Ρωσικός Τύπος: Το εργοστάσιο του Ζαπορίζια κλείνει για λόγους ασφάλειας

Πηγή: Ria Novosti

Kommersant

Ο πυρηνικός σταθμός του Zaporozhye (NPP) κλείνει μετά από αρκετούς μήνες βομβαρδισμών, που προκάλεσαν ζημιές, μεταξύ άλλων, στις γραμμές εξωτερικής τροφοδοσίας. Η ψύξη του αντιδραστήρα πραγματοποιείται πλέον εξ ολοκλήρου από γεννήτριες ντίζελ. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα επαναλειτουργήσει ο σταθμός. Η Ουκρανία είναι απίθανο να έχει άμεσα ενεργειακά προβλήματα, καθώς η κατανάλωση ενέργειας έχει πέσει κατακόρυφα λόγω των εχθροπραξιών, γράφει η Kommersant.

Ειδικοί είπαν στην εφημερίδα ότι η απόφαση να σταματήσουν οι αντιδραστήρες ήταν η μόνη λύση. Θα ήταν ακόμη καλύτερο να το κάνουμε πολύ νωρίτερα, πιστεύει ο ανεξάρτητος αναλυτής πυρηνικής ενέργειας Ντμίτρι Γκορτσάκοφ. Η έκτη μονάδα ισχύος λειτούργησε, παράγοντας ενέργεια για τις δικές της ανάγκες για την ψύξη του αντιδραστήρα. Μέχρι πρόσφατα, ο πιο πιθανός κίνδυνος ήταν το σενάριο της Φουκουσίμα: ατύχημα λόγω υπερθέρμανσης και τήξης πυρηνικού καυσίμου ενώ οι αντλίες ψύξης του αντιδραστήρα απενεργοποιούνται λόγω απώλειας τροφοδοσίας.

«Οι κίνδυνοι ατυχήματος στο σταθμό έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή ο αντιδραστήρας που έχει διακοπεί απελευθερώνει πολύ λιγότερη θερμότητα, η πίεση και η θερμοκρασία σε αυτόν είναι χαμηλότερες και ο κίνδυνος διαρροής ατμού μειώνεται. Εάν οι γεννήτριες σταματήσουν, το προσωπικό θα έχει περισσότερο χρόνο για να λύσουν τα προβλήματα και η πιθανή ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη. Οι ειδικοί της ΔΟΑΕ διαβεβαίωσαν ότι οι γεννήτριες ντίζελ στον σταθμό είναι σε καλή κατάσταση», είπε ο ειδικός.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμένουν, προειδοποιεί ο αναλυτής, αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις ξηρής αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Επιπλέον, ο Γκορτσάκοφ σημειώνει ότι ο πληθυσμός εγκαταλείπει την Energodar, επομένως κάποια στιγμή η εγκατάσταση μπορεί να είναι υποστελεχωμένη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πολλά εξαρτώνται από τους υπαλλήλους.

Nezavisimaya Gazeta

Παρά την αποτυχημένη προσφορά ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την ιδέα να επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων. Τώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν ένα ανώτατο όριο τιμής για όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται στην ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) θα σταθμίσει αυτή την επιλογή τον Σεπτέμβριο. Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Nezavisimaya Gazeta πιστεύουν ότι για να πραγματοποιήσει αυτή την επιλογή, η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό με τους Ασιάτες καταναλωτές. Αυτό το μέτρο δεν θα επηρεάσει μόνο τη Ρωσία, αλλά και τη Νορβηγία.

Οι ειδικοί επεσήμαναν αρκετούς παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή μιας τέτοιας κίνησης. Το πιο σημαντικό είναι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. «Η εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών παραβιάζει τις υφιστάμενες συμβάσεις», δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης στο HSE, Μαρσέλ Σαλίχοφ. “Τέτοια μονομερή μέτρα από την ΕΕ θα θεωρηθούν παραβίαση της σύμβασης”, συμφώνησε ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της BCS World of Investments Vitaly Gromadin.

Ωστόσο, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να πραγματοποιήσει από μόνη της έναν τέτοιο ριζικό μετασχηματισμό της αγοράς φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει, όπως σημείωσαν ειδικοί από το Κέντρο Ενεργειακής Ανάπτυξης, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός, που θα περιλαμβάνει Ασιάτες καταναλωτές φυσικού αερίου όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Ένα άλλο εμπόδιο σε αυτή τη ριζική μεταρρύθμιση του φυσικού αερίου μπορεί να προέλθει από άλλους προμηθευτές καυσίμων, πρώτα απ’ όλα τη Νορβηγία. Σύμφωνα με ειδικούς, η απόφαση ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ.

Izvestia

Η Γερμανία δεν έχει την απαραίτητη χωρητικότητα για να λάβει LNG προκειμένου να εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγιεφ σε συνέντευξή του στην Izvestia. Ωστόσο, η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και αύριο το Nord Stream 2, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει πλησιάσει περισσότερο στην καταστροφή των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία, τόνισε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βερολίνο έχει επίσης περάσει την «κόκκινη γραμμή» όταν άρχισε να προμηθεύει το Κίεβο με φονικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και των κατοίκων του Ντονμπάς.

«Όλα εξαρτώνται από τη γερμανική πλευρά. Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί. Πρόκειται για ένα πολυμερές οικονομικό έργο, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα σε αυτό. Είναι έτοιμος για λειτουργία, είναι γεμάτος με φυσικό αέριο, πληροί τις απαιτήσεις και έχουν γίνει σχετικοί τεχνικοί έλεγχοι. Μόνο η πολιτική βούληση της γερμανικής ηγεσίας χρειάζεται για να το δρομολογήσει. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν επιβληθεί στο Βερολίνο υπερισχύουν του πραγματισμού», σημείωσε ο πρέσβης.

Ο Νετσάεφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι, σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς, η χώρα δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό αέριο στο εγγύς μέλλον. Οι ελπίδες για γρήγορη αντικατάσταση των ρωσικών εταιρειών ενέργειας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από χώρες του τρίτου κόσμου δεν δικαιολογούνται.

Nezavisimaya Gazeta

Τη Δευτέρα, η ηγεσία του ΔΟΑΕ θα συναντηθεί τρεις μήνες αφότου ζήτησε από το Ιράν να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, ενώ αρχικά παρουσίασαν συμβιβαστικές θέσεις, δήλωσαν ότι η πολιτική της Τεχεράνης έθεσε σε κίνδυνο την αποκατάσταση της συμφωνίας. Είναι αδύνατο να ονομάσουμε τους ακριβείς λόγους για την αλλαγή, αλλά είναι πιθανό ένας από αυτούς να είναι το Ιράν που φιλάει τη Ρωσία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Οι διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης παραμένουν το κύριο εμπόδιο για τη σύναψη της συμφωνίας.

Τον Αύγουστο, το Ιράν απέρριψε μια πρόταση που η Ουάσιγκτον έκρινε απαράδεκτη: την άρση των κυρώσεων στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και οι ειδικοί πίστευαν ότι οι πιθανότητες αναβίωσης της συμφωνίας βελτιώνονταν. Ωστόσο, η βοήθεια του Ιράν στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει σημαντικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, πιστεύει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαδικασιών Ένταξης στο MGIMO Alexander Tevdoi Burmuli.

“Είναι πιθανό η Δύση να άρχισε να ασκεί ισχυρότερη πίεση στο Ιράν ακριβώς επειδή η Τεχεράνη αποφάσισε να συνάψει στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα. Πιο πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ξανά τη δυσαρέσκειά τους και διεύρυναν τον κατάλογο κυρώσεων”, δήλωσε ο ειδικός στη Nezavisimaya Gazeta.

Kommersant

Λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μετάλλων έχουν δηλώσει ότι ολόκληρη η βιομηχανία οδεύει προς εξαφάνιση. Η παραγωγή χάλυβα στην Ευρώπη έχει ήδη μειωθεί κατά 5% και οι περισσότεροι παραγωγοί χάλυβα έχουν σταματήσει την τήξη και καθυστέρησαν την επανενεργοποίηση του εξοπλισμού. Σύμφωνα με ειδικούς, η κρίση μπορεί να αναγκάσει το κλείσιμο έως και του ενός τρίτου της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των εργοστασίων χαλυβουργίας ηλεκτρικών κλιβάνων, γράφει η Kommersant.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (Eurofer), η βιομηχανία μετάλλων της ηπείρου μειώνει την παραγωγή ενώ ανταγωνιστές από άλλα κράτη επεκτείνουν τις εξαγωγές χάλυβα στην ΕΕ. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας, απειλούν την κερδοφορία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα. Οι ξένοι παραγωγοί, δεν υπόκεινται στις ίδιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις προμήθειες στην Ευρώπη. Η Eurofer αναμένει από τις αρχές της ΕΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, διαφορετικά η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλων θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η Eurometaux, η ευρωπαϊκή ένωση μη σιδηρούχων μετάλλων, υπέβαλε προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Sergey Grishunin από τον Εθνικό Οργανισμό Αξιολόγησης, 7 εκατομμύρια τόνοι παραγωγής χάλυβα, ή το 4% της συνολικής ονομαστικής ικανότητας, βρίσκεται μέχρι στιγμής στο μπλοκ τεμαχισμού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αναλυτή, τα περισσότερα ενεργοβόρα εργοστάσια τήξης χάλυβα στην ΕΕ θα παροπλιστούν μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή το 42% της συνολικής παραγωγής χάλυβα.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...