, διαμορφώθηκε στη βάση μιας «θετικής συναισθηματικής εμπειρίας μιας ιστορικής στιγμής», τότε η σημερινή ενότητα διαμορφώνεται «από τη συνειδητή και σταθερή εμπιστοσύνη στην ορθότητα του επιλεγμένου μονοπατιού», πιστεύει ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...