Ρωσικός Τύπος: Το κατασκοπευτικό μπαλόνι αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

ΜΜΕ

Το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν, όπως είπε η Ουάσιγκτον, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από την Αμερική. Σύμφωνα με το Πεκίνο, ήταν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που παρέκκλινε από την προβλεπόμενη πορεία του. Η ιστορία έθεσε σε κίνδυνο τις ήδη δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: οι ειδικοί λένε ότι το περιστατικό έρχεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επρόκειτο να ξαναρχίσουν τον διάλογο ως ένα βήμα προς την εξομάλυνση.

Το μπαλόνι καταστράφηκε μετά από οδηγίες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έκθεση του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε. Οι πρώτες συνέπειες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου εμφανίστηκαν ενώ το μπαλόνι ήταν ακόμα στον αέρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Για τον Κινέζο ερευνητή στο Κέντρο Κάρνεγκι της Μόσχας, Alexander Gabuyev, είναι το χρονοδιάγραμμα, όχι το ίδιο το περιστατικό, που έχει μεγαλύτερη σημασία. Στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, ο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προσπάθησαν να θέσουν τις βάσεις για σταθερές διμερείς σχέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Μπάιντεν, καθώς ολόκληρο το 2022 ήταν μια χρονιά γεμάτη δυσκολίες. Η στάση της Κίνας έναντι της Ρωσίας υπήρξε σημαντική, δεδομένης της σημασίας της Ουκρανίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων προκλητικών κινήσεων είναι η επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν και οι έλεγχοι των εξαγωγών που οι ΗΠΑ επέβαλαν στο μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εταιρειών τον περασμένο Οκτώβριο. Έτσι, η επίσκεψη του Blinken ήταν να περιγράψει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του διαλόγου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τώρα και η επικοινωνία μπορεί να παγώσει για αρκετό καιρό, φοβάται ο Gabuyev.

Ο συντονιστής προγράμματος στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Konstantin Sukhoverkhov διαφωνεί. Ο εμπειρογνώμονας είπε ότι η κατάσταση γύρω από την επίσκεψη του Blinken δεν θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, επειδή το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών δεν ακυρώθηκε, αλλά μόνο αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον διμερή διάλογο και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τα πράγματα, καθώς κανείς δεν χρειάζεται πλέον αντιπαράθεση, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Sukhoverkhov βλέπει πολλές πιθανές αιτίες για μια κλιμάκωση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ – από στρατιωτικές-πολιτικές σε οικονομικές, ωστόσο οι δύο οικονομίες είναι τόσο αλληλένδετες που οποιαδήποτε σύγκρουση δεν θα ωφελούσε ούτε το Πεκίνο ούτε την Ουάσιγκτον, τονίζει ο ειδικός.

Izvestia

Τα πετρελαϊκά προϊόντα ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20-30% τους επόμενους μήνες, τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει σε ανώτατο όριο τιμών για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε στην Izvestia ο οικονομικός αναλυτής της BitRiver Vladislav Antonov. Προηγουμένως, η Ευρώπη αγόραζε απευθείας προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά τώρα θα πρέπει να το κάνει μέσω διυλιστηρίων πετρελαίου στην Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες. Η αύξηση των υλικοτεχνικών περιορισμών θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές.

Την Παρασκευή, η ΕΕ όρισε τη μέγιστη τιμή για τα προϊόντα premium σε αργό στα 100 δολάρια το βαρέλι και τη μέγιστη τιμή για τα προϊόντα με έκπτωση σε αργό στα 45 δολάρια το βαρέλι. Από εδώ και στο εξής, η Ευρώπη όχι μόνο θα αναγκάζεται να αγοράζει προϊόντα πετρελαίου από μεταπωλητές σε υψηλότερη τιμή, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα στο ντίζελ ως καύσιμο κινητήρα, καθώς και στη νάφθα ως υλικό για τη διύλιση πετρελαίου και το υγραέριο (LPG), προειδοποιεί ο Ντμίτρι Γκούσεφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος της ένωσης Αξιόπιστων Συνεργατών παραγωγών και πωλητών ενέργειας. «Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν συρρικνωθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και ενός σχετικά μικρού κινδύνου ελλείμματος πετρελαίου, οι προμήθειες υγραερίου θα προέρχονται πιθανότατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εισαγωγές ντίζελ και νάφθας από την Ινδία και την Κίνα θα προκαλέσουν άνοδο στις τιμές με κίνδυνο να παρατηρηθούν ελλείψεις” είπε ο Γκούσεφ.

Ειδικοί αναμένουν ότι οι τιμές των καυσίμων στη Ρωσία ενδέχεται να σταματήσουν να αυξάνονται από τις τελευταίες κυρώσεις. Τουλάχιστον, ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογιών για την Ανάπτυξη του Συγκροτήματος Καυσίμων και Ενέργειας στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Αερίου Gubkin, Vyacheslav Mishchenko, το πρότεινε την Παρασκευή. Γεγονός είναι ότι οι περιορισμοί στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας και κυρίως στη διύλιση πετρελαίου θα οδηγήσουν σε αύξηση της ποσότητας καυσίμων στο εσωτερικό.

Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να δυσκολευτεί να ανακατευθύνει γρήγορα τα πετρελαϊκά της προϊόντα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ οι νέοι εταίροι της ενδέχεται να απαιτήσουν επιπλέον έκπτωση, είπε ο Antonov. Τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγείς θα είναι απασχολημένοι με τη δημιουργία νέων αλυσίδων εφοδιασμού στις οικονομίες της Ασίας-Ειρηνικού και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες υπό τις κυρώσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση των ρωσικών εξαγωγών.

Vedomosti

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αναπτύξουν πυραύλους κρουζ Tomahawk που έχουν βεληνεκές περίπου 2.000 km και υπερηχητικά συστήματα LRHW στην Ιαπωνία, ανέφερε ο Sankei Shimbun. Το τελευταίο θα μπορεί να πλήξει στόχους σχεδόν 2.800 χλμ. μακριά. Οι αρχές στην Ιαπωνία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις για ένα σχέδιο ανάπτυξης, είπαν αξιωματούχοι στην ιαπωνική εφημερίδα, η οποία επεσήμανε ότι η κίνηση μπορεί να στοχεύει στην επίτευξη στρατηγικής ισορροπίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο στην Ανατολική Ασία και να αποτρέψει οποιαδήποτε χρήση βίας από την Κίνα.

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να αναπτύξουν τους πυραύλους τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, λέει ο Διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Vasily Kashin. Έγινε σαφές στους Αμερικανούς ότι όλα τα πολεμικά πλοία επιφανείας που μπορούν να αναπτυχθούν στον Δυτικό Ειρηνικό είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, ενώ η χωρητικότητα των εκτοξευτών τους είναι μικρότερη από αυτές που βρίσκονται σε κινεζικές ταξιαρχίες πυραύλων. Σύμφωνα με τον Kashin, η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν εγκαίρως οι επίγειοι πύραυλοι και επομένως είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από μια αρχική επίθεση από την Κίνα. Οποιαδήποτε ανάπτυξη των προαναφερθέντων πυραυλικών συστημάτων είτε στα νησιά Kyushu είτε στα νησιά Ryukyu δεν θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αλλαγής παιχνιδιού για τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει εάν αναπτυχθούν παρόμοια όπλα στο Χοκάιντο, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα απειλούσε τα ρωσικά υποβρύχια κοντά στην Καμτσάτκα και τα στρατεύματά της στα νησιά Κουρίλ και τη Σαχαλίνη.

Ο Oleg Paramonov, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ανατολικής Ασίας και SCO του MGIMO, συμφωνεί ότι η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στο Kyushu θα ήταν πιθανότατα το πρώτο βήμα. Η συμφωνία της Ιαπωνίας σε οποιαδήποτε τέτοια ανάπτυξη θα σήμαινε περαιτέρω κλιμάκωση της κούρσας πυραύλων στην Ασία-Ειρηνικό, είπε ο Παραμόνοφ. Ως αποτέλεσμα, η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ θα μετατραπεί σταδιακά από αμυντική σε στρατιωτικοπολιτική με σημαντικές επιθετικές δυνατότητες, τόνισε ο ειδικός.

Izvestia

Τα προσωπικά δεδομένα εμπειρογνωμόνων του Πενταγώνου που έπαιξαν ρόλο σε βιοϊατρικά προγράμματα σε ουκρανικό έδαφος έχουν εξακριβωθεί, είπε στην Izvestia η αντιπρόεδρος της Δούμας Ιρίνα Γιαροβάγια, η οποία συμπροεδρεύει επίσης σε κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τα βιοεργαστήρια. Σύμφωνα με αυτήν, οι πολιτικοί αναγνώρισαν τους εργολάβους του Πενταγώνου, συγκρίνοντας την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Μείωσης Αμυντικών Απειλών (DTRA) με «έγγραφα που ανακάλυψε η επιτροπή».

Επί του παρόντος, οι βουλευτές ετοιμάζονται για άλλη μια συνάντηση σχετικά με τη διερεύνηση των αμερικανικών βιοεργαστηρίων στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Δούμα με τη συμμετοχή των ρωσικών υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών αργότερα τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων θεμάτων, η συνάντηση θα συζητήσει την τελευταία έκθεση του DTRA, είπε η Yarovaya.

Νομοθέτες και γερουσιαστές σκοπεύουν να ανακρίνουν περισσότερους μάρτυρες και να εμπλέξουν νέα άτομα στην έρευνα. Η επιτροπή έχει ήδη στείλει προσκλήσεις στον Ken Myers, πρώην διευθυντή του DTRA, τον καθηγητή Jeffrey Sachs, ο οποίος ηγείται της επιτροπής του The Lancet για το COVID-19, και έναν άλλο Αμερικανό ειδικό, τον Dr. Andrew Huff, ο οποίος στο παρελθόν ισχυρίστηκε ότι ο κορωνοϊός είχε αναπτυχθεί τεχνητά, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

“Οι διαβουλεύσεις μέσω διπλωματικών διαύλων βρίσκονται σε εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι οι παγκοσμίου φήμης ερευνητές θα ανταποκριθούν σύντομα στην πρόσκλησή μας και ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση στην επόμενη συνάντηση”, είπε ο Γιαρόβαγια.

Ο διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων MGIMO, Aleksey Podberyozkin, είπε ότι μια έκθεση που θα αναλύει τις συνέπειες της δραστηριότητας τέτοιων βιοεργαστηρίων που θα εκπονήσει η κοινοβουλευτική επιτροπή θα υποβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα γίνει γνωστό παγκοσμίως.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...