Ρωσικός Τύπος: Το εργοστάσιο της Ζαπορόζιε περιμένει την επίσκεψη του ΔΟΑΕ – Η στάση του ΟΠΕΚ+ εξυπηρετεί τη Μόσχα

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Izvestia

Η Ρωσία αναμένει από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye σύντομα και είναι έτοιμη να τον βοηθήσει, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επίσκεψη των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ συζητήθηκε από τότε που η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής επιδεινώθηκε στις αρχές Αυγούστου. Και τα δυο μέρη έχουν συμφωνήσει για την επιθεώρηση, ωστόσο το μόνο ερώτημα είναι πότε θα φτάσουν εκεί οι ειδικοί. Το πρακτορείο αναφέρει ότι σε περίπτωση επιτυχών διαπραγματεύσεων, η αποστολή ενδέχεται να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό τις επόμενες ημέρες.

“Από πολιτική και στρατιωτική άποψη, είναι σαφές ότι αυτό που ουσιαστικά προτείνεται είναι να επιστραφεί η ρωσική εγκατάσταση ή να τεθεί υπό κάποιο άλλο έλεγχο. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό”, δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Valdai Discussion και αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, Fyodor Lukyanov. «Μόνο μια συμφωνία των δυο πλευρών να απέχουν από στρατιωτική δράση μπορεί να κρατήσει το πυρηνικό σταθμό Zaporozhye ασφαλή από επιθέσεις. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται αυτό. Ο ΟΗΕ, στην πραγματικότητα, μπορεί να παίξει έναν συγκεκριμένο ρόλο, μεσολαβητικό και  ειρηνευτικό- και στην πραγματικότητα ο κ. Γκουτέρες προσπαθεί να το κάνει», πρόσθεσε.

“Προφανώς, οι πλευρές έχουν διαφορετικές προτεραιότητες για την ασφάλεια του εργοστασίου του Ζαπορόζιε. Η Ρωσία ανησυχεί για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από την ουκρανική πλευρά και θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση ενώ παροτρύνει την Ουκρανία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες” είπε στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ. «Η Δύση θα ήθελε να συνδέσει αυτή την κατάσταση με μια γενικότερη ατζέντα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, απαιτώντας από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος δίπλα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και από το ουκρανικό έδαφος γενικά», εξήγησε.

Nezavisimaya Gazeta

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις που επηρεάζουν άμεσα τη Ρωσία και τα μελλοντικά της έσοδα από το πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία, ως βασικός ρυθμιστής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, σχεδιάζει να διατηρήσει ή ακόμη και να εντείνει τους περιορισμούς στην παραγωγή και τη συνολική προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Για να το κάνει αυτό, το Ριάντ θα επεκτείνει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ που περιορίζει την παραγωγή από τα κράτη μέλη. Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν αισθάνονται υπεύθυνα για τις σχετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου και δεν θα προσπαθήσουν να τις μειώσουν μέσω της αυξημένης παραγωγής. Αυτή η στάση σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου σχετικά προστατευμένα, τουλάχιστον από τις χώρες παραγωγής. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες εισαγωγής περιορισμών στις τιμές εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

“Υπό την τρέχουσα κατάσταση, η θέση της Σαουδικής Αραβίας συμφωνεί απόλυτα με τη Ρωσία, η συμφωνία OPEC+ θα παραταθεί, ενδεχομένως, με νέο όνομα, αλλά η ουσία της θα παραμείνει. Δηλαδή, οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους στην πολιτική πετρελαίου θα απέχουν από την ταχεία αύξηση της παραγωγής παρά την οποιαδήποτε προσπάθεια από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Μια συμφωνία με τη Ρωσία είναι πολύ πιο ωφέλιμη για τους Σαουδάραβες από μιας υποθετική ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εκδιώκοντας τη Ρωσία», δήλωσε ο Stanislav Mitrakhovich, εμπειρογνώμονας στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας.

“Οι Σαουδάραβες, πάνω από όλα, ανησυχούν για την ευημερία της χώρας τους. Για τους παραγωγούς πετρελαίου, οι τρέχουσες τιμές είναι καλές, οι μεγάλες εταιρείες ενίσχυσαν τα τριμηνιαία κέρδη τους αρκετές φορές και ενώ η αγορά δεν απορρίπτει αυτήν την τιμή λόγω της έλλειψης χρημάτων, θα προσπαθήσουν να τις κρατήσουν ψηλά», λέει ο Nikolay Vavilov, ειδικός από το τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research. Κατά τη γνώμη του, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να πέσουν σε σχέση με την αυξημένη παραγωγή στο Ιράν, ειδικά επειδή το ιρανικό πετρέλαιο είναι ήδη παρόν στις παγκόσμιες αγορές σε μείγματα που μεταφέρονται συχνά από δεξαμενόπλοια άλλων χωρών.

Izvestia

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη των Διακρίσεων και την Απομόνωση Ρώσων Γερμανών και Ρωσόφωνων Συμπολιτών στη Γερμανία (VADAR) απευθύνθηκε στην Επίτροπο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Luise Amtsberg, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Eamon Gilmore και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) Tiny Kox και καλεί για τον τερματισμό των εθνοτικών διακρίσεων των Ρώσων. Στην επιστολή τους, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν να αρθεί η προτεινόμενη απαγόρευση βίζας Σένγκεν για Ρώσους πολίτες, καθώς αυτό θυμίζει την εποχή του «Σιδηρού Παραπετάσματος». Στις 30-31 Αυγούστου, κορυφαίοι ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συναντηθούν στην Πράγα για να συζητήσουν αυτό το θέμα.

«Σε αυτό το στάδιο, βλέπουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα της έγκρισης απαγόρευσης της βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους», δήλωσε στην Izvestia ο καθηγητής του MGIMO και διευθυντής προγράμματος στο Valdai Discussion Club, Oleg Barabanov. «Πολλές χώρες είναι ενάντια σε αυτά τα μέτρα, ωστόσο, νομίζω ότι στο τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για πλήρη απαγόρευση, αφού πρώτα απ’ όλα η ατζέντα της πολιτικής της ΕΕ για τη Ρωσία επηρεάζεται σαφώς από την Ουκρανία. Είδαμε ότι το πέτυχε νωρίτερα και με λάδι και με σιτηρά. Δεύτερον, αυτές οι κυρώσεις είναι μάλλον ελαφρά μέτρα για την ΕΕ», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μιλούν εδώ και λίγο καιρό για νέους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις προμήθειες Rosatom ή φυσικού αερίου.

“Προφανώς, αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση για όλες τις χώρες της Ένωσης. Και η απαγόρευση βίζας θα βλάψει εν μέρει τον τουρισμό στις νότιες χώρες, όπως η Ελλάδα. Τίποτα περισσότερο. Κάτι πρέπει να εισαχθεί και αυτό είναι το πιο εύκολο”, εξήγησε ο ειδικός.

Rossiyskaya Gazeta

Τα φορτία θα κινούνται ταχύτερα κατά μήκος του Μεταφορικού Διαδρόμου Βορρά-Νότου αφού η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν έχουν υπογράψει μνημόνιο για την απλούστευση των διαμετακομιστικών παραδόσεων. Επί του παρόντος, ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου είναι μία από τις λίγες διαδρομές για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Ασία στη Ρωσία και αντίστροφα.

Η διαδρομή μειώνει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς, λέει ο Oleg Ivanov, ανώτερος εκπαιδευτής στο Τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων και Τελωνείων του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov.

Προκύπτουν επιπλοκές με τον συνοριακό και τελωνειακό έλεγχο στις συμμετέχουσες χώρες, γεγονός που καθιστά ακριβότερη τη μεταφορά φορτίων. Απαιτείται ψηφιοποίηση καθώς και εναρμόνιση των συστημάτων πληροφορικής των τελωνείων για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Σύμφωνα με τον ειδικό, το νέο μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες θα το διευκολύνει.

Ανώτατοι τελωνειακοί αξιωματούχοι της Ρωσίας και του Ιράν, οι Vladimir Bulavin και Alireza Moghadasi δήλωσαν επίσης ότι στο εγγύς μέλλον είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος του Εξουσιοδοτημένου Οικονομικού Φορέα (AEO) που θα απλοποιήσει το αμοιβαίο εμπόριο. Οι υπηρεσίες των δύο χωρών θα ανταλλάξουν πληροφορίες για τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων και θα συνεργαστούν στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού.

Kommersant

Η Ρωσία ξεκινά και πάλι την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αιθιοπία, η οποία είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο. Η Ethiopian Airlines θα πετάξει από το αεροδρόμιο Domodedovo στη Μόσχα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι εάν παραμείνουν οι αρχικές τιμές των εισιτηρίων, η Αιθιοπία μπορεί να έχει ζήτηση τόσο ως προορισμός χειμερινού τουρισμού όσο και ως διαμετακομιστικός κόμβος για ταξίδια προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει κάποια κίνηση προς τις ΗΠΑ.

Τυχόν νέοι προορισμοί που μπορούν να ενταχθούν άμεσα θα είναι σε ζήτηση τόσο από τουρίστες όσο και από επαγγελματίες ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR) Ντμίτρι Γκόριν. Κατά τη γνώμη του, η Αιθιοπία έχει σημαντικές δυνατότητες ως τοποθεσία με τουριστική περίοδο όλο το χρόνο, κυρίως την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα. Πολύ πριν από την πανδημία, η Ethiopian Airlines προσπάθησε με επιτυχία να προσελκύσει τουρίστες από την Ευρώπη στην Αφρική από τις Turkish Airlines (Qatar Airways και Emirates). “Δεν πετούσαν πολύ αφού υπήρχαν πολλές ανταγωνιστικές προσφορές, αλλά είχαν ζήτηση λόγω χαμηλότερων τιμών από αυτές των μεγαλύτερων εταιρειών”, εξήγησε ο Fyodor Borisov, ειδικός στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Κατά τη γνώμη του, οι προοπτικές ανάπτυξης του κόμβου εξαρτώνται από τη «διατήρηση της πολιτικής λογικών τιμών» και τις δυνατότητες του αεροδρομίου.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...