Ρωσικός Τύπος: Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι Σουηδία και Φινλανδία θα ενταχθούν μέχρι το φθινόπωρο

Izvestia

Την Τετάρτη, οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν την ειδική τους συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι και οι δύο θα πρέπει να γίνουν δεκτοί στη συμμαχία μέχρι το φθινόπωρο. Όλα θα εξαρτηθούν από μεμονωμένες αποφάσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών. Την Πέμπτη, ο Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Άγκυρα για να συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικοί πιστεύουν ότι η ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ είναι προδιαγεγραμμένη.

Θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία ώστε η ένταξη των δύο χωρών να ανακοινωθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής, δήλωσε στην Izvestia ο διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σύντομα εκλογές και πρέπει να διατηρήσει την εικόνα του ως σκληροπυρηνικού πολιτικού, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Στοκχόλμη παίζει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανακούφισης στον απόηχο των σεισμών μπορεί να κάνει τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη.

Ο Roman Plyusnin, ερευνητής του Κέντρου Σκανδιναβικών Σπουδών του Ινστιτούτου της Ευρώπης στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, λέει ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία. Εξάλλου, ο ίδιος ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε την Τετάρτη ότι η χωριστή ένταξη στη συμμαχία «δεν θα ήταν αποτυχία».

Ο επικεφαλής του Κέντρου Λευκορωσικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Νικολάι Μεζέβιτς, λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ουσιαστικά ήδη μέλη του ΝΑΤΟ. De jure, ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ δεν τους καλύπτει, αλλά η υποδομή και τα οπλικά τους συστήματα προσαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Τα κέντρα πληροφοριών του ΝΑΤΟ δραστηριοποιούνται τόσο στη Στοκχόλμη όσο και στο Ελσίνκι και το μόνο που χρειάζεται είναι η υπογραφή ενός επίσημου εγγράφου, είπε ο ειδικός στην Izvestia. Η Μόσχα ήδη βλέπει την ένταξη των δύο χωρών ως πιθανή απειλή, καθώς η Σουηδία είναι μια δύναμη υψηλής τεχνολογίας, ενώ τα χερσαία σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας έχουν μήκος περίπου 1.300 km.

Vedomosti

Ο Γκριγκόρι Καρασίν, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, κάλεσε το ανώτερο κοινοβούλιο να απευθυνθεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο γερουσιαστής αναφέρθηκε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς, ο οποίος, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, δημοσίευσε ένα άρθρο στις 8 Φεβρουαρίου ισχυριζόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά κάτω από τους ρωσικούς αγωγούς.

Μια μέρα πριν από την ομιλία του Karasin, το ίδιο προτάθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, η οποία ενέκρινε ένα σχέδιο αιτήματος προς τα Ηνωμένα Έθνη στην Κάτω Βουλή, επικαλούμενοι το άρθρο του Χερς. Το άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου θα πρέπει «να αποτελέσει πρόσχημα για ενδελεχή διεθνή έρευνα, τιμωρία όσων βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ και αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν». Η επιτροπή κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι προκάλεσε ζημιά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες που απαιτούν διεθνή έρευνα θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, είπε στο Vedomosti ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs. «Δεν θα υπάρξει συνέχεια σε αυτές τις πρωτοβουλίες και είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Δύση σε αυτό – αγνοώντας το. Την έχουν ήδη απορρίψει την υπόθεση του Hersh ως θεωρίες συνωμοσίας ενός ηλικιωμένου δημοσιογράφου», είπε.

Izvestia

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι θα σταματήσει την έρευνά του για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2. Ο Βλαντιμίρ Ντέντκοφ, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ της Ρωσίας, είπε στην Izvestia ότι η διαδικασία είχε ήδη ανασταλεί για δύο χρόνια. Αυτό συνέβη επειδή ο διεθνής οργανισμός διαφώνησε με τα συμπεράσματα των δικών του ειδικών μετά το πρώτο τους ταξίδι στη Γουχάν τον Φεβρουάριο του 2021. Η άρνηση της Κίνας να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ παρεμπόδισε επίσης την έρευνα.

Ωστόσο, είπε ο Dedkov, το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει εγκαταλείψει την έρευνά του δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν μπορεί να ξεκινήσει από μόνος του έρευνα. “Ίσως, η Κίνα θα συνεχίσει τη δική της έρευνα. Μια μέρα, μπορεί να έχουμε κάποια αποτελέσματα, εφόσον ο ιός κυκλοφορεί στη φύση”, είπε ο ερευνητής.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακόμη άμεσα στοιχεία που να δείχνουν εάν η προέλευση του ιού ήταν φυσική ή τεχνητή. Ο ιολόγος Πάβελ Βολτσκόφ είπε στην Izvestia ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να είχε διαφύγει από το εργαστήριο στη Γουχάν, καθώς αναφέρθηκε στη γεωγραφική τοποθεσία του ξεσπάσματος. Σύμφωνα με τον ειδικό, συνέβη ακριβώς εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο εργαστήριο κορωνοϊού στον κόσμο.

Ο ερευνητής ανοσολογίας Mikhail Bolkov λέει ότι η προέλευση του COVID-19 θα μπορούσε να είναι ανάμεικτη: στην αρχή, ήταν φυσικό, αλλά στη συνέχεια ο ιός βρέθηκε σε ένα εργαστήριο όπου αναλύθηκε και καλλιεργήθηκε. Από εκεί μπορεί να εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Σύμφωνα με όλες τις αναφορές, η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται πριν από τον Νοέμβριο του 2019, ενώ το περιστατικό της Ουχάν ήταν το δεύτερο γεγονός που πυροδότησε την πανδημία, κατέληξε.

Vedomosti

Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, είναι η πρώτη εδώ και 20 χρόνια, αν και ο Ebrahim Raisi είχε συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping στο παρελθόν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η Κίνα υποστηρίζει το Ιράν στη διασφάλιση της εθνικής του κυριαρχίας και στην αντίσταση στη μονομερή δράση και τον εκφοβισμό, ανέφερε ο Σι στον ιστότοπό του, σύμφωνα με το CCTV.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, στις 14 Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές υπέγραψαν έως και 20 συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της πληροφορικής, του εμπορίου, της πνευματικής ιδιοκτησίας, της γεωργίας, των εξαγωγών, του πολιτισμού και της υγείας. Ήταν συνέχεια των προσπαθειών για συνολική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Κίνας που υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών το 2021. Ωστόσο, η Τεχεράνη και το Πεκίνο προτιμούν να μην αναφέρουν τις λεπτομέρειες δημόσια.

Ακόμη και αν δεν έχει δημοσιευθεί το κείμενο, μπορούν να γίνουν υποθέσεις ότι η 25ετής συμφωνία συνεργασίας απαιτεί διευκρινιστικά έγγραφα, είπε στο Vedomosti ο Adlan Margoyev, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ειδικό, σχεδόν όλα τα έγγραφα αυτής της αλυσίδας πιθανότατα θα παραμείνουν αδημοσίευτα λόγω των  αυξημένων κινδύνων των κυρώσεων. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις της, η ιρανική ελίτ χρειάζεται μια ισχυρή οικονομική εταιρική σχέση με την Κίνα, η οποία παραμένει ο βασικός εμπορικός εταίρος της Τεχεράνης, υποστηρίζει ο Μαργκόγιεφ.

Όσο η κυβέρνηση Raisi προωθεί τη στροφή της χώρας προς την Ανατολή, η Τεχεράνη θα πρέπει να ενισχύσει τον άξονα της οικονομικής συνεργασίας της με το Πεκίνο και τη στρατιωτικοπολιτική με τη Μόσχα.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...