Ρωσικός Τύπος: Το Κίεβο έχει απορρίψει τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Vedomosti

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 12 Απριλίου στο κοσμοδρόμιο Vostochny, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αξιολόγησε για πρώτη φορά την πρόοδο των συνομιλιών με την Ουκρανία. Επισκέφτηκε το διαστημόπλοιο μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν σε ορισμένες συμφωνίες κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο η κατάσταση επηρεάστηκε από την «πρόκληση στην Μπούτσα» και το γεγονός ότι «η ουκρανική πλευρά είχε απομακρυνθεί από τις συμφωνίες της στην Κωνσταντινούπολη». Σύμφωνα με τον Πούτιν, στις 11 Απριλίου, η Ουκρανία άλλαξε ξανά τις προτάσεις της, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι αλλαγές. Υποστήριξε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη φιλοδοξία της Μόσχας να είναι η επίτευξη όλων των στόχων που είχαν τεθεί από την αρχή.

Η Μόσχα δεν απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο βλέπει ότι η ουκρανική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στις αποφάσεις για την αναγνώριση της Κριμαίας, του LPR και του DPR που θέλει η Ρωσία, λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Alexander Gushchin. Ο ακαδημαϊκός πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αλλά σε νέα μορφή. Τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πούτιν συνεχάρη τη Λευκορωσία που δέχτηκε να γίνει ο πρώτος τόπος διαπραγματεύσεων κατά την επίσκεψή του στο Βοστότσνι.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν έστειλε πολλά μηνύματα ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ. Έδειξε ότι ήταν δυσαρεστημένος από την ουκρανική πλευρά που απομακρύνθηκε από τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν μιλούσε για τον αποναζισμό και την “επαναφορά της Ουκρανίας”, ο Ρώσος ηγέτης επέστρεψε δηλώνοντας την ανάγκη προστασίας του Ντονμπάς. Ο Gushchin συμφωνεί ότι η απελευθέρωση των εδαφών των LPR και DPR και η κατάκτηση των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία παραμένουν οι προτεραιότητες της Μόσχας.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει τις δυνατότητες για το ρωσικό πετρέλαιο που προσπαθεί να εισέλθει σε νέες αγορές. Οι παραδόσεις στην Ινδία μπορεί να γίνουν περίπλοκες λόγω εμποδίων από την πλευρά πολλών μεγάλων τραπεζών. Τα πετρέλαια Urals της Ρωσίας εξαφανίστηκαν ξαφνικά από τις λίστες προσφορών αμέσως μετά τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Σημάδια απαισιοδοξίας εμφανίστηκαν στον κλάδο παραγωγής, ενώ μελετητές από την Ανώτατη Οικονομική Σχολή επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση τόσο στον κλάδο όσο και στην οικονομία γενικότερα είναι πρακτικά αναπόφευκτη.

«Μέχρι στιγμής, ο κλάδος δεν έχει δει απότομη μείωση της ζήτησης, αλλά οι έρευνες δείχνουν αρνητικό κλίμα για τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες», δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Αγοράς στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή Γκεόργκι Οστάπκοβιτς. «Μια ύφεση (δηλαδή μια πτώση του ΑΕΠ για έξι συνεχόμενους μήνες) είναι σίγουρα διαφαινόμενη για τη ρωσική οικονομία. Και η πτώση της οικονομίας θα συμβεί πάνω από όλα λόγω ύφεσης στον κλάδο. Αυτή τη στιγμή, παρατηρούμε ισχυρά αρνητικά σήματα: Η AvtoVAZ έχει μείνει σε αδράνεια τον Απρίλιο για αρκετές ημέρες και σε τέσσερις ή πέντε μήνες, τα μισά αεροπλάνα της χώρας ενδέχεται να προσγειωθούν».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αρνητικές τάσεις θα παρατηρηθούν και στις εξορυκτικές βιομηχανίες. «Η εξαγωγή υδρογονανθράκων είναι η κύρια κατηγορία των κερδών του προϋπολογισμού μας, το 40% αυτών προέρχεται από την πώληση προϊόντων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Η Δύση θα συνεχίσει να μας απωθεί από τις παραδοσιακές αγορές. Οι ΗΠΑ θέλουν να αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακές μας με τα δικά τους και όλα τα μέσα είναι καλά για αυτό – τόσο οι κυρώσεις όσο και οι πιέσεις σε χώρες που είναι έτοιμες να αγοράσουν ρωσικές πρώτες ύλες». Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αυξήσει τις προμήθειες της στην Ινδία και την Κίνα, ωστόσο θα πρέπει να πουλήσει πετρέλαιο με έκπτωση. Επισήμανε επίσης ότι το Nord Stream 2 βρίσκεται σε αδράνεια και δεν μπορεί να ανακατευθυνθεί στην Κίνα.

Izvestia

Επί του παρόντος, η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες με ορισμένες χώρες της ΕΕ για τη δυνατότητα πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, αφού το σχέδιο που προτείνει η ρωσική πλευρά δεν θα αυξήσει το κόστος, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ σε συνέντευξή του στην Izvestia.

“Χώρες με εποικοδομητικό πνεύμα μελετούν τη δυνατότητα πληρωμών με ρούβλια. Αυτός ο τρόπος πληρωμής δεν αυξάνει το κόστος για τους αγοραστές με κανέναν τρόπο. Είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι σήμερα άλλοι παίκτες δεν μπορούν να βρουν αντικαταστάτη για το ρωσικό αέριο ούτε σε όγκο, ούτε όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της κατάλληλης υποδομής. Παρατηρούμε πραγματικές διαπραγματεύσεις με εταιρείες, με τις χώρες που εξετάζουν μια τέτοια ευκαιρία (να πληρώσουν σε ρούβλια)», είπε.

Ο ανώτατος αξιωματούχος σχολίασε επίσης την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 150 δολάρια το βαρέλι. Δεν το απέκλεισε, ωστόσο επανέλαβε την πολυπλοκότητα τέτοιων προβλέψεων υπό ασταθείς συνθήκες.

«Η τιμή του πετρελαίου μεταξύ 80-150 $ ανά βαρέλι είναι τεχνικά δυνατή, ωστόσο καθήκον μας δεν είναι να μαντέψουμε την τιμή του πετρελαίου αλλά να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία πετρελαίου λειτουργεί. Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε φιλικές χώρες σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών», σημείωσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες της G7 πίεσαν την παλαιστινιακή ηγεσία προτρέποντάς την να καταδικάσει τη θέση της Ρωσίας για την Ουκρανία, ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε τις πιέσεις, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία Abdel Hafiz Nofal σε συνέντευξή του στην Izvestia.

“Πρέπει να πω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δέχτηκε σκληρές πιέσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και από την πλευρά ορισμένων χωρών της G7 που μας προέτρεπαν να καταδικάσουμε τη ρωσική στάση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε αποφασιστικά αυτές τις εκκλήσεις” είπε.

«Εμπιστευόμαστε ότι η ρωσική ηγεσία θα μπορέσει να βρει μια γρήγορη λύση στην τρέχουσα σύγκρουση», τόνισε ο πρέσβης.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, η Παλαιστίνη ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και με τον δικαιότερο τρόπο.

Kommersant

Το Ινστιτούτο Εμπειρογνωμόνων Κοινωνικής Έρευνας (EISI) πραγματοποίησε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την κουλτούρα ακύρωσης και τους τρόπους καταπολέμησής της. Ενώ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι προσπάθειες «ακύρωσης της Ρωσίας» ξεκίνησαν πριν από 500 χρόνια, η Δύση δεν το είχε καταφέρει λόγω της κλίμακας και της σημασίας της Ρωσίας για ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η καταπολέμηση της κουλτούρας ακύρωσης περιλαμβάνεται στη λίστα των παραδειγμάτων που οι αρχές συνιστούν να χρησιμοποιηθούν στην επικοινωνία με τους πολίτες ως ένας από τους μηχανισμούς για την οικοδόμηση πατριωτικού αισθήματος, δεδομένης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αγωγές μπορεί να γίνουν ένας τρόπος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της κουλτούρας ακύρωσης που στοχεύει οτιδήποτε ρωσικό. Έχοντας αυτό κατά νου, οι Ρώσοι θα πρέπει να ενωθούν και να ξεκινήσουν δικαστικές μάχες σε διάφορες χώρες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον οικονομικό τομέα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Gleb Kuznetsov.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορίας και Πολιτικής του MGPU, Vladimir Shapovalov, η Δύση προσπαθεί να «ακυρώσει τη Ρωσία» από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της τον 15ο αιώνα. Σημείωσε ότι ο πόλεμος πληροφοριών ξεκίνησε από τον Sigismund von Herberstein με το βιβλίο του Notes on Muscovite Affairs που ισχυριζόταν ότι οι Ρώσοι ήταν σκλάβοι που βρίσκουν ευχαρίστηση στην υποδούλωση τους. Ο ιστορικός επανέλαβε ότι το βιβλίο υπέστη 22 εκδόσεις και τα τελευταία 500 χρόνια, ανεξαρτήτως καθεστώτος, η Ρωσία έγινε αντιληπτή στην Ευρώπη μέσα από το πρίσμα «φίλος ή εχθρός».

Η πρώτη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ολυμπιονίκης του πατινάζ Σβετλάνα Ζούροβα διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις προσπάθειες “ακύρωσης των ρωσικών επιτευγμάτων” στον αθλητισμό. Σύμφωνα με αυτήν, οι Ρώσοι αθλητές έπρεπε να υπομείνουν αποδοκιμασίες στη σοβιετική εποχή. Μετά την επανένωση με την Κριμαία το 2014, ξέσπασαν κατηγορίες για ντόπινγκ, ενώ ακόμη και τώρα, η αλλαγή της σχέσης δεν θα βοηθήσει την αθλητική καριέρα, καθώς αυτή η «ακύρωση» σταυροφορίας θα εξαπλωθεί και σε εκείνες τις ομοσπονδίες που δέχονται αυτούς τους αθλητές.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...