Ρωσικός Τύπος: Το ΝΑΤΟ δε δίνει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο – Η ΕΕ προσθέτει τη Ρωσία στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Izvestia

Το ΝΑΤΟ εκτιμά την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ως μακροπρόθεσμο στόχο. Στις 14 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση Ramstein, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν ανακοίνωσαν την παράδοση μαχητικών στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον οκτώ χώρες δήλωσαν έτοιμες να ενταχθούν στον «συνασπισμό αρμάτων μάχης», με την Πολωνία να ανακοινώνει ότι άρματα μάχης Leopard θα φτάσουν στην Ουκρανία τον Μάρτιο. Ενώ ο συνασπισμός απορρίπτει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, στη Μόσχα υπενθυμίζεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, γράφει η Izvestia.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζητείται η παράδοση στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά ότι δεν είναι επείγον ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα σύγκρουση είναι ένας αγώνας υποστήριξης και πυρομαχικών, επομένως η συμμαχία πρέπει όχι μόνο να εφοδιάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με νέα όπλα, αλλά και να διασφαλίσει ότι όλα όσα έχουν ήδη παρασχεθεί λειτουργούν καλά.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες δεν υπονοούν ότι το ΝΑΤΟ είναι μέρος στη σύγκρουση. Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς περί έλλειψης ενδιαφέροντος για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης υψηλής έντασης, γράφει η Izvestia. Η εμφάνιση τέτοιων σεναρίων, ωστόσο, δεν είναι νέα ιδέα, είπε ο Κλίμοφ στην εφημερίδα. «Τέτοιες οδηγίες επικαιροποιούνται σε τακτική βάση ως απάντηση σε νέες απειλές, καθώς και σε νέα στρατιωτικο-τεχνικά και πολιτικά ζητήματα».

Vedomosti

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις 14 Φεβρουαρίου πρόσθεσε τη Ρωσία στη μαύρη λίστα των μη συνεργάσιμων χωρών σε φορολογικά θέματα μαζί με τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την Κόστα Ρίκα και τις Νήσους Μάρσαλ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τώρα 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχάμες, Παναμά, Αμερικανικών Παρθένων Νήσων και Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές εταιρείες.

Δεδομένης της στάσης κυρώσεων της Ευρώπης, η τοποθέτηση της Ρωσίας σε αυτή τη μαύρη λίστα ήταν απλώς θέμα χρόνου, δήλωσε στην εφημερίδα ο φορολογικός σύμβουλος της FinExpertiza, Άλαν Τουχβατουλίν. Από την πλευρά της ΕΕ, η Ρωσία είναι πλέον μια υπεράκτια οντότητα που δεν αποκαλύπτει καμία πληροφορία στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές, πρόσθεσε.

Οι ρωσικές εταιρείες ενδέχεται να επιβαρυνθούν με σημαντικό φορολογικό κόστος ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να χρησιμοποιήσουν οφέλη ενώ λαμβάνουν χρήματα από ευρωπαϊκές χώρες και η συνεργασία με Ρώσους κατοίκους μπορεί να καταστεί ασύμφορη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον συνεργάτη της Kept, Alexander Tokarev. Η ένταξη της Ρωσίας στη λίστα καθιστά την παρουσία των ευρωπαϊκών εταιρειών στις ρωσικές επιχειρηματικές δομές ακόμη λιγότερο αποτελεσματική, σύμφωνα με την Marina Belyakova, καθώς ενώ ήταν δύσκολο να συνεργαστείς με τράπεζες πέρυσι, θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις φέτος.

Ο Tokarev πιστεύει ότι η έξοδος από τη μαύρη λίστα είναι απίθανη στο άμεσο μέλλον. Ο κατάλογος επανεξετάζεται δύο φορές το χρόνο και η Ρωσία θα μπορούσε να αφαιρεθεί από αυτόν το φθινόπωρο του 2023, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί μέχρι να αποκατασταθεί ο φορολογικός διάλογος.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Wang Yi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα επισκεφθεί τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρωσία εκτός από την αναμενόμενη εμφάνισή του στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Ενόψει της επερχόμενης επετείου από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αξιωματούχοι από τις χώρες της G7 μπορεί να κατηγορήσουν την Κίνα ότι παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, αλλά η Κίνα θα ισχυριστεί ότι η πρόσκλησή της για διάλογο δεν εισακούστηκε, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ευρωπαϊκό ταξίδι του Wang προσέλκυσε γρήγορα την προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία εικάζουν ότι μπορεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Μόναχο μετά την καταστροφή του μπαλονιού. Η People’s Daily, το κορυφαίο μέσο Τύπου του ΚΚΚ, δεν το σχολίασε, αλλά ανακοίνωσε ότι ο Γουάνγκ θα διατύπωνε την ιδέα του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για κοινή, συνολική και βιώσιμη ασφάλεια.

Ο Wang θα ταξιδέψει επίσης στη Ρωσία μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία, όπου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, αναμένεται ανταλλαγή ιδεών με τη ρωσική πλευρά για διμερείς σχέσεις καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

“Είναι προφανές γιατί το ταξίδι του Wang Yi ξεκινά στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Η Κίνα θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις για να βοηθήσει την οικονομία της που έχει καταστραφεί από τον ιό. Η Κίνα θεωρεί την ΕΕ πιο αξιόπιστο σύμμαχο από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν λιγότερες διαφωνίες με την ΕΕ παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω ότι η Κίνα θα δηλώσει στο Μόναχο ότι πάντα καλούσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Σε αντίθεση με εκείνες τις χώρες που ζητούν κλιμάκωση, η Κίνα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης”, είπε ο Andrey Karneev στη Nezavisimaya Gazeta.

Izvestia

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε ότι αποκαλύφθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα. Σαμποτέρ που συνδέονται με τη Ρωσία και τη Μολδαβική αντιπολίτευση φέρεται να σχεδίαζαν να επιτεθούν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και να πάρουν ομήρους. Σύμφωνα με τη Sandu, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι της είπε για το «σχέδιο» για το φιλορωσικό πραξικόπημα. Ενώ η Sandu δεν παρουσίασε στοιχεία, είχε ήδη διατάξει να παραχωρηθούν στις ειδικές υπηρεσίες της περισσότερες εξουσίες. Σύμφωνα με ειδικούς, η κυβέρνηση επιδιώκει εκκαθάριση των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον διάλογο με τη Μόσχα, είπαν ειδικοί στην Izvestia.

Η Μολδαβία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακολουθεί ουσιαστικά τα βήματα της Ουκρανίας, με την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας να γίνεται όλο και πιο σκληρή. Από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το έθνος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις αρχές να περιορίζουν τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ταυτόχρονα, η Μολδαβία στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50% στον προϋπολογισμό του 2023 και οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Μολδαβίας και ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς για συνωμοσία της Μόσχας προς αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Μολδαβία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι δηλώσεις της Sandu μπορούν να θεωρηθούν ως πρόφαση για να ασκηθεί πίεση στην αντιπολίτευση. “Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απαγόρευση. Τεχνικά, η ομάδα της Σαντού είναι έτοιμη να λάβει αυτή την απόφαση και τώρα υπάρχει λόγος για αυτό”, δήλωσε στην Izvestia η καθηγήτρια της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Νατάλια Χαριτόνοβα.

Ο Μολδαβός πολιτικός επιστήμονας Sergey Manastyrly λέει ότι η πολιτική κρίση επιδεινώνεται.

“Το Κίεβο επιμένει στις προσπάθειές του να παρασύρει τη Μολδαβία στη σύγκρουση”, είπε, σημειώνοντας ότι η Σαντού “θα πρέπει να βάλει τέλος σε αυτές τις συζητήσεις”. «Αντίθετα, η πρόεδρος και το περιβάλλον της προωθούν και υποστηρίζουν μια τέτοια γλώσσα με κάθε τρόπο», είπε στην Izvestia.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...