Ρωσικός Τύπος: Το Κίεβο δοκιμάζει τις Βρυξέλλες με το «ρωσικό ζήτημα» – Το ρωσικό ρούβλι συνεχίζει να ενισχύεται

Nezavisimaya Gazeta

Το δεύτερο μέρος ενός ερωτηματολογίου για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Αναμένει θετική απάντηση τον Ιούνιο. Οι ειδικοί αμφιβάλλουν εάν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Δεν αποκλείουν επίσης ότι το «ρωσικό ζήτημα», το οποίο μέχρι στιγμής έχει αγνοηθεί τόσο από το Κίεβο όσο και από τις Βρυξέλλες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Νικολάι Τοπόρνιν τονίζει την ανάγκη να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ της υποψηφιότητας και της ένταξης στην ΕΕ. Τα δύο γεγονότα μπορεί να απέχουν μεταξύ τους χρόνια. Ωστόσο, η Ουκρανία ενδέχεται να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας αρκετά σύντομα. Σύμφωνα με τον αναλυτή, αν και οι προοπτικές της Ουκρανίας είναι αμυδρές, το Κίεβο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Όταν μιλούσαν για τις προοπτικές της Ουκρανίας να θέσει υποψηφιότητα πριν από την επιχείρηση, οι Βρυξέλλες ανέφεραν τη σύγκρουση με το Ντονμπάς, τα ζητήματα διαφθοράς και την κακή πρόοδο στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, το επίπεδο ετοιμότητας της Ουκρανίας είναι ακόμη χαμηλότερο, αλλά δεδομένου ότι οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τη χώρα στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, το Κίεβο άδραξε τη στιγμή και οι Βρυξέλλες θα δυσκολευτούν να πουν όχι υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ήταν σημαντικό για τον Ζελένσκι να ανακοινώσει την αίτηση υποψηφιότητας της ΕΕ, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται πραγματικός αντίκτυπος, σημείωσε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής Αλεξάντερ Ντόμριν. Κατά την άποψή του, εάν η ΕΕ αρχίσει να εξετάζει σοβαρά την προσφορά του Κιέβου, αναπόφευκτα θα προκύψουν ζητήματα επειδή οι ουκρανικοί νόμοι δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων και τη χρήση των γλωσσών τους.

Οι Βρυξέλλες πιθανότατα θα τονίσουν στο Κίεβο την ανάγκη συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είπε ο Τοπόρνιν. Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλοί εκπρόσωποι της Ουκρανίας είναι έντονα αρνητικοί για τη Ρωσία και τη ρωσική γλώσσα εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η ΕΕ είναι απίθανο να πιέσει για το θέμα.

ΜΜΕ

Η παραίτηση των κυβερνητών των περιοχών Ριαζάν, Τομσκ, Κίροφ, Σαράτοφ και Μαρί Ελ της Ρωσίας μπορεί να θεωρηθεί λογική, δήλωσαν ειδικοί που μίλησαν στην Izvestia. Σύμφωνα με πολιτικούς επιστήμονες, οι περισσότεροι από τους πέντε δεν εξέπληξαν κανέναν με την απόφασή τους να αποχωρήσουν, καθώς μπορεί να αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητά τους.

Ο τρέχων ανασχηματισμός δεν εγείρει ερωτήματα, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Φετίσοφ. “Οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Για παράδειγμα, όπως για τον Zhvachkin (περιοχή Tomsk), είναι η προχωρημένη ηλικία του, σχετικά με την περίπτωση του Vasilyev (περιοχή Kirov), υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη διακυβέρνησή του στην περιοχή, ενώ ο Lyubimov (περιοχή Ryazan) δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην περιοχή, όπου έχει εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία και οι σχέσεις εντός της ελίτ είναι προβληματικές, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ομάδα του και μια σειρά από ποινικές υποθέσεις», διευκρίνισε.

“Τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα αναφέρθηκαν σε συζητήσεις για πιθανές αλλαγές. Οι κυβερνήτες που βρίσκονται στη δεύτερη θητεία τους πιθανώς αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα κατάσταση, δεν μπορούν να τονώσουν την περιφερειακή ανάπτυξη”, τόνισε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών Κονσταντίν Κόστιν. Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο έχει αρκετούς υποψηφίους για να επιλέξει να αντικαταστήσει τους κυβερνήτες που έχουν υποχωρήσει, δήλωσε ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, επικεφαλής της Ομάδας Πολιτικών Εμπειρογνωμόνων.

Ο πολιτικός επιστήμονας Ροστίσλαβ Τουρόφσκι είπε στην Kommersant ότι ο ανασχηματισμός έχει αυξήσει τις πιθανότητες να διεξαχθεί μια φθινοπωρινή προεκλογική εκστρατεία με τον συνήθη τρόπο και δεν θα υπάρξει στροφή σε έμμεσες εκλογές κυβερνήτη. «Εάν η διαδικασία επιστρέψει στη συνήθη κατάσταση, οι εκλογές θα διεξαχθούν ως συνήθως», σημείωσε ο ειδικός. Οι εκλογές δεν θα είναι δύσκολες σε καμία από τις πέντε περιφέρειες, επειδή «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, οποιαδήποτε πολιτικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν σχετικά γρήγορα και εύκολα», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα περιφερειακής πολιτικής Βιτάλι Ιβάνοφ.

Vedomosti

Ο κρατικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε στις 10 Μαΐου ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να συνεχίσει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω ανωτέρας βίας. Η εταιρεία είπε ότι έχασε τον έλεγχο του σταθμού συμπίεσης Novopskov και θα σταματήσει να δέχεται φυσικό αέριο στο σημείο σύνδεσης Sokhranovka, μέσω του οποίου μεταφερόταν περίπου το ένα τέταρτο του ρωσικού αερίου. Η Ουκρανία πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το σημείο σύνδεσης Sudzha.

Το Sokhranovka βρίσκεται στα βόρεια της περιφέρειας Rostov της Ρωσίας και το Novopskov βρίσκεται στο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ που ελεγχόταν από τον ουκρανικό στρατό πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Το LPR διατήρησε τον έλεγχο του Novopskov στις 4 Μαρτίου. Το Sudzha βρίσκεται πιο βόρεια στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, κοντά στην περιοχή Sumy της Ουκρανίας (τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τη συνοριακή περιοχή της Ουκρανίας στο τέλος του πρώτου σταδίου της επιχείρησης).

Υπάρχουν ορισμένοι τεχνικοί περιορισμοί που δεν καθιστούν δυνατή τη γρήγορη ανακατεύθυνση των ροών φυσικού αερίου σε άλλες διαδρομές, σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας Alexander Frolov. Επισήμανε ότι το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας είχε δημιουργηθεί στη σοβιετική εποχή. «Γι’ αυτό, εκτός από τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κίνηση για διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου θα βλάψει τους καταναλωτές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο ειδικός.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, η Ουκρανία θα πρέπει να τηρήσει σχολαστικά τις υποχρεώσεις της προκειμένου να αποφευχθεί η διακίνηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας Alexey Grivach, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν πρέπει να αναμένονται παραχωρήσεις.

Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας ενισχύεται μετά την πτώση σε ιστορικό χαμηλό των 121,5 ρούβλια ανά δολάριο και 132,4 ρούβλια ανά ευρώ στις αρχές Μαρτίου. Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι το ρούβλι θα συνεχίσει να ενισχύεται βραχυπρόθεσμα, γράφει η Vedomosti.

Το ρωσικό νόμισμα εξαρτάται επί του παρόντος από τις εμπορικές ροές των οποίων το ισοζύγιο παραμένει ισχυρό, τόνισαν οι οικονομολόγοι της Ρωσίας και της ΚΑΚ στην επενδυτική εταιρεία Renaissance Capital Sofya Donets. Οι πιθανές εμπορικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεάσουν την αγορά με καθυστέρηση, επομένως το ρούβλι είναι πιθανό να παραμείνει αρκετά ισχυρό τουλάχιστον τους επόμενους ή δύο μήνες. Το ρωσικό νόμισμα μπορεί να φτάσει τα 60 ρούβλια ανά δολάριο, εκτός εάν η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας λάβουν ριζικά μέτρα, σημείωσε ο ειδικός. Ωστόσο, η επέκταση των εμπορικών κυρώσεων μπορεί να αποδυναμώσει το ρούβλι λόγω της πτώσης των εξαγωγών.

Το ρούβλι μπορεί να ενισχυθεί στα 60 ρούβλια ανά δολάριο και ακόμη και να μειωθεί, κάτι που είναι κρίσιμο για την αύξηση των εισαγωγών και τη διασφάλιση της ισορροπίας των εξαγωγών, δήλωσε ο Γιούρι Ποπόφ, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος και επιτοκίων της SberCIB Investment Research. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η συναλλαγματική ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί γύρω σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022, ιδίως επειδή οι εξαγωγείς θα πουλήσουν ενεργά ξένο νόμισμα για να πληρώσουν φόρους. Ωστόσο, το ρωσικό εθνικό νόμισμα αναμένεται να αποδυναμωθεί αργότερα καθώς οι εισαγωγές πιθανότατα θα αυξηθούν και οι εξαγωγές θα μειωθούν λόγω πιθανών κυρώσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Popov αναμένει ότι θα πέσει ομαλά στα 75 ρούβλια ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.

Η συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να ανέλθει στα 60-65 ρούβλια ανά δολάριο βραχυπρόθεσμα, εφόσον οι εξαγωγές υπερβαίνουν σημαντικά τις εισαγωγές, τόνισε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Επενδυτικής Ανάλυσης της Tinkoff Investment Andrey Oparin. Καθώς οι περιορισμοί αφαιρούνται και η ανισορροπία εξαγωγών-εισαγωγών σταθεροποιείται, θα διαμορφωθεί στα 70-75 ρούβλια ανά δολάριο, είπε ο ειδικός.

Kommersant

Το μερίδιο των Ρώσων που παρακολουθούν τηλεόραση ως η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών μειώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κανάλια Telegram και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί, γράφει η Kommersant, επικαλούμενη έρευνα του διεθνούς διαφημιστικού ομίλου GroupM.

Η παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης αλλάζει πάντα κατά τη διάρκεια κρίσεων, επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 33% των ερωτηθέντων ανέφερε την τηλεόραση ως την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στις 17 Μαρτίου, αλλά ο αριθμός αυτός έπεσε στο 23% στις 27 Απριλίου. Το GroupM επισημαίνει ότι η εστίαση στα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά κανάλια παραμένει υψηλή, αλλά ορισμένοι από αυτούς είδαν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, τα ιστολόγια και τα κανάλια Telegram αυξήθηκε καθώς το ποσοστό όσων τα προτιμούν ως πηγές πληροφόρησης αυξήθηκε από 19% σε 23%.

Το συνολικό ενδιαφέρον για το περιεχόμενο ειδήσεων μειώνεται, σημείωσε η Διευθύντρια Έρευνας και Στρατηγικής του OMD OM Group Irina Yedemskaya. «Το σοκ έχει ξεφύγει και οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στην κατάσταση», εξήγησε. Όσο για την τηλεόραση, παρέχει ” πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι πάντα ενημερωμένες”, έτσι οι άνθρωποι στρέφονται στο Διαδίκτυο για λεπτομέρειες, διευκρίνισε η Yedemskaya.

Η επιδείνωση της εμπιστοσύνης στην τηλεόραση ως πηγή πληροφοριών είναι αναμενόμενη στις κρίσεις, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της Μόσχας της ECI Media Management, Ντμίτρι Κουράγιεφ. «Η εικόνα ήταν ίδια στην αρχή της πανδημίας», σημείωσε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...